Hrůza v Dunwichi a jiné horrory přehled
Výbor z povídek amerického autora, který patří nejen k zakladatelům, ale i nejlepším autorům moderně pojatého hororu. Čtenáři jistě ocení působivou atmosféru příběhů, v nichž tajemné síly, nepoznané zlo a kosmické hrůzy vyvolávají mrazení v zádech.
Literatura světová
Horory
Vydáno:
1990
Zlatý kůň
Originální název: The Dunwich Horror, 1945
Originální název: The Dunwich Horror, 1945
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrůza v Dunwichi a jiné horrory. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 23 komentářůSouvisející novinky - Hrůza v Dunwichi a jiné horrory (0)
Kniha Hrůza v Dunwichi a jiné horrory v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 2x |
| v Přečtených | 211x |
| ve Čtenářské výzvě | 9x |
| v Doporučených | 8x |
| v Mé knihovně | 95x |
| v Chystám se číst | 29x |
| v Chci si koupit | 14x |
| v dalších seznamech | 3x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Část díla
Hrobka 1922 |
Hrůza v Dunwichi / Hrôza v Dunwichi 1929 |
Pickmanův model / Pickmanova predloha / Pickmanov model 1927 |
Rytina / Obrázek v domě / Rytina v domě 1920 |
Ultharské kočky / Mačky z Ultharu 1920 |
Howard Phillips Lovecraft také napsal(a)
| 2011 | Volání Cthulhu 1 |
| 2010 | Hrobka |
| 2014 | H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů |
| 2011 | Měsíční močál |
| 1990 | Volání Cthulhu |

89 %

Hrobka je štandardný príbeh od majstra adjektív; nič výnimočné, nenadchne, neurazí.
Ultharské kočky sú skôr úsmevné, než desivé a pre mňa dokonale nekorešpondujú so zvyškom zbierky.
Obrázek v domě sa už blíži tomu, čo od Lovecrafta očakávam. Temné, atmosférické a zahalené tajomstvom. Tak to má byť.
Pickmanův model ma prekvapil, v dobrom. Mám rád prelínanie umenia a hororu, ako tomu bolo už pri čítaní poviedky Hudba Ericha Zanna.
Až titulná Hrůza v Dunwichi je plnohodnotnou lahôdkou pre milovníkov diela HPL. Temnota zdegenerovaných kopaníc, povestný Necronomicon, bádanie po stopách jedného zvláštneho mladíka a jeho neodvratný skon. V závere je to síce trochu slabšie, konce Lovecraftovi bárs nešli, ale pocit kozmickej hrôzy je tak intenzívny, že mu to napokon radi odpustíte.
Na záver sa ocitneme Ve zdech Eryxu.
Od tejto poviedky som vlastne nič nečakal a spočiatku mi jej sci-fi koncept parádne liezol na nervy. No nápad je to originálny a krátky príbeh sa báječne vyvíjal, takže ani neviem ako a bolo dočítané. Napriek tomu mám však pocit, že by lepšie zapadla medzi inými poviedkami.
Celkovo spokojnosť a definitívny dôvod zaradiť autora do Obľúbených.
Čítané ako e-book.