bivana009 bivana009 komentáře u knih

☰ menu

Šest čtyři Šest čtyři Hideo Yokoyama

Knihu jsem přečetla velmi rychle. Spíše než o detektivku v pravém slova smyslu se jedná o politické drama. Autor velmi podrobně popisuje hierarchii a vztahy uvnitř regionální japonské policie. Prostřednictvím této knihy lze nenásilně, lehce nahlédnout do japonské kultury a zvyků, které jsou pro nás často naprosto cizí. Dějová zápletka je v tomto díle na pozadí podrobného popisu vztahů a pohnutek, které vedou k tomu či onomu jednání hlavních aktérů. Dílo proto hodnotím kladně, přestože dějem knika příliš neupoutává.

27.08.2022 4 z 5


Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Toto dílo mého oblíbeného autora je prostě trochu jiné. Svým způsobem originální, vnořené do minulého stolení a přitom stále aktuální. Mistr příběhu a neotřelých zápletek se opět vyznamenal a rozhodně nezklamal. Konec je dokonalý... rozhodně doporučuji...

22.01.2022


Muž bez tváře Muž bez tváře Peter May

Autora jsem neznala, tudíž ani toto dílo. Bez jakéhokoliv očekávání jsem se začetla do vánočního dárku. Knížka je jednoduchým, pravděpodobně politickým trilerem a jako oddechové čtení je vcelku čtitelná. Příběh je průhledný, zápletka ne příliš komplikovaná a rádoby oživení autistickým dítětem nemá žádný vývoj. Jednoduché čtení, bez nutnosti přemýšlet.

22.01.2022


Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Nesbo je mým oblíbeným autorem. Ke této knize povídek jsem přistoupila s určitou nejistotou a lehkou pochybností. Ale musím uznat, že knížka naprosto předčila má očekávání. Žárlivost jako téma pro krimi povídky spojuje jednotivé příběhy mistrovským způsobem. A autor opět dokázal, že je dokonalým "stavitelem" příběhů, u většíny z nich je rozuzlení překvapivě neočekávané. Jedinou výjimkou je povídka o identických dvojčatech horolezcích, tam je rozuzlení slabší.. Celkově knihu vřele doporučuji.

14.01.2022


Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Knížku jsem vzala do ruky bez jakéhokoliv očekávání, coby oddechovou detektivku. Pravdou je, že lehce, ale jen lehce přečila má očekávání. Nad dějem a především vztahy hlavních aktérů nelze příliš přemýšlet, většinou se jedná o dost nepravděpodobné situace. Hlavní hrdinka inspektorka komisařka si s sebou z dětství nese hluboké trauma, se kterým se stále nevyrovnala, což jí ale zároveň nijak nepřekáží v zariéře velmi úspěšné vyšetřovatelky. Pokud se oprostíme od nepravděpodobných reálií, jedná se o napínavou detektivku se zajímavými zápletkami a rozhodně ji dočteme do konce...

13.11.2020


O krok pozadu O krok pozadu Henning Mankell

Název knihy plně vyjadřuje obsah. Hlavní hrdina komisař Wallander je skutečně vždy bezpečně o krok pozadu. Je unavený, nemocný, nespokojený, a přes to vše s umanutou silou kráčí vpřed přes veškeré, často zbytečné překážky. Svou "normálností" a zdánlivou neakčností vzbuzuje nikoliv lítost, nýbrž sympatie. Kniha je rozvleklá, děj často stojí na místě, ale pokud se přes to dokážete přenést, tak je to celkem vhodné čtení na dlouhé podzimní večery.

10.11.2020 3 z 5


Spasiteľ Spasiteľ Jo Nesbø

Knížka se mi líbila moc, byť postrádala komplikované aranžmá na které jsme si u autora zvykli. Naprosto mě zaujala vyprávěčským umem a syrovou ukázkou vztahů, někdy nepochopitelných.

08.04.2018 5 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Tento díl byl o malinko slabší než předchozí, ale celkově hodnotím jako skvělou detektivku se zajímavou zápletkou. Harry tady opět nezklamal.

08.04.2018 4 z 5


Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Tento díl předčil všechny předchozí, jakkoliv jsem to považovala za téměř nemožné. Originální pojetí příběhu, velkolepé aranžmá a na konci téměř banální motiv toho všeho. Prostě dokonalé...

08.04.2018 4 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

Červenka mě naprosto nadchla, přečetla jsem ji během pár dní. Prolínání současného děje s válečnými událostmi bylo pojato vypravěčsky naprosto dokonale. Hlavní hrdina se chová na policistu ještě více netypicky, než jsme si už zvykli. Závěrečné rozuzlení bylo lehce předvídatelné, ale rozhodně tím neutrpělo.

08.04.2018 4 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Knížka se mi moc líbila, dynamikou a dějovým spádem u mě předčila předchozího netopýra. Hlavní hrdina nezklamal a popis života v Bangkoku děj jen oživil. Zápletka je originální a následné rozuzlení překvapující.

08.04.2018 4 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

První kniha tohoto autora je příjemnou změnou v žánru detektivek, zaujal mě hlavní hrdina pro svou nekonvenčnost a urputnost s jakou se do případu zakousl. Oceňuji zápletku a zejména pak popis australského prostředí.

08.04.2018 4 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Autor nezklamal, zatím pro mě asi nejlepší jeho detektivka. Sněhulák je po mnoha více či méně povedených detektivkách s vraždícím klaunem příjemná změna. Oceňuji zejména specifickou atmosféru, která z knihy čiší a která je severským detektivkám poplatná. Těším se na další detektivku tohoto autora.

08.04.2018 4 z 5


Nana Nana Émile Zola

K Naně jsem se vrátila po mnoha letech. A četla jsem ji následně po Zabijákovi. Knížka mě tak úplně nenadchla, po Zabijákovi jsem měla trochu jiná očekávání. Nana je dějově chudší, detailní popis jednotlivých scén a situací je zbytečně obšírný až nudný. Zolův naturalismus tu jakoby ztrácí na síle. Přestože patří do klasiky, je spíše dámským románkem své doby...Ale dočetla jsem a alespoň konec je "Zolův"...

19.02.2018 2 z 5


Zabiják Zabiják Émile Zola

Drsný příběh, který snad nenechá nikoho zcela lhostejným. Zolův naturalismus tu je přímo hmatatelný, navíc dokáže vtáhnout do děje. Podrobné popisy jednotlivých scén jsou barvité a člověk má pocit, že ocitl přímo v dění. Knížka se mi moc líbila, myslím, že určitě patří na seznam knih, které bychom si neměli nechat ujít.

19.02.2018 4 z 5


Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Knížka mě zaujala, stejně tak i filmové zpracování. Dějová zápletka mi přišla vcelku originální, autorka zvládla i detaily, děj má tu správnou dynamiku, u tohoto příběhu jsem se nenudila.

28.01.2018 4 z 5


Domina Domina L.S. Hilton

Po Maestře představuje Domina jednoznačné zlepšení, dějově i dynamikou. Hlavní hrdinka pokračuje ve své krasojízdě a místy vzbuzuje i záblesky sympatií...Každopádně lze označit za pohádku jak chudá holka vlastními schopnostmi k bohatství přišla, ale servítky si příliš nebrala. Erotické scény opět vybočují a dějovou linii oslabují...

28.01.2018


Maestra Maestra L.S. Hilton

Tak trochu jiná kniha, moje očekávání splnila (moc jsem žádná neměla), dějově neobvyklý pohled ze strany vražedkyně...snaha dostat se "nahoru" doslova přes mrtvoly byla autorkou popsána celkem reálně. Co ale bylo nereálné, byly jednotlivé příhody hlavní "antihrdinky", tady mohla autorka ubrat z výsledného efektu a alespoň občas hlavní postavu postavit nohama na zem...Popisované erotické scény vybočovaly z děje, byly jaksi navíc, zbytečně zdlouhavě popisované, děj oslabovaly. Celkově bych označila jako vhodné čtení pro dlouhé zimní večery, případně na pláž....

28.01.2018


Dolores Claiborneová Dolores Claiborneová Stephen King

Moje zatím nejoblíbenější Kingova kniha. Je to dokonale jednoduše ztvárněný příběh prosté, ale silné ženy bez zbytečných příkras a kudrlinek. Dílo je navíc bez pro autora tak obvyklých mysteriózních situací a nadstaveb. Síla příběhu je tady na prvním místě a jednoduchá popisnost jej jen umocňuje. Ke knize se ráda vracím, můžu jen doporučit.

02.10.2017


Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Kniha mě bavila od začátku do konce. Překvapila mě reálnost a v neposlední řadě aktuálnost daného tématu. Autor přeskočil od mystikou prosycených děl k normální detektivce. Zaujalo mě neobyčejné vykreslení kladných hlavních hrdinů, kteří i přes značné a obvyklé nedostatečnosti nebo právě díky nim dokázali upoutat a udržet pozornost napříč celou knihou. Jen vrah v této knize by si zasloužil více pozornosti autora, celkově působil poněkud mdle a jakoby pokulhával za značně handicapovaným vyšetřovacím týmem.

02.10.2017