Čtvrtá opice

Čtvrtá opice https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383806/bmid_ctvrta-opice-TqJ-383806.png 5 1552 515

Sam Porter série

1. díl >

Je perfekcionalista, je neuchopitelný, je psychopat. Přezdívá se mu Opičí vrah. Je to zabiják s pokřiveným viděním světa a s absolutní absencí soucitu. Detektiv Sam Porter ho pronásleduje dlouhých pět let a po celou tu dobu od něj dostává balíčky s děsivým obsahem. Každá doručená zásilka obsahuje část těla zavražděné oběti. Teď ale došlo k významnému zvratu v pátrání: Porterovi se dostal do ruky vrahův deník. Podaří se mu z šílencových zápisků vydedukovat jeho osobnost? Dokáže rozklíčovat motivy jeho jednání? Pokud uspěje, mohl by dosáhnout něčeho donedávna nepředstavitelného – totiž najít příští Opičákovu oběť dřív, než bude pozdě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Fourth Monkey , 2017


více info...

jirina4159
jirina4159
12.03.2024 5 z 5

Úplně náhodou jsem na tuto knihu narazila v seznamu detektivek a byla zvědavá co znamená čtvrtá opice a začetla se a nepřestala číst i když jsem to původně neměla v úmyslu docela mě to zaujalo.

archivářka115
archivářka115
27.02.2024 2 z 5

Ke knížce jsem se znovu vrátila, i když jsem četla lepší a napínavější knihy .


Janisss
Janisss
15.02.2024 5 z 5

Knihu jsem si půjčila v knihovně úplnou náhodou bez jakéhokoliv očekávání ale číst ji bylo od začátku až do konce (cože to není konec, to má ještě 2 díly?!?) jedna velká jízda - geniálně promyšlený příběh, u pasáží z deníku jsem vůbec nechápala, proč to ještě vlastně čtu - ale potřeba vědět jak to dopadne mě hnala číst dál - a pak do knihovny pro další 2 díly :-)
Doporučuji, tohle je fakt mistrovské dílo!

Pistolník
Pistolník
01.02.2024 5 z 5

"...Jsem zloděj, vrah a únosce. Zabíjel jsem pro zábavu. Zabíjel jsem z nutnosti. Zabíjel jsem z nenávisti. Zabíjel jsem jednoduše proto, abych uspokojil potřebu, která ve mně postupem času rostla čím dál víc. Byla jako hlad, který se dal utišit jen krví a písní z hrdla mučeného člověka" "Čtvrtá opice" je bezkonkurenčně ta nejlepší kniha, jakou jsem kdy v životě četl. Námětem se podobá mému nejoblíbenějšímu filmu "Sedm", dokonce na něj i odkazuje. Prolínají se zde dva příběhy. Jeden se odehrává v reálném čase a vykresluje příběh vyšinutého vraha. Druhý se odehrává v minulosti a popisuje příběh malého chlapce a jeho šílených rodičů. Velice intenzivní kniha plná násilí a špíny v osobitém pojetí J. D. Barkera. Hodně sází na atmosféru, která je sice vyvolávána násilným chováním opičího vraha, ale drtivou většinu nechává autor odehrát ve čtenářově hlavě - explicitně popisuje buď až výsledek nebo schylování se k činu. Tudíž fantazie může pracovat na plné obrátky, a to je mnohem horší, než kdyby to bylo všechno podrobně popsané. Hltal jsem stránku za stránkou až jsem se dočetl velkého finále, které vše spojilo, vše logicky vyjasnilo a vše začalo dávat perfektní smysl. Člověk pochopil, že nejen vrah, ale především autor měl vše od začátku perfektně promyšlené a připravené. Podařilo se mu tak vytvořit krásné, uvěřitelné, poutavé, napínavé a chytré dílo, které je osvobozeno od všech vyumělkovaných zvratů, nesmyslných honiček, zbytečné, samoúčelné brutality a směšných důkazů a indicií, zjevujících se jako Panna Marie v kávové pěně. "První opice se jmenuje Mizaru a znamená nevidím zlo, druhá opice se jmenuje Kikazaru a znamená neslyším zlo, třetí opice se jmenuje Iwazaru a znamená nemluvím zlo... Nejdůležitější je ale čtvrtá opice... Jmenuje se Šizaru a ta prezentuje myšlenku nečiním zlo..."

Karolína7
Karolína7
28.01.2024 5 z 5

Četlo se skvěle, navzdory popisu zvrhle brutálních útoků na oběti, kterých se pachatel dopouštěl. Musela jsem se zamýšlet nad tím, zda je člověk takové bestiality skutečně schopen a říkala si, jak moc lidského jedince ovlivní výchova. Předpokládám, že veškerý děj knihy je smyšlený, ale i v realitě se z popisovaných dějů u vyšinutých jedinců zřejmě někdy něco podobného odehrává. V závěru knihy mi však "vrah udělal radost", když pomstil smrt manželky svého hlavního letitého pronásledovatele - detektiva Portera.

mysterygirl
mysterygirl
12.01.2024 4 z 5

Autor musí být zřejme "trošinku" zvrhlý.
Z Deníčku se mi zvedal žaludek. Kvůli němu jsem chtěla odložit, ale potřebovala jsem vědět, jak to dopadne.

Privilegius
Privilegius
06.01.2024 5 z 5

Skvělý rozjezd trilogie o Opičím vrahovi. Hladově se vrhám na další díl.

veronika4001
veronika4001
27.12.2023 5 z 5

Nečiním zlo.
Hledala jsem souvislost opičího vraha s jeho deníkem, když psal, že ženy je třeba ctít a vážit si jich. S blížícím se závěrem jsem začala chápat.
Dědictví po rodičích a výchova z obou stran způsobily své. Mohl být opičí vrah někdo jiný, třeba ten, kdo se k deníku dostal? Moje myšlenky vířily různými směry.
Je to šílené, zvrácené, morbidní.
Nevidím zlo, neslyším zlo, nemluvím zlo.
Být za každou cenu slušný.
I ve vraždách.
Psychopaté.
Šílenství, které má mnoho vrstev.
Neuvěřitelné, promyšlené, ale o to více akcí.
U slabších povah bych doporučila při četbě nejíst.

Dajine
Dajine
21.12.2023 5 z 5

Tak tohle byla jízda.

Lukáš987
Lukáš987
03.12.2023 5 z 5


Wau dočteno a další super autor v mé knihovně obsazuje poličku. Parádní a úderné střídání dějových linek hlavních postav. Nakoukneme do nitra opičího vraha a uvidíme co si pro nás na 445 stránkách připravil. Jeffery Deaver má pravdu je to nádherně zvrácené... Geniální detektivka která se přečte jedním dechem.

kyssling
kyssling
18.11.2023 5 z 5

Skvělý thriller, výborně vykreslené postavy, dialogy. Prokládání vyprávění četbou 'deníku' je výborný nápad, navíc vhled do minulosti pomocí deníku je stejně napínavý jako hlavní příběh. Snad by zabiják nemusel být až takový 'kruťák'. Celkově se dá přečíst kniha jedním dechem ... To je to nejlepší pozvání k četbě !

Timkim
Timkim
17.11.2023 5 z 5

Nemůžu jinak, ale tady je 100% málo. Naprosto geniální detektivka kdy se smějete nahlas, téměř nedýcháte napětím, zhnuseně krčíte nos a nevěřícně koukáte. To vše tam bylo a kolikrát jsem si řekl "no a je to v pytli". A jak jsem tak četl komentáře k pokračování, které si dám do ucha dnes, mám se na co těšit. Sam není žádný superhrdina a o to víc se mi to líbilo. Super.
Mimochodem, takovou rodinku nechcete mít za sousedy.

dlabikk
dlabikk
07.11.2023 4 z 5

Ach jo, další zvrhlá série, ve které budu muset pokračovat, protože mě to hodně bavilo :o) Carter má pořád "navrch", ale uvídíme jak se to bude vyvíjet dál. Jediné co bych vytkla jsou příjmení postav, vybrala bych méně si podobná, protože u poslechu se mi to zpočátku malinko pletlo.

jurver
jurver
17.10.2023

Wow drsná knížka, která na první straně chytne a na poslední se začnete pídit po druhém dílu. Tempo, spád, velmi propracovaný děj. Vřele doporučuji!

Epiky
Epiky
14.10.2023 4 z 5

Velice čtivá detektivka,kdy sympatizujete nejen s hlavním detektivek,ale proti své vůli i s podivným pachatelem.

5tužka
5tužka
23.09.2023 5 z 5

Fantastická detektivka, kterou jako audioknihu načetli Vasil Fridrich a Kajetán Písařovic a byli neuvěřitelní! Běhal mi z nich mráz po zádech, zvláště u deníku opičího vraha - to bylo mistrovské! Vřele doporučuji!

petraj30
petraj30
15.09.2023 4 z 5

Dlouhou dobu jsem si myslela, že jsem již otrlý čtenář a nic moc mě už nedokáže překvapit. A jelikož jsem velkou fanynkou Chrise Cartrera, počítala jsem s tím, že mě nic nerozhodí. Ale po přečtení tohoto bestselleru si myslím, že Čtvrtá opice byla ještě o level horší a to už je co říct. Od samého začátku jsem měla nutkání s knihou praštit, nešlo to. Bylo to nechutné a tak šíleně zvrácené, ale copak jsem mohla odejít?
Na vraha jsem nepřišla, snažila jsem se udržet svůj žaludek v klidu a zbytečně se nerozptylovat. Samozřejmě jsem zapomněla, že ještě není všemu úplný konec a může se ještě leccos objevit. A bum...
Inu... ještě teď se pomalu vzpamatovávám ze všeho a nechutenství a veškerých informací. Byl to příběh se vším všudy já prostě musím pokračovat ve čtení dál.
Možný spoiler:
Co se asi stane když dva psychopati zplodí potomka?

Asi si co nejdříve přečtu Křemílka a Vochomůrku, tam se tolik nevraždí :-)

senora
senora
14.09.2023 2 z 5

Možná kdybych předtím nečetla tunu takových knih, tak by to bylo lepší, ale takhle už ne. Úryvky z deníku jsou pěkná nuda. Vím, je to dost masakr, ale neviděla jsem moc důvod, proč si to číst. Linka vyšetřovatelů je na tom trochu lépe, ale také nic světoborného. Možná špatná kniha ve špatnou dobu, ale nic pro mě, pokračování číst nebudu.

m2056
m2056
13.09.2023 5 z 5

První kniha série ve které budete muset pokračovat ať víte jak to celé dopadne já vám to neřeknu jen to že kniha se dobře čte a příběh vás bude bavit i překvapovat.

Marek82
Marek82
09.09.2023 3 z 5

Napínavé, pričom dej rýchle plynie. Denníková časť ma bavila viac ako tá, kde sa vyšetruje súčasný zločin. Na druhej strane, neviem knihe odpustiť schématické postupy, typické pre súčasné americké detektívky. Geniálny sériový vrah, polícia tápe a je vždy o krok vzad. Hlavný hrdina s osobnou traumou. Veľa brutality, ktorá má šokovať. Stopy a hádanky, ktoré vedú k ďalším hádankám. Vidno to u Cartera, Deavera...teraz tu máme Barkera. Oddychová literatúra, kde mám po čase problém si spomenúť, kto a prečo vraždil. Ale denník mi v hlave chvíľu ostane aj vďaka výbornej interpretácii K. Písařovic.