Muriel a andělé

Muriel a andělé https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190580/bmid_muriel-a-andele-8EO-190580.jpg 4 166 21

Muriel série

1. díl >

Album Muriel a andělé je nepochybně nejdůležitějším komiksem české historie. Nikdy dřív ani potom zde nevzniklo dílo, jež se by svou progresivitou, ambiciózností a výtvarnou kvalitou mohlo srovnávat s tím nejzajímavějším, co se právě dělo v komiksově vyspělých zemích. Kdyby album vyšlo koncem 60. let, vývoj domácího komiksu by se jistě vyvíjel jinou cestou. Dodnes naztratilo nic na své přitažlivosti, nyní vychází v limitovaném vydání, jako podklad pro tisk byly nově použity reprodukce dochovaných originálů.... celý text

Přidat komentář

Gordonlord
24.09.2023 odpad!

Příběh je úplná slátanina bez valného nápadu a za další zmínku nestojí. Sympatická je osobitá kresba Káji Saudka, která ovšem není moc propracovaná a nezvládne tedy nulový dojem zachránit.

puczmeloun
18.08.2023 4 z 5

Cítil jsem se jako kdysi dávno dávno při čtení komiksů z "ábíčka". Krásná kresba, zajímavá budoucnost i budoucnost a spousta předností ;-). Na pátou hvězdičku chybí nějaký chytřejší konec (a pro mě vysvětlení toho prvního talíře), i tak jsem ale spokojen. Zajímavá jednohubka :)


Criosphinxx
01.03.2023 5 z 5

Revoluční dílo, které by celý svět hltal, kdyby neměl pan Saudek takovou smůlu na kamarády a dobu. Ale má to historii, má to svůj příběh a díky tomu to už nikdy nezapadne mezi komiksy nečtené. A nejen díky tomu…!

Nezapadne hlavně kvůli úžasné kresbě a příběhu, který nabízí zajímavou myšlenku, akci a i nečekané zvraty. Ano, přiznávám, že jsou zde mouchy (viz nevysvětlená náhlá zamilovanost Muriel) ale jsou to věci, které se dají odpustit.

“A tak Xeron do návratu Ro a Muriel zůstal sám v zemi lidí”

Kresba je prostě úžasná! Je radost se na to koukat a pan Saudek byl prostě mistr řemesla a věděl moc dobře, co bude budoucnost komiksu. Užíval jsem si barvy, pohyb vozidel, postavy, rostliny a prostě vše co zde najdete!

WilliamEldar
22.12.2021 4 z 5

Hezký komiks. Celé je to v odlehčeném duchu. Příběh sice neposadí, ale neurazí. Má to spoustu nápadů a hezkou atmosféru. Kresba Káji Saudka jako vždy perfektní. I členění panelů a práce s kresbou na stránkách byla na úrovni a originální. Ve výsledku nadprůměrný český komiks.

Disease
29.11.2021 4 z 5

Co dodat, je to prostě klasika. Scénář je relativně v pohodě, až na tu hipízáckou naivitu, ale vzhledem k obecné Saudkově smůle na dobré scénáře pořád nadprůměr.

slawa.cap
16.08.2021 5 z 5

Kája Saudek má jistě jednu z nejcharakterističtější kreseb (ne jen) ve světe komiksu. Navíc Muriel je tak trochu opředena záhadou vzniku a asi každý zaregistroval dlouholeté soudní tahanice o práva tohoto díla. To vše s Muriel dělá kult o kterém museli slyšet i lidé komiksem nepolíbení. A já jsem se přesto spoustu let odhodlával si tento komiks přečíst.
Kresba je jako vždy u Saudka fantastická. Navíc i jak se píše v předmluvě, člověk v kresbě potkává několik známých osobností. Děj z dnešního pohledu už trochu pokulhává, ale vzhledem k době vzniku jde určitě o nápaditou a neobvyklou zápletku.
Kdybych měl hodnotit zcela objektivně, asi by bylo hodnocení nižší, ale ten kult kolem se prostě nedá ignorovat. Jen děj mi přijde takový nezakončený a proto, i když jsem to neměl v plánu, jsem se hned po dočtení pustil i do Oranžové smrti.

jarynek
30.01.2021 5 z 5

Samozřejmě, že nyní už je komiks trošku jinde, ale když si vezmu, kdy kniha vznikla, tak je to neskutečná jízda plná nápadů a hříček, a to slovních i výtvarných. Když bych to srovnal se světoznámou Barbarellou, která vznikla v téže době, a která má podobné směřování, tak Muriel je na mnohem vyšší kvalitativní výši snad ve všech ohledech. Může to být tím, že je mi bližší náš humor a styl vyprávění a že jsem na Macourkových příbězích vyrostl, ale prostě jsem si to knihu hodně užíval (přičemž Barbarella spíše nudila). A Saudkova kresba je vynikající. V době vzniku kniha světových kvalit. Škoda, že tehdy nemohla do světa.

kathla
27.12.2020 5 z 5

Jak jsem bez ní mohla žít... Úžasný objev, nechápu, jak jsem mohla léta Saudka přehlížet, když sbírám komiksy. Ta kresba je fascinující... on je opravdu génius! Nakonec spojení s Macourkem je zárukou kvality.

Afilada
01.09.2020 5 z 5

Klasika nejvyšší kvality. Trochu vadí, jak Saudek urputně vždy a všude zakrývá bradavky, je to zřejmě proto, aby mu knihu tehdejší režim vydal, což se stejně nepodařilo.

Kverulant
22.04.2019 4 z 5

Další báječný nadržený úlet Saudka s Macourkem plný dobře obdařených krasavic a svalovců, opět humor a vtipné repliky. Velmi mě pobavil záporák, kterého Saudek kreslil podle svého bráchy Jana. Je k vzteku, jak komouši dusili takovouhle kulturu od nadaných kreativních lidí.

azzies
23.03.2019 3 z 5

Všichni to ví. A je to tak. Kresba je jedinečná, nápaditá, plná detailů a jedné, velmi krásné ženy. Takže jednoznačně luxusní.
Ale ten scénář...asi odpovídá jiným scénářům té doby a úplně mi nesedl. Přehnaně šílený, ale ne tím zábavným způsobem.

evickakyticka
06.03.2018 3 z 5

Protože kniha byla v knihovně jen na prostudování, sedla jsem si a četla. Mám teda radši, když si knihu mohu vzít domů a v klidu si ji vychutnat. Docela mě rušilo prostředí a dvě babky, které klábosily o Třeštíkové... Proto jsem si komiks moc neužila... Bylo to takové zamilované sci-fi, bych řekla. Saudek jako takový samozřejmě super, ale co se týče obsahu, nic extra, co bych opět vyhledávala.

trudoš
27.10.2016 5 z 5

V rámci doby vzniku, české komediální tradice a v neposlední řadě i bezkonkurenční kresby, jednoduše naprostá pecka. Miloš Macourek popouští uzdu své lásce k parodii a Kája Saudek - co se týče hrátek s kresbou a panely - řádí jako utržený ze řetězu. Jasně, scénář je v mnohém zbytečně přemrštěn a sem tam nějaká ta nitka zůstane nedotažena, ale výtvarná stránka je natolik famózní, že hraničí s genialitou, a tudíž těch pár hluchých míst člověk příběhu i odpustí. Svižné dílko v sobě spojuje to nejlepší z tvorby obou mistrů, kdy ještě byli plni elánu a nadšení, což se do samotného komiksu přeneslo se vším všudy.
Krásná ukázka toho, jak má vypadat „braková literatura“, a taky důvod, proč ji tolik milujeme. Na to, že titul pochází z roku 1969, je prostě obdivuhodný, a je jen škoda, že na dlouhá léta zapadl kvůli politickým kriplhrátkám a ke čtenářům se tak poprvé dostal až po revoluci. Přitom do dneška by se konkurence hledala jen těžko. Pročež nemohu hodnotit jinak než plným počtem.

tanuki
16.08.2015 4 z 5

Saudkův styl kreslení je dokonalý a Macourkův příběh zase dostatečně šílený (možná až moc), aby udržel čtenářovu pozornost...kdo se rád dívá na krásné ženy a neohrožené muže v nebezpečných situacích, nechť neváhá ani na chvíli....:o)

vlkodlaq
24.03.2015 5 z 5

Jako kluk jsem zbožňoval tyhle kresby, vlastně se mi líbí pořád :-)

shmaic
06.11.2014 5 z 5

Paráda. Hlavně je úžasné to, že to vůbec celé vyšlo...

turbosound
18.03.2014 5 z 5

Kája v nejlepší formě. Gejzíry nápadů, prsaté ženské, nabušení týpci, vtípky na téměř každém políčku. Pro saudkofily povinnost.

Babouš
27.02.2014 4 z 5

Kresby excelentní, příběh dobrý. Z dnešního pohledu je zajímavá ta "květinová" myšlenka 60. let, kterou je komiks prodchnutý. Jaká škoda, že z plánované 12dílné série vyšly jenom první dva komiksy (tohle a Oranžová smrt), z Česka mohla být Mekka intelektuálního komiksu.

Kapis
06.01.2014 5 z 5

Výtečné, jsem rád, že se mi to ještě povedlo sehnat za celkem normální peníz, Kája Saudek rulezzzzzzzz. Škoda, že už nic nenakreslí.

H.A.R.R.Y.
02.01.2014 5 z 5

Skvělý komiks od skvělého autora.

Štítky knihy

komiksy české komiksy

Autoři knihy

Kája Saudek
česká, 1935 - 2015
Miloš Macourek
česká, 1926 - 2002

Kniha Muriel a andělé je v

Přečtených218x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených14x
Knihotéce78x
Chystám se číst20x
Chci si koupit23x
dalších seznamech3x