Beabooks Beabooks komentáře u knih

☰ menu

Běž a nepřestávej! Evangelium pohybu Běž a nepřestávej! Evangelium pohybu Miloš Škorpil

To, co se tváří jako běžecké "evangelium", tedy něco, co by měl znát každý, kdo chce běhat, je jen slátaninou střípků informací, ezo i neezo názorů autorů a ve valné většině prostě textu, který je úplně mimo téma.
Nerozumím, proč tato kniha vznikla a co má čtenáři předat. Krátké odstavce nemají hlavu ani patu, témata se střídají a těžko v nich hledat nějaký smysl. Nerada to říkám, ale při snaze si to přečíst jsem si připadala, že sleduji některý z pořadů Jaroslava Soukupa na Barrandově...prostě nechápete, o co tady jde a musíte to přepnout.
Nepopírám, že se v knize dá najít pár zajímavých informací...ale za tu námahu, než je najdete, to nestojí.

01.03.2022 2 z 5


Dítě na vlastní pohon Dítě na vlastní pohon William Stixrud

Díky této knize zjistíte, že úkoly a škola nejsou vaše práce a že je nejvyšší čas přesunout tuto zodpovědnost na vaše dítě. Dozvíte se také, jak neskutečně důležitý je dostatečný spánek a jak děti ovlivňují sociální sítě a počítačové hry. Autoři vám poradí, jak pomoct dětem vybudovat odolnost proti stresu i jak je efektivně připravit na náročné zkoušky. Velmi oceňuji samostatnou kapitolu o tom, jak pomáhat dětem s ADHD a jiným poruchami učení.

23.02.2022 5 z 5


Jak se zbavit starostí a začít žít Jak se zbavit starostí a začít žít Dale Carnegie

Carnegie je autor, který žil v první polovině minulého století. Musíte se tedy připravit, že příklady a příběhy, které vypráví, jsou z tohoto období. Pokud na to nejste zvyklí, může vám to připadat divné. Ale lidé si byli podobní a prožívali stejné obavy tehdy i teď, tak se tím nenechte odradit. Kniha je rozdělená na kapitoly a důležité body jsou vždy shrnuté. Takže když si budete chtít informace osvěžit, bude stačit prolistovat. Za mě je to báječná kniha a klidně by ji mohl mít v knihovně úplně každý.

23.02.2022 5 z 5


Jak rychle zbohatnout. Osvědčené rady i špinavé triky podnikatele na odpočinku. Jak rychle zbohatnout. Osvědčené rady i špinavé triky podnikatele na odpočinku. Andrej Prešovský

Tato kniha je takovou příručkou, autor se snaží obsáhnout prakticky všechno, co může podnikavec dělat a s čím se může setkat. A to podle daných pravidel, ale i trochu bokem. Bez obalu uvádí špinavé triky, které jsou v byznysu běžné a se kterými se jakožto podnikatelé, můžete setkat. Na rovinu vám vysvětlí, jak to chodí, co z toho budete nebo nebudete mít, jaká jsou rizika. K ničemu samozřejmě nenabádá a mnohdy spíše odrazuje. Mě toto upřímné odhalení přišlo jako velmi zajímavý vhled, který boří mýtus, že “s poctivostí nejdál dojdeš” (ale všeho s mírou, že).

23.02.2022 4 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Tato kniha je skvělým průvodcem zejména pro ty, kteří mají ve svém životě trochu chaos a chtějí mu dát více řádu. Po jejím přečtení budete mít představu, jaké návyky by pro vás byly přínosné, jak je do svého denního režimu zahrnout a jak zařídit, abyste se k nim opravdu pravidelně vraceli. A nejen to, pokud naopak bojujete se zlozvyky, kterých se ne a ne zbavit, najdete tu i opačný postup, díky němuž se se svými zlozvyky můžete nadobro rozloučit.

23.02.2022 4 z 5


Zamilujte se do angličtiny Zamilujte se do angličtiny Bronislav Sobotka

Kniha je přehledně rozdělena na kapitoly věnující se poslechu, čtení, psaní, výslovnosti, slovní zásobě, gramatice a tak dále. V každé kapitole se dozvíte, jak na to, pobavíte se vtipnými historkami a pak vás čeká výčet nejlepších webovek, aplikací i youtube kanálů, kde si danou dovednost procvičit.

Řekla bych, že kniha je přímo explozí všemožných rad a tipů. A kdo vyzkouší alespoň něco z nich, zjistí, že učení se nemusí být nudné biflování slovíček bez kontextu. Ať už je vaše úroveň znalosti jakákoliv, máte konečně příležitost udělat opravdu výrazný pokrok a udržet si ho napořád.

23.02.2022 5 z 5


Rodičovské vychytávky - 134 geniálních zkratek pro život s dětmi Rodičovské vychytávky - 134 geniálních zkratek pro život s dětmi Asha Dornfest

Pokud čekáte miminko, nebo máte doma batole, je to skvělá kniha přímo pro vás. Určitě nadchne i jako dárek pro všechny nastávající rodiče.
Najdete zde víc jak 134 vychytávek a nepochybuji o tom, že mnoho z nich využijete. Text je vtipný, přehledný a ilustrace jsou vážně zábavné.

23.02.2022 5 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Kniha se čte úplně skvěle, je plná zajímavých faktů a názorných grafů a ilustrací. Doporučuji ji ke čtení všem. Nejvíce ale asi věčným pesimistům, kteří si koušou nehty při každém sledování televizních zpráv nebo věnují svůj čas přeposílání nesmrtelných mailových hoaxů a poplašných zpráv….a že jich stále je!

23.02.2022 5 z 5


Velká obědová bichle Velká obědová bichle Pája (p)

Je určená pro vaření školákům, ale využijete ji i vy, pokud si připravujete jídlo v krabičce do práce. Od září až do června tak můžete připravovat každý den jiný recept. Vše je vyladěné k dokonalosti - suroviny jsou sezónní a místní, recepty jsou vyvážené a pestré. Recepty jsou velmi jednoduché na přípravu i suroviny. Slané, sladké, maso, ovoce i zelenina. Od všeho něco.
Věřím, že taková kuchařka ušetří starosti nejedné mamince a potěší malé strávníky, kteří už nechtějí jíst každý den to samé.

23.02.2022 5 z 5


Blog za milión Blog za milión Natasha Courtenay-Smith

Kniha vás provede začátky blogování, pomůže vám vybrat si své téma, platformu, na které budete blogovat a ukáže vám i pravidla, kterými byste se měli řídit, pokud chcete uspět. No a konečně se také dozvíte, jak konkrétně se dá na blogování vydělat.
To vše je proloženo rozhovory s americkými celebritami či úspěšnými blogery. A ty jsou opravdu velmi motivující! Americký rybník je sice nesrovnatelně větší než ten náš tady, zákonitosti úspěchu jsou ale stejné všude.

22.02.2022 4 z 5


Možnost B Možnost B Sheryl Sandberg

Pokud jste ztratili milovaného člověka, možná nevíte, jestli ještě někdy budete šťastní. Pokud máte v okolí někoho, kdo ztrátu právě zakusil, možná nevíte, jak se k němu chovat.
Tato kniha vás provede tímto smutným životním tématem. Láskyplně, s citem, ale bez obalu a příkras. Díky ní můžete učinit ty správné kroky k lepší budoucnosti a najít svou možnost B.

22.02.2022 5 z 5


Bojová píseň tygří matky aneb Jak jsem své děti učila vítězit (a sama přitom byla poražena) Bojová píseň tygří matky aneb Jak jsem své děti učila vítězit (a sama přitom byla poražena) Amy Chua

Za mě velké překvapení! Čekala jsem knihu, jejíž autorku budu nenávidět, protože zkazila svým dcerám dětství, ale…
Nic není evidentně bílé nebo černé. Totéž platí i pro tento příběh. Je lepší přísná čínská výchova nebo benevolentní západní? Jaké děti z obou typů rodin vyrostou? Budou šťastné a úspěšné? Ne, rozhodně nebudu aplikovat tento model výchovy… na to jsem ostatně stejně dost měkká. Přimělo mě to ale uvažovat o opačném pólu rodičovství. Nejsem na děti naopak až příliš hodná? Nepomáhám a nezachraňuji je příliš? Budou samy od sebe překonávat své limity a zvyšovat svou laťku, pokud je čas od času k něčemu prostě nepřinutím? Být rodičem není jednoduché. Všichni chceme nejspíš to samé, ale těch cest, kudy se vydat, může být nejspíš skutečně víc.

22.02.2022 4 z 5


Být normální je na hovno - Jak žít, učit se a být úspěšný mimo běžné mantinely Být normální je na hovno - Jak žít, učit se a být úspěšný mimo běžné mantinely Jonathan Mooney

Původně jsem očekávala příběh o malém chlapci s dyslexií, který navzdory zkostnatělému systému a okolí, které zraňuje všechny, kteří se odlišují, našel své místo i úspěch. Jenomže je to celé mnohem složitější, smutnější a naléhavější zároveň. Kniha naprosto předčila má očekávání a zanechala ve mně silný dojem. Ne, není to veselé čtení. Je to jako dvojitá facka a kopanec jako bonus. Ale zaručuji, že vás probudí!

22.02.2022 5 z 5


7 návyků šťastných dětí 7 návyků šťastných dětí Sean Covey

Knížka je jednoduchá, přehledná a podává důležité informace pro děti přijatelným a zábavným způsobem. Nám se moc líbí i ilustrace. Určitě doporučuji všem rodičům a neztratí se ani ve školce nebo škole.

22.02.2022 5 z 5


Designérem vlastního života Designérem vlastního života Dave Evans

Po dočtení knihy budete mít v ruce techniky, jak kreativně zjistit, co vás nejvíc baví, v čem jste dobří (Zápisník dobrých chvil), jaké profesní kariéry by pro vás byly zajímavé (Plán odysey), i jak se poučit ze svých selhání a omylů (Přerámování selhání). Zjistíte, proč je nesmysl hledat práci na internetu a zejména odpovídat na pracovní inzeráty. No a jak to dělat lépe.
Zcela právem je tato kniha světovým bestsellerem, techniky a návody v ní totiž opravdu fungují.

22.02.2022 5 z 5


Chytré, ale roztěkané Chytré, ale roztěkané Peg Dawson

V knize se dozvíte:
- jak se jednotlivé výkonové schopnosti projevují a vyvíjejí s věkem
- otestujete své dítě a zjistíte, které výkonové schopnosti má oslabené a naopak jaké má silné a slabé stránky (také otestujete sami sebe, jelikož je náročnější vštípit dítěti schopnost, se kterou sami bojujete)
- využijete přehledné tabulky pro zaznamenávaní opakování problému, pokroku a jednotlivých kroků v učení
- přečtete si příběhy dětí a rodičů a zjistíte, jaký plán jim pomohl a jak ho realizovali, a mnoho dalšího.

Nemusíte se bát, že se jedná o autoritativní učebnici a že z vás bude rodič s rákoskou v ruce! U všeho se předpokládá maximální snaha o domluvu s dítětem, o jeho účast a návrh řešení s nutnými rodičovskými korekcemi. Dítě je vždy motivované, klidně i něčím materiálním …. v tomto ohledu se nedá spoléhat, že děti budou chtít dělat něco pro ně nepříjemného jen pro dobrý pocit.
Po přečtení této knihy jsem si říkala: “No paráda, vždyť to je jako dostat návod na své dítě!”. Mrzí mě ale, že tento titul není na veřejnosti jaksi vůbec vidět.
Ráda bych proto tuto knihu vykřičela do světa. Zejména, pokud máte doma dítko s ADHD nebo vývojovou dysfázií, usnadní vám oběma život. Doporučuji všemi deseti!

21.02.2022 5 z 5


Odvaha vítězit - průvodce na cestě z deprese a negativních emocí Odvaha vítězit - průvodce na cestě z deprese a negativních emocí Pavol Hurta

Myslím, že tato knížka je zajímavým úvodem do technik osobního rozvoje a psychohygieny. Poskytuje rady a návody, jak pomocí práce s myšlenkami a vědomou úpravou chování překonat ty nejhorší časy. Potvrzuje, že většina psychických potíží pramení vždy uvnitř nás a jedině tam lze najít mapu k cestě ven.

Autor se snaží ukázat, že je mnoho možností, jak si pomoci a že medikace může být mnohdy až posledním z nabízených řešení.

21.02.2022 4 z 5


Vlastnosti silné ženy Vlastnosti silné ženy Juliet Erickson

V knize se dozvíte teorii, tipy na zlepšení a díky několika cvičením si některé dovednosti můžete vyzkoušet a natrénovat. Tematicky je kniha nesporně zajímavá, stejně tak jako je i nevšedně graficky zpracovaná….Ale. Jsem přesvědčená, že pokud jde o popisy správného postoje, sedu, pohybu atd., nestačí pouze text. Místy mi prostě chyběla nějaká vizualizace, fotka nebo kresba. Věřím, že ne všichni si dokážou dokonale představit a zafixovat něco, co je pouze vyjádřeno popisem. Prokousat se textem a zapamatovat si to důležité, tak bylo velmi těžké.

V průběhu čtení mi navíc vadila i kvalita překladu. Tedy buď mi neseděl překlad nebo přímo originál, odhaduji ale, že nejspíš oboje dohromady. Dost mě to rušilo a čtení se tak místy stalo nudným nebo příliš náročným na udržení mé pozornosti.

21.02.2022 3 z 5


Alžběta II. - Pracující žena Alžběta II. - Pracující žena Anastázie Harris

Knihu napsala česká autorka, je členěna do krátkých tematických kapitol, takže nepostupuje chronologicky. V rámci jedné kapitoly tak čtete o mladé Alžbětě před korunovací a vzápětí o jejích vnoučatech. Místy to bylo trochu matoucí. Musím ale přiznat, že celkově se mi kniha četla velice lehce. Zajímavá a nečekaná fakta jsou totiž proložena zábavnými až bulvárními historkami a nechybí ani poutavé fotky.

21.02.2022 4 z 5


Soundtrack v hlavě: Co dělat, aby myšlenky hrály v náš prospěch Soundtrack v hlavě: Co dělat, aby myšlenky hrály v náš prospěch Jon Acuff

Díky této knize se naučíte,
jak poznat, kdy vaše nahrávky lžou,
jak je tlumit, když začnou být příliš hlasité,
jak krást cizí nahrávky a mít z toho užitek,
a hlavně, jak si vytvořit úplně nové pozitivní nahrávky.

Protože to, co si v hlavě přehráváte, rozhoduje o celém vašem životě.

21.02.2022 5 z 5