ClariceL. ClariceL. komentáře u knih

☰ menu

Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Začátek byl pro mě docela rozpačitý, ale postupně se to rozjelo a nabírá na čtivosti. Prostě chcete vědět, jak to bylo. Autorka si vybrala neklidné téma a podařilo se jí ukázat, jak mělo dětství sourozenců vliv na jejich životy v dospělosti. Někde v polovině je moment, kdy vám dojde určitá skutečnost, ale mně osobně se nechtělo věřit, že by k ní došlo. A tady mě autorka šokovala svou syrovostí. V příběhu je toho hodně. Drama, napětí, tajemství a spousta otázek. Kniha je dost dobrá, ale trochu mi to přijde takové uspěchané. Detektivní trilogie mi sedla o něco víc.

15.03.2024 4 z 5


My z Ulice My z Ulice Ivana Chřibková

Nedokážu posoudit, jak zajímavé je to čtení pro fanoušky. Kniha má spoustu fotek a jsou to takové medailonky rodin z Ulice. Ta se asi točí dál, takže současní obyvatelé už tam nejsou. Ale na takové připomenutí začátků seriálu je to fajn. Mamince kniha radost udělala, protože...o půl sedmé nevolej, je Ulička.

01.01.2024 3 z 5


Tylda Tylda Richard Pachman

Moc hezky napsaný příběh. Autor vypráví osud své babičky a celé rodiny z Olomouce. Je to psané laskavě a s citem, i když jsou některé události velmi smutné. Částečně zjistíme, jak to vypadalo v Olomouci před a později ve válečném období. S Tyldou se procházíme městem a pokud jsou vám místa známá, je to určitě zesílený zážitek. Ale i pro ostatní je to silný příběh jedné rodiny, která i ve zlých časech drží pospolu.

06.11.2023 5 z 5


Touha Touha Helen Hardt

Jako dárek jsem hledala něco podobné padesáti odstínům a výhodně jsem koupila celou sérii. Obálky taky pěkné. No když jsem doma listovala, tak víte co? Já jsem se styděla ji darovat. No samozřejmě jsem si o volnu eroticky početla. Téma zajímavé, komplikované, jsou tam překvapivé a dramatické zvraty. První díl je takový seznamovací, další dva odkrývají víc a víc tajemství sourozenců. Je to erotický román, takže tam máme sexu plno, ale celkem vás to přestane bavit, jak četností, tak tím, že je to pořád stejné. Talon má určité potřeby, tak se to ani jinak psát nedá. Já mám radši to napětí, oťukávání, erotické dusno a pak... Ale žánrově bych to nehanila, tak hrrr na to. Průměrně dobré.

14.08.2023 3 z 5


Láska a přátelství Láska a přátelství Jane Austen

Tak to bylo skvělé, hodně jsem se nasmála. První dopisy jsem četla uctivě a vážně, litovala tu dobu, že snad to ani není možné být tak naivní. Ale Lauřiny dopisy pokračují ve stejném duchu, tak teprve mi to došlo. Tohle bych mohla vidět i na divadle. Situace, které prožila jsou úsměvné, ironické a na malém prostoru se skvěle pobavíte. No pokud to Jane psala v tak mladém věku a pro pobavení společnosti, tak se jí to velmi povedlo. Vůbec jsem nečekala, že se budu tolik smát a málem omdlévat na pohovce.

30.07.2023 5 z 5


Volání mrtvých Volání mrtvých Rebecca Netley

Mně se kniha líbila. Pochmurná atmosféra domu a všichni kolem trochu divní. Ale má to v sobě tajemství, napínavé od začátku a konec jinak, než si myslíte. Elspeth a Mary jsou sympatické. Dalo by se říct, že je to předvídatelné, neuvěřitelné a taky, jestli je to teda duchařina nebo thriller, ale mně se to teda četlo moc dobře a napětí jsem cítila dost. Určitě mnohem lepší než některé jiné knihy o domech, kde straší.

29.07.2023 4 z 5


Noční návštěvník Noční návštěvník Jeffery Deaver

Čtu sérii od začátku a vždycky se těším na další díl. Poslední knihy už nebyly tak zajímavé a úplné nadšení mi taky moc nepřinesly. Ono je fakt, že se tam často opakují určité situace a myšlenky. Noční návštěvník se mi líbil. Zdá se mi, že Rhyme se trochu uklidnil, do všeho tak chytře nekecá a prostor mají i ostatní. Asi stárne. Ale pořád mu to myslí. Takže naše láska zatím trvá. Zápletka dobrá, nebezpečné situace a v jednom okamžiku jsem si říkala, jestli to Deaver udělá, protože spisovatelé umí různé zvraty že. Jak to dopadlo si může každý přečíst.

13.07.2023 4 z 5


Masové kuličky se šlehačkou Masové kuličky se šlehačkou Vítězslav Jareš

Příjemná kniha na léto. Líbila se mi dokonce víc, než Holky se čtečkou. Martina je nováček v úplně jiném zaměstnání, než byla zvyklá. První dny jsou plné nových informací a seznamování se s kolektivem. Každý má svoje tajemství, ať už veselé, nebo smutné. Popelčin příběh je tvrdý oříšek a přála bych jí víc jak tři kouzelné. Hned na začátku jsem si oblíbila Viktora, prostě za tou jeho pózou jsem cítila jeho potenciál:) Mám radost, že se zlinealizoval. Jinak jsem mohla nahlédnout do zákulisí takové velké firmy a musí to být opravdu náročná práce. Interní názvy jsem si nepamatovala, bylo jich tam na mě moc. Zůstane mi v hlavě jen Hawai. Úplně nejvíc se mi líbil samotný závěr. Kniha se dobře čte, jsou tu místa k zamyšlení i pro zasmání.

13.07.2023 5 z 5


Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

Poslední zastavení ve volné trilogii, tentokrát z vesničky Dluhonice. Příběh vypráví Mína, která žije ve svatojánském domě opředeném tajemstvím. Autorka popisuje život na vesnici v padesátých létech, postavy ožívají a lehce se ponoříme do osudu jedné rodiny. Příběh hezky napsaný, nechybí napětí, dojetí z lidských osudů, okamžiky rozhodnutí a překvapení. Na ovoce z této trilogie budu určitě dlouho vzpomínat a ráda se k příběhům vrátím.

30.06.2023 5 z 5


Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Těšila jsem se na novou knihu, protože Kyselé třešně se mi hodně líbily. Sadařská rodina mi přirostla k srdci, každá postava je něčím zajímavá, nejvíc jsem si oblíbila Valinku. Je to tak lehce, civilně napsané. Přitom se na rodinu hrnou samé nepříjemné zkoušky. Charaktery postav a popis období, které přichází je moc hezky popsané. Občas jezdím za spolužačkou do Předmostí a když čtu, jak to tam vypadalo, to musela být krása. To zbydou opravdu jen vzpomínky. Ke konci knihy jsem si vysnila svůj závěr a nepočítala jsem, že mě autorka tak dostane. To by mě prostě nenapadlo. Četla jsem třešně a jablko. Řeknete si ovoce, ale teď když si na ně vzpomenu, tak mě mrazí.

25.01.2023 5 z 5


Dítě z Osvětimi Dítě z Osvětimi Lily Graham

Kniha je hezky zpracovaná. Střídání minulosti a přítomnosti neruší a do příběhu pěkně zapadá. Obě dívky mají svoji linku osudu a i závěr se mi líbil. Téma a inspiraci skutečným osudem autorka rozvinula ve svůj vlastní příběh přátelství a lásky, na místě nejkrutějším. Některé situace mi přišly neuvěřitelné, ale vím, že i v těchto místech docházelo k velkému štěstí, které vedlo k záchraně života. Přesto si nejsem jistá, že by se některé události mohly stát, ale to je už autorčin příběh. Já jsem si nějak nemohla udělat ten správný vztah k Evě a pocitově jsem jen tak sklouzla po povrchu. Ale celkově pěkná kniha.

21.11.2022 3 z 5


Hodná a zlobivá holka Hodná a zlobivá holka Michael Robotham

Moc příjemné překvapení. Tohle se mi opravdu hodně líbilo. Cyrus je prostě moc sympatický ( nemusím tetování, ale zatím je mi jeho povaha tak milá, že bych se klidně na ty jeho ptáčky podívala )a tajemství okolo Evie bude asi taky pěkným oříškem. Oba mají něco za sebou a asi hodně před sebou. Musím si určitě přečíst další díl. Vyšetřování krasobruslařky má spád, zvraty, odhalení a není to taková tuctovka. S klidem doporučuji.

23.10.2022 5 z 5


Porodní bábou proti své vůli Porodní bábou proti své vůli Patricia Harman

Jako první jsem četla poslední díl, ten byl takový průměrný. Pak jsem dostala i ty ostatní a první díl se mi líbil a těšila jsem se na další osudy Patience a porody miminek. Hned jsem se pustila do dalšího. Zklamalo mě, že je vypravěčkou Becky, ale začetla jsem se a nakonec se mi druhý díl líbil ze všech nejvíc. Zaujal mě Dr. Blum a všechny postavy jsou sympatické. Autorka hezky popisuje dobu a nebylo to opravdu jednoduché. Nenáročné, pěkné a pohodové čtení.

25.09.2022 5 z 5


Doznání rockera Doznání rockera Rob Halford

Ze začátku jsem byla trochu rozpačitá z tak otevřené zpovědi. Zpěvákovo mládí bylo tak divoké, že jsem si říkala, to snad nemohl ani přežít. Ovšem tu dobu popsal zřejmě pravdivě. Asi to v mnoha ohledech nebylo lehké, tak ti odpouštím i ty časté návštěvy toalet. Naštěstí dokázal dát tu stopku. Je to jeho biografie, takže spousta informací, něco jsem ještě vůbec nevěděla. Možná bych uvítala i něco víc o ostatních, ale je to jeho doznání. Rodina, přátelé, perličky ze zákulisí, osobnosti. Práce na albech, pocity, turné, zdary i propady. Hledání lásky a hledání sebe samého. Já bych řekla, že se mu to povedlo. Ovšem kniha má vcelku dost překladových chyb. Pro fanoušky je to moc fajn vzpomínání. Je hezké nastartovat a vyjet na pódium. Ale čas nezastavíš, tak hlavně zdraví.

25.09.2022 5 z 5


Roky Roky Virginia Woolf

Rodinu kapitána Abela Pargitera sledujeme v delším časovém období, asi padesáti let. Rozrůstá se o děti, manžele, sestřenice a tetičky, je tam hodně postav. Rozdíl v názorech na rodinu a společnost vidíme hezky z pohledu nejstarší Eleanor proti nejmladší Róze, která má už pokrokovější názory a cíle. Jako na každou knihu Virginie Woolfové je dobré si udělat čas a pohodu. Pak si vychutnáme jazyk a myšlenky. Ten román nemá žádný daný děj. Zase je na našich pocitech vidět, co nám chce sdělit. Forma vyprávění se mi zdá malinko jiná, než u ostatních autorčiných knih. Ale líbilo se mi to moc. Doporučuji, Roky za to stojí.

28.08.2022 4 z 5


Holky se čtečkou Holky se čtečkou Vítězslav Jareš

Pohodová kniha, dobře se čtou kratší kapitoly. Nad Katčiným životem máte spoustu emocí. Zamyslíte se, litujete, pak se zase zasmějete. Takové ze života. Její nové přítelkyně, Sovy, jí otevřou oči a Katka zjistí, že všechno může být jinak, než se na první pohled zdá. Cesta k nalezení té druhé není lehká, ale uvidí se, jestli se to Katce podaří. Hodně mě štval ten vedoucí, co ten si dovoluje. Jenže zase jedna strana pohledu. Všechny soví kamarádky jsou sympatické i se svými osudy. Taky se mi hodně líbil ten začátek, když Katka zjistí, jak se věci mají. Rozhovor s Pavlem o jejich vztahu je plný emocí a právě ten šok a postupné zpracovávání je myslím hodně přesně popsané. Pěkná knížka, taková živá.

22.08.2022 4 z 5


Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Mně se hodně líbila ta obálka a pořád jsem se k té knize vracela, až jsem si řekla, že ji zkusím. Bylo to takové opravdu hezky české. Co se týká případu a vyšetřování, tak mám dobrý pocit a je tam cítit ta atmosféra minulosti, strachu i tajemství v okolí vesnice. Čte se to tak na pohodu, jak se říká. Ke konci docela přituhlo a u mě to vyvolávalo dost úzkostné pocity, obzvlášť některé pasáže. Což beru jako plus pro mladou autorku, protože se mi to líbilo hodně. Fajn detektivka, ráda si přečtu i další. Laura s Adamem budou asi fajn tým.

30.07.2022 5 z 5


Zachráněné dopisy Zachráněné dopisy Sandra Brown

Kyla prožije svůj nejšťastnější den života a zároveň se jí život zhroutí. Po nějakém čase jí vstoupí do cesty muž s tajemstvím a ona musí rozhodnout srdcem nebo rozumem?
Kniha je romantická, bez detektivní zápletky, kterou autorka píše v novějších knihách. Pokud čtete její knihy, tak už na třinácté straně víte jak to bude pokračovat a můžete odvyprávět celý příběh. A je to naivní a předvídatelné, trochu červená knihovna v autorčině stylu. A já jsem ji přečetla za odpoledne u mamky na zahradě a vzpomněla jsem si na dvacet dva knih Sandry Brown, které jsem zuřivě sesbírala před lety, už před mnoha. Bylo to milé čtení a dám v klidu čtyři hvězdy za ten návrat. Za všechny večeře v horách, Sage, Chase, šarády a skandály, kdy jste taky naivní a čekáte, jestli ji už konečně políbí.

21.07.2022 4 z 5


Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Dostala jsem knihu jako dárek a docela jsem měla radost, protože jsem o autorce hodně slyšela a konečně měla možnost se s ní seznámit. Docela dobré. Napínavé je to v tom, že pořád hádáte, kdo to udělal. Opakují se tam teorie a motivy, ale je to tak prostě pořád dokola. Kdybych kreslila křivku, tak mi to přijde stále na stejné vlně a ani v závěru se nevyšvihne do výšin. Nepoužila bych přímo slovo nudné, ale nějak zvlášť mě to neoslovilo.

21.07.2022 3 z 5


Na hraně koule Na hraně koule Zuzana Svěží

Příběh dětství a dospívání, kdy se Eliška mění v Elu a my sledujeme její strastiplnou cestu k poznání. Ela nás svým vyprávěním a vzpomínkami seznamuje se svou rodinou. Její vztahy s matkou a sestrou nejsou zrovna ideální. Pro mě byla matka negativní postavou, která se chová na facku a některé situace jsou až neuvěřitelné. Říkáte si proč? Co ji vede k tomu, aby si vybíjela vztek na své dceři. Také ve škole to Ela nemá lehké, ostatním se zdá odlišná a ze strany spolužáků a některých učitelů snáší ústrky a posměch. Jsou to situace ze života a mnozí z nás si vzpomenou, že něco podobného zažili. Není tu ale nouze o humorné situace spojené s dospíváním a i Ela má ventil, pár dobrých přátel a možná i ochránce. Ve vzpomínkách na své dětství doufá v něco konečně lepšího a odkrývá nejedno tajemství.
Epické vyprávění dotváří vložené kapitoly dvou dávných bytostí, Theodora a Estrelly, hledajících souznění s přírodou. Snaha o odlišení se od jedinců svého druhu jim přináší nečekané poznání.
Kniha se mi hodně líbila, Elišku jsem měla v hlavě a v některých situacích mi byla podobná. Zvažovala jsem čtyři nebo pět, ale protože mě opravdu nečekaně zaujala tak hodnotím plně.

27.04.2022 5 z 5