elexmil Online elexmil komentáře u knih

☰ menu

Dívka, již jsi tu zanechal Dívka, již jsi tu zanechal Jojo Moyes

Bude se líbit milovníkům romantiky, k těm já moc nepatřím. Obě hrdinky poněkud naivky. Příběh je postaven dílem na víře té první - na její víře v solidnost německého důstojníka. To mi nesedělo. Neseděly mi ani dialogy hlavních současných aktérů příběhu. Ale dočetla jsem.

26.04.2024 3 z 5


Moje Jugoslávie Moje Jugoslávie Goran Vojnović

R.2020 jsme byli v divném covidovém létě náhradou za jinou dovolenou poprvé na dovolené ve Slovinsku, do té země jsme se zamilovali a byli jsme tam od té doby každý rok - hory, jezera, moře, městečka, termály, skvělé víno a jídlo, příjemní lidé. Tak jsem před letošní další cestou hledala slovinského autora, ať se tedy i trochu vzdělám.
Nu a SKVĚLÉ. Přečetla jsem jedním dechem za tři dny. Popis zmatených složitých myšlenek vypravěče, jeho ambivalentní postoj k otci, vyrovnávání se různých osob s nesmyslností a hrůzami války, selhávající vztahy děti-rodiče-prarodiče. Hledání kořenů zla místy až mrazivé. K odlehčení depresivity přiměřený sarkasmus, balkánské drobné životní radosti. Není potřeba se více rozepisovat, předešlé komentáře jsou OK. Nechápu při tom, že komentář byly zatím jen od tří čtenářů, nechápu, jak je možné, že kniha je pozapomenutá. Při tom do zemí bývalé Jugoslávie jezdí na dovolené davy a davy Čechů. Všem přečíst DOPORUČUJI.

23.04.2024 5 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Báj o pouti. Myšlenky typu "cesta je cíl" nejsou ničím překvapivé. Pro beznaboha a materialistu je symbolika hledání Duše země vcelku cizí, leč vyvoleným, kteří mají pocit, že se s tou duší spojili, lze závidět. Jako báj mne bavilo, ale asi se Coelhe nestane mým oblíbencem.

20.04.2024 3 z 5


Byt v Paříži Byt v Paříži Guillaume Musso

Odpočinkové pěkné napínavé čtení. Mé hvězdné hodnocení snižují dvě otázky: Proč B.Benedick vlastně pronajal ten nevyklizený byt? Proč S.Lorenz ukryl své poslední obrazy a proč stopy k jejích nalezení byly tak složité ? Líbily se mi citáty uvádějící každou kapitolu. Pobavil mne pro mne aktuální citát "Paříž je vždy dobrý nápad". Na cestu si ráda vezmu další Mussovu knihu.

19.04.2024 3 z 5


Čtyři ženy a jeden pohřeb Čtyři ženy a jeden pohřeb Narine Abgarian (p)

Krásné, citlivé a poetické, smutné a bolavé. Složité lidské osudy. Úžasný popis přírody Malého Kavkazu, doliny, kde je cítit moře, které je ovšem jen imaginární. Do toho kulturní arménské odlišnosti. Moc se líbilo.

17.04.2024 5 z 5


Peříčko v bouři Peříčko v bouři Emily Wu

Odkládám po dvou dnech nedočtené. Nemám na to, abych četla o hrůzách kulturní revoluce. Že by to bylo stářím?Stačí mi ty hrůzy, co se dějí v současné době - na Ukrajině, v Izraeli.. Stačí mi přečtená kniha Novinářem v Číně.

14.04.2024


Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů Mary Ann Shaffer

Milý příběh, je vlastně jednoduchý - tedy to co se stane od 8.1. do 17.9.1949, vzpomínky na události během války rovněž nejsou nijak mimořádné, to vše by vysoké hodnocení nedalo. Přesto hodnotím celkově dosti vysoce, to kvůli tomu, jak je to napsáno, tedy forma dopisů, stejně tak se mi moc líbil styl psaní - laskavé, citlivé, místy příjemně anglicky humorné. A pro mne přínosné i stran zeměpisu, protože o Normanských ostrovech jsem nevěděla zatím nic - googlila jsem, našla jsem, jela bych tam hned.

13.04.2024 4 z 5


Tři Tři Valérie Perrin

Ve svých dojmech bych asi zbytečně opakovala to vše, co je napsáno v anotaci i v ostatních kladných komentářích. Bohatý děj, bohatě popsané nejen hlavní tři postavy, ale i řada dalších osob, které s jejich životem nějak souvisí, krásný příběh. Po delší době kniha, kterou přidávám do kategorie DOPORUČUJI.

10.04.2024 5 z 5


Malířka z Benátek Malířka z Benátek Rhys Bowen

Knihu jsem si vzala s sebou na cestu do Benátek, trochu mi můj výlet dokreslila, tak alespoň nějaká ta hvězdička. Ale kdybych ji četla doma, tak nevím nevím, zda bych ji vůbec dočítala. Styl "červená knihovna" mne nebere.

08.04.2024 2 z 5


Temná dcera Temná dcera Elena Ferrante

V polovině jsem měla tendence knihu odložit, dočetla jsem - motivovala mne k tomu potřeba pochopit, co tím příběhem chtěla autorka vlastně sdělit, stejně jsem to nepochopila. Dost se nedovedu vcítit do popsaného myšlenkového světa vypravěčky.

??? "Cítila jsem se jako kapka, která klouže po listu, když přestane pršet, stržená průzračně nevyhnutelným pohybem."

Vztahy matek a dcer jsou jistě složité, mnohotvárné, situace, kdy matka opustí děti, je pro mne neomluvitelný egoismus. Vypravěčka mi připadala jako nevyzrálá osobnost - třeba to tak autorka zamýšlela, aby ta vypravěčka čtenáře iritovala.

30.03.2024 3 z 5


Loutkové divadlo Loutkové divadlo M.W. Craven

Dobrá napínavá detektivka, váhala jsem mezi 4 a 5 hvězdami, to maximum dávám z důvodů snad ani ne čtenářských, ale osobně-cestovatelských. Bavilo mne vzpomínat na mou úžasnou cestu z r.2020 po Lake District, oživila jsem si pojmy jako je Castlerigg (místo upálení jedné oběti), Keswick, Grasmere, krajina Williama Wordswortha... Rozhodně budu pokračovat ve čtení dalších knih ze série, včetně toho, že si zase budu hledat na netu místa, kde se děj odehrává.

28.03.2024 5 z 5


Sbohem, pampo Sbohem, pampo Luis Sepúlveda

Další kniha z mého hledání na téma Patagonie, Chile, Ohňová země. Velmi dobrý průměr. Jemný sarkasmus. Na jedné straně muž, který kdysi pod vlivem ideálů bojoval za socialismus v Chile, na straně druhé socialistický aparátčík z NDR. Určitě si od autora ještě něco přečtu.

25.03.2024 3 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Zápletka dobrá, to co se honilo v hlavách Rachel, Megan a Anny také dobré, policie pracovala nějak ospale, závěrečná zpověď viníka poněkud školácká. Celkově mne bavilo, v odpočinkovém čtení lepší trojhvězda.

23.03.2024 3 z 5


Vincentův poslední obraz Vincentův poslední obraz Marianne Jaeglé

Kniha má hodně pozitivních komentářů, já nedočetla. V první třetině vlastně ne složitý příběh - selhávající soužití dvou malířů, u Gogha manifestace psychické poruchy až s psychotickými příznaky... to není čtení pro můj volný čas

21.03.2024


Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni Jihočeský kapr v naší a zahraniční kuchyni Vilém Vrabec

V rámci dnešního vaření jsem si vzpomněla na tuto kuchařku. Mám ji léta, byla mi inspirací opakovaně, určitě doporučuji všem milovníkům ryb, skvělé recepty. Pokud by nebyla k dispozici na trhu, pak je k dispozici na netu:
www.receptyynakapra.cz

21.03.2024 5 z 5


Kdyby tak na mě někdo někde čekal Kdyby tak na mě někdo někde čekal Anna Gavalda

Vzala jsem do ruky kvůli ČV a odkládám nedočtené po třech povídkách. Nic mi to nepřináší, nic mi to neříká. Jen popis nahodilých a celkem běžných životních situací.

20.03.2024


Prohřešek Prohřešek Brandi Reeds

Přečetla jsem rychle, byla jsem zvědavá na rozluštění. Není na to ale na plný počet hvězd - na tu jednu zápletku příliš mnoho slov.

Někdy to opravdu je tak, jak říká citát v úvodu: Ten, kdo nic neví, je pravdě blíž než ten, jehož mysl je naplněna lží a omyly. (Thomas Jefferson).

18.03.2024 3 z 5


Etta a Otto a Russell a James Etta a Otto a Russell a James Emma Hooper

Magický realismus - nevěděla jsem, co si pod tím představit. Jako bych četla moderní báseň, kdy je potřeba přemýšlet, co tím vlastně chtěl autor sdělit, nebo viděla obraz se symboly, jejichž význam není vždy jasný. Moc se mi líbí recenze "Knížka, která mě rozplakala". Mne tedy nerozplakala, nicméně : zajímavé, nevšední, poetické, mimořádné.

15.03.2024 5 z 5


Brodiova zpráva Brodiova zpráva Jorge Luis Borges

Objevila jsem a četla jsem že stejného důvodu jako Ohňovou zemi (F.Coloane) - ta se mi líbila. Borges není můj šálek kávy, nedočetla jsem, ty dvě * za první povídky.

11.03.2024 2 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Jednoduchý komentář: skvělé. Díky dovolené jsem měla dost času, přečetla jsem za tři dny.

08.03.2024 5 z 5