Do temnoty
kniha od: Pavel Stehlík
KoupitKoupit eknihu
Osobní vyprávění českého vojáka, ve kterém otevřeně líčí své osudy od motivace pro vstup do armády přes náročný výcvik a půlroční nasazení na základně v Afghánistánu až po boj s těžkou nemocí po návratu domů… Kniha nepřináší líčení superhrdiny, jde v prvé řadě o příběh člověka. Zachycuje jeho zrání – od nadšeného kluka ve vyzrálého muže-vojáka, který musel projít řadou profesních, ale i životních zkoušek, překonat nástrahy, které mu osud vmetl do cesty, a najít sám sebe....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222649/big_do-temnoty-222649.jpg 4.5462Komentáře (119)
Kniha Do temnoty

Absolutně mimo můj běžný žánr, ale měla jsem možnost poslechnout připravovanou audioverzi, tak jsem to zkusila. A byla jsem mile překvapená. Působí to na mě spíš jako beletrie než literatura faktu. Pro mě nečekaně čtivé.

Výborně napsaná životní zpověď českého vojáka, která je úplně mimo témata a žánry, jaké běžně čtu.
Vlastně jsem si vždycky myslela, že být vojákem není nic moc těžkého, ale ona je to fakt dřina. Pavel Stehlík popisuje svou motivaci, výcvik a ambice stále se posouvat dál a dál. Tahle kniha ale zdaleka není jen o tom, co všechno musel absolvovat jako voják. Je to zároveň i kniha o jeho osobním životě a neuvěřitelné síle poprat se se zákeřnou chorobou.
Trochu jsem se bála, že budu číst velmi jednoduchý příběh napsaný nějakým zeleným mozkem. Kniha byla sice napsaná docela stroze, ale věcně, se spoustou přirovnání a vtipných i smutných momentů. Pavel Stehlík je opravdu frajer.

Zhruba do půlky jsem si říkal, že super, ale že to není úplně top. Viděl jsem to na čtyři hvězdy. Po přečtení celé však musím knížce (nebo Pavlu Stehlíkovi?) udělit jednoznačných pět hvězd. Pavel Stehlík za postavení se nepříznivému (hodně mírně napsáno) by zasloužil hvězd klidně dvakrát tolik.
Kniha je napsaná formou, že věříte tomu, že s autorem sedíte naproti sobě a povídáte si z očí do očí. Velké plus je nulová (spíš mínusová:-) snaha věty, slova, cokoliv... jakkoliv učesat a zjemnit.
Drobná výtka. Těch pár anglických vět šlo asi přeložit.
Poslední můj poznatek. Snad nikdy v životě jsem nečetl a neviděl tolik příměrů jako v této knížce :-)

Životní osud mladého kluka, který se přidal k armádě, prošel tvrdým výcvikem, prožil nasazení v Afghanistánu, prošel si těžkým onemocněním, ale také rozchodem s partnerkou. Kniha je psaná tvrdou vojenskou formou a autor se v ní s ničím nesere. Pavel Stehlík je bezesporu frajer.

Zajimave, trochu kratke. Mozna jsem mel i vetsi ocekavani. Presto stale jeste dobra cetba.

Velmi působivá kniha. Autor popisuje nejen jak to chodí, ale i co cítí. Je v tom zachycen kus života, osobního zrání, krásných i bolestivých zážitků. Doslova pohladí jeho vlastenectví, které se dnes moc nenosí a o kterém vlastně moc nemluví, ale je tam. Dovede ocenit a poděkovat ostatním. Za mě tou knihou říká: "Nevzdávej to!" A říká to hodně hlasitě. Vlastně tu ani nehodnotím knihu, oceňuji jeho.

Jasně a stručně popsané splnění snu i úspěšné zvládnutí noční můry jednoho kluka. Je to napsané jednoduše, neprofesionálně. Autorem totiž není spisovatel ale voják. Cílem asi nebyl umělecký dojem, ale snaha autora představit svůj život. Proč ne.

Úžasně a jednoduše napsáno. V knížce to je napsané přesně tak jak to pan Stehlík cítil. Na nic si to nehraje .
Je úžasné co tento člověk dokázal. Knížka není o vojákovi v Afghánistánu. Je to příběh kluka který si chtěl splnit sen a i když ho osud dostal na kolena on to nevzdal a zase se zvednul a bojoval dál.
Štítky
armáda Afghánistán deníkové záznamy vojenství paměti, memoáry
Autor a jeho další knihy
2017 | ![]() |
2014 | ![]() |