Prohřešek

Prohřešek https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457984/bmid_prohresek-WAW-457984.jpeg 4 258 71

PRAVDA MŮŽE BÝT DĚSIVĚJŠÍ NEŽ ŠÍLENSTVÍ Veronica Cavanaughová poslední dobou poněkud ztrácí pevnou půdu pod nohama. Nejen že poslední kolo pokusů o umělé oplodnění selhalo, ale je z něj teď nevyrovnaná a na pokraji zhroucení. K tomu si její tříletá dcerka Elizabella pořídila imaginární kamarádku, která je spíše ďábelská než hravá. Když se jednou Veroničin manžel nevrátí ze služební cesty, berou za své i poslední zbytky její duševní stability. Vzhledem k rodinné anamnéze duševního onemocnění a k Elizabellinu utkvělému přesvědčení, že je tatínek mrtvý, začíná Veronica silně pochybovat o sobě samé. Každý pohyb jí teď připadá podezřelý. Navíc pozvolna nabývá přesvědčení, že si kdosi přeje její i Elizabellinu smrt. Pokud je to tedy pouhé přesvědčení… Kdesi pod povrchem jejího stihomamu se skrývá vyřešení záhadného manželova zmizení. Snaha nalézt odpověď ji zavede až na souostroví Florida Keys, kde ale začíná ztrácet jistotu, že chce skutečně znát pravdu.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Vendeta
Originální název:

Trespassing , 2018


více info...

Přidat komentář

Vesper001
04.04.2024 2 z 5

Neurazí, nenadchne. Zkrácení o sto stran by prospělo příběhu i čtenáři. Tak například omezit délku Veroničina brečení, ubrat jí něco hormonů a přidat pár mozkových buněk. Zmírnit otravnost a rozmazlenost její dcery a přidat jí pár let. A dopřát umanutému policejnímu géniovi alespoň jednu světlou chvilku, kdy by ho napadlo, že pachatel, kterého si za pachatele vybral, nemusí být vždycky pachatelem.

Mojepočteníčko
01.04.2024 4 z 5

Prohřešek byl dlouho na seznamu knih, které jsem si chtěla přečíst. A že mi to trvalo :)

Dcera hlavní hrdinky má imaginární kamarádku a předpovídá věci, které se mají údajně stát. Všechno graduje ve chvíli, kdy se Veroničin manžel nevrátí domů...

Neděsil mě ani tak fakt, že Ellie-Belle má imaginární kamarádku, jako to, kterým směrem se ubíralo vyšetřování. Způsob, jakým se pracovalo právě s Veronicou ve mně vzbuzoval odpor a nevoli. Jsem ráda, že se moje domněnky na konci nepotvrdily :)

Bylo to čtivé, napínavé a Chris....Chris byl prostě láska od prvního písmenka :)

Doporučuji!


elexmil
18.03.2024 3 z 5

Přečetla jsem rychle, byla jsem zvědavá na rozluštění. Není na to ale na plný počet hvězd - na tu jednu zápletku příliš mnoho slov.

Někdy to opravdu je tak, jak říká citát v úvodu: Ten, kdo nic neví, je pravdě blíž než ten, jehož mysl je naplněna lží a omyly. (Thomas Jefferson).

evin84
10.02.2024 5 z 5

Tak tato kniha nešla odložit. Chvílemi jsem se v ní sama ztrácela. Hodně zamotana a přesto se perfektně vyvíjela. Za mě hodne dobrý.

Lucciella_L
31.10.2023

Parádní! Knížka se pořád vyvíjela, chvílemi jsem už ani nevěděla, co je pravda a co ne. Super

KnihoSny
29.06.2023 4 z 5

kratké kapitoly, napínavé čtivé.)libilo se mi

marti7729
20.06.2023 5 z 5

Extrémně návyková kniha, která se díky krátkým kapitolám čte skoro sama. Je plná napětí, tajemství a nečekaných zvratů. Perfektně propracovaná kniha, která dokáže nasytit i náročnějšího čtenáře.

PosPol
10.06.2023 3 z 5

Veronica by mohla být šťastná žena. Má krásnou, zdravou tříletou holčičku Bellu a milujícího manžela Micaha - pilota letadla. Jenže další pokus o umělé oplodnění se nepovedl a Veronika, našťouchaná hormony, je na pokraji zhroucení. Do toho si její dcera začne povídat s imaginární kamarádkou Nini, rozhodně ale nejde o nevinné dětské fantazírování. Když se jednou manžel nevrátí ze služební cesty v den, kdy dcerka nakreslí obrázek havarovaného letadla a řekne: Tatínek je v Boží zemi, je to poslední kapka.

Začíná šílený a neuvěřitelný kolotoč s policií, která Veronicu zcela bizarně považuje za hlavní podezřelou. Vyvrátit toto obvinění bude o to těžší, že před smrtí Micah udělal novou životní pojistku na 2,5mil. dolarů. Pod tlakem se Veronica rozhodne utéct na pobřeží Floridy i s malou Bellou. Doufá, že unikne pozornosti novinářů a policie. Zde se ale začnou vynořovat další a další tajemství Micaha a ukazuje se, že jejich manželství nebylo tak pohádkové, jak se zpočátku zdálo. Co všechno Micah tají? Kdo sleduje Veronicu? Kdo je Nini?

Dalo by se považovat za umění, narvat do necelých 400 stran tolik absurdních a těžko uvěřitelných situací a náhod. Mám ráda tajemství a postupné odhalování, jenže tady se příběh jen a jen zamotává a zhruba 300 stran jste účastníky zcela nepochopitelné a schizofrenní jízdy, kdy se nedozvíte ale absolutně nic.

Pak přijde posledních 80 stran, kde se najednou semele všechno, většina záhad je vysvětlena, na dvou stránkách úplně nudné rozuzlení a pak? Pak si říkáte a to je všechno? Otázek je snad více, než před začátkem knihy. Určitě jde o zajímavou myšlenku, kniha se četla velmi dobře a svým způsobem mě bavila, ale méně je někdy více.... Hodnotím 3/5, přeci jen je čtivá a nemůžu říct, že bych se - až na pár hluchých míst nudila.

Nikusha
26.05.2023 1 z 5

Bože, to byla ale ptákovina. Nechápu to vysoké hodnocení. To jste nikdo nečetli dobrý thriller?

Artep25
23.05.2023 3 z 5

Moje očekávání nesplnila.
Trochu překombinované,trochu moc schizofrenní. Četla jsem už lepší.

hlenicka
20.05.2023 5 z 5

Ta mě hodně bavila! Takové zamotané,kde se člověk chvíli ztrácel. Ale všechno se vyjasnilo,člověk chytl správně klubko a zajímavý konec.

veronika4001
06.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Nini. Jak bohatou imaginaci mají děti. "Tatínek odjel do Boží země." Taková bujná představivost. Bella je zvláštní dítě, o čemž je přesvědčená její matka Veronica a pomalu o tom začíná přesvědčovat i své okolí. Matka stále přikládá věrohodnost tomu, co Bella tvrdí. Nini je možná dětský duch, ale jde o synonymum se slovy "hřmět" a "vyděsit", anebo je to schizofrenie, která je součástí rodinné anamnézy. Manžel Veronicy má pracovat jako letec v Diamond Corporation, v budově, která má mít 22 poschodí. Ve skutečnosti jich má 15.
Belle moc nerozumím, je opředená záhadou, mluví útržkovitě, v hádankách a člověk si musí domýšlet. Nerozumí jí ani její matka Veronica. S ohledem na nezvěstného manžela Veronicy je vedeno policejní vyšetřování.
Kdo je Nini?
Kdo je Bella?
A kdo je Veronicin manžel Micah?
A kde je?
Podvádí Veronicu? To je až to poslední...
Boží země je Boží kraj, a to jsou lesy na severu Wisconsinu. Tam nefunguje nikomu mobilní signál... Srub poblíž jezera Plum Lake.
Najednou zvoní telefon, číslo je skryté. Šepot: "Naslouchej své dceři."
Někdo obhlíží jejich dům. Něco se děje.
Neušlo mi, že vyšetřovatel doporučuje Veronice, aby nechala žaluzie zatažené, přitom, když byl u ní v domě, měla je vytažené (ještě se divila, že je jako v akváriu) a zatáhla je až několik dnů po jeho návštěvě. Možná to podezřelé je na straně Veronicy a policie ji prověřuje.
Je zvláštní propojenost mezi obrázky, které Bella (její imaginární kamarádka Nini) maluje, a skutečností, protože ty wisconsinské lesy, dům, maják a bójka vypadají, jako kdyby ta místa Bella už navštívila.
Není to z manželovy strany jeden velký podvod?
Manžel zřejmě žije více životů. Objevuje se Gabrielle, padne i jméno Natashy (Tashe). Veronica potratila dva chlapce a teď vidí v domě v Key Westu fotografie svého manžela se změněnou vizáží a se třemi dětmi - dvěma chlapci a holčičkou. Někdo na zahradě pozoruje dům v Key Westu. Situace se opakuje jako v domě na Shadowlands.
Co se to děje? Na případu manžela Veronicy pracovali federální agenti, vždyť ji jeden z nich přišel ještě domů v Shadowlandsu navštívit. Byla jím sledována i v bance. A teď se od vyšetřovatele dozvídá, že federální policie případ nikdy nepřevzala a nikdy na případu jejího manžela nepracovala. Jsou to klamy Veronicy, nebo ji chce někdo zneužít?
Dozvídáme se o Connorovi a Brandonovi. Jsou to další Bellini imaginární přátelé? "Bydleli u maminky v bříšku." Takže se jedná o chlapce, které Veronica potratila. Ale proč s tím Bella začíná až teď? Nini už dříve byla v Shadowlandsu, Key Westu a všude, kde byl tatínek...
Mnoho detailů, které do sebe vůbec nezapadají. "Naslouchej své dceři." Telefonát z telefonního čísla s předvolbou pro Key West, které je registrované na Veronicu vzbuzuje další podezření. Synchronizace telefonní linky s počítačem a generování volání má za následek, že mohla zavolat sama sobě.
Říkám si, proč policie tak dlouho otálí s vyslechnutím Veronicina tchána, když měl s jejím manželem Micahem neshody. Bella si představuje tatínka, komunikuje s ním. Jsou to skutečně představy?
Příběh je plný zvratů, očekáváte něco, co se nakonec neuskuteční a máte za skutečnost to, co nemusí být skutečné. Knihu doporučuji.

Mirka320
08.04.2023 4 z 5

Napínavá četba. Každý večer jsem se těšila na čtení.

izinkaVENDULKA
22.02.2023 5 z 5

Super knížka. Nešlo se odložit. Vytáhla do děje a já málem zapomněla chodit spát. Něco jsem tušila, někde se trefila a někde jsem byla úplně mimo :D Občas jsem byla i dost šokovaná. Takhle si predstavuju PSYCHOLOGICKÝ THRILLER

Peťulka3
02.01.2023 5 z 5

Tak tohle byla opravdu paráda. Celou knihu jsem s napětím očekávala, jak to vlastně tedy je. Super napínavé čtení.

sloncekhk
23.12.2022 5 z 5

Pěkně psaný příběh, napínavý od začátku až do konce.

Aiden888
17.12.2022 5 z 5

Výborný thriller, který má od začátku do konce všechno, co správná kniha tohohle žánru mít má. Napětí, tajemno, záhadné mezilidské vztahy. Tak nějak pořád tápete, hádáte, přemýšlíte, co se stane dál, snažíte se přijít na to, kde je pravda. Výborný počin a jsem fakt ráda, že jsem si knihu pořídila v rámci nějaké slevové akce. Byla to dobrá volba.

SleepyAllDay
16.10.2022 4 z 5

Kniha mě naprosto pohltila, napínavý příběh od začátku do konce.
Je to vše pravda nebo jen výmysl? To se dozvíme na konci pořadu ehm tedy knihy.
Za mě velké plus krátké kapitoly.

Mona85
06.09.2022 5 z 5

Napínavá od první stránky,patří mezi mé nejlepší co jsem četla,kniha mě udržela v napětí od začátku až do konce.Krátké kapitoly jsou celké plus :-)

Šebestová3
05.08.2022 3 z 5

Zaznělo tady "schizofrenní jízda"...už nemám ani potřebu vymýšlet vlastní komentář a plně se s tím ztotožňuji :-)