cube6 Online cube6 komentáře u knih

☰ menu

Sirotčinec v údolí Sirotčinec v údolí Philip Fracassi

Viděl jsem budoucnost hororu, jmenuje se Philip Fracassi.

Hodnocení : 10/10

02.05.2024 5 z 5


Další dálniční atrakce Další dálniční atrakce Tom Robbins

Nádherně ujetý příběh se správně švihlými postavami. Můj druhý román od Toma Robbinse a musím přiznat, že jsem mu totálně propadl. Jeho styl rozhodně ale není pro zaprdnutý, sucharský konzervy.
Řekl bych, že šedesátá léta minulého století musela být pro Robbinse velmi "výživná".

P. S. : Plucky Purcell je jednou z nejlepších literárních postav, se kterou jsem se setkal.

Hodnocení : 10/10

16.01.2024 5 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Na Kinga docela netradiční námět, ovšem zpracování už nese všechny známky jeho rukopisu. Tak trochu časocestovatelská scifárna, tak trochu špionážní thriller, chvilkama i s hororovým nádechem a špetkou mysteriózna, ale ve svém jádru je to vlastně romanťárna.
Je fajn, že se tu mistr nepouštěl do žádných konspiračních teorií a držel se oficiální verze atentátu na JFK a položil si jen prostou otázku : Co kdyby...?
Jeden z nejlepších románů od mistra. Tečka.


Minulost se nechce nechat změnit a když se o to pokusíš, bude s tebou chtít vyjebat... a možná je to dobře.

Hodnocení : 10/10

19.10.2023 5 z 5


Píseň, kterou se objasňuje svět (limitovaná edice) Píseň, kterou se objasňuje svět (limitovaná edice) Brian Evenson

Brian Evenson opět boduje. Namíchal tu slušnej a paranoidní koktejl plnej bizáru, body hororu, post-apo, krimi thrilleru a sci-fi hororu, kde si nemůžete být jistí ničím, především pak samotnou realitou.
22 povídek s perfektní atmosférou a v komorním stylu.
I přes svůj lakonický styl (nebo právě díky němu) dokáže Brian Evenson zprostředkovat čtenáři dosti znepokojivé výjevy.
Sbírka nabídne i pár slabších povídek, ale jako celek je to slušná jízda.
Zpracování knihy, včetně překladu a ilustrací, je perfektní (především limitovaná edice). Prostě nakladatelství Gnóm!. To je záruka kvality.

Top povídky :
- Ať jsme otáčeli, jak jsme chtěli
- Díra
- Dům
- Mrtvě narozený
- Pán kádí

Hodnocení : 8/10

27.07.2023 4 z 5


Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Několik povídek od Lovecrafta jsem už před časem četl, ale byly to kousky, které jsou všeobecně považovány za kultovní / nejlepší / nejznámější.
Rozhodl jsem se, že si přečtu jeho dílo chronologicky.
První díl kompletních spisů je docela slabota. Je tu znát, že je to jeho ranné dílo, ale na druhou stranu, každý nějak začínal. Každopádně i zde se najde pár zajímavých povídek. Hrobka obsahuje povídky z let 1917-1920 a je hodně znát, že se tu Lovecraft tak nějak ještě hledal.

Hodnocení: 5,5/10

15.07.2023 3 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

Přiznám se, že jsem tuhle knihu otevíral trochu s obavami, protože je to docela macatá bichlička a posledních pár let mě Stephenovi novinky zrovna moc nenadchly. Mistr tu ovšem dokázal, že ještě nepatří do starého železa a zároveň zde potvrdil jistý trend, a to, že, když je jeho kniha pořádnej macek, tak je kvalita zaručena.
Tahle dark-fantasy pohádka se mu vážně povedla.


Hodnocení: 8/10

04.07.2023 4 z 5


1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Můj první Murakami a já si rovnou vybral, jako správný masochysta, jeho macatou trilogii 1Q84. A vůbec toho nelituju. Už dlouho se mi nestalo, že by mě nějaká kniha vtáhla do děje, tak moc, jako právě tohle dílo. Téměř perfektní záležitost s úžasnou, místy skoro až lynchovskou atmosférou, velmi pomalým tempem, propracovanými dialogy a postavami, včetně těch vedlejších, kde mi ale vadilo neustále opakování některých již zmíněných informací a na můj vkus přeslazený konec, ze kterého jsem málem dostal cukrovku.

Hodnocení celé série: 8,5/10

29.06.2023 4 z 5


1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2 Haruki Murakami

Můj první Murakami a já si rovnou vybral, jako správný masochysta, jeho macatou trilogii 1Q84. A vůbec toho nelituju. Už dlouho se mi nestalo, že by mě nějaká kniha vtáhla do děje, tak moc, jako právě tohle dílo. Téměř perfektní záležitost s úžasnou, místy skoro až lynchovskou atmosférou, velmi pomalým tempem, propracovanými dialogy a postavami, včetně těch vedlejších, kde mi ale vadilo neustále opakování některých již zmíněných informací a na můj vkus přeslazený konec, ze kterého jsem málem dostal cukrovku.

Hodnocení celé série: 8,5/10

29.06.2023 5 z 5


Poslední úkol pro Gwendy Poslední úkol pro Gwendy Stephen King

Nejlepší díl z trilogie o Gwendy. Po průměrné jedničce i dvojce je třetí díl opravdu povedený a propojení se sérií Temná věž je taky fajn. Vlastně se jedná o takový sequel k této sérii, takže jo, já jsem docela spokojen.

Hodnocení: 7,5/10

30.05.2023 4 z 5


Město, nedlouho poté Město, nedlouho poté Pat Murphy

Post-apo v takovém docela netradičním stylu a pro mě osobně příjemné překvapení.
Hrstka bohémů, intelektuálů a pacifistických hipíků proti samozvanému generálovi a jeho vojsku.
Krásně, až poeticky napsané post-apo s prvky nadpřirozena, ale s menší dávkou naivity.
Kniha je ovšem perfektně přeložena. To už je u nakladatelství Gnóm takový jeho trademark.

Hodnocení : 8/10

03.03.2023 4 z 5


Doktor Spánek Doktor Spánek Stephen King

Osobně nemám moc rád tyhle pokračování, které vzniknou po X letech, ať už se jedná o knihy nebo o filmy. Ve filmovém průmyslu je to navíc, v drtivé většině případů, odpornej a parazitující paskvil, který nedosahuje kvalit původního díla ani z poloviny. Čest vyjimkám.
Stephen se rozhodl, po skoro 40-ti letech, napsat pokračování k jednomu ze svých nejlepších románu a vlastně to nedopadlo vůbec špatně.
Chybí tomu sice ta tíživá atmosféra a vlastně už to ani není čistokrevnej horor, nýbrž jakýsi mix několika žánrů, ale stále je to dost dobrý kousek.
Hlavní záporačka, Klobouková Rose, je pořádná mrcha, ta mě bavila. Ostatní z jejího klanu jsou spíš jen takovej nudnej a nevýraznej komparz. Škoda. Jinak jsem byl docela spokojen. Z Kingovi tvorby, po roce 2010, to rozhodně patří k těm lepším dílům.
Fanoušky samozřejmě potěší reference na jeho vlastní Opus Magnum, sérii Temná věž, ale i třeba na Vánoční říši od jeho synátora. Stejně tak i různé motivy/nápady, které King často používá i ve svých jiných knihách (např. kartotéky v hlavě atd.) .

Hodnocení: 7,5/10

28.02.2023 4 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Osvícení jednoznačně patří k tomu nejlepšímu, co King napsal.
Kultovní dílo s ponurou atmosférou a perfektně gradujicím příběhem, kterému vlastně nelze nic vytknout. Knihu jsem si opět přečetl zhruba po 15-ti letech a líbila se mi snad ještě víc, než poprvé.
Rovnou se vrhám na pokračování (Doktor Spánek), na které se už delší dobu chystám.

P.S.:
Docela nechápu výhrady, které měl Stephen King k filmové adaptaci od Kubricka. I přes některé změny (a není jich málo) je to filmový klenot. Prostě Kubrick. Vím, že mu hlavně vadil Jack Nicholson, ale mě osobně tam vadí jen Shelley Duvall, která ve filmu ztvárnila Wendy.
V devadesátkách pak vznikla ještě televizní minisérie, která je sice knize věrnější, ale filmařsky je to levná a kýčovitá žumpa.

Hodnocení: 9,5/10

22.02.2023 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Velmi rozporuplné pocity mám z této knihy.
Tváří se to jako hard sci-fi, ale hlavně poslední 1/3 je teda plná pseudovědeckých fantasií a dokonce i totálních WTF momentů (rozhodně ne v dobrém slova smyslu), že by se za to nemusela stydět ani kdejaká braková scifárna. A to není vše... soudruh Liou Cch'-Sin sice přišel s dobrým a lákavým námětem, ve kterém použil mimozemskou civilizaci, známou úlohu nebeské mechaniky (problém tří těles) a přidal k tomu pár úžasných nápadů (např. PC hra), ale literárně je to slabé, ploché a bez nějakého hlubšího vykreslení psychologie postav, snad jen s výjimkou Velkého Š', svérázného policisty, který se s tím vůbec nepáře a ješte samotařského a geniálního "mouchy, sežerte mě" matematika (na jméno si nevzpomenu). Ostatní postavy, i když dostanou mnohem více prostoru, mi byly úplně ukradené.

Docela se divím, že emzáci řeší, jak zarazit nebo co nejvíce zpomalit technologický vývoj lidstva, ale vůbec předem neřeší ty nejmenší potvůrky, které by jim měli dělat asi největší starosti. Viry a bakterie. Navíc ještě stačí, aby povrch jejich domovské planety obsahoval větší, či menší množství nějakého vzacnějšího prvku (např. Amoniak) a už by pro ně byl v podstatě všechen biologický materiál na naší planetě jedovatý. Což je více, než pravděpodobné.
Krom toho... za podmínek, které panují na mimozemské planetě by život ani neměl čas a možnost vzniknout a pokud ano, tak rozhodně ne život inteligentní.
Takže... na to, jak se to tváří hrozně odborně, tak je to děravé, jak cedník.

Jsem ovšem schopen této knize odpustit mnohé a prostě nad tím jen mavnout rukou. Přece jenom je to scífko, jen ten chladný literární přednes mi hrozně vadil. Snad jakoby to ani nepsal člověk, ale U.I. .
Každopádně, i přes všechny výtky budu pokračovat dál. Zvědavost je mrcha a když už jsem si pořídil celou trilogii, tak to prostě dám.

Hodnocení : 6/10

07.02.2023 3 z 5


Ďábel Ďábel Donald Ray Pollock

Dočteno a následně i dokoukán film, který se taky docela povedl.
Autor do této knihy dokázal vložit slušný panoptikum. Je to taková přehlídka morální malomocnosti amerického buranova prosáklého chlastem, krví, chudobou, zoufalstvím a křesťanským fanatismem... trochu jako pohádky pro děti, než se objevil pan Disney.

Hodnocení : 8/10

11.01.2023 4 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Mnoho povyku pro nic. Nápad úplně špatný není, jenže zpracování... odfláknuté.
Ale jak se říká : sto lidí, sto chutí.

Hodnocení : 2/10

12.10.2022 1 z 5


Černá hora Černá hora Laird Barron

Bad motherfucker Izajáš je zpět. Tentokrát na stopě sériovému vrahovi. Méně akční, než první díl, zato temnější. Opět jsem ale čekal trochu více. Stále je to ovšem nadprůměrná mysteriózní noirovka, která nepustí, až do samého konce. Kdo byl spokojen s prvním dílem, bude spokojen i zde.

Hodnocení : 7,5/10

07.10.2022 4 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Mainstreamová břečka pro nenáročné. Stejně jako film.

Hodnocení : 3/10

30.09.2022 2 z 5


Vrchol vulkánu: Oceněné povídky Harlana Ellisona Vrchol vulkánu: Oceněné povídky Harlana Ellisona Harlan Ellison

Harlan Ellison je za oceánem kultovní a kontroverzní sci-fi autor, ale u nás je stále docela málo známý a přehlížený.
A je to škoda. Člověk, který je držitelem spousty ocenění, zanechal za sebou cca 1700 povídek a v podstatě objevil Dana Simmonse, by si zasloužil větší pozornost.
Vrchol vulkánu je slušný průřez jeho tvorbou. Jsou tu povídky, které dokážou svou experimentální/abstraktní formou spoustu čtenářů odradit, ale i přímočařejší kousky, které už jsou v pohodě stravitelné.
Pro mě osobně jsou úplným vrcholem tohoto vulkánu tyto povídky :

- ,,Kaj se, Harlekýne!'' řekl Tikytak
- Džin, protřepat, nemíchat
- Nemám ústa a musím křičet
- Na pomezí
- Kluk a jeho pes
- Paladin ztracené hodiny
- Jak zajímavé : Človíček
- Jeffinovi je pět
- Lidští údržbáři

Hodnocení: 8/10

28.09.2022 4 z 5


Když teče krev Když teče krev Stephen King

Obsah knihy není tak strašný jako ta odporná obálka, ale i tak...nic moc. Král stárne, bohužel. Už je to nějakej ten pátek, co napsal skutečnou pecku a jeho poslední knihy už nejsou nic extra.
I když jsou pokaždé napsané výborně.
První povídka, Telefon pana Harrigana, je ještě docela good, ale zbytek je těžkej průměr.

Hodnocení : 5/10

16.09.2022 3 z 5


Dolanův cadillac Dolanův cadillac Stephen King

Ale jo, ušlo to. Další Kingova povídková sbírka, kde najdeme povídky různé kvality.
Nejlepší kousky jsou titulní 'Dolanův cadillac' (klasická revenge story) a 'Nechte dítek jíti ke mně' (správné psycho) a pak je tu ještě pár slušných, občas trochu vtipných/ bizarních povídek jako Zuby, Prst, Noční letec a třeba ještě Tenisky.

Hodnocení : 7/10

16.09.2022 4 z 5