Criosphinxx Criosphinxx komentáře u knih

☰ menu

V mysli vraha V mysli vraha Mike Omer

(SPOILER) Kniha nabušená napětím a člověk se u toho nenudí. Já ji teda četl strašně dlouho, ale to není chyba té knihy. Věřím, že nemít čtecí krizi, zhltnu ji za dva dny. Ale i tak si vybavuji, že zprvu mi přišly všechny postavy extrémně toxické, ale postupem času se to díkybohu zlepšilo.

Co se mi líbilo bylo nahlédnutí do mysli vraha a při těchto kapitolách jsem vždy procítil tu jeho osamělost a temnotu. Vraha jsem neodhalil, ale bylo mi jasné, že to nebude tentýž co posílá Zoey tajemné obálky.

U konce jsem se bál, že to bude typické klišé a že až bude Tatum v háji, tak tam přijde Zoey a bum… nečekaně zastřelí vraha a konec, ale musim uznat, že to bylo celkem promyšlené a originální řešení.

Co mi ale na knize vadilo byla občasná vyvrácenost předchozí situace…např; Zoey se nemůže soustředit na práci bo vedle v hotelovém pokoji má nějaký pár sex a tak se na druhé straně dozvíme, že šla do narvaného klubu, kde je plno opilých lidí a hraje tam muzika:D vim, je to absurdita, ale prostě mi to nedává smysl.

23.04.2024 4 z 5


Hodná holčička Hodná holčička Skottie Young

V tomhle díle jsem si nejvíc užil první polovinu komiksu. Ta část s nindži! (Pardon.. se samuraji!!!) byla nejlepší a nejvtipnější a asi i vizuálně mě nejvíc zaujala. V té druhé polovině tempo trochu více polevilo a naopak dialogů zase až moc přibylo. Bohužel některé byly nudné a zdlouhavé.

Myslím, že první díl už nic nepřekoná a nejspíše je mou chybou, že to čtu tak rychle za sebou, ale vidim, že i vtipy se kolikrát už opakují. Co bylo ale oproti prvním dvěma dílům jiné bylo množství sexuálních narážek a přidaná linka o životě mouchy Láďy. (Btw: řekl bych, že rodinná scénka v místnosti s gaučem je jasná reference na Simpsonovi)

Každopádně stále velice zábavné a obrázky krásné a musím říct, že mě zajímá asi nejvíc jaký bude Duncanův osud.

05.01.2024 4 z 5


Kulma drát Kulma drát Skottie Young

Naprosto souhlasím s komentářem od LadyCharlene a tudíž nemám k tomu víc co říct. Snad jen, že alternativní obálky mi přišly mnohem hezčí, než ta která byla nakonec zvolena.

05.01.2024 4 z 5


A jestli neumřela, vyšiluje dodnes A jestli neumřela, vyšiluje dodnes Skottie Young

Hravá jednohubka, která je plná krve roztomilých postaviček ze světa pohádek. Nechybí akce, vtipné situace, nápaditý styl kresby a vulgarismy ač tam žádné sprosté slovo není.

Osobně jsem si nejvíc oblíbil Láďu. Ten perlil skoro ve všem co řekl nebo udělal.

Trochu mi to připomnělo pár dílů ze South Parku či Happy Tree Friends.

04.01.2024 5 z 5


Popravčí Popravčí Chris Carter

Carter si umí udržet čtenáře u knih a rozhodně ví jak pracovat s napětím a opět jako u první knihy to má celé hezky promyšlené. Tento díl je však mnohem lepší než Dvojitý kříž! Motivace vraha je pochopitelná, ale stále je to vrah, který dělá vážně odporné činy, které autor popisuje hodně detailně. Co se mi líbilo bylo vysvětlení určitých situací a vlastně mi bylo odpovězeno na všechny otázky, které jsem při čtení měl. Ačkoliv nemám rád v detektivkách prvky mystiky, tak zde mi to zase až tak nevadilo. Hunterova hláška ,,Hodně čtu mě vždy pobaví:D

14.10.2023


Mrchožrout Mrchožrout Jack Heath

Na obálce je napsáno: Pro fanoušky Dextera a Hannibala Lectera a to pro mne bylo dosti velikým lákadlem, protože Dextera mám dost rád. A musím tedy potvrdit, že to není jenom lákadlo, že to tak opravdu i je. Tak do poloviny knihy bych i přidal pro fanoušky Sherlocka Holmese, ale pak mi přišlo, že ze schopného pozorovatele se stává nesmrtelný a chybně a nesmyslně konající člověk.

Knihu jsem četl opravdu dlouho a přiznám se, že za to mohlo málo času a čtecí krize. (Jak se tomu v našem knižním světě říká) Ale neřekl bych, že za to mohlo jen to. Dalším důvodem bylo, že ten příběh mi přišel místy napínavý a místy zase nudný a já neměl zase tak velikou motivaci to otevřít a číst dál. Neříkám, že se tam nic neodehrává, ba naopak je tam toho až moc! Hlavní postavě se furt něco stává, ať v přítomnosti nebo minulosti a mě přišlo, že to prostě už bylo až příliš a stalo se to tím nudným faktorem.

Příběh je zamotaný a myslim si, že nemáte šanci odhalit vraha. Když se to dozvíte, budete překvapení, ale až budete vědět jeho/její motivaci, budete zklamaní.

Hodnotím průměrem, protože mám z toho rozpolcené pocity. Na jednu stranu zábavné čtení, na stranu druhou moc překombinované a motivace vraha byla fakt hloupá.

Ačkoliv to mám s Mrchožroutem pade na pade, tak se do druhého dílu pustím.

Ještě dodám, že hádanka před každou kapitolou byla takovým zpestřením a dávalo to v té knize i smysl.

12.06.2023 3 z 5


Terapie masem 2 Terapie masem 2 Albrecht Smuten

Dost vtipů se tam opakovalo, ale rozhodně se musí nechat, že ta kresba je zábavná a některé vtípky byly originální a vážně jsem se u toho dost bavil. Víc než u první terapie. Kdo má rád slovíčkaření a černý humor, tak doporučuji:) Nejlepší byl agent Fisting, to se fakt povedlo:D a zombýci! To je prostě geniální:D

-Za hezkého počasí bylo nad horským krematoriem možné vidět mraky lidí.-

22.04.2023 4 z 5


Muriel a oranžová smrt Muriel a oranžová smrt Miloš Macourek

Děj mi přijde propracovanější, než v prvním díle a i mnohem napínavější, ale i přesto na mne Muriel a andělé působí silnějším dojmem. Sám nevím proč, ale je to tak.

Objevíte zde novou planetu a nové civilizace. Je zde útok na naši planetu. Plno humoru a narážek na nejen komiksovou popkulturu. (Kačer Donald, Hulk, Batman a mnohem víc) Plno nadčasovosti a obrázků, které je prostě radost si prohlížet a zkoumat. Je tu i pár necenzurovaných ženských těl:)

Nechybí ani doslov, kde je popsána historie tohoto díla a vše kolem něj a autorů Macourka a Saudka.

26.03.2023 5 z 5


Hrůza v Dunwichi a jiné horrory Hrůza v Dunwichi a jiné horrory Howard Phillips Lovecraft

První setkání s Lovecraftem a né poslední. Nejsem z toho sice tak odvařenej, ale některé příběhy zaujaly, takže šanci mu ještě dám.

Rozhodně musím pochválit atmosféru, kterou autor umí navodit a skvělý popis okolí, ale že bych se bál těch monster, to se říct nedá. Konec konců jsme už v jiné době a jsme zvyklý už na něco trochu jiného.

Párkrát jsem v tom viděl dost Poeovský styl, ale nemyslím, že by autor kopíroval, spíše se nechal inspirovat a poté vytvořil svůj vlastní.

Nejsou to povídky, které si přečtete za den, ale chce si na ně vyhradit čas a nečíst někde v zábavním parku plném řvoucích dětí.

Obálka od Saudka potěšila:)

5* - Ve zdech Eryxu
4* - Rytina a Pickmanův model
3* - Ultharské kočky
2* - Hrobka
1* - Hrůza v Dunwichi

25.03.2023 3 z 5


Drasticky děsivý Dexter / Drasticky dojemný Dexter / Dexter v temnotách Drasticky děsivý Dexter / Drasticky dojemný Dexter / Dexter v temnotách Jeff Lindsay (p)

Čteno jako jednotlivé díly, ale pro ty jenž si budou chtít koupit tento omnibus, hodnotím i zde jako celek.

Drasticky děsivý Dexter - 4*
Drasticky dojemný Dexter - 5*
Dexter v temnotách - 3*
= Jako celek tedy - 4*

22.03.2023 4 z 5


Faraonovy doutníky Faraonovy doutníky Hergé (p)

Tintin zase vyřešil zapeklitý případ a opět si pohrál se zločineckým gangem. I zde mu dost pomohla náhoda a už je to dost otravné, ale zase to nahrazují vtipy a prostředí, které se stále mění.

Co mě pobavilo bylo, když Filuta pokousal posvátnou krávu a lid ho za to chce potrestat. Vtipný je taky Kadlec a Tkadlec a jsou to super postavy ač je to postava jedna:D Profesor Silikon a jeho pomatenost byla taky moc zábavná.

Celkově je tohle velmi vtipný díl a i příběh dává smysl a je to taková lehká dobrodružná detektivka, ale co mi vadí jsou ty neustálé náhody a ačkoliv je super, že jde příběh furt kupředu, tak občas je to až moc hr hr a pak se to lepí nesmysly a právě těmi náhodami.

22.03.2023 3 z 5


Peruánský deník Peruánský deník Miloš Macourek

Kresba plná života, exotického prostředí a technicky vyspělé civilizace. To už je prostě klasika u Saudka a vždy si to užiju. Ale jako u předchozího komiksu, který jsem četl, musím napsat, že kdyby to bylo barevné, to by bylo teprve něco!

Příběh mě bavil. Na to jak je to krátké, tak se tam toho děje dost, ale myslím, že by tomu přece jen prospělo kdyby to bylo delší.

19.03.2023 3 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Vše co jsem chtěl napsat, tak už bylo řečeno v předchozích komentářích. Ale tak proč to nenapsat znovu, tahle klasika si to zaslouží!

Je to neskutečně vtipné a několikrát jsem se zasmál nahlas a to se mi stává u knih a filmů velmi málo - tady skoro na každé straně!:D Pro milovníky Červeného trpaslíka by tohle mělo bejt povinností a pro fanoušky scifi taky!

Samozřejmě to není jen o humoru. Je zde i plno hlubších myšlenek a narážek na lidstvo a jeho existenci.

Způsob jakým je to vyprávěno mi naprosto sedl. Velmi dobře se to čte a stránky ubíhají ve svižném tempu. Přišlo mi originální, když vypravěč vyspoileroval určitou situaci a vy jako čtenář jste věděl co se stane, ale i přesto jste byl napnutý jak se to stane.

Těšim se na další díly a doufám, že budou stejně bláznivé a plné humoru a jsem rád, že tam budou i stejné postavy, pač jsem si je fakt oblíbil.

Letos slavím ručníkovej den a teď hurá na Pangalaktický megacloumák a NEPROPADEJTE PANICE!

18.03.2023 5 z 5


Tintin v Americe Tintin v Americe Hergé (p)

Na to jak Kongo bylo špatný, tak tohle bylo celkem dobrý. Tady jsem se i bavil a příběh dával víceméně smysl.

Trochu jsem bál, když jsem viděl ty indiány, ale když pomineme jejich typický vzhled, který by dnes už neprošel, tak si myslím, že to není dehonestace této etniky. Neříkám, že zde není nějaký ten rasismus, ale zas musíme chápat dobu kdy je to odehrávané, že to tak prostě bylo.

Příběh se odehrává v době prohibice a Tintin jede do Chicaga zamávat s místními gangstery. Mimochodem ti gangsteři jsou asi ti nejhorší v celé historii. Nemyslím hrozný jako třeba Al Capone, ale spíše hrozný svou totální neschopností zabít jednoho reportéra a jeho psa:D Sice ano, Tintin zde měl několikrát štěstí (až otravně mockrát) ale i tak.

Jinak jako jsou tam kolikrát celkem dobrý fórky a kresba je prostě super. Věřím, že další díly budou jen lepší a lepší a třeba se vybrousí i ty příběhy. Zatím slabší tři, ale furt už tři:)

03.03.2023 3 z 5


Po stopách sněžného muže Po stopách sněžného muže Kája Saudek

Opět úžasná kresba K. Saudka. Jen škoda, že to není barevné, to by bylo teprve něco! Co se týká příběhu tak do poloviny mne to bavilo a pak jsem asi začal bejt mimo, pač mi třeba část ze Španělska přišla až zbytečná a vlastně i po dočtení nevim jeslli jsem to pochopil celý správně. A to mě dost mrzí.:(

02.03.2023 2 z 5


Kuře na švestkách Kuře na švestkách Marjane Satrapi

Velice smutný melancholický pohled na muže, který jednoho dne přijde o svůj tar a tak se rozhodne ulehnout do postele a umřít. Už jen tohle vybízí k tomu zjistit proč a co ho k tomu vedlo.

Příběh se nese v ponuré atmosféře. I přesto jsou zde scénky, které člověka nutí se pousmát. Není jich moc, ale tak akorát, aby jste nebyly v konstantní depce. Má to své kouzlo a člověka se to dotkne a to ani nemusí být muzikant.

Obrázky na vás přenesou to co mají a ačkoliv se tváří dost primitivně, tak účel splní a to je v tomhle komiksu dost podstatné. Viděl jsem samozřejmě i film a u něj mám stejné pocity.

02.03.2023 4 z 5


Muriel a andělé Muriel a andělé Miloš Macourek

Revoluční dílo, které by celý svět hltal, kdyby neměl pan Saudek takovou smůlu na kamarády a dobu. Ale má to historii, má to svůj příběh a díky tomu to už nikdy nezapadne mezi komiksy nečtené. A nejen díky tomu…!

Nezapadne hlavně kvůli úžasné kresbě a příběhu, který nabízí zajímavou myšlenku, akci a i nečekané zvraty. Ano, přiznávám, že jsou zde mouchy (viz nevysvětlená náhlá zamilovanost Muriel) ale jsou to věci, které se dají odpustit.

“A tak Xeron do návratu Ro a Muriel zůstal sám v zemi lidí”

Kresba je prostě úžasná! Je radost se na to koukat a pan Saudek byl prostě mistr řemesla a věděl moc dobře, co bude budoucnost komiksu. Užíval jsem si barvy, pohyb vozidel, postavy, rostliny a prostě vše co zde najdete!

01.03.2023 5 z 5


Tintin v Kongu Tintin v Kongu Hergé (p)

Jediné co zde stojí za řeč je malba a cit pro “komiksový pohyb”. Za to jedna hvězda a taky za Filutu.

Jinak teda musim říct, že to je fakt totální zhovadilost a řekl bych, že se za to autor určitě v životě nejednou zastyděl. Příběh je totální nuda, nedává smysl, ale to je to nejmenší. Problém nastává v tom, že to je fakticky rasistický a to zabíjení zvířat na potkání taky asi není úplně oka.

Budu pokračovat, protože lidé zde píší, že to je pak už bez těchto vad, že tohle byl jen nějaký kiks a já doufám, že tomu tak opravdu bude, pač potenciál to má a ty obrázky jsou fakt povedené.

01.03.2023 1 z 5


Znamení čtyř Znamení čtyř Arthur Conan Doyle

Znamení čtyř… nebo spíše “Podpis čtyř” je detektivka, která se motá kolem ztraceného pokladu. Není to hledání pokladu ve stylu Indiana Jonese, ale i přesto třeba scénka na lodích na mě působila dost akčně a dobrodružně. Ostatně Doyle prostě umí psát detektivky a dobrodružné příběhy - to už dávno víme!

Ačkoliv zde někdo hledá truhlu, někdo hledá řešení případu, tak Watson najde to nejcennější co mohl. Trochu mě zarazilo, že Sherlock taky našel něco (co se netýká případu) a to chvilkovou úlevu v podobě píchání kokainu.

Opět zamotaný příběh a ve finále je super si pak udělat rekapitulaci, protože ono to do sebe vážně vše hezky zapadá a já jen vždy žasnu nad tím jak promyšlené to autor měl a jak na to sakra ten Holmes mohl přijít už v polovině knihy!

28.02.2023 4 z 5


Slavné příběhy Čtyřlístku: 1971-1974 Slavné příběhy Čtyřlístku: 1971-1974 Ljuba Štíplová

Oproti prvnímu soubornému vydání jsou tu příběhy zajímavější, zábavnější a jde znát, že tu už začíná být i pan Němeček vykreslenější!

Sheryk Holmepes je skvělý! Takovou referenci jsem tu snad ani nečekal a já jen doufám, že tahle postava tam ještě v dalších dílech bude:)!

28.02.2023 3 z 5