Peříčko v bouři

Peříčko v bouři https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45422/bmid_pericko-v-bouri-H7h-45422.jpg 5 64 21

Světový bestseller – neuvěřitelné vzpomínky ženy, která strávila dětství a léta dospívání v chaosu Velké kulturní revoluce v Číně. Kniha začíná dnem jejích třetích narozenin, kdy se poprvé setkává s otcem v koncentračním táboře. Otec byl uznávaný akademik a překladatel americké klasické literatury, avšak „doba“ jej označila za ultrapravicového třídního nepřítele a v přeneseném slova smyslu ho smetla z povrchu zemského. Otcovo odsouzení znamenalo pro rodinu nekonečné roky ponižování, útrap; tělesného i duševního týrání. Emily Wu vypráví příběh skrytého holocaustu, který v Číně prožily i miliony dalších dětí.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Nava
Originální název:

Feather in the storm , 2006


více info...

Přidat komentář

elexmil
14.04.2024

Odkládám po dvou dnech nedočtené. Nemám na to, abych četla o hrůzách kulturní revoluce. Že by to bylo stářím?Stačí mi ty hrůzy, co se dějí v současné době - na Ukrajině, v Izraeli.. Stačí mi přečtená kniha Novinářem v Číně.

Janina2609
04.02.2024 5 z 5

“Jsou jako peříčka v bouři, vichr je odnáší z místa na místo a oni nemají žádnou moc rozhodovat o svém životě. Víc těžkosti už neunesou. Svůj díl hořkosti si vybrali až do dna."

Peříčko v bouři je příběh, který autorka prožila v 60.-70.letech v Mao Ce-Tungově Číně. Poznala teror a brutalitu Rudých gard a prožila zostuzení celé rodiny díky otci, který byl jako vzdělaný univerzitní profesor označen za nepřítele a imperialistického špióna.
Velmi čtivá kniha rozdělená do krátkých kapitol líčí nesmyslný režim v Číně a přibližuje ponižování, tělesné i psychické týrání v rodinách třídních nepřítelů.


WildEv
29.06.2023 5 z 5

Nevím, kdy se to stalo naposledy, asi hodně dávno, nevzpomínám si, že by mě nějaká kniha dokázala vlít slzy do očí hned na druhé stránce. Této se to povedlo. Chytlavý příběh, který nutí k zamýšlení a přehodnocení našich každodenních bolístek a způsobu života, k přemýšlení, že můžeme být rádi a vděční za to, kde jsme se narodili. Co mě ale na ní vysloveně štve je to, že jsem ji ca 50 stránek před koncem nestihla dočíst a musela ji vrátit do knihovny kvůli frontě na několik rezervací. Doufám, že se mi zase někdy v brzké době vrátí do ruky.

KURACHJO2018
16.02.2023 5 z 5

Jak je možné dát 5* knize, ze které vám jde při čtení po celou dobu mráz po všech částech těla. Kniha o tom, jak silný dokáže člověk být, na druhou stranu, jak krutý dokáže zas jen člověk být...Nedovedeme si představit, jak asi v daleké Číně, naší ještě nedávno ( historicky doba, co by kamenem dohodil...) spřízněné zemi lidé trpí.... za lásku, za naději v lepší "zítra", za svobodu... My tady žijeme....proti nim v luxusu a fňukáme si na tom našem písečku, že jsem to po sametové takhle nechtěli.... a co jsme chtěli? Koreu? Čínu?

japam
01.04.2022 5 z 5

Kniha se četla sama. Hezky napsaný příběh.Doporučuji.

PavlaA
07.12.2021 5 z 5

Knihu jsem přečetla doslova jedním dechem. Nemohla jsem se odtrhnout a s hrůzou si uvědomovala co lidé, celé rodiny a i malé děti, které byly na dlouhou dobu odloučeni od svých rodičů, museli vytrpět za dlouhé kulturní revoluce. Vyprávění mě stalo spoustu slz.

petr4927
09.07.2019 5 z 5

Kniha, která pojednává o Velké kulturní proletářské revoluci v Číně není po literární stránce to úplně nejlepší, co jsem kdy četl, ale ohromila mě svou syrovostí.

Během čtení jsem se neubránil ve své hlavě srovnání s tím co se dělo v Československu v 50. letech. V 50. letech jsem samozřejmě nežil a vše, co o nich vím, mám od svých prarodičů a knih a filmů (výborná je Zdivočelá země od pana Stránského nebo knihy od pana Padevěta), nicméně jako již poněkolikáté - jsem rád, že žiju v kulturním okruhu, v kterém žiju. Tahle kniha totiž nepopisuje jen komunistická zvěrstva, ale také pro Evropana naprosto nepochopitelné smyšlení čínských venkovanů.

Rozhodně knihu doporučuji.

gab72
03.01.2019 5 z 5

Neuvěřitelné!

MirijamFrankl
02.01.2019 5 z 5

Neuvěřitelný příběh o lásce, přátelství, utrpení, houževnatosti, odvaze a soucitu v rozličných podobách, ale bohužel hlavně o ztrátách, které si v našich podmínkách jen stěží dovedeme představit. To vše podané prostě, leč poutavě. Myslím, že tuto knihu by si měl přečíst opravdu každý.

qydko
14.06.2018 5 z 5

Velmi působivé...

Katka2382
06.02.2018 5 z 5

Krásná a silná kniha při jejímž čtení až běhá mráz po zádech.Nikdy mě nepřestane udivovat jak k sobě navzájem lidé dovedou být krutí.

rajen
15.02.2017 4 z 5

Knihu jsem četla už před velmi dlouho dobou, abych si pamatovala detaily, takže můj komentář nebude takový, jaký bych napsala hned po dočtení. Nicméně, kniha mi stále vězí v paměti. Je podle skutečné události a vykresluje život jedné dívky a to, jak jí režim změnil život. Je to kruté a drsné čtení, ale taková ta doba byla. Kdo se zajímá o období kulturní revoluce v Číně, tak mohu silně doporučit.

mgeisselreiter
26.08.2016 4 z 5

Velmi zajímavé a poutavé čtení, které je podáno prostým, jednoduchým vyprávěním mladé dívky, vlastně nejdřív malé holčičky. Čtenář si může udělat slušný obrázek o Číně v době 1958-1976. Kniha se čte velice dobře, ale jednoduché podání má i své nevýhody: mnohdy čtenář pozná předem, co se stane a není tak nutné líčení na dvou stranách, stačil by i odstavec. Poutavé čtení tak zhruba od poloviny knihy přechází k mechanickému vstřebávání dalších podobných, už nijak nepřekvapujících událostí. A najednou je konec a chybí mi dodatek, kde by autorka stručně shrnula, zrekapitulovala, co zažila a jak její život pokračoval dál. Za první půl knihy 95%, ale nakonec celkově 80%, 26.8.2016. Přesto velmi dobré a důležité čtení především pro mladou generaci čtenářů - další kandidát na "povinnou" (doporučenou) školní četbu.

Renatecka
15.08.2016 5 z 5

Neskutečně čtivá a drsná knížka bez příkras. Když jsem se pomalu blížila k pasážím, kde jsou popsány nejodpornější a nejsilnější momenty (např. oběšená paní na stromě, usmrcení dvojčat jenom proto, že jsou holčičky apod.) už jakoby mi šestý smysl říkal: už nečti dál, bude tam další hrůza! Ale dál jsem četla a pak jsem knihu musela tak na 5 minut odložit, abych to vydýchala. Když si uvědomím, že podobný režim panuje i v současnosti v Severní Koree, tak je mi blivno. Každý extrémní názor je nebezpečný, nedej bože, když se k moci dostane psychopat a z lidí se stanou psychopati taky.

Martooni
11.02.2016 5 z 5

Velmi silný příběh čínské dámy podle skutečné události. Knihu jsem přečetla jedním dechem, ikdyž jsem si 3x řekla, že už dál nemohu, že to nedám (jako matka dvou maličkých dcer). Stejně jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Doporučuji!

kler1207
23.01.2016 5 z 5

Krásné. Smutné. Šokující. Člověku se ani nechce věřit, že se to pravdu dělo, a že to není až tak daleká minulost. Ke konci mě vyprávění už trochu nudilo, ale na pět hvězd to pořád vystačí :) Místy se mi posedlost předsedou Maem spojila s Orwellovým 1984, tady se ovšem bohužel jednalo o realitu a je vůbec obdivuhodné, že hlavní postava dokázala v tak jednotvárné společnosti procitnout a uvědomit si, jak je s nimi jako "občany" manipulováno. Knihu jsem pořídila v Levných knihách za 59 Kč, ale opravdu to patří k těm lepším knihám, které jsem přečetla.

carbici
08.01.2016 5 z 5

Neuvěřitelný příběh a zárověň skvěle napsáno i přeloženo. Jen těžko si člověk připouští, že ta doba není až tak vzdálená.

michal.0.8
17.07.2015 5 z 5

Je to smutné čtení o zničeném dětství. Je mi líto obětí kulturní revoluce.

Latté
28.07.2014 5 z 5

Smutný příběh, kde budoucnost lidí závisí na jiných. Jako "peříčka v bouři" jsou unášeni silou větru, který bohužel sami zastavit nebo změnit nedokážou, nemohou. Musejí pouze "čekat a doufat", že se vítr obrátí, utiší. Tento osud stojí za přečtení.

DANIK38
27.07.2014 5 z 5

Moc pěkná kniha.Člověk by ani neuvěřil co dokáže fanatismus. Smutný příběh ,ale krásně napsaný.