blak blak komentáře u knih

☰ menu

Těla Těla Klára Vlasáková

Místy jsem chápal jednání Marie i Rózy. Místy jsem ho nesnášel. Z konce jsem byl rozpačitý.

02.02.2024 3 z 5


15 let v Rusku: Zápisník zpravodaje 15 let v Rusku: Zápisník zpravodaje Jiří Just

Vůbec nevím, co si o autorovi myslet. Občas jsem měl problém s jeho mentalitou, která na mě působí jako vyčůránek "Tajně vás nesnáším a směju se vám, ale zároveň rád pojedu na všechny armádní výlety, když to platíte." O životě v Rusku se něco málo dozvíte v úvodu, a něco málo na konci. Prostředek jsou články o konfliktech mezi Ruskem a zeměmi, které se Rusko snaží ovládnout, a vy jste o jejich existenci doteď neměli ani páru. 3 hvězdy nechávám, za naprosto fascinující rozhovor po začátku UK války, kde respondent otvírá pohled do Ruské duše, a vysvětluje jak rusové touží být součástí každého státu a malinko se tam taky podílet na všem. A když jim někdo řekne "ne, my si tady chceme vládnout sami" tak se rus naštve a řekne "všichni jste proti mně". Paralela s obrannou strategií Andreje Babiše je čistě náhodná.

28.01.2024 3 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Skvělá knížka, miluju příběhy, kdy se do hrdinky můžu vcítit - uvěřitelností příběhu, věkem, místem děje, životními osudy. Abych byl upřímný, 3/4 knížky skvěle jednou, přečteno skoro na jeden zátah. Konec mě ale překvapil, možná až zklamal? Na prvotinu i tak úžasný!

29.12.2023 4 z 5


Svět podle Garpa Svět podle Garpa John Irving

Předně díky Kecům&Politice za tip na čtení. Přečteno poprvé v pětadvaceti, těším se na opáčko za dvacet let. Zajímavá kniha, příběh. Vlastně mě hrozně překvapilo, kolik toho Garp za svůj život stihl. A hrozně se mi líbil konec. Dozvědět se, co se s každou postavou stalo. Hezké uzavření románu.

25.11.2023 4 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Popravdě docela zklamání. Asi už jsem takových knih přečetl moc, a všechny se opakují. Ale návod "jak začít" obsahuje, třeba to někomu pomůže.

13.08.2023 3 z 5


Někdo mě má rád Někdo mě má rád Dominik Landsman

Četl jsem dvě předchozí satirické knihy s ilustracemi TMBK a musím říct, že Ovčáček je nejslabší. Autor si pana mluvčího dosadil na místo Forresta Gumpa, který se chtě/nechtě dostane a podepíše na všech významných událostech ČR za posledních 30 let. Na článek v Reflexu dobrý, ale na 250 stran?

26.06.2023 3 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Přečteno za dvě odpoledne na pláži v Řecku. Ke knize jsem se dostal naprostou náhodou, byla v knihobudce na Pankráci. Kniha, kterou bych přirovnal k Mnichovi, co si koupil Ferrari. Krátký příběh, který člověka donutí k zamyšlení, zda žije svůj život tak, jak vždy chtěl. Je tam pár zajímavých myšlenek, které však zmizí s pěnou dní obyčejného života. Na druhou stranu závidím, že kdysi tohle poselství nesla pouze kniha, dnes o "naplnění svého potenciálu/cesty života" mluví každý druhý influencer.

23.06.2023 4 z 5


Piko: Junkies' lives matter: Na životech feťáků záleží Piko: Junkies' lives matter: Na životech feťáků záleží Pavel Šplíchal

Téma knihy přirozeně láká, na knížku jsem se těšil už od chvíle, kdy ji Apolena oznámila v podcastu SM. Zpracování i ilustrace jsou moc hezké. Rozhovory v Komunitě silné. Jen jsem koukal, kolik lidí zvládne z drog přejít zase do normálního života. Včetně (třeba intelektuálně náročné) práce. Těším se na další knihy z nakladatelství Alarmu!

05.06.2023 4 z 5


Škvár Škvár Charles Bukowski

Zase jsem byl trochu překvapený, příběh detektiva jsem nečekal. Proč ne? Klasické nenáročné letní čtení.

19.05.2023 4 z 5


Tahle kniha vám možná zachrání život Tahle kniha vám možná zachrání život Graham Lawton

Jak se píše v závěru, chcete-li jednoduchý návod na život, zeptejte se sami sebe "a nezní to až moc dobře?!" Taky jsem ho chtěl, a čekal. Je to zajímavá kniha plná tipů, jak je třeba vyvážit život v mnoha jeho oblastech, aby člověk dosáhl lepšího zdraví.

14.04.2023 4 z 5


Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Zvládl jsem až na podruhé. Krásná kniha. Po měsíci cestování po Evropě jsem si velice užíval pasáže, kdy Sal volá tetě o další peníze. Kéž bych měl taky komu volat. Skvělý román.

05.12.2022 4 z 5


Plavec ve tmě Plavec ve tmě Tomasz Jedrowski

Skvělá prvotina, zajímavý příběh. Já osobně jsem netušil, že se bude jednat o lgbt příběh dvou chlapců (tak pokud o tom někdo nerad čte, pozor), ale zároveň se pouští do poměrně náročné tématiky života v komunismu jako mladý člověk - spolupracovat, ohnout se, nebýt sám sebou, "ještě chvíli to vydržet". Vždycky při takových příbězích uvažuju, jak bych se asi zachoval já. Ach, jak krásná je dnešní doba. Ve středu si odletím a nikoho se na nic neptám. Skvěle popsaná bezmoc obyčejného života. Skvěle naznačená nerovnost papalášů. Moc pěkný román!

24.07.2022 4 z 5


Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Skvělá kniha, mám pana Etzlera moc rád, takže jsem spíš nekritický. Poutavé vyprávění, hodně zážitků a pro mě mnoho úvah, jestli jsem se svým životem spokojený, nebo bych raději něco akčnějšího.

17.02.2022 5 z 5


Na poště Na poště Charles Bukowski

Skvělá knížka. Čtivá, upřímná, konečně oproti jiným, co jsem od Bukowského zatím četl, i míň vulgární. A příběhová. Doporučuji. Je třeba akceptovat alkohol, ženy a dostihy. Kdo čeká velkou zápletku je blázen. Prostě zápisky normálního člověka. A opět bych rád napsal, že šedesátá léta (i když v LA) byla dost podobná tomu, co můžeme zažívat dnes.

22.06.2021 4 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Poslouchal jsem jako Rozhlasovou audioknihu. Jsou to silné příběhy, ještě když si ráno v novinách přečtete, že "Kim čong un přiznal potravinovou krizi". Zajímavá sonda do života v KLDR. Všechna čest před odhodláním utéct od všech uprchlíků. U vyprávění nejstarší ženy jsem dumal nad tím, jak to náš vyspělý svět dokáže připustit. A vlastně to je stejné i dnes. Ať tam pošlou potravinovou pomoc OSN. Dyť je to děsivé. Hladovět v roce 2021. Kim nekim.

17.06.2021 4 z 5


Zápisky starého prasáka Zápisky starého prasáka Charles Bukowski

Pro neznalce jako jsem byl já, jedná se o knížku příběhů o pár stranách. Některé povedenější, některé méně. Bukowski strašně dobře dokáže navodit atmosféru příběhu, člověka, u kterého se ocitáme. Vtipné, není to tak zbytečně vulgární jako byly ženský. Občas kromě sexu a chlastu řeší i dostihy, práci, své mládí. Dobrá knížka!

26.02.2021 4 z 5


Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Zajímavé čtení. Musím se podívat po dalších knihách o alkoholu. Příběhy kolegů Josefa F. z léčebny jsou různé, konec mají stejný.

23.01.2021 4 z 5


Bomba★Funk Bomba★Funk Karel Veselý

Hezky vymyšlená fantazmagorie s reálnými postavami Husáka, Panenky a Slováčka. Mám rád hudební prostřední, mám rád Prahu a tak se mi knížka četla dobře. Příjemné čtení.

07.01.2021 4 z 5


Architektura štěstí Architektura štěstí Alain De Botton

Na moje tramvajové/noční postelové čtení velice náročná kniha. Myšlenky zajímavé, líbila se mi, ale rozhodně se nečetla lehce. Často větu dvakrát třikrát, aby bylo správně pochopeno.

02.12.2020 3 z 5


Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Četl jsem již předchozí Šumavské samotáře, tahle kniha mě bavila o něco víc (jako Moraváka jsem rád za příběhy o paní z Karlovic, chlapovi z Karpat). Jediné s čím jsem bojoval byly různé duchovní filozofie, kterým někteří věří. Na to jsem moc omezený, městský člověk, věřící jen faktům.

31.10.2020 4 z 5