eDex eDex komentáře u knih

☰ menu

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

To se jednoho rana pan Nesbø probudil, z satny vytahl svuj drahy, moderne usity oblek na miru a rucne site polobotky a takto vyladeny vyrazil do centra.

V kavarne kancelarskeho komplexu, kde u okolnich stolku sedeli u pracovnich snidani manazeri a headhuntri v jeste drazsich oblecich, se zamyslel, otevrel notebook a rekl si: tak dnes nebudu psat o Haary Holeovi, ani o Prdicim prasku ci o dvou bratrech s tajemstvim, ale napisu o chlapkovi od vedlejsiho stolku. O uspesnem chlapikovi, lovci hlav. Proc ne?

Pribeh Lovci hlav o uspesnem muzi, ktery se rychle zmeni v napinave drama a vyusti ve hru na kocku a mys, je uplne z jineho soudku nez ostatni knihy Nesbøa. Chvilemi nabira lehce bizarni nadech, aby nasmeroval pribeh a hlavniho hrdinu tam, kam potrebuje.

Zapletka je neotrela, hlavni hrdina je sympatak, i kdyz je to zaporna postava, ale to autorovi staci, aby rozehral napinavou partii a ctenar neprestava lovci hlav fandit.

Skvele odvypravena jednohubka je neodlozitelna a velmi ctiva.

Autor umi v jakekoliv poloze.
At napise cokoliv, vzdy je to vynikajici.

04.05.2024 5 z 5


Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Josef Mareš - Moje případy z 1. oddělení Martin Moravec

Tak toto byla paráda.
Musím říct, že toto bylo lepší, poutavější, zajímavější čtení, než jakákoliv česká detektivka, paradoxně.

Autor je zkušený novinář, což však samo o sobě není zárukou dobrého autora (a ano, neodpustím si rýpnuti do nových autorek- novinářek, holt někdy míň je víc), ale Martin Moravec má kromě vytříbeného, lapidárního stylu a sebejistého pera v sobě ještě něco víc; umí vymyslet a napsat poutavou knihu, vybrat si zajímavý námět a "hosta", pokládat dobré otázky a celé to poskládat do exluzivního balíčku.
Pan plukovník Mareš je důstojným sparing partnerem autora, jeho vypravění bylo zajímavé.

Tato kniha je už autorův několikátý úspěšný multi-bestseller v řadě a není divu.
Kniha je čtivá od prvních řádků a neodložitelná až do konce.

Nedivím se dalším nadšeným komentářům a takovému kvantu vysokých hodnocení. Je zasloužené.
.

04.05.2024 5 z 5


Žena mého života Žena mého života Tim Weaver

Tim Weaver je sympaťák.
Britský autor, jehož celou sérii s Davem Riekerem jsem si pořídila jako e-knihy. Nevím proč.
A jako první ke čtení jsem si vybrala zrovna tento, devátý díl série. Taky nevím proč.
Možná to bylo téma, co mě zaujalo, možná vysoké hodnocení (předpokládám, že u zahraničních autorů bude pravdivé a odpovídající :) ).
Každopádně jsem se začetla do Ženy mého života a nelituju. Dalších, vynikajících 13 dílů je přede mnou.

Není to typická detektivka, David se živí tím, že pátrá po ztracených lidech, ale princip výstavby děje je de facto paralela s detektivkou.
Tento příběh se osobně dotýkal Dejva, a umožnil mi tím poznat ho blíž ( takže možná přece jen dobře, že jsem začala uprostřed).

V první řadě je kniha velmi dobře napsaná. Sebejistým perem zkušeného autora.
Má velmi dobře propracovanou zápletku, napětí od prvních stránek, pár zvratů, které zamíchají tím, co jste si mysleli, všechno to převrátí, abyste otáčeli stránky rychlej a zjistili, kdo, co a proč.
Závěr je jen třešínka na dortu.

Kniha je velmi čtivá a rozhodně její čteni doporučuji. Sama se vrhnu na další díly a budu jimi prokládat čtení tvorby nově vylíhnutých českých autorů, na spravení chuti.
Tohle je ale pětihvězdičková záležitost.

03.05.2024 5 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Tuto knihu Kristýny Trpkové jsem četla dávněji, ale pachuť a pousmání nad knihou, jakožto i každým marketingovým počinem nakladatelství, jehož vlajkovou lodí zřejmě autorka bude, zůstává stále.

Jak píší ostatní komentáře, vyprávění je hodné snaživého gymnazisty, co nemá ještě úplně ujasněné, co chce vůbec říct. Hlavní hrdinka Laura je nesmrtelná Xena, kterná nadto pořád nad vším - překvapivě citlivě - přemýšlí ( v detektivce :) ) a přitom se o ní vlastně nic nedozvíme, chová se nelogicky, jako kdyby ani nepracovala u policie. Dynamika mezi postavami není žádná, zbytečné dialogy odvádí od děje, děj nepostupuje plynule, napětí se nestupňuje, stránky jsou zaplněny zajišťováním nesprávných podezřelých, hlavní vyšetřovatelka neumí rozpoznat ani vyhodnotit důkazy, celkově působí vše velmi naivně.

Všichni mají pořád - i při té nejbanálnější činnosti a sdělení - pořád zatajený dech, vynechaný úder srdce, sevřenou hruď, krve by se v nikom nedořezal.... ..

A věrohodnost nalomuje další bizár: v obci Holice se stanou téměř současně dvě vraždy?

Nelogičnosti v ději, zápletce, díry v příběhu, by možná autorce neušly, kdyby si místo soustředění na vypsání všech synonym ze slovníku, které v knize otočila snad dvakrát, radši udělala pořádnou redakci a korektury. Všimla by si spousty nelogičností, krkolomných zvratů a bylo by to ku prospěchu věci.

Na druhé straně, ale proč? Když to takhle nakladatelství stačí a dokonce i na cenu? Ta visela hodně nízko. A podle mě byla takovou pobídkou pro mladou autorku, podaným esem, které však autorka ke své škodě neproměnila.

Dobrých českých autorů detektivek je jako šafránu, tak je asi potřeba chňapnout po čemkoliv. V tomto případě se zázrak nekonal, jako například u autorky Klevisové ano, která se naopak po ocenění prvotiny zlepšovala s každou další knihou.

Jak se však ukazuje, kvalita tvorby Kristýny Trpkové má bohužel knihu od knihy strmě sestupnou tendenci. Myslím, že právě toto bude příčinou toho, co se nedávno tady i na sociálních sítích přetřásalo, a to umělé udělování 5-hvězdičkových hodnocení z jednorázově čerstvě založených profilů pro všechny knihy autorky. Má jít o desítky takových účtů.

A něco na tom asi bude, ale autorka by se radši měla soustředit na sebe, na své děti a zlepšování svých rukopisů. Pravda totiž vyplave na povrch a autorka si tím podle mě jen škodí. Minimálně do momentu, kdy její nakladatelství objeví dalšího nového autora.
Toto nezralé dílko hodnotím optimisticky jednou hvězdou, jakožto první knihu autorky, a bohužel, bylo to zároveň i to nejlepší z celé dosavadní tvorby Kristýny Trpkové. (Květen 2024)

03.05.2024 1 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Speachless. In tears.
Srdce roztrhané na cucky.
Tím obsahem, stylem psaní, stylem odvyprávění celého příběhu.
Smekám před autorkou, kolik času musela věnovat rešerším a pilování knihy k dokonalosti.
Protože stvořila literární skvost, v nejlepším slova smyslu, ke kterému se jen málokomu z nových českých autorů, kor těch nově vylíhlých, povede přiblížit.
Ten styl psaní, ta úspornost, umí vyvolat celou širokou škálu emocí, které vyvolat mají, a které dělají z výborného příběhu právě tou vypsaností zkušené autorky vynikající knihu.
To umí málokdo.
Smekám, tleskám s úzkostí svírající srdce a utírám slzy.
10 zasloužených zářících hvězd.
A těším se na nový mysteriózní román autorky.

03.05.2024 5 z 5


Někdo tě vidí Někdo tě vidí Clare Mackintosh

Miluju Clare MacKintosh i její knihy.
Tato autorka, která pracovala jako policistka/kriminalistka, se po úspěchu první knihy i s rodinou přestěhovala na kopcovitý sever Walesu do městečka ležícího u břehů několika jezer, a taky zažila ztrátu jednoho ze svých menších dětí, o čem napsala knihu, jak se vyrovnat se smutkem.

V novém bydlišti je velmi oblíbeným členem místní komunity, a jak prezentuje svůj život a tvorbu i na sociálních sítích, je vidět, že je to sympatická, vzdělaná, mega úspěšná - a přestože prodala několik milionů výtisků knih, - stále skromná žena.

Tato kniha je vynikající thriller z prostředí Londýna, má neotřelý námět a originální zápletku, a napětí se stupňovalo až do samého závěru. Několik postupných zvratů, dobře popsané postavy, dynamika mezi nimi a skvělý styl autorky, dělá knihu velmi čtivou.
Epilog posunul už beztak skvělou knihu ještě o stupeň výš.

Když tuto výtečnou knihu srovnám s nedávno přečteným psychothrillerem mladé autorky Trpkové Někdo z nás, je to řádově propastný rozdíl, jako nebe a dudy.

Zatímco Clare MacKintosh má na Goodreads téměř 75 tisíc 4-hvězdičkových nezávislých hodnocení, česká autorka Trpková, jak se tady nedávno protřásalo, má hodnocení jen zlomek, necelých tři sta, z toho však polovinu tvoří 5-hvězdičkové hodnocení z jednorázových účtů. Toto už sem ale nepatří. Každý si udělá obrázek sám. A každý je svého štěstí strůjcem.

Clare MacKintosh se ve Walesu nedávno začala učit velšsky a taky píše novou, ryze detektivní sérii s inspektorkou Fion. Na pultech je už třetí díl, a je v zřejmé, že je autorka veleúspěšná i v dalším žánru, jak na britském, tak na americkém trhu.
Doufejme, že někdo z nakladatelů tuto sérii přeloží i do češtiny, ať si můžeme přečíst zase nějakou pořádnou kvalitní detektivku.

03.05.2024 5 z 5


Anglická zahrada Anglická zahrada Petra Klabouchová

Moje první kniha od autorky. Četla jsem ji ještě během lockdownu, a ohodnotila v dlouho budovaném účtu, který se mi ale bohužel ztratil i se ztraceným notebookem. Vzpomínky na přečtené knihy ale zůstaly a autorka se stala mojí oblíbenou.
Smutný příběh dvou chlapců, podle skutečných událostí, je výborně napsaný a i když to nebylo úplně pětihvězdičkové čtení, už dávalo tušit, že autorka umí skvěla vyprávět, výborně postavit napínavý příběh.
Nebýt Anglické zahrady, nebyly by Prameny Vltavy, ani U severní zdi.

03.05.2024 4 z 5


Konzultant Konzultant Antonín Mazáč

Antonín Mazáč pluje zatím pod radarem, ale věřím, že jen dočasně. Je to totiž jeden z nejlepších českých autorů detektivek současnosti, kvalitou svého psaní, vymýšlením zápletek, zvraty, popisem postav a věrohodností.
Kdyby se děj neodehrával na Karlovarsku a v českých reáliích, měli byste pocit, že čtete severský, britský nebo americký thriller.
Detektivka Konzultant volně navazuje v sérii na Aristokrata, který se mně osobně líbil o něco víc. Nikoliv však chybou autora, možná tématem, možná závěrečným twistem.
I pro Konzultanta platí, že je to napsané jistým, zkušeným perem, je to čtivé, napínavé, drsné. Potkáme se se stejnými postavami, Sašou, Andreou. Děj svižně odsýpá až do závěru. Sériové vraždy jaksepatří.

Autor se na výsluní vypracoval sám, dlouhodobou poctivou spisovatelštinou, má za sebou několik úspěšných knih.
Není žádný marketingový produkt velkých nakladatelství,
rozuměj překladoví i čeští autoři, jenž jsou sice všude vidět, ale po přečtení jejich knih jen nevěřícně kroutíte hlavou a divíte se vysokým hodnocením.
Ale vždy platí, že všeho jen do času.
Věřím proto, že se autor dostane ještě do většího povědomí čtenářů, neboť tam kvalitou své detektivní tvorby patří, o čemž svědčí i nadšené komentáře a vysoká hodnocení, a že se brzy dočkáme dalších skvělých příběhů z jeho pera.
Konzultant je bezesporu 5-ti hvězdičkové čtení.

02.05.2024 5 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Je to mimo můj žánr, ale nechala jsem se nalákat, a nelituji.
Čtivé, výborně napsané brilantním stylem, ani se nenadějete, a jste na konci.
A tam čeká zvrat, který vás odrovná.
Bravo. Takhle má vypadat pětihvězdičkové čtení.

02.05.2024 5 z 5


V mysli vraha V mysli vraha Mike Omer

Exkluzivní thriller.
Dokonalost sama. Nepotřebuje další komentář.
6 hvězd z pěti.

01.05.2024 5 z 5


Můj život po životě Můj život po životě Michal Viewegh

Tato útlá knížka doyena české současné literatury mě dostala.
Vymyká se ostatní tvorbě autora, čítající povídky, romány a fejetony/glosy.
Toto však bylo zcela jiné čtení. V té tíze jednotlivých slov, řádků a vět se odráželo lidské poznání a dozrání, že nic v životě není garantované a hlavně nic není fér.
Autor se v knize před čtenářem "svlékl donaha", provázel ho svými dny, náladami, myšlenkami, propady až k hlubokému poznání. A pokoře.
Čtivé je to až do konce, v té melancholii je však pozitivní sdělení a závěrečná naděje.
Kniha se mi líbila moc, překvapila. Autora považuji i za jednoho z nejlepších fejetonistů a glosátorů, s bezkonkurenčními pointami.
Tleskám, pane Vieweghu.

01.05.2024 4 z 5


Hříchy otců Hříchy otců Martin Stručovský

Prvni dvě knihy jihočeského autora jsem přečetla a (autora si oblíbila) ještě během Covidu. Líbil se mi styl vyprávění, věrohodné motivy, zápletka, rozeznatelné a dobře popsané postavy. A české prostředí.
Když jsem teď na pláži na druhém konci světa objevila tuto eknihu ve slevě, během pěti minut jsem ji měla ve čtečce.
Příběhu nevadilo, že jsem předešlý díl vynechala. Příběh mě vtáhl, hezky dávkoval napětí a gradoval. Matěj Mlynář je hezky napsaná postava a jen doufám, že jindřichohradecký autor brzy přijde s dalším pokračovánim.
Dobrých detektivek z českého prostředí totiž není nikdy dost.

01.05.2024 5 z 5


Co se stane dál Co se stane dál * antologie

Moc hezká sbírka povídek současných českých autorek.
Překvapivě příjemné, svižné čtení, mile překvapila i profesionálně vystřižena povídka Ani Geislerové. Moje oblíbená Anna Bolavá v jiné poloze vynikající, totéž jednohubka od Michaely Klevisové.

Je to už druhá přečtená antologie od nakladatelství LISTEN ... a vážně povedené.

01.05.2024 5 z 5


Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

A mě tento psychologický thriller moc bavil!

Četla jsem ho po české autorce knihy Ňěkdo z nás, K.Trpkové a bylo to, jak když se na nedělním pochodu vytáhnete z bahna na rozkvetlou louku, vonící všemi vůněmi, uslyšíte štěbot, cvrlikání a modré nebe.

Tohle všechno tato kniha totiž měla. Plnokrevnost, rafinovanost, a víc než se slovy pracovala s dějem a náznaky, které vás nutili obracet stránky.

Kniha má na Goodreads přes 2 miliony hodnocení (wow !!!) a drží si vysoké hodnocení 4.2.

Skvěle gradované, šokující zvraty. Ma konci vám spadne brada.

Každá takováhle kniha na českém trhu jen ukazuje, jak tristně propastný rozdíl je mezi českou tvorbou ( např. K. Trpková) a tou zahraniční.

Autorovi vyšel v angličtině nový thriller, The Fury, doufám, že se dočkáme brzy překladu.
4-5 hvězd a velké doporučení.

01.05.2024 4 z 5


Majonéza k snídani Majonéza k snídani Markéta Lukášková

Autorka me na socialnich sitich bavi, tak jsem zkusila ve ctecce tuto knihu.
Vypraveni bylo trosku krkolomne, i kdyz autorcin styl vas postupne pohlti.
Hezky odvypravene, autenticke, ale muj salek to nebyl, ovsem nikoliv chybou autorky. Spis nejsem cilovka.
Novy historicky roman autorky Odvaha ale rozhodne jeste zkusim.

01.05.2024 3 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Fredrik Backman a ja. Laska az na druhy pohled, ale zacala touto knihou.
Je neobycejna v te uplne nejlidstejsi, kazdodenni obycejnosti.
Jednoduchy pribeh, ktery pohlti, a vyvola vsechny mozne emoce, je odvypraven jistym perem autora, stejne, jake jsou i jeho prispevky na socialni siti. Plne lidskosti, pochopeni, shovivavosti.
Tato kniha, jakoz i vsechny knihy autora ma v sobe neco, co jim dodava uplne jiny rozmer.
Filmove zpracovani s Tomem Hanksem uz je z jine kategorie, ale knihu doporucuji a davam ze zasazeneho srdce 5 hvezd.

01.05.2024 5 z 5


Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

Tak trochu jiná kniha od Larse Keplera, aka manzelu Ahndorilovych.
Nanapada me, jakou motivaci mohla mit atorska dvojice pro napsani tohoto dilka. Ve vsem, od delky, pres styl vypraveni az zanr, je to neco uplne odlisneho. A mozna v tom byl prave jejich zamer. Napsat neco jineho, jinak.
Miluji thrillery z jejich serie s JL, jejich styl je uzasny, nenapodobitelny, prozivate dej, jako byste misto cteni sedeli v kine a sledovali fmovou kameru.
V teto knize, uvadejici novou serii, je vsechno jinak, detektivka ma vse, co ma mit, ale i tak ji podle mne neco chybi.
Presto jeji uroven prevysuje uroven mnoha jinych, zde lepe hodnocenych knih a ja zcela jiste sahnu i po druhem dile serie.

30.04.2024 3 z 5


Učedník Učedník Hans Rosenfeldt (p)

Jednim slovem, V.Y.N.I.K.A.J.Í.C.Í
Ostatni by uz bylo jen opakovani moji recenze k prvimu dilu serie.
Ba ne, prece jen, tento dil byl jeste o kousek lepsi.
Ani 5 hvezd nestaci.
Skvela serie, moc doporucuji.

29.04.2024 5 z 5


Snoubenky smrti Snoubenky smrti Jean Christophe Grangé

Grangé je fenomen a muj velmi oblibeny autor. Necham se kdykoliv unaset jeho neopakovatelnym vypravenim, at je to cokoliv, dokonce i v hisorickych kulisach, coz jinak nevyhledavam.
A autor nezklamal. Naopak.
Dalsi skvely pribeh s francouzskou finesse a sarmem, jako pridana hodnota.
Dokonale remeslne zpracovany.
Atmosfera jako kulisy i bonus.
Merci beaucoup, Monsieur Grangé.

29.04.2024 5 z 5


Den popela Den popela Jean Christophe Grangé

Dalsi brilantni Grangé.
Ma to vsechno, co ma mit dokonaly thriller a francouzsky sarm navic.
Prectete si to.

29.04.2024 5 z 5