Poslední úkol pro Gwendy

Poslední úkol pro Gwendy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498187/bmid_posledni-ukol-pro-gwendy-RTX-498187.png 4 125 31

Kouzelná skříňka série

< 3. díl

Když bylo Gwendy Petersonové dvanáct let, dal jí cizinec jménem Richard Farris do úschovy tajemnou skříňku. Nabízela pamlsky a staré mince, ale byla také nebezpečná. Stisknutí kteréhokoliv ze sedmi barevných tlačítek přinášelo smrt a zkázu. O několik let později skříňka znovu vstoupila do jejího života. Jako úspěšná spisovatelka a vycházející politická hvězda byla Gwendy opět nucena vypořádat se s pokušením, které představovala – úžasný pocit pohody vyvážený děsivě temným nutkáním vyvolat katastrofu. Ve třetí, závěrečné knize bojuje Gwendy Petersonová, nyní senátorka Spojených států, s ranými příznaky Alzheimerovy choroby, které se snaží tajit. Ale čeká ji mnohem náročnější úkol, tajná mise, aby zachránila svět.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Gwendy's Final Task , 2022


více info...

Přidat komentář

jaroiva
03.02.2024 4 z 5

Řekla bych, že poslední díl se mi líbí asi nejvíc, co do originálního textu a nejmíň co do překladu.
Hvězdičkami hodnotím původní text. Překlad byl místy podle mého zapomenutý neopravený robotický. U některých vět mi připadá, že jsem poznala typické neduhy např. deepl překladu. A kromě skříňky s tlačítky se nově objevilo označení knoflíková skříňka... což ve mně vyvolává představu krabičky na knoflíky.
Nicméně - příběh jsem si nenechala zkazit a užila si ho do poslední stránky.
Ten prostřední díl bych klidně ze série úplně vypustila.

Finn69
02.02.2024 4 z 5

Poslední Gwendy se mi líbila, naštěstí se do toho opět vložil Stephen King a řeknu vám, že to je opravdu poznat, napravilo mi to dojem z celé trilogie. A jelikož ho mám za posledních víc než 30 let důkladně načteného, propojení s řadou jiných knížek jsem přivítal, dalo to tomu příběhu širší rámec. A i něco k přemýšlení - třeba co má společného Richard Farris, Randall Flagg či Richard Fannin? Náhoda to nebude, známe Kinga...

Já sice uznávám, že King napsal řadu lepších knih, ale tahle taky stojí za přečtení. Ten dědek to kouzlo pořád v sobě má a díky za to.


Stanas513
20.01.2024 5 z 5

Kniha prakticky splňuje dva úkoly Výzvy 2024, ale uvidím, kam ji nakonec zařadím. Téma mě docela překvapilo, likvidace nebezpečného přístroje v kosmu... Nečekaný zvrat na palubě vesmírné stanice a rozhodnutí hlavní hrdinky... V knize je vhodně použita situace, ke které došlo docela nedávno v celém světě - Covid-19, což mě také upoutalo. Prostě, opět jsem se nezklamala v knize, kterou napsal můj oblíbenec.

lazarus
08.01.2024 4 z 5

Povedené zakončení životního příběhu Gwendy. Je fajn, že se do něj pustil opět S.K. a důstojně to dopsal. Bavilo

P.owl
28.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Třetí kniha z trilogie o Gwendy a její kouzelné skřínce. V této knize sledujeme hlavní hrdinku již ve stařeckém věku a na první pohled se zdá, že její hlavní problém je boj s nemocí...musím pozitivně vyzdvihnout autorův cit pro autentický popis, jak přesně do života tato disabilita zasahuje. Dílo je završením celé trilogie a loučí se s námi, v čtyřsetstránkovém výpravném dobrodružství ke hvězdám. Témata v této knize jsou předvídatelná, je zde velké množství vzpomínání na minulost a vyrovnáváním se s vlastním odchodem a smrtí. Samozřejmě i rozuzlení, co se skřínkou dál a i několik odkazů na "Temnou Věž" nebo město Derry S. Kinga.
Po přečtení všech tří knih, hodnotím středně až podprůměrně v porovnání: délka (příliš dlouhé) - děj - zábava.
Pro zajímavost - tato kniha o stáří Gwendy má nejdelší délku, ale mapuje dny jejího života.

petrarka72
06.09.2023 4 z 5

První díl mi připadal nijaký, druhý mě vysloveně otrávil. Zpětně je beru na milost jako přípravu na Poslední úkol, který je skvělý. Ano, předvídatelný v zápletce i jejím řešení. Ano, s mnoha detaily tématizujícími stáří, poslední šanci završit dobře svůj život a existenci více světů než jednoho, které si člověk připomene z dřívějších příběhů (mám na mysli Dolores Claibornovou, Nespavost či epilog Zelené míle). Ano, je to v podstatě zjednodušená kovbojka, byť se ženami ve většině hlavních rolí... Ale čtu už Kinga hodně dlouho a jsem nadšená, když se potkáme. Když příběh plyne, jako by se mi na patře rozpouštěl jahodový nanuk v hořké čokoládě, co ho už dávno nevyrábějí. Ne vždy to vyjde. Tentokrát ano. P.S. Bobby mi nakukal číst po sobě dvě knížky o ženách s jistou diagnózou...

smudlajs
02.08.2023 5 z 5

Ze všech tří knih mě tahle bavila asi nejvíc. Kingovské charisma se po absenci v druhém díle zase vrátilo a já jsem spokojená. Konec mě trochu překvapil, i když je vlastně úplně logický. Jediné, co mi trochu vadilo, byla předvídatelnost některých situací, třeba té s Borisem. Nevím, jestli je to až tak očividné, nebo už jsem tak moc naladěná na autorovu vlnu, že mi to prostě bylo hned jasné.

Aja_CZ
30.07.2023 2 z 5

Z celé trilogie o tajemné skříňce se mi asi líbil jen první díl, kdy bylo vše zahaleno tajemstvím a Gwendy byla ještě dítě. Jakmile se příběh posunul do doby dospělosti hlavní hrdinky a začalo se kolem skříňky vše vysvětlovat, ztratilo to kouzlo. Třetí díl mě nebavil, jediné, co mě donutilo k dočtení, byly odkazy na Temnou věž a další díla, což mám u kingovek ráda.

le21nka
07.07.2023 4 z 5

Skvělé zakončení trilogie o Gwendy. Velmi dobře se kniha čte. Mě to prostě bavilo.

danny_21
03.07.2023 4 z 5

Do třetího dílu pánové opět spojili síly a je to znát co se týče příběhu, netradičním prostředí výkonu posledního úkolu senátorky Petersonové ( ní-ža ) a stylizace, nějak jsem měl z tohoto příběhu pocit, že hlavní pero držel konečně Steve. Tajemná skříňka vydávající čokoládové dobroty a mince je zpět ( ale také umí dle pana Farrise způsobit pořádnou polízanici na Modré planetě ), se stala objektem zájmu Ničemných mužů / Taheenů ) ve žlutých kabátech a jezdící v barevně křiklavých bourácích, kteří netouží po ničem jiném než po nastolení Diskordie. Jsem rád, že jsem zase mohl aspoń nakouknout do Derry na Pennywise a vzpomenout na Temnou Věž, jen škoda že tento Richard Farris s dábělskými inicály působí jako hodný strejda na straně Bílé a ne jako starouš Randall Flagg ( nebo Richard Fannin ) na straně Černé. Třetí díl rozhodně nejpovedenější a končí u mě v lehkém nadprůměru - " Jsou i jiné světy než tento " - 75 %

Luigi1
18.06.2023 5 z 5

Gwendy splnila svůj poslední úkol

cube6
30.05.2023 4 z 5

Nejlepší díl z trilogie o Gwendy. Po průměrné jedničce i dvojce je třetí díl opravdu povedený a propojení se sérií Temná věž je taky fajn. Vlastně se jedná o takový sequel k této sérii, takže jo, já jsem docela spokojen.

Hodnocení: 7,5/10

Janeyx21
29.05.2023 4 z 5

Jsem ráda, že jsem se pročetla všemi třemi díly až na konec. Poslední úkol pro Gwendy je pro mě nejlepší z celé trilogie. Gwendy svůj poslední úkol splnila. Jaký? No, na spoilery mě neužije :-D

esfinge
14.04.2023 4 z 5

Poslední úkol Gwendy splnila.

jackketch
16.03.2023 2 z 5

Je to stejně uvědomělé a napínavé jako Neználek na Měsíci. Politická agitka a trochu křečovitá snaha propojit knihu s ostatními Kingovými romány kazí jinak celkem pěkný příběh

Belanna
15.03.2023 5 z 5

Cesta Gwendy a tajemné skříňky dospěla do svého konce.
Více napětí, více akce a charaktery postav perfektně propracované. Navíc děj se odehrává v kosmu. Jsou nám odhalena všechna tajemství, která jsme v předchozích dílech mohli jen tušit.
Ano, líbilo se mi to.

MíšaS.
08.03.2023 3 z 5

Líbí se mi, jak SK dokáže do příběhů zpracovat postavy z jiných knih, vždy to udělá dobře a člověku to zapadne do sebe. Také se mi líbila postava Gwendy, i když by někdo mohl říci, že byla až moc velká "klaďačka". Líbil se mi celý ten nápad s kouzelnou skříňkou. Ale tento díl se mi ovšem zas až tak moc nelíbil. Nemohu si pomoci, ale přišlo mi to až moc absurdní. Spoustu prostoru dostává politická agitka a kouzelná skříňka je odsunuta na druhou kolej. Možná to chtělo nechat Gwendy zažít trochu pořádné akce.

Jančislava
24.02.2023 5 z 5

Krásná kniha, já jsem moc spokojená. Gwendy mi bude chybět. Kniha mě moc bavila a ač mě druhý díl tolik nebavil tak první a třetí to plně vynahradil. Konec se sice dal vytusit, ale stejně mě dojal. Mohu jen doporučit.

kolacky
15.02.2023 5 z 5

To už se tak někdy stane, že se obyčejný člověk zaplete do věcí, které ho daleko daleko přesahují. Je potom na něm, jak se s tím popasuje. S tím má Mistr King dalekosáhlé zkušenosti... a pan Chizmar se statečně připojil.

n.ezn.amy
07.02.2023 4 z 5

Tak nám Gwendy zestárla a došla na konec své cesty splnit ten nejtěžší a nejdůležitější úkol. To, že jí její osud zavál až do vesmíru pro mě bylo obrovské překvapení. Zpočátku pro mě byl děj hodně těžkopádný a musel jsem se do knihy opravdu nutit, opravdu mě nebaví neustálé vychvalování demokratických senátorů a dělání hlupáků z republikánů, ale závěr byl (jako vždy u Stephena Kinga) opravdu strhující. Moc se mi líbil návrat jak do Castle Rocku, tak hlavně do Derry, letmé připomenutí klauna Pennywise, návrat ničemných mužů ve žlutém kabátě a v neposlední řadě Temnou věž. Na Kingových románech mě obrovsky baví to, že dokáže do svých knih zakomponovat svá minulá díla a má to vždy logiku a smysl. Sice bych tuhle knihu nenazval tím nejlepším co King napsal, ovšem pořád je to zatraceně dobrý román a celkově trilogie stojí za přečtení.

Štítky knihy

fantasy dobrodružné romány fantasy romány

Autoři knihy

Richard T. Chizmar
americká, 1965
Stephen King
americká, 1947

Kniha Poslední úkol pro Gwendy je v

Právě čtených2x
Přečtených148x
Čtenářské výzvě40x
Doporučených5x
Knihotéce149x
Chystám se číst60x
Chci si koupit39x
dalších seznamech4x