Architektura štěstí

Architektura štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78506/bmid_architektura-stesti-KKa-78506.jpg 4 56 13

Architektura štěstí je jednou z „knih života“, kterými chce autor obrátit zrak čtenářů na věci všední, věci kolem nás a otevřít jim oči v jejich vnímání. Jedním z důležitých, ale opomíjených důvodů, proč se cítíme šťastní či nikoli, je prostředí, v němž žijeme – ovlivňují nás zdi, židle, budovy i ulice, které nás obklopují. Přesto bývá zájem o architekturu a design často odbýván jako frivolní až požitkářský. Architektura štěstí začíná od myšlenky, že to kde jsme, může silně ovlivnit to, kým bychom mohli být – a argumentuje tím, že je úkolem architektury je, aby nám stále a výmluvně připomínala náš vlastní potenciál. I když se mnoho architektů úplně vyhýbá diskuzi krásy, tato kniha se točí kolem velmi široké a naivní otázky „Co je krásná budova?“ Najít odpověď se rovná výpravě do filozofie a psychologie architektury a cílem je změnit náš pohled na naše domovy, ulice i na sebe sama. Ve vydavatelství Kniha Zlín vychází také další z „knih života“, Umění cestovat a Útěcha ve filozofii.... celý text

Žánr:
Fejetony, eseje , Literatura naučná , Architektura

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Architecture of Happiness , 2006


více info...

Přidat komentář

jaroiva
13.07.2023

Tak tohle mě tak strašně nebavilo, že jsem si nakonec jen prohlédla obrázky a přečetla k nim pár popisků, ale nehodnotím. Architektura nebude "můj" obor zájmu. Myslela jsem, že do ní zkusím trochu zabloudit, ale byla to slepá cesta. Neříká mi to nic.

TipsyChipsy
04.03.2023 5 z 5

Moc příjemné čtení o pocitech člověka vzhledem k výtvorům architektury. Zde budu citovat krásná moudra:

Měli bychom uznat, že otázka, co je krásné, je jak nemožné zodpovědět, tak neslušné až nedemokratické vůbec zmiňovat.

Řád: krása leží mezi dvěma krajnostmi - řádem a složitostí. Stejně jako neoceníme bezpečí bez tušeného pocitu nebezpečí, tak pouze v budově, která bude flirtovat se zmatkem, pochopíme míru smyslu pro řád a pořádek.

Pociťujeme-li krásu, je to znamení, že jsme narazili na materiální vyjádření některých našich ideálů o správném životě.

Budovy, které zveme krásnými, obsahují v koncentrované formě vlastnosti, které nám chybí.

Těší nás složitost, které genialita propůjčila vzhled jednoduchosti.

Ctnosti architektury: jednoduchost, účelnost, skromnost a elegance.


Percabethka
15.01.2022 5 z 5

Nejčtivější kniha o architektuře, jakou znám. Je plná různých zajímavostí, fun factů, dojmů a pocitů a sděluje je čtenáři skoro až osobním stylem. Narozdíl od jiných architektonických knih zabývajících se více různými technikáliemi se Alain de Botton obrací do nitra architektů i uživatelů architektury a popisuje například působení architektury na naši psychicku, pocit štěstí a podobně.

Igwarr
07.07.2021 3 z 5

Alain de Botton v tejto knihe opisuje príbehy rôznych ľudí a ich kontakt s architektúrou. Nemusia to byť výlučne architekti, ale aj klienti, či okoloidúci. Ponúka filozofické zamyslenie sa nad tým, čo spôsobuje šťastie a spokojnosť v architektúre. Text sprevádzajú názorné obrázky architektonických diel. V celku, je to fajn kniha. Nie je to nič extra, ale neurazí.

martin9134
07.12.2020 4 z 5

Spousta zajímavých myšlenek, spousta náročného čtení. „Obdivujeme stavby, které nám umožňují dělat jinak nemožné věci". „Líbí se nám styly, které nás dostávají od toho špatného a vyjadřují něco, po čem prahneme". „Od 19. století jsou architekti oceňování za jedinečnost, dříve to bylo spíše naopak". Ve spisovatelství je umění říct toho pár slovy hodně, v architektuře je to podobně, akorát bez slov... Doporučuji si ke čtení vzít tužku a papír, abyste pochytali ty nejlepší myšlenky :-)

blak
02.12.2020 3 z 5

Na moje tramvajové/noční postelové čtení velice náročná kniha. Myšlenky zajímavé, líbila se mi, ale rozhodně se nečetla lehce. Často větu dvakrát třikrát, aby bylo správně pochopeno.

buitenlander
31.07.2018 5 z 5

Kniha spíš o kráse než o štěstí, ale pokud krásu za štěstí považujete, tak vás určitě uspokojí :)

OldřichHanton
18.08.2017 5 z 5

Architektura štěstí není dlouhá kniha, vlastně je to jen pár esejí notně proložených obrázky. Bottonovi se však povedlo na tomto malém prostoru srozumitelně vyjádřit velké myšlenky o vnímání architektury a jejím vlivu na člověka. Po přečtení této knihy už budu nad otázkami o kráse hmotných věcí a jejich působení na člověka přemýšlet jinak a nebudou mi chybět argumenty do různých debat o nových budovách.

Sparkling
25.03.2017 4 z 5

Čekala jsem asi trochu víc odborné čtení, ale i tak mě kniha moc zaujala a celou jsem si ji užila. Jedná se o autorovy úvahy o architektuře, jejím smyslu pro člověka, rozdílech ve vkusu mezi lidmi a vzájemném pochopení odlišného názoru na estetično, ale i o občasné výlety do historie budov i lidí v nich žijícících. Moc mě bavila kapitola o autorově pobytu v Japonsku, obzvlášť pak popis moderního japonského domu, který si i přes současné materiály a odraz dnešního japonského života udržel tradiční japonský styl a při hlubším zamyšlení v něm pozorovatel může objevit i symboly odvěkých japonských hodnot.
Jak už někteří zmiňovali, ocenila jsem fotografie doplňující text. Když jde o architekturu, mám pocit, že opravdu platí, že jeden obraz vydá za tisíc slov...

ipe
11.05.2016 4 z 5

Zajímavá kniha. Nevím, jak ji vnímají architekti, ale pro mě jako laika nabízí spoustu námětů k zamyšlení. Neobvyklé pohledy na architekturu. Metodou srovnání dvou objektů, jejich podobnosti nebo protikladů vynikne jednoduše autorovo sdělení čtenáři. Často to víme, ale ještě jsem si to neformulovali - v tom byl také pro mě přínos knihy.
Citát:" Když pochopíme psychologický mechanismus vkusu, nemusí se změnit to, co se nám líbí, ale může nám to pomoci nereagovat nevěřícně na to, co se nám nelíbí."

Jonny
21.03.2016 3 z 5

Jsem zklamaný, čekal jsem výzkumy a rozbory proč jsou ty které stavby považovány za krásné. Jde spíš o úvahy a zamyšlení. Kniha má i tak hodnotné myšlenky, ale mohly být sděleny o dost stručněji...

jarmik
26.09.2013 5 z 5

Knihu vřele doporučuji, z mého pohledu je to výjimečná publikace nejméně za několik posledních let. Nejsilnější je v pasážích, kde jemně vede ke kladení otázek po tom, co v nás vzbuzuje různá architektura a do jakých - řekl bych trochu až děsivých - temných hloubek vlastního charakteru můžeme takto zkoušet nahlédnout.

Efwa
19.08.2012 5 z 5

... zmiňuje se o architektuře téměř celého světa a neopomíjí ani Českou republiku. Alain de Botton patří k mým oblíbeným autorům a ani touto publikací mne nezklamal, spíše naopak.

Štítky knihy

eseje architektura

Autorovy další knížky

Alain De Botton
švýcarská, 1969
2010  85%Architektura štěstí
2008  73%Lekce z lásky
2010  84%Umění cestovat
2010  83%Útěcha z filozofie
2011  81%Náboženství pro ateisty

Kniha Architektura štěstí je v

Právě čtených2x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených6x
Knihotéce31x
Chystám se číst81x
Chci si koupit32x
dalších seznamech3x