New York

New York https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47780/bmid_new-york-65dcdfb6b1b9e.jpg 4 68 13

V poutavě napsaném románu líčí autor tři a půl století vývoje New Yorku od holandské kolonie Nový Amsterdam, obchodující s místními indiány, přes ovládnutí Angličany, osamostatnění Spojených států až po dnešní světovou metropoli.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

New York , 2008


více info...

Přidat komentář

zdenka4808
24.04.2023 5 z 5

Jsem nadšená. Moje druhá kniha od E. Rutherfurda. Přiznám se, že před čtením knihy jsem toho o New Yorku moc nevěděla a po dočtení bych se na Manhattan hned vypravila a všechna ta místa osobně navštívila. Moc se mi líbí poznávat historii města prostřednictvím fiktivních lidí a jejich osudů než číst jen strohá fakta.

HelaF
03.06.2022 4 z 5

Rutherfurdovy knihy mě baví. Baví mě, jak na historii nějakého konkrétního místa vysvětlí souvislosti dějů státu či celého světa a jak tyto děje mohou ovlivnit život jednoho konkrétního člověka i celé rodiny. Kniha začíná v době prvních kolonistů, vypráví příběhy prolínání místních původních obyvatel s osadníky. Na holandských rodinách ukazuje že kdysi měly ženy velká práva, jak je postupem doby ztratily a pak opět získávaly. U černošských rodin je vyprávěn příběh ztrát práv i to že záleželo vždy na konkrétních lidech jak se k sobě chovali a jak kvalitní mohli mít život.


1amu
23.12.2018 4 z 5

Jsem rád, že jsem před touto knihou přečetl sérii Beverly Swerling na obdobné téma, tedy pokud jde o NY.
Obdivuji autora již kvůli množství informací, které čtenáři poskytl. Před tím jsem od něj četl jen Paříž. Čeká mě Russka. A nejsympatičtější postava ? Sára z Brooklynu se svou úžasnou galerií.

surikata246
12.11.2018 5 z 5

Velmi pozoruhodná a čtivá knížka, která mi značně rozšířila povědomí o této mega-metropoli.

Klarinet
22.05.2018 2 z 5

New York jako město je naprosto úchvatné, proto jsem četla s radostí, že se dozvím další zajímavosti o bouřlivé historii města, které nikdy nespí. Děj stojí za starou belu :) , hloupé věty i osudy rodin vás nepohltí. Ale ten konec v září 2001 je nezapomenutelný. Paříž je prý nesrovnatelně lepší, tak uvidíme, jak se žije podle Rutherfurda na Seině.

Vesmich
14.01.2017 5 z 5

Měla jsem trochu obavu, jestli takhle rozsáhlý román učtu. Jestli si budu chtít pamatovat kdo je kdo a komu kým. Bylo to zbytečné. Je to román o městě a osudy lidí městu jenom pomáhají růst. Krásně se mi všechno pospojovalo v hlavě a zaplnily se mi mnohé mezery. Navíc mnohé události byly podané velmi originálně a text se čte snadno.

fina3210
19.08.2015 5 z 5

Nenucené vyprávění točící se kolem několika pokolení mnoha rodin a jejich přátel, jejichž osudy se tak nenápadně prolínají, až jsem musela leckdy obdivovat autorovu obratnost. Nejedná se o učebnici historie, nicméně lze dostatečně pochopit náladu, chování lidí před, během, po válce severu proti jihu, vývoj finančních trhů,... Velice nenáročná kniha, doporučuji.

JeKa
13.10.2014 5 z 5

Úžasné! Nejvíce jsem nak nize asi ocenila skutečnost, že místo aby se jednalo o typickou rodinou ságu, kde jsou osudy sledovány na pozadí historického dění, zde je tomu právě naopak. Osudy rodiny jsou sice zajímavé, ale jsou jen prostředkem poznání dějin větších - dějin jednoho města. Hrozně mě bavilo dovídat se o New Yorku pro mě mnohé nové a ocenila jsem zejména, že ty nejpodstatnější informace byly často umě zabaleny do děje. Příklad za všechny - hrůzy občanské války sděleny prostřednictvím fotografické výstavy!

kirkous
12.01.2014 4 z 5

Tak tlustou knihu jsem už dlouho nečetl... ale stálo to za to. Opravdu mne provedla po dějinách města i Spojených států, umožnila mi uvědomit si jistá specifika, která vyplývají např. z vrstvení etnik nebo z průběhů vojenských konfliktů či hospodářských dějin. A přitom je vše vysvětleno nenásilně, i když na druhou stranu literárně je to trochu kýčovité (s rodinou Masterových to vždy dobře dopadne a taky ta nevědomá neustálá propojení s potomky aktérů předchozích dějinných cyklů...). Ale přesto bych to doporučoval každému zájemci o americké reálie a o New York. Pojedu-li tam, budu poučen.

Boggy
23.12.2013 4 z 5

Pěkný historický román o dějinách tohoto města a Ameriky vůbec. Autor uplatňuje zajímavé schéma vyložit dějiny na konkrétním životě několika generací rodin. Má to však jednu chybu, každé generaci se věnuje pouze letem světem a jen někdy trošku důkladněji, a to je to co mi vadilo. Proto jenom 4 hvězdy.

sumcicka
13.06.2013 2 z 5

Tuhle knihu jsem začala číst, protože jsem si chtěla vyplnit čekání mezi Folletovým Pádem titánů a Zimou světa něčím podobným - tedy knihou kombinující smyšlenou rodinnou historii se skutečnými historickými událostmi. Bohužel New York nebyl přesně to, co jsem hledala. Autor v něm líčí mnohem delší časový úsek na mnohem menším prostoru, tudíž mi děj připadal jakoby jdoucí po povrchu. Jakmile jsem se vžila do některé z postav a zajímalo mě, jak to s ní dopadlo dále, dočetla jsem se už jenom o vnucích této postavy a o jejím osudu se dozvěděla už pouze na jednom řádku, nebo vůbec. Naopak zapojení historických událostí do děje bylo nenásilné a pro čtenáře obohacující. Nicméně kniha jako celek mě příliš nezaujala a musela jsem se dost přemáhat, abych ji dočetla do konce.
Takže pokud se chcete dozvědět něco o historii New Yorku a celých spojených států, šla by jistě doporučit, nicméně já jsem hledala asi něco jiného, co jsem však v této knize, bohužel, nenašla.

paisr
11.03.2013 5 z 5

Velice zajímavá kniha, která je poutavým čtením o historii nejen města. Promítá se v ní i celá historie Spojených států. Jde o historická fakta, ale i osudy celých rodin. Na každé další čtení jsem se dost těšil, mnoho informací o událostech, stavbách i osobnostech jsem si průběžně vyhledával na netu. Trochu se mi rozšířilo a obohatilo povědomí o tomto úžasném městě a celých státech obecně. Mohu jen doporučit.

Kateriska
01.08.2011 5 z 5

Pan Edward Rutherfurd je orpavdu obdivuhodný autor. Jeho knihy jsou nadprůměrně obsáhlé. New York není kniha o nezáživné historii New Yorku. Je to obsáhlý, krásný román, který proplétají osuhy několika rodin. Je zde napětí, přátelství, láska... Je to nádherná a hlavně čtivá kniha!