Desireus Desireus komentáře u knih

☰ menu

Hladové hry Hladové hry Dan Simmons

Famózní kniha, vůbec se neztotožňuju s názorem, že by střední část byla slabší, Simmons dokáže udržet napětí a chuť číst po celých 900 stránek. Opravdu smekám nad autorovou fantazií. V takto obsáhlém díle je samozřejmě vcelku dost postav, ale pokud čtete pozorně, tak se v tom krásně orientujete a autorův styl přeskakování mezi různými dějovými linkami zvyšuje napětí, než že by působil zmatečně.

02.06.2013 5 z 5


Poslední světlo Poslední světlo Alex Scarrow

Výborná kniha, o mnoho zdařilejší vykreslení společnosti bez energií než třeba ve Vteřinu poté. Autor se dokázal oprostit od laciných sentimentálních situací a servíruje čtenářům akční příběh, kde si přijdou na své i fanoušci konspiračních teorií.

26.05.2013 5 z 5


Ground Zero Ground Zero F. Paul Wilson (p)

Já byl z knihy nadšen, sice to byla dost odvážná fantasy, ale
četlo se to fajn. Škoda trochu toho konce, který byl takový nijaký a
cílí na další pokračování.

22.05.2013 5 z 5


Pevnost Pevnost Francis Paul Wilson

Pozitivum knihy je, že se čte velmi rychle a nejsou zde nudné pasáže. Negativum knihy je, že je to rádoby horor řiznutý červenou knihovnou. Ze začátku člověk doufá, že temná atmosféra bez vědomí něčeho hmatatelného vydrží co nejdéle, bohužel se tak nestane a kniha je pak spletenec všeho možného i nemožného.

03.05.2013 3 z 5


Nespavost Nespavost Stephen King

Špatná knížka, tři hvězdičky pouze za nápad, který asi opravdu jen tak někdo nevymyslí. Vůbec mě autor nedokázal přesvědčit,
abych se sžil s hlavními hrdiny, děj pak hrozně zamotal, aby nebylo na první pohled jasné, že to vlastně smysl nemá.

28.04.2013 3 z 5


Třetí brána Třetí brána Lincoln Child

Nedokáže to vůbec vtáhnout do děje a vyústění je také takové nemastné, neslané. Nemá to kvalitu dřívěji napsaných titulů

16.04.2013 3 z 5


Mendělejevův sen Mendělejevův sen Paul Strathern

Famózní populárně-naučný přehled vývoje chemie až do převratného konceptu periodické soustavy prvků. Autor nezabředává do přílišných vědeckých podrobností, takže se kniha čte velmi dobře.

03.03.2013 5 z 5


Black Hills Black Hills Dan Simmons

Kniha mě uchvátila, i když podobné spíše historické pojednání většinou moc nemusím. Velmi se mi líbil styl, kdy se knihou průběžně prolínají různé časové úseky. Ale jak již to u Simmonse bývá, pro mě to opět zazdil svým závěrem (myslím tím úplným závěrem knihy). Terror pro mě zůstává nepřekonán.

20.02.2013 4 z 5


Dimiter – Příběh agenta vyslaného peklem Dimiter – Příběh agenta vyslaného peklem William P. Blatty

Do tajemného a cíleně náboženského hávu zabalená ptákovina se závěrečnou vysvětlovací pasáží všeho.

27.01.2013 3 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Výstavba příběhu famózní, vyústění trochu slabší, závěrečný epilog mě vyloženě naštval. 4 hvězdičky za to, že většina knihy byla výborná.

28.12.2012 4 z 5


Miserere Miserere Jean Christophe Grangé

Nějak mi přijde, že autorovi po Purpurových řekách úplně ulítla fantazie. Ale kniha byla čtivá, člověk se dozvěděl i něco z minulosti, takže ji hodnotím docela kladně.

17.12.2012 4 z 5


Kamenný koncil Kamenný koncil Jean Christophe Grangé

Knížce nelze nepřiznat určitou dávku napětí, tempo je vcelku vysoké, ale jaká se z toho nakonec vyklube blbost, to mi ještě teď hlava nebere.

06.12.2012 3 z 5


Chladnokrevná msta Chladnokrevná msta Lincoln Child

Už to prostě není ono. Nemá to ten šmrc a orginální řešení. Teď už to je spíše takové zmatené, přeumělkované. Vzpomínám na rané knihy z této série... Hlavně si autoři hrozně v knize připravovali půdu na další díl(y) a to nemám rád.

06.11.2012 3 z 5


Amazonie Amazonie James Rollins (p)

Knihu jsem přelouskal jedním dechem, protože jsem od ní čekal přesně to, co jsem dostal. Dobrodružný román, co měl spád a nenudil a perfektně jsem si u něj odpočinul. Nechápu proč někdo čte takovou knihu proto, aby se dozvěděl více o Amazonii, když je jasné, že tady Amazonie slouží pouze jako neprobádané prostředí, kde by se něco takového třeba mohlo stát.

30.09.2012 5 z 5


Angelologie Angelologie Danielle Trussoni

Strašně naivně psaná kniha. Musím uznat, že autorka měla příběh velmi dobře historicky podložený a propracovaný - ale to bylo asi tak vše. Spousta pasáží knhy by unudila snad i vášnivého angelologa, když příběh přešel do akčnějšího vyprávění, tak si člověk říkal, zda to autorka myslí vážně, protože popis těch scén byl mimo realitu - hrdinové z toho vždy vyvázli úplně nesmyslně, nepřátelé jim vždy dovolili si dělat a dostat, co chtěli, i když jich bylo více, byli silnější, měli převahu, ale prostě najednou to bylo takto a čtenář byl tak trochu za vola. Pokud se někdo tuto knihu rozhodne číst, tak bude mít hodně problémů ji vůbec dokončit a pokud ji dočte, nevím zda bude mít pocit, že to stále za to.

26.09.2012 2 z 5


Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

Při hodnocení této knihy jsem značně rozpolcen. Příběh, vykreslení situace po katastrofě, poselství toho, jak jsme závislí na elektřině - to bylo vše famózní. Bohužel do toho musel autor, hlavně přes hlavního hrdinu, vsugerovávat svoje názory na nynější svět - všudypřítomné americké vlastenectví, laciné předsudky - viníci jsou Sev.Korea, Írán atd. případně do toho zamíchal i Čínu, a nejhorší ze všeho všudypřítomné srovnávání se komunismem (tohle dělali rudí komisaři, tak mi to dělat nesmíme). Nejvíce mě dojalo, když na jedné stránce se ohání rudými komisaři a na druhé zase s Hitlerem. Prostě všechno smíchal dohromady. Postavy se i z tohoto důvodu chovají hrozně šablonovitě, což mě u čtení hrozně vytáčelo. Přemýšlel jsem mezi 2 a 3 hvězdami, nakonec za to, jak vykreslil EMP problematiku má u mě 3 hvězdičky.

15.09.2012 3 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

V knihkupectví mi při koupi řekli, že je to strašidelné a drsné, dle komentářů to tak i mělo být. Nakonec z toho je opravdu pohádka pro děti, kde jsem měl co dělat, abych to vůbec dočetl. Konec už byl úplně mimo. Moje hodnocení ale asi vychází z toho, že jsem čekal něco úplně jiného. Pro ty, které láká něco tajemného, ale bojí se číst horory, bude Sirotčinec to pravé.

13.09.2012 3 z 5


Seznamka smrti Seznamka smrti Lincoln Child

Kniha byla velmi čtivá, dobře vymyšlená a napsaná. Co ale nechápu je, proč někdo vyzrazuje vyústění knihy v komentáři, viz příspěvek pode mnou.

26.08.2012 5 z 5


Kód smrti Kód smrti Lincoln Child

Pro ty, kterým se líbí, jakým stylem je psaná série o Pendergastovi, vůbec nedoporučuju. Kniha mě celou dobu hrozně štvala, jakým suveréním způsobem píše o hlavním hrdinovi, jak dokaže od kohokoliv získat informace, které chce, i když normální člověk by mu nic takového neřekl. Každá žena, co se mihne v knize s ním hnedle skočí do postele - no učiněný James Bond. V případě Bonda toto člověk očekává, protože je na tom jeho postava založena, ale proč mí oblíbení autoři začli takto nesmyslně kopírovat - no vůbec nechápu. Hrdinovi jsem nefandil, jen jsem se donutil celou knihu přečíst.

17.08.2012 3 z 5