AriaLovesBooks AriaLovesBooks komentáře u knih

☰ menu

Bonaparťačka - Lásky pražské plavovlásky Bonaparťačka - Lásky pražské plavovlásky Thea Schejbalová

Když jsem se do knížky pouštěla, čekala jsem spíše oddechovku, a to i přes dobu, ve které se děj knihy odehrává. Nuže, mohu potvrdit, že chvílemi se o oddechovku jednalo, ale pak se příběh celkem hodně zvrhl Což není úplně špatně, avšak největším problémem této knihy je styl psaní a čtivost. Ačkoli příběh nabral jisté obrátky, asi po polovině knihy mě některé dějové linky vůbec nebavily. Přišlo mi, jako by knihu po určité době začal psát někdo úplně jiný. A bohužel to nebylo k dobru Navíc, některé pasáže tam byly nedovysvětlené, a to nemám na mysli historické události, nýbrž záležitosti v životě postav. To mi připadá jako velká škoda.

Celkově bych knihu zhodnotila jako spíše podprůměrnou. Pokud jste nenáročný čtenář, pravděpodobně vás nijak neurazí, možná se vám bude i líbit. Já ji však příliš doporučit nemohu.

09.09.2023 2 z 5


Nyxia nespoutaná Nyxia nespoutaná Scott Reintgen

Emmet poznal, že Babylon na celou posádku Genesis připravil léčku. U jejich další mise členové posádky zjistí, že je Babylon opět pouze využívá a celou dobu jim bylo nalháváno, že půjde pouze o těžbu Nyxie a dobré vycházení s původními obyvateli planety - Adamity. Během mise se pravda pomalu odkrývá Ale nebude už příliš pozdě, až ji posádka Genesis odhalí?

Toto je druhý díl knižní série Nyxia. Nějakou dobu nazpátek jsem četla první díl a byla jsem z celého příběhu unešená! I přesto jsem se k dalšímu dílu dostala až teď. To však vůbec nevadí, jsem osobně ráda, že jsem se k této knize dostala, byť později, než jsem původně plánovala.

Příběh navazuje na první díl, ve kterém se dozvíte vše podstatné pro chápání světa, který zde autor vytvořil. Velmi se mi líbila čtivost, díky které to celé ubíhalo vskutku rychle, děj mohu označit za velice svižný, zajímavý. Při čtení jsem nezažila chvíli, kdy bych se nudila, v knize rozhodně nechybí napětí, ani akce. A navíc musím pochválit nádherně zpracovanou obálku samotné knihy - ta je přímo fantastická!

Komu bych sérii doporučila? Všem milovníkům YA knih, kteří nepohrdnou příběhy z vesmíru a špetkou nadpřirozena.

16.07.2023 5 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Píše se rok 1945 a Claire Randallová, armádní zdravotní sestra, se společně s jejím manželem Frankem nachází ve Skotsku na venkově. Na tomto místě se však stane nečekaná, přímo magická událost, která Claire otočí život o 180 stupňů Na kopci Craigh na Dun se Claire dotkne menhiru a vzápětí se přenese o 200 let nazpátek, do doby kapitána Randalla, velitele anglické vojenské pevnosti. Navíc kapitán Jonathan Randall je jedním z předků Franka. V této době na Claire čeká mnoho dobrodružství, plných bojů, vášně, pochybností a krve

Na tuto knihu jsem se chystala již několik let a konečně jsem se dostala k tomu ji přečíst. A jsem vskutku šťastná, že jsem po této knize sáhla, protože mě příběh naprosto pohltil!

Opravdu moc se mi líbí ona kombinace historického prostředí, romantiky, bojů a erotiky. Velmi silně mi to připomínalo Píseň ledu a ohně, kterou naprosto zbožňuji. Autorka skvěle vykresluje jednotlivé postavy, příběh byl hezky propletený do sebe, objevovaly se různé zvraty, emoce se zdály býti téměř opravdovými Cizinku bych označila za vskutku poutavé a vydařené dílo.

Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi historické romány a také trochu fantasy.

19.04.2023 5 z 5


Střet králů. Svazek první Střet králů. Svazek první Landry Q. Walker

Léto pomalu končí a ledová zima se blíží. V celé zemi vládne chaos, v němž pokračuje nekonečný boj o železný trůn. Mladý Robb Stark se prohlásil králem Severu a v Králově přístavišti vládne krutý Joffrey. Sansa je nucena trpět a Tyrion se snaží ostatní držet nohama na zemi. Mezitím rudá kněžka Melisandra strhne na svou stranu krále Stannise a jeho královstvím se začne šířit víra v Boha ohně. A na vzdáleném světadílu Daenerys, zvaná Matka draků, riskuje všechno, co má. Střet králů může začít

Před nedávnem jsem si přečetla tento grafický román, na který jsem se nesmírně těšila. A ani mě nezklamal! Miluji Píseň ledu a ohně, tudíž mohu prohlásit, že byla velmi vysoká šance, že u mne tato publikace uspěje.

Chtěla bych pochválit nejen zpracování příběhu, ale také nádherné obrázky, které mě doprovázely napříč celou knihou. Vlastně k ní nemám jedinou výtku, myslím si, že se jedná o velmi kvalitní dílo.

Komiks doporučuji všem fanouškům Písně ledu a ohně a také těm, kteří se vyžívají ve fantasy příbězích a historických románech.

06.04.2023 5 z 5


Nová náboženská hnutí a jak jim porozumět Nová náboženská hnutí a jak jim porozumět Zdeněk Vojtíšek

Když jsem začala chodit na vysokou školu, musela jsem se jako správný knihomol a student samozřejmě zajít podívat do knihovny naší fakulty. A byla jsem naprosto nadšená, protože kromě nádherných prostor knihovny jsem tam objevila i několik polic, ve kterých se nacházely knihy o náboženství. A ti, kteří mě tak nějak znáte, víte, že mě již několik let zajímají témata, která se točí právě okolo náboženství. Navíc mám jistou náboženskou minulost. Mezi těmito knihami jsem našla i tuto velice známou publikaci (alespoň na poli religionistiky), která se zaobírá novými náboženskými hnutími.

Téma nových náboženských hnutí je celkem aktuální. Jenže kolik lidí umí opravdu vyjmenovat různá taková společenství? Všem je asi známo křesťanství a různá výrazná hnutí s ním spojená. V této knize se však píše i o těch, která nejsou tolik vidět, a nejen těch, která jsou spojená právě s křesťanstvím. Což se mi na této knize opravdu líbilo. Celkově mě čtení neskutečně bavilo a rozhodně mě nezklamala. Nemám nic, co bych knize vytkla.

Tuto knihu doporučuji všem, kteří se alespoň trochu zajímají o tato témata a těm, kteří by si rádi přečetli něco z této oblasti a hledají knihu, u jejíhož čtení by se nenudili.

01.02.2023 5 z 5


Meditace pro začátečníky Meditace pro začátečníky Christina Feldman

Tato kniha mě zaujala primárně proto, že jsem o meditaci nevěděla příliš informací a chtěla jsem se je dozvědět. A zároveň mi tyto techniky byly mnoha lidmi doporučovány kvůli úzkostem. Tak jsem si tedy zkusila pořídit publikaci, která pojednává právě o meditaci.

V knize je velké množství užitečných poznatků a informací ohledně této metody relaxace. Musím rovněž ocenit krásné grafické zpracování, které se rozhodně povedlo! V knize se čtenář setká se spoustou fotek, jež se dokonale hodí k danému tématu. Ačkoliv je knížka opravdu povedená, na mě byla místy příliš stručná. Ano, je to knížka pro začátečníky, ale přeci jen mi přišlo, že v některých pasážích chyběl podrobnější popis, který by danou techniku přiblížil lépe.

Knihu doporučuji všem, kteří se začali zajímat o meditaci - ať už teoreticky, nebo prakticky.

29.11.2022 4 z 5


Muslimská dívka Muslimská dívka Amani Al-Khatahtbeh

Svědectví jedné muslimské dívky žijící v západní společnosti. Takto by se jednoduše dala popsat tato kniha. Období po jedenáctém září začalo být pro muslimy opravdu těžké - předsudky se na ně hrnuly ze všech stran. Amání zažívala během této doby mnoho nelehkých situací, a proto se rozhodla založit web, na kterém by muslimky spolu mohly komunikovat a sdílet své názory na všemožná témata. Její webové stránky Muslim Girl sklidily obrovský úspěch a nyní ji zná nespočet lidí z celého světa...

Knížku jsem přečetla již pár týdnů zpátky a zanechala ve mně smíšené pocity. Nutno podotknout, že jsem se na čtení tohoto kousku neskutečně moc těšila. Možná proto z ní nemám ve výsledku tak velkou radost - očekávala jsem od ní opravdu hodně. Kniha nebyla dle mého názoru vůbec špatná, ale pár chyb by se v ní našlo. Občas mi připadalo, že nám (čtenářům) autorka chce nějaké své názory vyloženě vnutit. To je záležitost, která mě zklamala ze všeho nejvíce. Myslím si, že by ta její zpověď mohla být podaná méně zaujatě. Na druhou stranu je to možná výsledek neustálého boje proti muslimům, kdy se lidé jako ona museli obrnit a naučit se nebrat si k srdci všelijaké urážky, které se týkaly nejen náboženství, ale i třeba rasismu či xenofobie. Nicméně se mi líbil styl, kterým byla napsaná samotná kniha. Čtení utíkalo velmi rychle a vše podstatné nám bylo podrobně vysvětleno.

Knihu jsem si užila, ale její přílišná subjektivnost mě výrazně zklamala. Čekala jsem něco více objektivního a zároveň bych si přála, aby se z toho člověk dozvěděl mnohem více, než se po přečtení dozvěděl.

Rozhodně bych knihu doporučila mladším čtenářům, kteří se chtějí něco dozvědět o muslimské kultuře a zároveň těm, které zajímají lidská práva v dnešní moderní době.

12.10.2022 3 z 5


Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Daniel a Kit chodí na stejnou školu, ale každý z nich je jiný. Jeden je nejlepším studentem školy, a druhý má umělecké nadání, které je pro něj rozhodně důležitější než studium. I přes rozdílné povahy mezi nimi vznikne pevné přátelství. Nebo možná něco víc...

K této knize jsem se dostala především díky různým instagramovým profilům, které ji vřele doporučovaly. Zároveň jsem poslední měsíce měla náladu na nějakou oddechovou četbu, tak jsem sáhla právě po této. A rozhodně toho nelituji!

Jedná se o neskutečně milý a silný příběh dvou dospívajících kluků, kteří si k sobě postupně hledají cestu. V určitých pasážích mě kniha silně dojímala, protože se v ní řešila celkem zásadní témata, ale zároveň se v knize najde mnoho romantických scén. Celé dílo je napsáno s citem a ta slova navíc dokážou čtenáře lehce vtáhnout do příběhu.

Osobně nemám nic, co bych knize vytkla - jednalo se o krásnou oddechovou četbu, která splnila má očekávání.

"Muffin a čaj" doporučuji všem milovníkům lgbt románů a nakladatelství Yoli. Je to četba nejen pro teenagery, ale rovněž pro dospělé - zaujme široké spektrum čtenářů.

12.10.2022 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Tuto knihu jsem četla primárně kvůli maturitě. Jedná se o velmi útlou knížečku, která je napsaná jednoduchým jazykem. Slyšela jsem na ni mnoho chvály, ale popravdě nedokážu pochopit proč. Nebyl to špatný příběh, ale ani se dle mého názoru nejedná o nic převratného. Milostný příběh dvou mladých lidí, odehrávající se v průběhu první světové války ve Francii. Nejvíce zajímavý je tragický konec, vše ostatní beru jen jako takové lehké uvedení do děje. Myslím si, že by tento příběh mohl být delší. Takto mi to celé připadalo až moc rychlé a nedokázalo mě to tak dobře přenést do té atmosféry.

Tuto novelu bych doporučila všem občasným čtenářům, kteří by si rádi přečetli krátký příběh z první světové války.

11.09.2022 2 z 5


Byla jsem tu Byla jsem tu Gayle Forman

Na začátek bych chtěla pochválit YOLI za (opět) překrásný přebal knihy. V tomhle toto nakladatelství válí. Ale teď už k příběhu jako takovému... Jedná se o knihu určenou primárně teenagerům, avšak by si ji mohl s klidem přečíst i někdo starší, jelikož je dané téma celkem náročné na psychiku. Knížka je neskutečně svižná, téměř každou chvíli se v ní něco děje, a to nutí čtenáře číst dále. Dle mého názoru si autorka vybrala velmi zajímavé téma a příběh zpracovala velmi dobře. Jediné, co mi na příběhu nesedělo byl konec. Myslím si, že rozuzlení bylo velice slabé a urychlené. Je to škoda, protože větší část knihy mě ten děj opravdu zajímal, ale jakmile došlo k rozuzlení, již jsem neměla velkou motivaci číst dál.

Co z toho tedy vyplývá? Kdyby byl jiný konec, stala by se tato kniha jednou z mých nejoblíbenějších knih. Stále se dostala mezi mé oblíbence, ale rozhodně není tak vysoko jako mnoho knih, které jsem četla.

Knihu bych doporučila všem, kterým nevadí číst o ponurejších tématech a těm, kteří mají v lásce knihy od nakladatelství YOLI.

23.08.2022 4 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Jsou zahájeny již desáté Hladové hry a osmnáctiletý Coriolanus Snow se připravuje na svou velkou příležitost - získat slávu jako mentor jednoho ze splátců. Byla mu přidělena dívka z dvanáctého kraje, a ačkoliv není zprvu nadšený, ukáže se, že Lucy Gray není taková, jaká se zdá být. Postupně s ní začně soucítit a musí se rozhodnout, jestli se má řídit pravidly, anebo poslouchat své city...

Tato kniha mě celkem dlouho lákala. Důvod byl jasný: jsem velkým fanouškem série Hunger Games. Když jsem si přečetla, o čem příběh pojednává, začala mě tato kniha k sobě táhnout čím dál tím víc a víc. Rozhodla jsem se ji číst v angličtině a jsem za to moc ráda, protože jsem se dozvěděla hodně nových slov, která jsou na dosti vysoké úrovni.

Ale teď k mým dojmům z knihy... Příběh mi připadal místy příliš táhlý a nudný. To však nemění nic na tom, že o zvraty v něm nebylo nouze. Často mě různé obraty v ději opravdu překvapily a v tu chvíli byla kniha nesmírně napínavá a poutavá. Ale ty nudné pasáže to dost zkazily. Myslím si, že kdyby se některé stránky vyškrtaly, vůbec by to nevadilo a spíše by to tu knihu vylepšilo. Co se týče popisu, ten byl bezvadný. Autorka nám detailně vylíčila, jak funguje Kapitol a jednotlivé postavy vykreslila dokonale. Uměla do psaní zapojit velké množství emocí, které byly nejvíce cítit v písničce "The Hanging Tree", kterou již známe z trilogie Hunger Games. Na knize se mi nesmírně líbil ten fakt, že nás uvádí do příběhu Coriolanuse Snowa, který se později stane v sérii Hunger Games prezidentem. Tento příběh nám dává nahlédnout za oponu a my během čtení zjišťujeme, co všechno tuto postavu ovlivnilo. Nejvíce dramatický byl samotný konec knihy, díky kterému dokážu mnohem lépe pochopit směřování pana Snowa.

Knihu bych doporučila všem fanouškům Hunger Games. Je však dobré od knihy příliš neočekávat, protože byste po jejím přečtení mohli být zklamaní. Nicméně, nejedná se o žádný brak, jen Hunger Games byly mnohem lepší.

23.08.2022 3 z 5


Za soumraku Za soumraku Michael Cunningham

Po delší čtecí pauze jsem se rozhodla začít s celkem náročnou knihou, a to sice s knihou "Za soumraku". Od Cunninghama jsem již četla knížku "Hodiny", která se mi líbila neskutečně moc. A jsem spokojená i s touto, avšak o trochu méně než s tou předchozí...

Nejprve bych ráda ocenila styl psaní Michaela Cunninghama. Jedná se o velmi poetický, melancholický jazyk, který až bere dech. Je neskutečné, jak někdo může umět psát takovýmto stylem - velice filozofickým, přesto vskutku zajímavým. Líbilo se mi, že v příběhu bylo zmíněno velké množství uměleckých děl, která se mi přímo objevovala před očima. Jedná se o díla známá, celosvětová a ta Cunningham zařadil do příběhu o Peterovi. Zajímavý na tomto díle je rozhodně proud myšlenek, se kterým se seznamujeme právě u hlavní postavy. Myšlenky jdou mnohdy do hloubky, Peter se zaobírá smyslem života, ale také objevuje své vnitřní touhy. Této knize nemohu téměř nic vytknout, možná jen to, že dle mého názoru neměla tak velký spád jako právě "Hodiny". A proto mě čtení tohoto příběhu místy unavovalo. Rázem však mou pozornost upoutala jistá erotičnost v určitých částech příběhu, která mě opravdu rozpalovala.

"Za soumraku" rozhodně hodnotím velmi vysoce, jednalo se o krásné čtení, protkané nejen smutkem, ale i radostí a smířením se se svým životem.

Knihu bych doporučila všem, které baví knihy s lgbt tématikou a rádi se zamýšlejí nad všemožnými filozofickými otázkami a zároveň se považují za umělecké duše.

26.06.2022 4 z 5


Být s tebou Být s tebou Antonie Nováková

Minulý týden jsem dočetla tuto knihu, na kterou jsem se dlouho těšila. Byla jsem jeden z těch lidí, kteří autorku podpořili na webu Pointy, kde se vybíraly peníze na vydání knihy. Autorka je aktivním členem bookstagramu již několik let, a to pod přezdívkou @_fearnie_ .

Na začátek se přiznám, že nejsem zrovna největší fanoušek těchto romanťáren pro teenagery. Ale měla jsem období, kdy jsem si chtěla něco takového opět přečíst, a tak jsem sáhla po této knize. První část mi připadala celkem pomalá, ne zas tak moc záživná. Celkově mi vadilo, že hlavní hrdinové dělali drahoty. Vím, že když skrývá nějaké tajemství, tak se s tím nebude hned chlubit, ale urážet se?! V jejich věku to, dle mého názoru, nebylo na místě. Druhá polovina knihy se mi četla opravdu excelentně, děj rychleji utíkal a zároveň se postupně odkrývala ona tajemství, kvůli kterým se dotyční stále hádají. Jak jste jistě mohli vytušit, postavy mi nebyly sympatické. Jejich charakter mi zkrátka nesedl.

Ale jinak? Příběh byl překvapivě spletitý, protkaný situacemi, ve kterých se objevovaly psychické problémy a pro běžného člověka napsán srozumitelným jazykem. A co se týče obálky... Ta je prostě úchvatná!

Knihu bych doporučila teenagerům a lidem okolo dvaceti let, kteří si chtějí odpočinout u hezky napsané knihy. A celkově bych ji doporučila komukoliv, kdo má v lásce novodobou romantickou literaturu.

22.04.2022 3 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Již několik let se mluvilo o hrozbě, která nakonec opravdu nastala - bezvodí. Všichni začali šílet, lidé jsou schopni pro vodu udělat takřka cokoliv. Po tom, co se Alyssini rodiče nevrátí domů se rozhodne hledat pomoc. Na cestu se vydá společně se svým bratrem Garettem a kamarádem Keltonem. Během svého dobrodružství se setkají s mnoha zvláštními lidmi, kteří touží po jediném - po vodě. Postupně je stále větší a větší horko a naši hrdinové musí najít cestu ven. Kdo všechno ale přežije?

K této knize jsem se dostala až po celkem dlouhé době, co mi leží doma v knihovně. A nevím, proč jsem po ní nesáhla již dříve, protože to byla naprostá pecka!

Obálka je naprosto famózní, stejně jako většina obálek od nakladatelství YOLI. Skvěle vystihuje příběh, zároveň však člověku neprozradí vše, o čem se v knize dočte. Celkem mě překvapilo, jak moc čtivý celý příběh byl. Kapitoly se četly samy a příběh bych rozhodně označila za originální. Hlavní hrdinové byli vcelku mladí, občas mě proto překvapilo, kolik toho vědí o různých oborech. To se mi však neskutečně moc líbilo, protože mám pro takové jedince slabost. Celkově nemám k této knize co dodat, s příběhem jsem byla nadměrně spokojená.

Knihu Sucho bych doporučila všem, kteří rádi čtou díla od nakladatelství YOLI a mají rádi autora, který tuto knihu napsal. Zároveň bych ji doporučila těm, kteří mají rádi dystopické příběhy.

02.04.2022 5 z 5


Svatý sex Svatý sex Debra Hirsch

Tuto knihu budou znát především křesťané, protože se zabývá jednou pro křesťany velice ošemetnou otázkou, která je v mnoha křesťanských společenstvích tabu. Většinou se nerozebírá příliš dopodrobna. Tedy, nejedná se pouze o jedno téma, ale o více témat. Nejen podle autorky je tato situace špatně. Ohledně intimity, sexuality a spirituality by se mělo mluvit více, a to s vlídným přístupem.

V knize si můžete přečíst osobní příběh autorky, její zamyšlení nad všemi těmito tématy a mnoho dalších opravdových příběhů. Velké množství myšlenek je napsáno s použitím rozumu, ten se však potkává se spiritualitou, která je mnohdy považovaná za iracionální. Osobně se mi tento přístup (přistupovat k takovým ideím jak s rozumem, tak s duchovním nalazením) neskutečně zamlouvá. Líbí se mi, že kniha podněcuje k přemýšlení nad tak trochu tabu otázkami. Žádná myšlenka není čtenáři nucena, ale daná zamyšlení jsou podaná tak, aby se člověk skutečně nad vším zamyslel. Co se mi ale na knize nelíbilo, tak to byla celkem do očí bijící odtažitost od bisexuálů. Ne, že by to bylo nějak zdůrazňováno, ale v určitých částech knihy mi připadalo, že autorka nemá s bisexuály úplně vřelý vztah. Kdykoli se tam probírá téma sexuální orientace, je pozornost soustředěna převážně na gaye nebo lesby, ale bisexualita, jako by byla podřadná... Jelikož jsem člověk, kterého přitahují muži i ženy, tak se mě to trochu dotklo, protože často na internetu narážím na názor, že bisexualita není opravdová, že buď jsme na stejné nebo opačné pohlaví, nic jiného mezi tím pro tyto lidi neexistuje. A přesně tento přístup jsem vycítila při čtění této knihy... A myslím si, že je to škoda, protože jinak byl celý obsah skutečně obohacující, čtení mě opravdu bavilo a navíc má kniha krásnou obálku.

02.04.2022 4 z 5


Paní Dallowayová Paní Dallowayová Virginia Woolf

Celkově není zrovna jednoduché popsat tuto knihu, protože autorka popisuje jeden den obyčejných lidí. A to, narozdíl od jiných knih, nemusí být pro mnohé tak lákavé. Ale jelikož jsem si přečetla dílo od Michaela Cunninghama, které nese název Hodiny a je inspirováno touto knihou Virginie Woolfové, tak mě to neskutečně nalákalo k přečtení tohoto titulu. A mám z toho dosti rozporuplné pocity...

Nemohu tvrdit, že by se mi děj jako takový vůbec nelíbil. Naopak mi přišlo opravdu zajímavé, jak autorka dokázala popsat celkem rozvinuté myšlenky různých lidí. Zároveň zde byla patrná práce s vykreslením psychického stavu daných jedinců. Má to jedno ale - nebylo to zas tak moc čtivé, jak jsem očekávala. Kniha se mi četla neskutečně pomalu a někdy mi některé věty připadaly vložené tzv. "na sílu" .

Knihu jsem si vybrala k maturitě a myslím si, že pokud si ji vytáhnu, bude rozhodně o čem mluvit. Ale rozhodně nebudu jeden z těch lidí, kteří tuto knihu opěvují. Dám vám jednu radu... Jestli si chcete přečíst knihu s nějakým takovým námětem, sáhněte raději po knize Hodiny od Cunninghama, protože je (alespoň dle mého názoru) čtivější.

Knihu bych doporučila nečíst lidem, kteří se nevyžívají ve zdlouhavých popisech. Pokud však máte rádi klasiku a techniku proudu vědomí, rozhodně tato kniha stojí za zkoušku.

05.03.2022 3 z 5


Já, neposlušné dítě Já, neposlušné dítě Karol Lovaš

Před pár týdny jsem dočetla tuto knihu a ráda bych se s vámi podělila o své dojmy. Popravdě je pro mě celkem náročné hodnotit knihu tohoto typu. Jednak proto, že je napsána celkem složitým jazykem, a jednak proto, že se zkrátka špatně hodnotí. Ano, tento výrok nedává úplně smysl, ale vlastně tak trochu dává. Ale k věci...

V jednotlivých zamyšleních jsem našla mnoho myšlenek, které mi již někdy prolétly hlavou. U některých zamyšlení jsem nemohla 100% souhlasit, ale třeba jen zčásti. Což je v pořádku. Přeci jen, tato kniha se týká křesťanství, ve kterém se mnoho lidí v určitých směrech tak úplně neshodne. Jazyk je velmi odborný, přesně takový, jaký byste čekali u teologických zamyšlení. Co se samotných myšlenek týče, nemohu tvrdit, že by mě zaujaly natolik, abych z nich byla přímo unešená. Chvíli jsem se nad nimi zamýšlela, občas přikyvovala, občas nesouhlasila, občas mi přišlo, že autorovy myšlenky nebyly dostatečně rozvětveny.

Osobně bych ale vyzdvihla to, že ta obálka je přímo nádherná.

Knihu bych doporučila lidem, které zajímá téma náboženství, primárně teologie.

09.02.2022 3 z 5


Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Nedávno jsem (konečně!) dočetla knihu Střet králů, což je druhý díl ze série Píseň ledu a ohně. Myslím si, že je ten příběh natolik obsáhlý a zamotaný, že ani nemá cenu sem psát jakousi anotaci, protože bych to pravděpodobně jen všechno vyspoilerovala. A to si myslím, že u knih takového rázu nikdo nechce.

Na tento druhý díl jsem se moc těšila jednak proto, že jsem četla první díl a byla jsem z něho přímo nadšená, jednak proto, že jsem zhlédla celý seriál a minimálně z té první poloviny sérií jsem byla unešená a pořád jsem přemýšlela jen a jen o Hře o trůny.

Musím se přiznat, že mě druhý díl rozhodně nezklamal, bylo zde mnoho akce, napětí, intrik a zkrátka všeho, na co je člověk v Písni ledu a ohně zvyklý. Jen byla trochu škoda, že jsem musela hodně číst z úhlu pohledu postav, které tolik nemusím. Ale pan G. R. R. Martin umí ten příběh napsat tak, že to vlastně je pořád velice záživné čtení. A to vskutku oceňuji. Na knize se mi opravdu moc líbil styl psaní a složitost děje. A samozřejmě nemohu zapomenout pochválit obálku, která je naprosto perfektní!

Kniha nebyla tak dobrá jako první díl, stále však byla bravurně napsaná a stále patří mezi mé nejlepší knihy, které jsem kdy přečetla. Rozhodně bych celou tuto sérii doporučila fanouškům fantasy, kterým zároveň nevadí krutost v knihách a lechtivé scény. A samozřejmě jim nesmí vadit, že jsou ty knihy docela tlusté.

09.02.2022 5 z 5


Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis (p)

Myslím si, že snad všichni znáte Letopisy Narnie. A pokud o tom slyšíte poprvé, rozhodně byste si tuto sérii měli přečíst, jelikož se to líbí jak malým, tak velkým, zkrátka se to dá doporučit všem.

Jedná se o takovou krásnou fantasy pohádku, ve které rozhodně najdete i hezké myšlenky, nad kterými můžete přemýšlet. Osobně jsem tento příběh milovala, když jsem byla na základní škole, ale miluji ho i teď, když jsem ve čtvrtém ročníku na střední škole.

Ale protentokrát jsem si řekla, že si zkusím přečíst toto dílo v němčině, protože se v ní chci zlepšit a zároveň je to cizí jazyk, který se mi nesmírně moc líbí. A jsem opravdu ráda, že jsem si tu knížku přečetla, protože jsem díky tomu poznala pro mě nové struktury vět a spoustu nových slov. Knížka se mi četla velmi dobře, příběh byl napsán poutavě a celkově si myslím, že je tento překlad vskutku krásný. A ta obálka... Ta je úplně nádherná!

Jak jsem již napsala, knížku bych doporučila všem. Pokud umíte nebo se zkrátka učíte německy, doporučuji vám přečíst si tento příběh i v tom německém jazyce, neskutečně vás to posune dopředu, anebo se u toho příběhu alespoň odreagujete. A pokud němčinu neovládáte, rozhodně neváhejte a přečtěte si českou verzi tohoto příběhu, slibuji, že nebudete litovat.

09.02.2022 5 z 5


Strom lží Strom lží Frances Hardinge

Po delší době sem přicházím s recenzí této knížky, která mě nesmírně mile překvapila. Popravdě jsem ji začala číst, protože mi tu již pár let leží a nikdy jsem se k ní nedokopala. Ale tenhle rok se to změnilo. A jsem za to moc ráda.

Námět je sám o sobě velice zajímavý a opravdu lákavý. A obálka, ta je nadpozemsky nádherná! Původně jsem od příběhu čekala lehce nadprůměrnou knihu, která nebude nic jiného než takový thriller pro teenagery. Ale ačkoliv se zde vyšetřuje záhada a je to místy mrazivé, tak to rozhodně neskončilo u toho. Děj je neskutečně dramatický, jsou zde jisté prvky magie, je zasazen do historie a otevírá téma emancipace. Kniha je napsaná opravdu poutavě a pokud se rozhodnete si tuto knížku přečíst, rozhodně dostanete více než jste čekali.

Knihu bych doporučila všem, koho zajímají výše zmíněná témata. A na věku podle mě nezáleží, může si ji v klidu přečíst jak dospělý, tak teenager.

09.02.2022 5 z 5