Ewik111 Ewik111 komentáře u knih

☰ menu

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Skvělá kniha, skvělý film. Filmové zpracování jsem viděla daleko dřív (a zdaleka ne jednou) než jsem si přečetla knihu a s čistým svědomím můžu říct, že film naprosto odpovídá knize. Je stejně krásný, stejně smutný a stejně magický. Většinou se nepovede ve filmové verzi tak dokonale ztvárnit děj knížky, ale tady to dopadlo na jedničku. I výběr herců mi přijde geniální a stejně tak i jejich výkony. Kniha je velmi čtivá, krásná a ani chviličku nenudí. Dokonce mě i rozplakala a zase jsem si, jako už tolikrát i při sledování filmů, přála, aby se stal zázrak a aby John unikl trestu smrti. Nestalo se, ale i tak to byl skvělý čtenářský zážitek.

03.05.2020 5 z 5


V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Mám moc ráda severské krimi a tuto knížku dle mého názoru a mých čtenářských "chutí' řadím k lepšímu průměru. Zajímavý námět, poutavě zpracovaný, napětí nechybí ... Ačkoliv se mi to nestává příliš často, tady jsem vraha odhalila dřív než mi ho potvrdil autor. Trochu mi vadilo, že nebyly úplně vysvětleny a dokončeny některé dějové linky. Hlavní postavy celkem sympatické, i když tedy od Mii ( vzhledem k tomu, jak jsou popisovány její schopnosti ) jsem čekala trošku víc ... Ale jinak můžu s čistým svědomím doporučit k přečtení, pokud ovšem nečekáte nějaký "wow" efekt, protože ten se tady při nejlepší vůli nedostaví. Přes všechny drobné nedostatky hodnotím knihu vysoko, protože mě bavila, dobře se četla a její děj nebyl postaven na detailním popisu co nejbrutálnějších vražd, jak to bývá poslední dobou zvykem.

20.01.2020 4 z 5


Motiv X Motiv X Stefan Ahnhem

Tak toto pokračování série knih od Stefana Ahnhema ve mně zanechalo lehce rozpačité pocity. Všechno je opět perfektně zpracované, autor se zde, dle mého názoru, zcela cíleně trefuje do uprchlické otázky, která je v současné době velmi diskutovaná. Rozehrál víc partií najednou, až mi to chvílemi přišlo přehnané. Dost dějových vláken a na konci v podstatě není vyřešené a vysvětlené nic ... Vraždy víc a víc brutální, provedení je čím dál tím víc neobvyklé. To pozoruji u více autorů. Jasně, snaha zaujmout čtenáře něčím novým. Už nestačí obvyklé způsoby, teď jsou v módě domácí spotřebiče. Chování některých postav mi přišlo opravdu až moc přehnané a sotva uvěřitelné. Trochu mě rozčiloval Fabianův submisivní postoj v rodině a to hlavně vůči dětem. Stále si klade za něco vinu, stále se jen omlouvá a nechá si v podstatě od dětí i manželky všechno líbit. Celkově mám z knihy dojem, jak tady někdo zmiňoval, že spisovatel už jen uměle všechno natahuje a zařizuje si tím pole pro prodej dalších dílů série. Samozřejmě i mě zajímá, jak se bude příběh ( nebo spíš příběhy ) dál vyvíjet a novou knížku si budu chtít přečíst, ale říkám si, nebylo by lepší tuto sérii nějak rozumně ukončit a rozjet s čistým stolem jinou?!

20.01.2020 4 z 5


Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Tato kniha mě lákala už delší dobu a podle zdejších komentářů jsem se na ni moc těšila. Bohužel musím říct, že mě velmi zklamala. Námět je skvělý, ale to zpracování .... Děj se odehrává ve dvou časových rovinách a co se týče té současné, tak to je opravdu bída. Čtení tak pro patnáctileté dívenky. Ta druhá linie je o trochu lepší, ale i tam mi to lehce zavánělo červenou knihovnou. Styl psaní je opravdu hodně jednoduchý, neustále se opakující výrazy jako - zrudly jí tváře, zaryla si nehty do kůže, zvedl se jí žaludek a to už vůbec nemluvím o tom, kolikrát tam postavy POKLEKLY - mě vyloženě lezly na nervy a místy jsem se musela nutit, abych vůbec knihu četla dál. Možná v těch patnácti - šestnácti bych z ní byla nadšená, ale teď opravdu ne.

23.10.2019 1 z 5


Pátá oběť Pátá oběť Jonathan Dylan Barker

Po dočtení Čtvrté opice jsem se moc těšila na pokračování a kniha Pátá oběť mě opravdu nezklamala. Je stejně úžasná, má spád a čte se doslova "jedním dechem". Když pominu opět se opakující slovní spojení - prohrábnout vlasy, muset to vyšpekulovat ..... ( asi se to týká překladu ), tak mi malinko vadila jistá překombinovanost a nelogičnost některých dějů a doslova mě dostal ten úplně otevřený konec. Chápu, je to způsob jak si zaháčkovat čtenáře k dalšímu pokračování, ale kdo to má vydržet. Tolik otázek a žádné odpovědi .... Ale dost fňukání, cílem autora i knihy je zaměstnat mozek, zabavit, napínat nervy až k prasknutí a to si myslím, že se tady povedlo na sto procent. Takže knihu určitě doporučuji, nebudete litovat.

23.10.2019 5 z 5


Čtvrtá opice Čtvrtá opice Jonathan Dylan Barker

Skvělé napsaná kniha. Čte se opravdu dobře a to jak díky krátkým kapitolám, tak i díky střídání úryvků z deníku a vyšetřování. Jak už tady bylo mnohokrát psáno, vadila mi také některá často se opakující slovní spojení a některé výrazy ( prohrábnul mi vlasy, vyšpekulovat ...), ale řekla bych, že to je spíš problém překladu než autora. A také jsem narazila na podobnost jistých situací, které jsou popsány v knihách J. Deavera. Nevím, zda to je náhoda nebo jestli to autor trošku okoukal... Ale přes to všechno knihu Čtvrtá opice hodnotím plným počtem hvězd. Velice mě bavila ani chvíli jsem se u ní nenudila, měla spád, náboj a splnila veškeré očekávání, které člověk při volbě díla tohoto žánru má. Konec se mi líbil a vůbec mi nevadí, že je otevřený. Myslím, že případné zklamání z toho, že příběh není uzavřen, plně kompenzuje epilog. Ten je opravdu hodně povedený. Jdu se pustit do Páté obětí a doufám, že bude minimálně na stejné úrovni.

03.10.2019 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Moc hezky napsaná kniha, krásně se četla a v žádné fázi neztrácela na kvalitě. Chvílemi byla dost smutná, ale stejně z ní mám příjemný pocit. Je opravdu zajímavé, když se člověk zamyslí nad tím, jak nám celý život ovlivní třeba i zdánlivě bezvýznamná rozhodnutí. Jak na sebe všechno navazuje a jak rozhodnutí jedné osoby může poznamenat život celé rodiny. Říká se, že náhody neexistují a že všechno, co se má stát se prostě stane. Jsem přesvědčená, že to tak opravdu je! Knihu Hana všem vřele doporučuji a
po jejím dočtení mi je líto, že příběh nepokračuje dál ....

28.08.2019 5 z 5


Duhový had Duhový had Barbara Wood

Příjemná knížka, zajímavý příběh s trochou mystiky. Četla se mi moc dobře a moc mě bavila.

15.07.2019 3 z 5


Co život dal a vzal Co život dal a vzal Betty MacDonald

Nádherná knížka! Jedna z nejhezčích, co jsem kdy četla. Vždycky mi zlepší náladu, nalije optimismus do žil, pobaví .....

03.07.2019 5 z 5


Z neznámých důvodů Z neznámých důvodů Zdena Frýbová

Tato kniha je moje srdcovka. Četla jsem ji snad desetkrát ... Vřele doporučuji!

03.07.2019 5 z 5


Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Skvěle napsaná kniha. Zajímavé a velmi dobře zpracované téma.

03.07.2019 4 z 5