Byla jsem tu
kniha od: Gayle Forman
KoupitKoupit eknihu
Cody a Meg spolu vyrůstaly téměř jako sestry. Byly nejlepší kamarádky, věděly o sobě všechno… nebo si to Cody alespoň myslela. Megan je totiž mrtvá. Spáchala sebevraždu. Zdrcené Cody zůstane jen hluboký smutek a plno nezodpovězených otázek, protože nemá nejmenší ponětí, co se muselo dít, aby to Meg donutilo k tak tragickému, definitivnímu činu. A co víc – jak je možné, že ona sama neměla nejmenší tušení, co kamarádka prožívá? Pouští se tedy do složitého rozplétání motivů, které Meg k sebevraždě přiměly. Postupně vycházejí najevo nové skutečnosti, s nimi se však vynořují i další otázky. Kdyby Meg věděla, jak její sebevražda zasáhne rodinu, spáchala by ji? A může vůbec člověk v tak bolestném stavu, kdy mu možnost, že si vezme život, připadá jako jediné řešení, pochopit následky svého činu?...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304808/big_byla-jsem-tu-IKr-304808.jpg 3.8344Literatura světová, Detektivky, krimi, Romány
Vydáno: 2016, Yoli (ČR)
I was here, 2015
Komentáře (84)
Kniha Byla jsem tu

Na začátek bych chtěla pochválit YOLI za (opět) překrásný přebal knihy. V tomhle toto nakladatelství válí. Ale teď už k příběhu jako takovému... Jedná se o knihu určenou primárně teenagerům, avšak by si ji mohl s klidem přečíst i někdo starší, jelikož je dané téma celkem náročné na psychiku. Knížka je neskutečně svižná, téměř každou chvíli se v ní něco děje, a to nutí čtenáře číst dále. Dle mého názoru si autorka vybrala velmi zajímavé téma a příběh zpracovala velmi dobře. Jediné, co mi na příběhu nesedělo byl konec. Myslím si, že rozuzlení bylo velice slabé a urychlené. Je to škoda, protože větší část knihy mě ten děj opravdu zajímal, ale jakmile došlo k rozuzlení, již jsem neměla velkou motivaci číst dál.
Co z toho tedy vyplývá? Kdyby byl jiný konec, stala by se tato kniha jednou z mých nejoblíbenějších knih. Stále se dostala mezi mé oblíbence, ale rozhodně není tak vysoko jako mnoho knih, které jsem četla.
Knihu bych doporučila všem, kterým nevadí číst o ponurejších tématech a těm, kteří mají v lásce knihy od nakladatelství YOLI.

Jakmile jsem se začetla do první stránky, věděla jsem, že tohle pro mě nebude pětihvězdičková kniha. Zkrátka jsem od knihy očekávala průměr.
A to jsem více méně dostala.
Způsob, jakým Gayle Forman píše mi celkem sedl a knihu jsem přečetla za jediný den. Ačkoliv se příběh nevěnuje pozitivním tématům, tak mi zpříjemnil odpoledne.
Co je tedy nutno podotknout, hlavní hrdinka nebyla příliš sympatická a ani k vedlejším hrdinům jsem si nevybudovala žádný vztah.
Moc bych od tohoto neočekávala a třeba vás to mile překvapí.

Slušná YA kniha. Zajímavé téma i pro mne mimo tuto věkovou kategorii. Jak dalece známe své přátele a rozumíme jim?

Veľmi pekné napriek ťaživej téme, ktorá je nosným pilierom celého príbehu. No depresie, ktoré môžu viesť až k samovražde, sú súčasťou života, hoci sa nás možno priamo nedotýkajú, a určite pred nimi netreba zatvárať oči.

Přečteno za víkend, taková young adult rychlovka. Rozuzlení příběhu pěkné, trošku zvedl můj dojem z celé knihy.

Kniha nebyla nejhorší, ale ani nejlepší. Takový průměr. Mě osobně nebavila romantická linka a jak zde již někdo zmiňoval, ani hlavní postava knihy mi nesedla. Ale sto lidí, sto chutí. Věřím, že někomu se líbit může.

Púšťala som sa do toho s malo dušou a očakávaním, že preplačem celú knihu, keďže anotácia knihy sa ma osobne dotýka.
Avšak, našťastie, dej knihy sa uberal úplne iným smerom, ako som čakala. Každopádne, i keď to bola ťažká téma, čítalo sa to ľahko, príbeh bol zaujímavý. Nie vždy som s hlavnou hrdinkou a jej rozhodnutiami súhlasila, ale dokázala som pochopiť jej pocity.
Autorka zvládla skvelo opísať/chovaním ukázať, tie pocity viny, smútku, beznádeje, snahy ignorovať realitu, hnevu..., ktoré pociťovala Cody po strate Meg.
Romantická dejová linka mi tam spočiatku prišla trochu navyše, ale nakoniec mi to nevadilo a ich vzťah mi prišiel uveriteľný.
Knižka stojí za prečítanie, odporúčam.
Ak však hľadáte oddychové čítanie, toto nie je tá správna voľba.
Štítky
sebevražda pro dívky pro dospívající mládež (young adult) láska deprese přátelství USA (Spojené státy americké) rodinná tajemství
Autor a jeho další knihy
2019 | ![]() |
2016 | ![]() |