Demi Demi komentáře u knih

☰ menu

Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Kniha mě zaujala hned od začátku. Popis uvažování lidí v Německu za 2. světové války, fanatismus a všudypřítomný strach prostupoval opravdu až pod kůži. Příběh mladých lidí kolem organizace Bílá růže mi nebyl neznámý a musím uznat, že byl vsazen do osudů hlavních hrdinů velmi zdařile. Trochu zklamání byl pro mě závěr knihy, myslím si, že takové dílo by si zasloužilo vyvrcholení v duchu celé knihy, reálné a skutečné.

12.08.2019 4 z 5


Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Nebudu citovat z knihy. Nechť se čtenář nechá pohltit vyprávěním lidí, kteří zažili Černobyl.
I já jsem četla bez dechu, odkládala jsem po kapitolách a znovu četla. Žádné filmové zpracování nelze srovnávat s tímto zážitkem. Ještě nyní mě mrazí ze všeho, ze samotné havárie, z nevědomosti i z myšlení lidí, kteří žijí v zasažené oblasti. Úžasné dílo, děkuji za to, že vzniklo.

07.07.2019 5 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Za mě naprosté zklamání. Kniha postrádá napětí, v podstatě i dramatickou vlnu. Po pár stránkách je děj rozvleklý, únavný . Závěr nedopracovaný, velmi málo uvěřitelný.
Ani thriller ani drama, prostě nic. Dočetla jsem , ale věřím, že rychle zapomenu. Škoda, předchozí kniha " V pasti lží" byla úplně někde jinde. Tak snad příště ...

12.06.2019 1 z 5


Mlýn Mlýn Michal Vaněček

První třetina knihy mě naprosto nezaujala a myslela jsem, že ji odložím na někdy poté. Ale vydržela jsem a udělala jsem dobře. Osud dvou bratrů, kteří dodrží slib daný otci a uchrání mlýn a majetek ve válce, v totalitním režimu a zachovají jeho původní tvář, i když je to stojí téměř život. Velmi umně popsány praktiky totalitního systému. Někdy mě až mrazilo.
Děkuji za toto téma, obohatilo mi pohled do této doby. Určitě doporučuji jako četbu i mladší generaci.

01.01.2019 4 z 5


Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Poutavé čtení, které přenese čtenáře do dob předválečných až po současnost očima žen, které žijí v hospodářství v nelehkých podmínkách, prožívají svůj život, který se liší od jejich vysněných představ a přesto se cítí někdy opravdu šťastné a občas naprosto vyčerpané.
Otevřete tuto knihu a nechte se přenést do doby dávno minulé ...

01.01.2019 5 z 5


Zlomení andělé Zlomení andělé Gemma Liviero

Opět nové pojetí přenesení válečných útrap do dnešního světa, které vykresluje autor z pohledu tří různých postav, žijících v jiném prostředí a vstupujících do války z rozdílných světů. Kniha mě pohlcovala každou novou kapitolou a závěr byl opravdu brilantní.
Hluboký příběh vede k zamyšlení ještě dlouho po tom, co knihu odložíte.

13.11.2018 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Pro mě nejlepší z knih od této autorky. Příběh hluboký, silný. Velmi dobře zpracována, přečetla jsem jedním dechem. Utrpení, ale i nepřímé utrpení je protkáno celou knihou v návaznosti na dobu, do které je děj vsazen. Je třeba takových příběhů i pro dnešní generace. Děkuji autorce za brilantní zpracování.

29.09.2018 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Po přečtení tohoto příběhu jsem se nemohla dlouho k tematice válečných příběhů vrátit. Jakoby se příběh vepsal do mého podvědomí, hluboko vryl a drásal moje smysly. Nádherný umělecký prožitek, ještě nyní mě mrazí při vzpomínce na příběh malé Liesel. A Smrt v roli imaginárního vypravěče považuji za vrcholný um spisovatele. Opravdu silný čtenářský prožitek. Děkuji, že něco takového bylo stvořeno.

29.09.2018 5 z 5


Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Pro mě první kniha od tohoto autora. Příběh zajímavý, jen od poloviny jsem začala tušit, kdo se skrývá za vraždou malého dítěte , což mi trochu ubralo na napínavosti.
Proto čtyři.

29.09.2018 4 z 5


Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Jedna z nejlepších knih o ruském gulagu, které jsem zatím měla možnost přečíst.
Realisticky popsané události, kterými si hlavní hrdinka musela projít.
A závěr, vysněné přání s hořkým nádechem. Velmi dobře zpracováno, děkuji za hluboký čtenářský zážitek, ještě dlouho budu tento příběh zpracovávat.

29.09.2018 5 z 5