Stříbrná cesta

Stříbrná cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412515/bmid_stribrna-cesta-B3p-412515.jpg 4 745 250

Když na autobusové zastávce ve vesničce na severu Švédska zmizí beze stopy dospívající Lina, přijde její otec Lelle Gustafsson nejen o milovanou dceru. Rozpadne se mu manželství a jeho bývalá žena si najde nového partnera. Projde si alkoholovým obdobím a společníky se mu stanou desítky cigaret a Linin přízrak, který jej neustále žene na cestu, aby ztracené dítě hledal. Vždyť okolní lesy jsou plné pustých stavení a samotářských podivínů. Jedním z nich je i Torbjörn, na pornografii závislý starý mládenec, jenž si právě domů přivedl milenku a její sedmnáctiletou dceru… Stříbrná cesta je nejen napínavým příběhem napsaným v nejlepší tradici skandinávského noiru. Je to také thriller o hranicích dobra a zla, normality a vyšinutí, thriller, který je stejně úzkostný a melancholický jako cáry mlhy na opuštěné silnici.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Silvervägen , 2018


více info...

Přidat komentář

Stanas513
25.03.2024 5 z 5

Asi polovina knihy mi přišla spíše jako romantická, zčásti tragická a smutná, prostě žádný moc velký bestseller bych v tom nehledala. Tip na toho špatného jsem si také udělala správný, ale je fakt, že ve druhé polovině se konečně začalo něco dít a spravedlnosti bylo učiněno za dost.

m2056
13.03.2024 4 z 5

Kniha se četla překvapivě dobře jen si člověk musí zvyknout já jiný jména příběh se odehrává ve Švédsku tak jsou tam taková jména. Kniha nemá kapitoly ale má dvě části první část je lepší o maličko než druhá.


LisaEla
03.03.2024 5 z 5

Kniha je velmi čtivá, napínavá, určitě stojí za to.

Marla
25.02.2024 5 z 5

Ponuré, smutné, depresivní a velmi čtivé.

schvomis
04.02.2024 5 z 5

Povedená kniha. Četla se sama.

parvitas
05.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Cestou na prvú brigádu sa stratí dievča z autobusovej zastávky. Po troch rokoch od jej zmiznutia ju jej otec Lelle ešte stále hľadá. Počas dlhých letných nocí prehľadáva oblasť okolo Striebornej cesty, je to jediný cieľ, ktorý ho ženie vpred, nič iné nedáva zmysel... Nedokáže sa zapojiť znovu do života, je rozvedený, osamelý. Nastojčivo dáva polícii tipy na podozrivých, pátra po dcére na vlastnú päsť a ničí ho to. Táto časť Švédska je plná lesov, močiarov, komárov, plná podivínov a sobov. Vyslúžilí veteráni, samotári, lovci, drogoví díleri, fanatici pripravujúci sa na apokalypsu, či zberateľ porna... Pri čítaní som mala pocit, akoby ma niekto zabalil do vlhkej deky dúfajúc, že ma zohreje, no cítila som len postupujúci chlad a plesnivý smrad... Znepokojivý psychotriller. Druhou postavou, okolo ktorej sa točí dej, je Meja. Bývajú u matkinho priateľa a dúfajú, že sa už nebudú musieť sťahovať, že budú mať dostatok jedla a strechu nad hlavou. Meja túži po stabilite, po niekom, kto sa o ňu bude starať, chce doštudovať, no má len psychicky chorú mamu, ktorá sa prispôsobuje svojim milencom a o dcéru sa takmer nezaujíma. Že sa pretnú osudy Lelleho a Meji, je viac než isté. Ona je žiačka, on jej učiteľ. A navyše sa podobá na jeho stratenú dcéru...
Veľmi rada čítam v lete mrazivé knihy. Táto sa odohráva v lete, no ako postupuje dej, menia sa aj ročné obdobia. Teda svoju dávku zimomriavok som dostala. Je tu bravúrne vykreslená situácia a psychológia oboch hlavných postáv, neviete, koho podozrievať skôr, alebo (o)koho sa báť.

Viviana-Mori
11.12.2023 4 z 5

Kniha je velmi ponurá, smutná, často se opakuje pasáž o nešťastném otci, který nespí a jen jezdí po Stříbrné cestě a hledá svou ztracenou dceru.
Mejin osud byl také velmi zajímavý, poukazuje na to, že když nemáme patřičný rodinný vzor a zázemí, snadno se necháme zaslepit něčím zdánlivě fungujícím a naoko krásným.
Přemýšlím, jak hodnotit. Příběh se mi četl dobře a stále mě zajímalo, co se bude dít a jak to dopadne, atmosféra je opravdu ponurá, severská, dala by se krájet. A i když si uvědomuji, že kniha asi není zrovna úplná "topka", tak mě zaujala natolik, že klidně dám čtyři hvězdy.
Pro mě poutavý, leč velmi smutný zážitek.

Hall3006
22.11.2023 3 z 5

Souhlasím s adela2316. Román splňoval všechny body severské krimi docela podle mustru, autorka původem Švédka mě nutila místa googlit, popisy zvládla avšak chtěla psát světově a proto sklouzla k mnohým klišé. Příběh z velké části je o hledání ztracené dívky jejím otcem, kdy už to ostatní vzdali. Když se však ztratí další, jenž by mohla být její dvojče, zápletka se rozjíždí. Zaporaka jsem začal tušit ve druhé třetině, ale mohl to být kdokoliv z toho panoptika, postavy jsou napsány zdařile. Závěr je povedený a vytáhl celkový dojem na 3.5*

Booka
22.11.2023 1 z 5

Zalostnej preklad.

Booka
19.11.2023 1 z 5

Strasnej preklad Heleny Matochy, ktera tak poskodila original. Prekladat neumi a presto se nestydi za tu fuserinu brat penize. Ze svedstiny moc prekladatelu neni, konkurence mala, tak to muze delat kdekdo. Neda se to cist.

adela2316
16.11.2023 3 z 5

Téma určitě zajímavé je, ale moc mě to nenadchlo. Příliš ponurá atmosféra, pořád ty stejné pasáže, smutek, deprese, kouření cigaret, kručení v břiše, prvních 200 stran se tam příliš nic neděje. Tak nějak jsem tušila, kdo je oním pachatelem (a celkem brzo), a měla jsem pravdu. Vzhledem k tomu, že jsem četla mnohem lepší thrillery, tak dávám jen tři hvězdy.

freejazz
16.09.2023 4 z 5

moja slabosť pre severskú literatúru...
a zasa som našiel dobre postavený príbeh, ktorý sa síce spočiatku trochu vliekol, aby sme spoznali prostredie a postavy a ich pohnútky, aby sme v prvej polovici knihy vedeli vytipovať päť možných vrahov. a to len preto, aby sme na posledných dvadsiatich stranách precitli a zistili, že všetko je inak.
dobrá oddychovka s dobrými otázkami.

pam225
07.09.2023 3 z 5

Kniha o vytrvalosti a lásce otce k ztracené dceři. A k tomu příběh holky, která pořádnou lásku rodiče nikdy nepoznala. Osud je svede dohromady. Knížka se četla skvěle. Konec jsem tušila, ale i tak to bylo dobré a zajímavé čtení čtení.

Pan_Švec
02.09.2023 4 z 5

Stříbrná cesta je o pátrání po unesené dceři a vnitřním boji otce s tíhou reality, která nedává příliš nadějí k úspěšnému konci. O to bravurněji jsou do jeho života vplétány osudy dalších lidí, jako je vrstevnice jeho dcery se svými vlastními životními problémy. Hledá, hledá a najde. Byť třeba ne toho, po kom pátral na začátku.

Knižnípauza
10.08.2023 4 z 5

No.. tak s touhle knihou to bylo dcl těžké.
Začátek byl totiž hodně pomalý, ale jakože fakt hodně. Po nějaké padesáté stránce jsem si říkala, že to nebyl šťastný výběr a nebudu pokračovat ve čtení. Autorka si dala největší práci s popisem krajiny, dlouhého svitu slunce a otravných, uštipaných komárů. Neustále se opakující děj.
Ale..
Ale díky bohu přišel v druhé polovině knihy zvrat a příběh začal být opravou napínavý a o dost temnější. Stránky jsem najednou začala hltat a chtěla vědět kdo, jak, proč.
Charaktery postav jsou za mě dobře napsané a Lelleho bezmoc a depresi cítíte na každé straně.
Meja je za mě velmi silná hrdinka, kterou jsem si oblíbila a držela jí po celou dobu pěsti.
Atmosféra románu je syrová, temná a tak nějak pořád nevíte co čekat.
Nakonec musím říct, že i přes pomalý začátek se mi kniha líbila.
Takže jo, tohle doporučuji.

Adinlea
20.07.2023 3 z 5

Pro me celkem prumerna kniha asi od polovinyjsem tak nejak tusila rozuzleni. Pribeh se muze zdat treba i realisticky, klidne se to mohlo stat, neni to zadna neprimerena scifi. Ale kniha me moc nebavila, zadne velke zvraty, zadne WTF monenty, pomerne nudne odsypani deje.

danielosbourne
01.05.2023 5 z 5

Knihu jsem poslouchal jako audio a musím říct, že to jen podtrhlo můj požitek z knihy. Příběh byl zajímaý a překvapivě i hodně realistický a sugestivní. Tohle by se přece klidně mohlo stát. Krátké kapitoly skvěle budovaly napětí a neúprosně eskalovali v pochmurné finále.
Autorka dokázala popsat jednotlivé postavy tak dobře, že se pochmurná nálada a emoce nejednou překlenuly i na mě. Stejně dobře je vyobrazena i místní krajina a život místních obyvatel. Když došlo k finálnímu rozuzlení, nehnutě jsem stál a čekal co přijde. Až tak mě autorka vtáhla do děje a přinutila mě, aby mi na postavách záleželo. I když to mnohdy nebyly pěkné životy. Skvěle by se sem hodila definice naturalistického hrdiny.
V neposlední řadě musím vychválit výkon Jana Vondráčka a Jitky Ježkové, kteří si s audioknihou skvělě pohráli. Byl to herecký koncert! Je vidět, že jsou oba mistři svého oboru. Skvěle byl zvolen i hudební doprovod a nemám tak v podstatě co vytknout. Nevím, zda bych hodnotil stejně, kdybych knihu četl v papírové podobě, ale když se ohlédnu zpět za příběhem, věřím tomu, že velký rozdíl by v hodnocení nebyl.

Ivka14
23.04.2023 4 z 5

Napínavé čtení. Temné, ale krásně napsané. Celá lokace příběhu se mi jasně objevila v mysli, autorka odvedl fantastickou práci při nastavování scény. Kniha začíná v létě, kdy jsou světlé noci a dlouhé dny. Den a noc je těžké udržet odděleně. Muž tráví tyto letní noci jízdou po Stříbrné cestě a hledá svou dávno ztracenou dceru.
Dívka, která se sem nedávno přestěhovala, se zamiluje do chlapce, který jí může nabídnout bezpečí a jistotu.

Jak kniha postupuje, přecházíme do zimy. Všechno se stává temnějším, fyzicky i metaforicky. V tu chvíli mě to úplně vtáhlo a zajímalo mě, jak se to všechno bude vyvíjet.

Denny456
29.01.2023 3 z 5

Je to dobře napsané, čte se to rychle a odsýpá to. Trochu mě zaskočilo, že jsem rozuzlení věděl už v půlce knihy a jen čekal na to, jak se uskuteční.

Pajosek
11.01.2023 5 z 5

Původně jsem si přečetla autorčinu druhou knihu, která se mi líbila a tak jsem byla zvědavá na její první knihu. Styl psaní této autorky mi sedí. Postav nebylo mnoho, takže se v tom dalo krásně orientovat. Děj byl opravdu zajímavý, dobře vykreslené prostředí i charaktery postav. Kniha se mi líbila a dlouho ve mě rezonovala, kvůli tématu. Četla se jedním dechem, závěr nebyl sice až tak překvapivý, ale dobře zpracovaný.

Štítky knihy

prvotina švédská literatura Švédsko únosy thrillery pro ženy

Autorovy další knížky

Stina Jackson
švédská, 1983
2019  77%Stříbrná cesta
2020  75%Pustina

Kniha Stříbrná cesta je v

Právě čtených10x
Přečtených1 002x
Čtenářské výzvě120x
Doporučených34x
Knihotéce350x
Chystám se číst459x
Chci si koupit85x
dalších seznamech5x