ava.s ava.s komentáře u knih

☰ menu

Obrazový lexikon čtení z ruky Obrazový lexikon čtení z ruky Peter Ripota

Pokud na toto věříte.... kniha je pěkně popsaná s nazornými obrázky.

17.02.2024 4 z 5


Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Vahám mezi 4 a 5*, tak asi 4,5*
Slušný rozjezd, celkem dobrá psychologie postav, mělo to spád, čtivé, rozuzlení taky ok....jen ten "happyend" mi neudělal moc velkou radost...
Dobrý thriller, slušná oddechovka, za mě dobrý.

31.03.2023 4 z 5


Experiment - Důkaz o posmrtném životě? Experiment - Důkaz o posmrtném životě? Stéphane Allix

Prolistovala jsem před x lety v levných knihách a odložila s tím, že autor dokázal, že posmrtný život není. Po čase se mi dostala kniha do ruky znovu (po smrti člena rodiny), tak jsem se do ní pustila i když jsem konec měla přečtený. Nedočteno, přesto hodnotím a to protože...nemá cenu číst poslední dvě "vědmy" je to nudné, ubíjející, depresivní, zoufalé, tragické...a jde jen o autorovu snahu utvrdit se ve své víře...

Nejedná se o žádný experiment!
Autor sám uvedl, že víra v posmrtný život mu umožnila se vyrovnat se se smrtí v rodině a roky využívá služeb medií. (Dokonce se s jednou z "experimentu" stýká i po osobní stránce a znala otce!) Tako kniha je snaha vyrovnat se s další smrtí... se smrtí otce. Autor chce (sám sebe hlavně a následně i čtenáře) přesvědčit o své pravdě. Samotný experiment návštěvy "vědem" by byl na max. 3 stránky, ale autor do toho matlá své pocity, názor, to jaký má dojem z toho či onoho a snaží se čtenáře a opět hlavně sebe přesvědčit o své pravdě (občas i dost nepěkným způsobem - celé to na mě působilo až zoufalým a smutným dojmem). Je to pořád dokola to samé. Mě osobně to spíš přesvědčilo o opaku a hyenizmu lidí, které dokonce uvádí jako přátelé a parazitují na smutku pozůstalých.

Knihu nezatracuji, minimálně autorovi pomohla se vypořádat se smrtí otce a pokud pomůže někomu dalšímu, beru to jako plus.

Jinak je to spíš osobní zpověď, "experiment", co na na celé čáře vyhořel, ale autor to není schopen přijmout a pobrat.

19.03.2023 1 z 5


Blackout – Zítra bude pozdě Blackout – Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Knihu jsem chytla do ruky víc než 2 roky zpět, nemohla jsem se začít, ale chodila jsem na rehabilace. 20 minut na magnetu byla slušná motivace, pak přišel covid, zrušené rehabilitace a měla jsem po motivaci. Knihu jsem párkrát chytla do ruky i doma a snažila jsem se dočíst, ale nějak to nešlo...

Postavy nesympatické, ploché, bylo mi absolutně jedno jak kniha dopadne. Jelikož jsem se dva roky nedonutila, abych knihu vzala do ruky a dočetla, tak teď úplně odkládám. Nějak mě nelákájí ani další knihy od autora i když je mám doma.
Seriál šel taky mimo mě, nezvládla jsem dokoukat ani pilot.
Za mě nudné, nezáživné...

18.03.2023 1 z 5


Potomci lidí Potomci lidí P. D. James (p)

Knihu jsem četla před filmem, asi je to důvod, proč mohu dát plný počet bez výčitek a srovnala jsem film s knihou a ne naopak.

Film je samozřejmě akčnější a už po 5 minutách mi bylo jasné, že kniha byla dosti volnou předlouhou...která s filmem bude mít společný jen námět a jména hlavních postav.
Adaptací bych to asi nenazvala. Kniha vyzněla úplně jinak než film, i charaktery postav byly úplně jiné. Obojí mohu však určitě s klidným srdcem doporučit.

Kniha má pomalejší tempo, dle mého názoru, celá kniha, ne jen první část, jak tu někteří uvádějí. Chvilku mi také trvalo, než jsem se začetla. Svým způsobem je to dobře, člověk se může zamyslet ...Možná mi to i u mnoha dnešních bestsellerů chybí.
Co knize "chybí" na akčnosti je nahrazeno krásným psychologickým zpracováním postav (i když skoro všichni byli vyloženě optimisti a idealisti), které postrádám v mnoha současných knihách.
Otevřený konec beru taky pozitivně.

Zajímavá kniha, s příběhem, poselstvím, s přidanou hodnotu... něco, co stojí za přečtení a zamyšlení se.

18.03.2023


Rozvoj mentální kondice Rozvoj mentální kondice Jana Bílková

Jakákoliv kniha křížovek či sudoku za pár korun je lepší investice...i blbá hra na telefonu asi splní stejný účel a zadarmo. Za mě bohužel úplně zbytečná publikace.

16.03.2023 1 z 5


Jedlička se narodila Jedlička se narodila Oksana Bula

Krásné ilustrace...ale tím to končí.

20 vět, z toho jedna se opakuje 3x.
Žádný příběh.

Neuvěřitelné, že člověk napíše 20 vět a je z něj spisovatel a kniha se prodává za 3 stovky.

09.01.2023 1 z 5


Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Tohle bylo opravdu podivné.
Asi jsem to celé nepochopila, protože mi přijde, že to autor psal na nějakém drogovém tripu.

Pěkné ilustrace, čtivá jednohubka, ale za mě ne.

07.01.2023 2 z 5


Být normální je na hovno - Jak žít, učit se a být úspěšný mimo běžné mantinely Být normální je na hovno - Jak žít, učit se a být úspěšný mimo běžné mantinely Jonathan Mooney

Hodně zajímavá kniha.
Zamyšlení nad vnímání odlišností společností a autorova osobní zpověď ohledně sebepřijetí. Místy velice vtipná a sarkastická a rozhodně obohacující kniha.

V knize jsem se našla, bohužel. Asi proto nechápu jak někoho kniha může uspávat.

Pokud zapadate do škatulky průměrnosti a nemáte osobní zkušenost s odlišných chováním k Vám samým budete mít asi stejný názor jako Alma-Nacida či Stanislav 0373.

Bohužel i v ČR Vám názor jednoho člověka, učitele, může změnit (nebo i zničit) celý život.

A nejde jen o vzdělání, či tělesný hendikep, ale může Vás ovlivnit třeba i velikost konfekčního oblečení, obuvi, výška apod. Což hodně lidem asi vůbec nedochází...

Kniha o zamyšlení na "normou" a slovem "normální" a jak jsou širokou veřejností vnímány i drobné odlišnosti lidí a jak je to celé absurdní.

Mě osobně v hlavě po přečtení rezenuje spousta myšlenek a i zklamání nad společností, ve které žijeme.

Pokud nejste "normální " budete z knihy nadšeni.

07.01.2023 5 z 5


Maxipes Fík Maxipes Fík Rudolf Čechura

Jako dítě jsem milovala večerníček a chtěla také maxipsa Fíka.

Jako dospělou mě tato kniha pro děti ohromně baví také. Příběhy vtipné, milé, pěkné ilustrace.

04.01.2023 5 z 5


Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Tohle mi vyloženě nesedlo. Backmana mám ráda, ale být tohle první kniha, která se mi od autora dostala do ruky, byla by rozhodně poslední.

Přestože to bylo krátké a možná místy úsměvné, měla jsem s knihou problém a vyloženě mě nebavila, nic mi nedala. Doposloucháno jako audiokniha.

Celé to na mě působilo strašně komerčně, uměle a nesympaticky. Za mě ne, ani jako oddechovka, přestože mám Backmana mezi oblíbenými autory.

03.01.2023 1 z 5


Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Dočteno až na doslov, ten jsem vzdala v půlce. Na mě byl moc analytický, depresivní a kazil celý dojem z knihy.

Kniha na mě nepůsobila moc depresivně, ne každý má v životě štěstí... Nepotřebuji knihy zalité duhou s předvídatelným happyendem. V podstatě se mi líbila, ale je tu opět jedno nepopsatelné ale, co mi brání dát plný počet.

Odeonka, (které milují), takže jsem nečekala lehké čtení, co by ve mě nezanechalo žádný dojem. Kniha v podstatě i splnila očekávání.
Asi mohu i doporučit, možná se někdy ke knize vrátím, ale něco mi brání dát plný počet hvězdiček a nad knihou se nadšeně rozplývat.

31.12.2022 4 z 5


Tesáky Tesáky Sarah Andersen

Nenadchne, neurazí, po půl roce nevím, o čem to bylo.

31.12.2022 2 z 5


Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

Tohle beru už jako klasiku.
Asi není nikdo, kdo by viděl Helenu Součkovou jinak než jako Hrzánovou s zářivou žlutou aktovkou.

Skvělá a zábavná kniha, výborná divadelní hra a neskutečná audiokniha.

31.12.2022 5 z 5


Život není peříčko Život není peříčko Ivanka Devátá

Moje první Devátá a určitě ne poslední.
Pár krátkých povídek, nemohu říct, že bych se nesmála nebo byla zklamaná, přesto mi tu něco úplně nesedělo.
Možná protože jsem tohle vzala do ruky hned po Hrdém Budžesovi od Douskové...

31.12.2022 3 z 5


Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

Krátké, čtivé, jednoduché a příjemné čtení. Pokud nepotřebujete překombinovaný sluníčkový příběh a nevadí vám, že v podstatě hned přijdete na pachatele, tak směle sáhněte po knize.
Za mě vydařená oddechovka.

29.12.2022 4 z 5


Všechny řitě světa i ta má Všechny řitě světa i ta má Charles Bukowski

Charles Bukowski je přesně ten typ autora, který vám buď sedne a budete ho milovat, nebo jeho tvorba půjde úplně mimo vás. Bezpochyby to není čtení pro každého.

Já patřím do té první skupiny.
Líbí se mi ta divnost, surovost....ten pohled na svět, bez zbytečných keců, růžové bubliny.

Kniha je soubor krátkých povídek plných chlastu, ženských a "ztracených"(?) existencí, které mi zhruba dva týdny zpříjemňovaly cestu MHD z práce a do práce. Za mě dobré čtení.

26.12.2022 5 z 5


Tlouštíci hoří rychleji & další fatální moudra z krematoria Tlouštíci hoří rychleji & další fatální moudra z krematoria Caitlin Doughty

Souhlasím, že český název je zavádějící a upřímně jsem čekala také něco jako "Jak si žijí nebožtíci" mixnuté s velkou dávkou černého humoru.

Autorka na mě působí jako přímý člověk s vlastním názorem (který však nikomu nenutí), člověk optimistický, zapálený a vřelý, lidský, se smyslem pro černý humor a který vybízí k diskuzi nebo alespoň k zamyšlení.

Tato kniha na mě působí, tak jako autorka. Téma zpracované přímo, kniha přitom není nijak morbidní, odborná. Jde spíš o názor a zkušenost autorky. Určitě zajímavý pohled na pohřebnictví (nejen v USA). Může vás donutit k zamyšlení...

Za mě určitě zajímavé čtení, mohu jen doporučit.

26.12.2022 5 z 5


Spánek Spánek Haruki Murakami

Četlo se to dobře, po vizuální stránce pěkná kniha, ale pořád jsem čekala nějaké rozuzlení, které se nedostavilo (nebo jsem knihu nepochopila)....proto jen 2 hvězdičky.

14.11.2022 2 z 5


Měla by sis s někým promluvit Měla by sis s někým promluvit Lori Gottlieb

Druhá kniha od autorky co mám doma, ale první kterou jsem chytla do ruky a přečetla. Trochu jsem se knihy bála, ale anotace mě nalákala.
Jde o čtivou knihu s nejednou zajímavou myšlenku. Není to kniha pro každého, ale mě obohatila a určitým lidem bych ji bez váhání doporučila.

13.11.2022 5 z 5