Miserere přehled

Miserere
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31464/bmid_miserere-F4v-31464.jpg 4 75 75

V pařížském kostele arménské pravoslavné církve je nalezen zavražděný Wilhelm Goetz, místní varhaník a vedoucí chlapeckého sboru. Záhadný případ, kde není jasný ani motiv, ani způsob vraždy, vyšetřuje na vlastní pěst Lionel Kasdan, arménský policista v důchodu, léčící se z maniodepresivity, a spolupracuje při tom s Cédrikem Volokinem, mladíkem ruského původu z úřadu na ochranu mladistvých, toho času bojujícím se závislostí na heroinu. Počet mrtvých, zabitých stejnou metodou, narůstá a indicie se opakují: u všech jsou nalezeny otisky chlapeckých bot, částečky dřeva a biblická citace. Kazdan a Volokine, nepravděpodobní spojenci, z nichž každý je pronásledován vlastními běsy, stopují minulost obětí a jejich pátrání odhalí spojitost případu se záhadnou sektou zabývající se výzkumem hlasu. Sekta, založená v Chile nacistickými uprchlíky, se po pádu Pinochetova režimu přestěhovala do Francie a dvojice vyšetřovatelů zjistí, že je napojena na nejvyšší vládní špičky. Oba však s touto sektou mají společného více, než by si sami přáli... Dramatický spád děje, nesourodá, a přesto realistická dvojice hlavních hrdinů a především skvěle vykreslená atmosféra to jsou hlavní devízy napínavého thrilleru z pera francouzského spisovatele, doma i ve světě známého autora knižní předlohy a filmového scénáře úspěšného snímku Purpurové řeky.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Miserere, 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Miserere. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (16)

Ella_85
06.05.2024 5 z 5

Musim dat plny pocet. Pribeh s pouzitim skutecnosti z nedavne minulosti. O „uchylarnach“ radsi pomlcet, ale porad jeste muzu napsat, ze jsem cetla mnohem hnusnejsi (1793 „vede“)….
Postavy Kasdana a Volokina jsem si zamilovala a cely pribeh si prala, aby se jim nic nestalo a aby to prezili ve zdravi ;-).

ArwenAragorn
10.12.2023 5 z 5

81%

Tak to byl superhustý thriller. Některé části byly tak brutální a zvrácené, že jsem si ho dávkovala po částech. Četla jsem ho proto asi měsíc.
Do vyšetřování záhadných vražd se kromě policie pouští na vlastní pěst Lionel Kasdan, arménský policista v důchodu a spolupracuje přitom s Cédrikem Volokinem, mladíkem ruského původu se závislostí na heroinu. Dostávají se k záhadné sektě zabývající se výzkumem hlasu. Kořeny příběhu vedou až do nacistického Německa a jeho koncentračních táborů.
Thriller je velice čtivý, napínavý, v některých částech, hlavně ke konci hodně akční, s překvapivým motivem. Autor do nás cpe hromadu informací, které musíme vstřebat, hodně z nich vychází z pravdivých zdrojů.
Fantazie má autor na rozdávání a nevadí mi, že některé okamžiky byly těžko uvěřitelné.
Knížku moc doporučuji


Lady Jane
02.06.2023 5 z 5

Naprosto skvělé čtení. Autor má úctyhodné znalosti novodobých dějin a stejně jako ve svých ostatních románech (vyjma Černé linie) staví příběhy a zápletky na skutečných historických událostech a postavách a umně prolíná minulost se současností. Příběh románu je inspirován skutečnou kolonií Dignidad, německé enklávy na území Chile, kterou zde založil v 60. letech bývalý nacistický lékař, pedofil Paul Schäfer, z kterého se stal po válce náboženský fanatik a část jeho příběhu je v knize též popsána více méně autenticky. Během Pinochetova režimu se v kolonii mučili a vraždili nejen političtí vězni, nějakou dobu zde ve svých experimentech pokračoval i doktor Mengele a docházelo zde mimo jiné k masivnímu zneužívání malých dětí. Autor rozvinul zajímavý fiktivní příběh o tom, jak se to s kolonií a jejím vůdcem třeba mohlo vyvíjet v průběhu let dál, kdyby po skončení Pinochetovy diktatury nebyla její činnost ukončena a společnost na základě prezidentského dekretu rozpuštěna, Paul Schäfer nezmizel v Argentině a následně po letech neskončil za mřížemi. Mě kniha nadchla a pokud má někdo rád historii, zde ji dostane "zabalenou" do akčního a napínavého příběhu. Vřele doporučuji !! Dílem zajímavý a dílem děsivý je skutečný příběh kolonie Dignidad, který se zároveň stal předlohou pro stejnojmenný film, který rovněž stojí za zhlédnutí a který tímto rovněž doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Miserere v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených99x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce101x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x