doffydee doffydee komentáře u knih

☰ menu

Děti, které přežily Mengeleho Děti, které přežily Mengeleho Eva Mozes Kor

Knihu jsem přečetla do hodiny a půl - na jeden nádech. Je čtivá a vtáhne Vás.
Musím souhlasit s valnou většinou - přijde mi jakoby to někdo chtěl mít rychle za sebou :(
Čekala jsem více detailu ohledně experimentů a celkově životě v táboře. Každopádně jak říká moje babička - děti hodně zlých věcích vytěsní. - tím samozřejmě nechci zlehčovat situaci a minulost.

24.01.2023 3 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Asi budu souhlasit s těmi, co zde psali, že si knihu koupili na základě hodnocení/doporučení.
Těšila jsem se na děsivý a trýznivý psycho.

Knížce dávám 3/5 - dobře a plynule se četla - nelíbí se mi skoky mezi minulostí a realitou - minulost byla někdy poměrně nudná, spíš se mi zamlouvala realita. Pro mě to byl hezký útěk z reality. :)
Nechci samozřejmě pointu knihy nějak zlehčovat, to vůbec! Spíše jsem, ale čekala něco typu ''Dívka od vedle''. Alespoň na základě velmi dobrého hodnocení.

Moc se mi nelíbil konec¨, kdy jsem si řekla - a sakra autorka to zabalila moc rychle- opět mě to přivádí k úvaze, že se spíš jedná o ''pohádku'' pro dospělé.
Spoiler! Jen mi nepřijde moc logické, že žena se snaží utéct už x měsíců a najednou jakoby švihnutí proutku - ahá vím jak skvěle naplánovat a zabít svého manžela psychopata. Moc jednoduché! autorka zlehčila situaci hlavní postavy - a vše uhrála na ''štěstí'' a ''náhodu''. Na mě teda až mooooooc štěstí.
Takže závěrem - téma velmi dobré, ale mohlo se to daleko víc zpracovat do hloubky. Místo úniků do minulosti za rádoby hloupou sestrou (taky jsem se smála - matka otěhotněla, chtěla dát dítě pryč, hlavní postava však slíbila-taky ještě defakto dítě-, že se o dítě bude starat- to jako vážně ?!?! V opačném případě bych to i chápala ale takto váážně ne!), se měla autorka soustředit na psychický teror.
Každopádně na večerní počtení a odreagování dobré :)

30.01.2021 2 z 5


Oni Oni Mark E. Pocha (p)

Upřímně nemám slov. Nevím jestli mám být šokována nebo znechucena, nebo obojí.
Miluju horory ale spíše ty psychologické. Vyvržďovačky moc nemusím.
K sexu se asi nechci vyjadřovat je to hodně zvrhlé a ano souhlasím s nálepkou 18+.
Co se tyče “mučeni” bylo poměrně dobře popsané - spolier! Hlavně scéna s ohněm se mi líbila - každopádně si myslím, že na oddechový krvák asi celkem dobrý. Na to, že to tedy psal slovensk autor :) Zní to divně ale knížka se čte celkem svižně, jednoduchý děj - no prostě “oddechovka” ale i když trošku zklamání. Když jsem na instagramu knížku označila s autorem napsal mi , cituji : “budou ti stát chloupky až na zádech.”
No EHM moc jsem se nebála, takže proto menší zklamání.

03.11.2020 3 z 5


Můj tajný život Můj tajný život Lucie Hříšná

Za mě skvělá oddechovka a pro mě osobně únik z reality.
Není to psané formou příběhu/románu. Každopádně je to velmi čtivé. Přečetla jsem jedním dechem za den!
P.S
Pro některé možná návod :D

24.10.2020 5 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Ach jo! :( :(
Opravdu se přestávám těšit na všechny knížky, které mi přišli a v budoucnu přijdou. Pokaždé co se pro něco nadchnu tak to stojí za starou belu.

Další kniha, která má akorát neskutečnou reklamu. Jsem zklamaná i otrávená.
Knihu jsem začala číst někdy začátkem minulého týdne. Ještě stále nejsem v prostředku knihy!! A to jsem velmi rychlý čtenář, který je schopný knihu zhltnout i za jeden den. Tohle ale asi v mém případě nefunguje a zřejmě ani dál nepůjde. Ze zásady knihy jen tak neodkládám a snažím se je dočíst, i když nejsou absolutně záživné, tady mi asi nezbývá nic jiného než knihu skutečně odložit, abych nebyla doslova ke všemu ještě znechucená. Doufám, že se k ní třeba Jednoho dne vrátím až budu starší a moudřejší (24), jak vždycky říká moje milovaná babička :)

Teď vážně:

1) Kniha je strašně nudně napsána, autorův styl psaní je jako když jde hlemýžď přes silnici. Ne nejde o složité popisy (zkuste si přečíst třeba Terror -uf,uf - to jsou popisy! Ne-li na dvě kapitoly a déle) jde o formu podání. Nějak se mi za týden, ano týden, nepodařilo vžít do role malého chlapce, ani do hrůz co se v tu dobu děly.

2) Můj osobní problém zřejmě, ale okolnosti/situace mi nepřijdou uvěřitelné. Je to dítě pro boha! Tohle se mi nezdá, že by všechno mohl přežít jen tak.

3)Anotace nebo respektive reklama na knihu je bohužel opět klamavá. Proč ? Tak já nevím buďto jsem psychopat, nebo čtenáři žijí na nějakém růžovém obláčku a nemají absolutně představu o světě A TĚCH správných hrůzných hrůzách. Všichni pořád píšou a vykládají jak je to nechutné, hrozné a znepokojující, možná i na psychiku 5* - prosím vás kde přesně ty hrůzy jsou? Je možné, že přes šnečí tempo dějové (pokud tomu tak můžeme říkat ) linie, jsem ještě nedošla. Kdo ví, já osobně pořád čekám a nikde nic :D
SPOILER!! Pokud je pro vás co hodnotíte 5* hrůza, že někomu někdo vydloubne oko, že někdo někoho znásilnil a posléze zabil, nebo že doslova někdo jedl kočičí bobky s breberkami, tak si prosím nepouštějte večer zprávy nebo dokumenty z období války a už vůbec si nekupujte nějaké detektivky založené na pravdivých událostech- nemuselo by to pro vás dopadnout dobře. Jen varuju.

Každopádně:
Nevím asi mi uniká TA pointa toho smutku a bezmoci, možná je to tím, že jsem se opravdu nevcítila do postavy nebo do děje. Nebo Jednoduše jsem fakt necita..
Myslím si, že na trhu jsou daleko lepší, čtivější a krutější knihy na toto téma.
Hold zkusila jsem to ale pro mě, pro jakožto otrlou čtenářku zvyklou na opravdové hnusy , to nebyl ten správný šálek čaje.

Nebudu tomu dávat odpad neboť hodně čtenářů si tato kniha našla a jistě i najde! :) ale jak říkám tohle je hodně podprůměrné.

05.06.2020 1 z 5


Tichá pacientka Tichá pacientka Alex Michaelides

Začnu asi tím, že nejsem moc na žánr Thriller, nevyhledávám ho - v tom jsem úplný začátečník. Z počátku jsem hodně váhala zda si knížku zakoupit, ale jak tady pár lidí zmínilo psychiatrická léčebna s mlčící pacientkou? Jaké to tajemství vlastně, že může mít? No asi jsem si ji pořídila hlavně ze zvědavosti.
Hodně jsem se bála, že mě knížka neosloví a nebude bavit, neboť nejsem fajnda těchhle románů. Opak je pravou. Za mě je knížka velmi čtivá. Ze začátku nečekejte žádnou akci ale příjemné vtáhnutí do děje, od půlky knihy jsem četla jedním dechem a knihu jsem přečetla za dva dny.
Za mě děj skvělý, chvíli si myslíte toto pak zase toto a nakonec je to úplně jinak než si vlastně čtenář myslí, a jste opařeni šokem NO TO SNAD NE?! Autor si s námi pěkně hraje.
Malinké mínus - když Alice konečně promluví čekala jsem to snad trošičku dramatičtější, nebo větší prožitek z toho, že po x letech promluvila .. ?
Každopádně napnutá jsem tedy byla a to do poslední chvíle. Toto knížka splnila. Krom toho autor do děje zamíchá i další věci, u kterých si říkáte bože chudák Theo. Vše má své vysvětlení a čas, KONEC zaručeně NEBUDETE ČEKAT! :) Za to určitě další velké plus, protože hodně knih téhle doby je tak strašně předvídatelných...
Za mě 5* nad mé očekávání. :))

27.04.2020 5 z 5


Bestie Bestie Mark E. Pocha (p)

Abych byla upřímná na knížku jsem se strašně moc dle doporučení těšila, jop jak už mě to bývá. Asi budu znít divně, ale přesně tyto témata mě baví a svým způsobem i fascinují.
Každopádně nic se nemá přehánět a to i chvála této knihy.

Proč? Úplně jednoduše zezadu knihy je - UPOZORNĚNÍ: kniha je pro svůj extrémní obsah určena osobám 18ti let. Nemáte-li dostatečně pevný žaludek a pevnou psychiku, nečtěte ji!
Přesně kvůli toho ''varování'' a svým způsobem toho, že jsem, teď si to troufnu říct, velmi náročná čtenářka .. Abyste chápali, když už tohle knížka slibuje čekala jsem fakt brutální nechuťárny a v duchu tajně doufala, že knížku nedočtu. Čekala jsem krveprolití jako u Jacka Ketchuma, ke kterému se ještě vrátím. Přesně proto je ta knížka přechválená - neslibuje zmíněné varování, tedy aspoň pro OPRAVDU otrlé čtenáře.
Opak je ale pravdou.

Nebudu tady lhát, není to pohádka na dobrou noc, není to knížka pro děti spíš 15+ - kniha je místy opravdu nechutná, stopy krve tam taky jsou, vulgární je až nad hlavu, je tam od zoofilie, pedofilie až nekrofilii opravdu všechno, že mám obavy tuto knížku půjčit mamce, aby si o mně nemyslela že jsem nějaký psychouš (23) ALE! přesně je tady ale, něco tomu přeci jen chybělo...Možná jen konec? Více detailů? To musíte posoudit sami.

1) Je to, troufnu si, hlavně o dětství Štefana Svitka, vy tak máte aspoň důvod pochopit (není to pochopitelně omluva pro činy, které udělal) PROČ to všechno dělal. Za tohle hodně velký palec nahoru.
2 ) Jak už tady někdo zmínil kniha se prolíná se ''současností''. Taky v pořádku. Člověk má opět důvod porozumět proč, nebo jak se stalo.
Tohle jsou všechno plusy knížky :)

Každopádně jsem asi udělala chybu, když jsem si o tomto vrahovi nastudovala sama a více. Chtěla jsem prostě vědět do čeho jdu a zda mě to bude bavit. Skutečnost nebo fakta, říkejte si tomu jak chcete, vypadali hodně dobře - opravdu to mají být nechuťárny a krve prolití kam se podíváte.
Těšila jsem se na detaily, když píšu detaily, tak myslím OPRAVDU detaily a nechuť. Sice jsem párkrát pokrčila nos a kroutila hlavou, jak na to ten člověk mohl mít žaludek, ale nebylo to nic nad čím bych si řekla wow nevylezu ven z domu.
A tak jsem četla a četla, hltala každou stránku jedním dechem (knihu jsem přečetla za den - další palec nahoru, protože je opravdu čtivá a jednoduše napsaná) nicméně čekala jsem na tu chvíli kdy se mi pořádně rozbuší srdce a krve se ve mě nedořeže, nebo jak se to říká. Tajně jsem tedy doufala a čekala na tu chvíli, kterou jste viděla na internetu - všude krev, detailní popis vraždy jeho ženy, dětí, nenarozeného miminka... předtím dokonce chybělo i více detailů k sebepoškozování, nebo více detailu k zoofilii a ne jen k jedné ovečce, však asi víte kam tím mířím... Když ta očekávaná chvíle přišla musela jsem se zarazit a zamyslet ''stálo to za to? Za to čekaní a natěšenost?'' Konec naprosto ale naprosto odfláknutý. Nevím jestli panu autorovi po nekonečné zoofilii s Dorkou a nekrofilii došli nápady? Těžko říct. Ale toto jsem nečekala. Úplně laicky (POZOR SPOILER!!) - Vrah vyvede oběť a pochlubí se co udělal, dovnitř v běhnou rádoby policajti, udělají pif páf a vrah je mrtev.
TO JAKO VÁŽNĚ?!?!
Oukej to je asi jen můj osobní pocit.

Každopádně kniha se čte opravdu dobře, autor ví jak zaujmout čtenáře. Jsem ráda, že konečně někdo napsal něco o ''našem'' vrahovi. Jak jsem psala nebudeme si lhát, kniha je nechutná. Mohu tedy doporučit, ale za mě opravdu kniha nesplnila to, co na začátku a vůbec v předmluvě slibovala. Takže 4* :) Ale jinak za to stála - přečíst co k tomu, aby se z Vás stala Bestie vůbec vedlo :)

27.04.2020 4 z 5


Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Další tentokrát třetí kniha, kterou jsem od Cartera přečetla.
Hned na žačátek - než abych se bála byla kniha dost nechutná - to jako vážně?! sochy z lidských těl ? No soudě názvu a obálky se to dalo čekat že :)
Každopádně tento díl se mi četl poněkud pomaleji - za mě se to strašně moc táhlo. Chápu, že někteří pachatelé jsou jako duchové, jakoby vlastně nikdy neexistovali - a chápu, že ne každý po sobě nezanechá milion důkazů, ale přišlo mi, že to autor velmi prodlužuje a děj se jednoduše táhne. -Prostě modlilala jsem se za další oběť a za další špetku napětí.

Opět chválím pohledy vraha a obětí, které jsou velmi reálné.
Co se týče pohled detektiva, tak se hodně opakuje nicméně né každý čte tyto knížky chronologicky, takže to za zlé nemám - spíš naopak, ty pasáže přeskakuju, protože už vím nač autor naráží.
Další plus má ode mě autor za to, že nás jako čtenáře hodně zmátl, co se týče vraha samotného. Ale upřímně mi to nějak došlo, když - pozor spoiler! - vrah použil žehličku na vlasy :)
Jak říkám mile překvapil hezkým zvratem. Ne jenom muži mohou sérioví vrazi, že ? :)
Za mě další dobrá kniha - podotýkám dobrá, stále ještě nejsem přesvědčena o tom, že by to byl nejlepší autor na světě :)

30.11.2019 4 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Táák přečetla jsem další jeho knihu, tedy druhou - opět upozorňuji, že nečtu dle pořadí :)
Opět si dovolím upozornit, že detektivky zatím nejsou můj silný šálek čaje ale přicházím jim na chuť.

Na tuhle knížku jsem se opravdu těšila, neboť jsem měla velmi dobré ohlasy od mých známých, kteří četli - ,,asi nejhorší knížka'' - No za mě takový průměr - ale záleží kdo se čeho bojí!
Sice skvělé napětí a nepříjemný pocit při čtení určitých pasaží - taky jsem bruneta, dlouhé hnědé vlasy a 165 cm, ale nemám žádné nadání co se umění týče :D - možná si troufám říct, že rozuzlení je poměrně nechutné, ale úpřímně to neuspokojilo mé očekávání strachu - moc jsem se nebála - což u hororů prostě čekám.
Při čtení Popravčího jsem měla nutkání na chvilku i knížku odložit, nechat si to projít hlavou, nechat to uležet. Měla jsem skoro nepříjemné pocity vyjít večer ven. - Možná to bylo tím, že jsem knížku četla hlavně večer v posteli a ne cestou z práce do práce :D :)
Každopádně tenhle díl se velmi dobře čte. Je zde nasazené svižné tempo,I když měli problém odhalit vraha :)
Za mě fakt 4*
Tenhle díl spíš na pohodu :)

27.11.2019 3 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

Carterovi jsem se hodně dlouho bránila - nevím proč, možná je to tím, že detektivky prostě nevyhledávám - mám spíše ráda ten psychický strach. Nicméně proč to píšu.
Ačkoliv nemám detektivky zrovna v lásce, neboť mě moc způsob a stylu psaní autorů moc neohromilo, dala jsem na doporučení.
Jak už jsem zmiňovala dřívě mám ráda pohledy záporáků - proč to udělali, nebo co je k tomu vedlo. Nebere mě pohled detektiva, který řeší hádanky.
Carter mě tedy přesvědčil o opaku.
Je to dokonale rozepsané - jak pohledy vraha, který oběti tedy vůbec nešetří, tak pohledy detektiva.
Nebudu tady říkat, že to nejlepší autor na světě - protože pořád to stále není šálek mého čaje. Pravdou ale je, že mě dokázal dokonale vyděsit a úpřímně chodit z práce hlavně večer je pořádný adrenalin :D
Za mě asi prozatím nejbrutálnější detektivka, i když pozor! ještě jsem třeba nečetla severský autory, kteří se s tím taktéž nemazlí :)
Ještě si asi dovolím upozornit, že nečtu postupně- tohle je moje první kniha, kterou jsem od něj přečetla a vřele doporučuji.

Jen asi v rychlosti shrnu - pokud máte rádi krev, brutálnost a nechce zavírat oči před událostmi, které se opravdu dějí jen se o tom nemluví - tohle je pro Vás.

27.11.2019 5 z 5


Chraň nás od zlého Chraň nás od zlého Lisa Collier Cool

Řekla bych to si takhle:

Přečíst ZAPRVÉ knihu a posléze vyhledat stejnojmenný film, který nemá., za mě, s knihou NIC společného co děje týče. Upřímně? Za mě bylo zklamaní ve formě filmu! :D Kdyby se režisér řídil knihou byla by to bomba!

DOPORUČENÍ: Kdo nevěří na duchy a démony, vymítaní apod, tak tu knihu prosím nečtěte :) Nebude se Vám zaručeně líbit!

Já jsem knihu četla 2x.
Poprvné jsem ji začala číst večer před spaním, po přečtení pár stran jsem usoudila, že bude lepší knihu číst za bílého dne. I přes to, že jsem knihu začala číst přes den, tak jsem ji nedočetla, skončila jsem někde v polovině. Proč? Byla jsem tak strašně kur*** posraná - hlavně v noci a později dokonce přes den. Snažila jsem se neposlouchat, jak mi doma křupou parkety a praská v topení, však to asi znáte :)

Po druhé jsem se tedy odhodlala, že to prostě dočtu - dočetla jsem, ale měla jsem pár neklidných nocí, mám-li být upřímná.

Za mě asi první duchařská tedy hlavně démonská kniha, která mě dostala fakt do kolen a bála jsem se...

Kniha jde defakto hned k věci a vy víte o co jde - začíná to velmi ''klidně'' od nějakých počátečních příznaků posednutí až samotné vymítaní ďábla. Autor mistrně popisuje posedlost, že je až tak uvěřitelné, vy se bojíte zda nejste posedlí i vy a doslova se modlíte, aby někdo nebo NĚCO neposedlo Vás.
Tyto fáze popisuje hlavní postava Ralph Sarchie.

Co se týče boha - je pravda, že to tam je ale pouze z jednoho a jediného prostého důvodu - bez boha a víru v něj to protě nejde - pokud tedy potřebují vymítat ďábla.
Nejsem věřící a knihu v náboženském duchu bych si nikdy nekoupila, ale tady v této knize to prostě bez boha nejde - i když je to pro někoho ''děsná'' nuda :)

Za mě krásných 5*****
protože jsem se fakt bála a tak to u hororu má být - BÁT SE, bát se jít v noci na záchod, či se bát podivných zvuků, které si samozřejmě chcete logicky odovodit, ale buďme upřímní někdy i když se 100% snažit věřit, že škrábaní ve zdi jsou jen trubky - tak máte prostě stáhlé půlky k sobě a není Vám dvakrát příjemně :)

- myslím si, že kniha by měla být daleko lépe ohodnocena :)

13.10.2019 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Ne, ne a prostě ne!
Něco takového jsem snad nečetla nebo si na to nepamatuji a snad ještě nikdy jsem z knihy nebyla tak strašně moc zklamaná.
Nějak jsem tomu nemohla věřit, že mě to až na tolik zklamalo, takže jsem knihu půjčila několika svým známým a bohužel byli stejného názoru jako já...

Nebudu tady knížku urážet - určitě dle komentářů najde své milovníky :)
Nicméně za mě - kniha pro věkové kategorie 12-17 let.
Pro méně náročné čtenáře, kteří kupříkladu nečetli Kinga, LoveCrafta, Simmonse, Ketchuma a další mnohem brutálnější autory, kteří ví, jak s děsem opravdu nakládat.

Proč jsem si knížku koupila - doporučili mi jí v knihkupectví jako hit, i když jsem zmínila, že jsem poměrně náročný čtenář co se hororů všeobecně týče. Na knihu byly taky dobré, až opravdu moc dobré ohlasy.
Opak je v mém případě bohužel pravdou - knížka byla každou stránkou strašně moc předvidatelná upřímně jsem ji přečetla až do konce, jen proto, protože jsem chtěla vědět zda mám pravdu v tom co si myslím, že se stane.
Svým způsobem ano, i když na druhou stránku to jako vážně?! Připadalo mi, že autorce došly nápady a tak to nějak dokončila, jen aby to dokončila. - Laicky = poměrně odfláknuté.

Začátek byl vcelku dobrý, dokonce je tam i druhý pohled ''záškodnice'' která mi udělala hodně velkou radost a těšila jsem se. No ehm těšila jsem se předčasně - autorka navnadila, ale pohled druhé postavy, který si osobně myslím byl zdaleka více zájímavější a lepší než hlavní postavy, byl uveden 2x - přitom kdyby autorka chtěla mohla si s tím dokanale pohrát, neboť měla opravdu dobrý námět, když se někdo nebo NĚCO kope rukami z vlhkého hrobu.
Dále už nic víc.. což je hodně smutné.
Myslím si, že kdyby autorka pominula večeře postavy a doplňování misky pro kočku, neustálé nakupování jídla, koupaní ( už tam fakt chybělo jen jak si hl.postava chodí každou kapitolu na wc) a zařadila tam mnohem zajímavější prvky, bylo by to mnohem lepší.

Opravdu oddechové čtení pro nenáročné.

12.10.2019 1 z 5


Terror Terror Dan Simmons

Páni, pání, pááni!!
Upřímně jsem moc nevěřila, že z této knihy budu tak nadšená, a že se mi vůbec bude líbit.
Pravda je taková, že po dočtení této knihy na ni musím pořád myslet.
Prvních 200 stran se to docela táhlo a tolik nenadchlo - autor skutečně popisuje vše do detailů a nemá problém to natáhnout i na několik stran ne-li na celou kapitolu, nicméně čím víc to''obkecává'' tím víc se do toho člověk dostane. Má možnost pochopit jednotlivé postavy a vidět věci z různých úhlů. Autor Vás prostě donutí udělat si s každou postavou určitý ''vztah''. O to těžší je, když pak Vaše oblíbené postavy v průběhu knihy doslova, nelítostně někdy až opravdu brutálně, odpusťte mi to slovo, kosí jednu za druhou. Dostává je do takových situácí, které jsou naprosto děsivé.
Dalších 300 až 400 stran se to začíná pomalu rozjíždět - člověk si dějem opravdu připadá na vlnách - jednou je to plné adrenalinu a poté se opět hodí do takového klidného tempa.
od 450 stran až do posledního slova knihy jsem se opravdu nemohla odtrhnout a musela jsem ještě ten den knihu dočíst, protože jinak by mi to nedalo v noci spát.
Za mě fakt TOP, už dlouho jsem si nepřečetla nic takové, co by mě doslova vtáhlo do děje.
Musím se shodnout s některými lidmi a budu se opakovat. Autor dokonale vykreslil všechny situace té doby, člověk by opravdu věřil, že kniha byla napsána v tehdejších letech. Co na mě hodně udělalo velký dojem, protože horory mám všeobecně hodně ráda, byly samozřějmě ty nejhorší situace, se kterými si hodně autorů PRÁVĚ neví rady a čtenář jako já jen zklamaně kroutí hlavou. Simmons ale jakoby mávnutím proutku do detailů vykresil brutální situace, které mě na chvilku donutili přestat číst a zanechali ve mě opravdu stísněné pocity.
Předkonec mě hodně překvapil, na mě asi trochu fantasy/sci-fi, na druhou stranu hodně se tím vysvětlilo.
Konec jsem nějak nemohla vstřebat.
Samozřejmě jsem si o této expedici četla a věděla jsem, že všichni umřou a žádný šťastný konec, jak to u většiny knih bývá se opravdu konat nebude. Nebudu tady spoilerovat, proto to řeknu asi takhle, za mě další velké plus, neboť autor opět docílil svého a opět ve čtenáří zanechal nepatřičtný pocit beznaděje, že už nikdy nebude nic jako dřívě.

Jen si ještě dovolím upozornit, že kniha není na jeden večer, a není to určitě oddechové čtení. Je to,troufám si říct, poměrně složitější četba, na kterou musíte mít chuť, čas a hlavně klid. Ale řeknu Vám stála za to. :)

12.10.2019 5 z 5