Doznání rockera

Doznání rockera https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489426/bmid_doznani-rockera-vS9-489426.PNG 5 21 10

Rob Halford, legendární frontman Judas Priest, jedné z nejúspěšnějších heavymetalových kapel všech dob, popisuje ve svých pamětech cestu k hudební slávě spojenou s alkoholismem, závislostí, nešťastnými sexuálními schůzkami a bezútěšnou osobní tragédií, ale také s vykoupením ... a hledáním lásky. Doznání rockera je také příběhem o tom, jak se během pěti desetiletí změnil hudební průmysl. Setkáme se mimo jiné se Supermanem, Andym Warholem, Madonnou či Jackem Nicholsonem. Nejvíce se ale dozvíme o vývoji heavy metalu, jehož je kniha oslavou.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Confession , 2020


více info...

Přidat komentář

twister78
07.04.2024 5 z 5

Uzasne. Nevim, proc jsem se tak dlouho knize vyhybal. Skvele nahlednuti do duse jednoho ze zasadnich zakladatelu heavy metalu. Neskutecne uprimne pribehy. Rob se hodne venuje sve homosexualite a vnitrim boji s obavami o zniceni kapely, pokud by vysla na jevo. Nakonec se tak stane a Judas pokracuji dal ve svem tazeni. Asi nejvice zajimava byla pro me cast jeho solove drahy a odchodu z JP.
Bohuzel preklad stoji absolutne za..... caste chyby, nesmysly.

Disease
20.11.2023 4 z 5

Judas jsem přestal sledovat nějak po Defenders, takže třeba odchod KK jsem zaregistrovat cca pred půl rokem (chvála FB!), nicméně tahle autobiografie mě bavila hodně. Halford se s tim nesere, to je prostě METAL!


sabouš
17.07.2023 5 z 5

Judas priest jsou pro mě srdeční záležitost, a proto jsem se s chutí pustila do čtení.
Na prvních stránkách se na čtenáře valí velmi otevřená zpověď ze života Roba Halforda, která posléze přechází ve velmi zajímavé vzpomínky.
Mezi jedno z hlavních témat patří velice dlouho tajená homosexualita - některé z těchto pasáží jsou dost frustrující a depresivní, samozřejmě právem.
Kniha mě velmi obohatila o informace, které pomáhají pochopit význam tvorby zpěváka i kapely, a její pozadí.
Určitě doporučuji knihu přečíst. S velkým respektem se klaním metalovému bohu Robu Halfordovi.

Enforcer
05.07.2023 5 z 5

Velice upřímná autobiografie. Pravopisné i faktografické chyby tam jsou, ale upřímně jsem rád, že jsem se českého překladů vůbec dočkal - mnohé zajímavé knihy takové štěstí neměly a člověk je musí louskat v anglických originálech či překladech.

Rudykri
19.01.2023

Hned v úvodu se píše "vybrovat". Copak to po překladateli nikdo nečte?

ClariceL.
25.09.2022 5 z 5

Ze začátku jsem byla trochu rozpačitá z tak otevřené zpovědi. Zpěvákovo mládí bylo tak divoké, že jsem si říkala, to snad nemohl ani přežít. Ovšem tu dobu popsal zřejmě pravdivě. Asi to v mnoha ohledech nebylo lehké, tak ti odpouštím i ty časté návštěvy toalet. Naštěstí dokázal dát tu stopku. Je to jeho biografie, takže spousta informací, něco jsem ještě vůbec nevěděla. Možná bych uvítala i něco víc o ostatních, ale je to jeho doznání. Rodina, přátelé, perličky ze zákulisí, osobnosti. Práce na albech, pocity, turné, zdary i propady. Hledání lásky a hledání sebe samého. Já bych řekla, že se mu to povedlo. Ovšem kniha má vcelku dost překladových chyb. Pro fanoušky je to moc fajn vzpomínání. Je hezké nastartovat a vyjet na pódium. Ale čas nezastavíš, tak hlavně zdraví.

iceVS
24.05.2022 5 z 5

Když potřebuju únik od reality, hraje mi u toho Judas. Takže po knize jsem sáhla s nadšením.
Drogy, sex a rock 'n' roll...
No tedy oprava - bez drog je Rob přes 30 let a rock 'n' roll Judas úplně nehrají... :-D
Jo, tahle knížka je fakt jen o sexu a touze po něm, o frustracích, o lásce... Ale kupodivu, četlo se to samo, pohoršená jsem se nijak necítila.

K tomu pohoršení - a jsem ráda, že to nezmiňuji jako první - pohoršená jsem fakt byla z úrovně knihy. Pravopis pod úrovní třetí třídy, příčestí minulá, záměny mě/mně, protěžovat (!!!), Sharon Osbourneová, překlepy...
Škoda, suprovou knížku to hodilo o level někam jinam.

hnatlubo
03.04.2022 3 z 5

Halfordova biografie je co se týče hudebních informací nad míru zajímavá. Jsem celoživotní fanoušek Judas Priest a vím o nich dost, přesto jsem se z knížky dozvěděl věci o kterých jsem dosud neměl ani páru. Co mně však vadilo byl příliš detailní popis jeho sexuality. Ne, nevadí mi že je Rob guy, ale to, že mu jeden jeho milenec dal na památku spodky jsem opravdu vědět nepotřeboval. Taky popis sexu na benzínových pumpách mi nepřipadal vhodný, ale přetrpěl jsem to. Jinou věcí je tristní překladatelská a jazyková úroveň knihy, což je v této edici hodně častý jev. To opravdu nemají u Volvoxu na kvaitního korektora?

Nina
18.03.2022 4 z 5

Čtivě napsaná biografie legendy heavymetalu. Zajímavější o to, že v ní Rob dost otevřeně popisuje, jaké to bylo být gay v metalové komunitě v 80. a 90. letech, život plný frustrace, podivné vztahy s lidmi, kteří ho (dle mého názoru) dost využívali (John Baxter) až k úlevě po přiznání, jak to s ním všechno vlastně je. Co mi na knize vadilo, a to dost, byl velký výskyt hrubek, překlepů a místy dost nekvalitní překlad (např. slovo gig není přeloženo jako vystoupení, koncert. O Judas Priest se hovoří na několika místech jako o něm atd.) působící jako kdyby celý text někdo naházel do google překladače a pak zběžně udělal korektury. To knize za mě dost ubližuje a určitě by si zasloužila v tomhle směru o dost lepší péči.

Gordonlord
15.03.2022 4 z 5

Po odfláknuté a sotva polovičaté biografii Brichtově a zároveň po suché, nudné a neosobní autobiografii Bruce Dickinsona jsem se v relativně rychlém sledu pustil do pamětí samotného Metalového boha.

Je to neskutečně upřímné, jímavé, pohlcující a obsáhle informativní. Skutečně mám pocit, že Halford otevřel své srdce a prásknul na sebe všechno včetně svých niterních pocitů, démonů a vůbec věcí, které lidi často neřeknou ani nejlepším přátelům. Navíc závěr knihy, který i u skutečně dobrých biografií překypuje nudou (protože nikdo nemá zajímavý, šokující a divoký život kolem sedmdesátého roku života), je v Halfordově podání plný zajímavých, silných událostí, odvyprávěných s vtipem a švihem, stejně jako v případě zážitků ze zlaté éry kapely.

Rezervou je jen můj pocit, že šlo zabrousit i do dalších sfér a detailněji se věnovat vztahům v kapele. Klidně to mohlo být delší. Jinak to ale bylo vynikající a to, co vám propagační materiály a váš vlastní pocit říká, že dostanete - to tady skutečně taky dostanete.

Štítky knihy

hard rock, heavy metal

Autorovy další knížky

Rob Halford
anglická, 1951
2022  93%Doznání rockera
2023  86%Biblical: Metalová bible podle Roba Halforda

Kniha Doznání rockera je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce16x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x