Ardein Ardein komentáře u knih

☰ menu

Vrána Vrána James O’Barr

James O'Barr nás zahalí temnotou, smutkem, bolestí a násilím. Úžasný náhled do autorovi zlomené duše, která hledá útěchu v postavě Vrány a jeho vlastní verzi spravedlnosti. Nikdy jsem neviděl lepší kresbu očí, kterým se právě vybavil záblesk ze šťastné a ztracené minulosti. Tolik bolesti a lásky v jednom pohledu... Neuvěřitelné!

20.08.2015 5 z 5


World of Warcraft: Kniha třetí World of Warcraft: Kniha třetí Walter Simonson

Nemám co bych vytknul. Kresba je naprosto parádní a vyprávění drží laťku vysoko. Oproti druhému dílu mi přijde, že si trojka lépe drží tempo a neustále na nás chrlí akci a spiknutí. Tak to má být! Krásný náhled do světa, který většina hráčů moc dobře zná. Už se těším na pokračování!

Mohu jenom doporučit! :-)

17.11.2014 4 z 5


Neočlověk Neočlověk Zdeněk Páv

Knížka se mi dostala do rukou náhodou jako příloha časopisu Pevnost. Musím říct, že to bylo velmi zajímavé čtení. Autor měl naprosto úžasnou fantazii a dokázal zajímavě poukázat na problémy doby. Pokud se čtenář při čtení dokáže zamyslet, tak získají povídky naprosto jiný výraz. Knížkou se můžete samozřejmě prokousat i bez pokusu o zamyšlení, ale o dost se tím připravíte.

Rozhodně stojí za přečtení! :-)

23.08.2014 4 z 5


Brazilský deník Brazilský deník Jaromír Bosák

Fantastické čtení! Knížku jsem měl přečtenou za chvíli a náramně se u ní pobavil. Pan Bosák přitahuje komické situace a umí je perfektně podat. Jeho humor mi sedí a deníky z fotbalových svátků mám fakt rád. :-)

Doporučuji fanouškům fotbalu, Míry Bosáka a hlavně dobrého humoru!

23.08.2014 5 z 5


Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Výborné čtení. Na Tolkiena je trochu lehčí, dá se říct. :) Sice to má být pohádka, ale rozhodně se tím nenechte zmást. Hobit je totiž samé překvapení a já si tuhle výpravu velmi užil. Jako trilogii, i Hobita jsem přečetl několikrát a pořád se k němu budu rád vracet. Tady totiž začíná velké dobrodružství, které nakonec přeroste v bitvu o Středozem, jak ji známe z Pána prstenů.

Opět musím říct, že je to povinnost! Krásná knížka. :)

18.04.2014


Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Výborné dílo! Tak odlišné od Hobita nebo Pána prstenů. Příběh z dávných časů o prokletí jednoho lidského rodu. Tuto knížku jsem přečetl jedním dechem a opravdu jsem si to užil. Nemám jí co vytknout.

Doporučuji! :)

18.04.2014 4 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Nečekejte Pána prstenů. Nečekejte Hobita. Silmarillion je v podstatě dějepis Středozemě, který Vás seznámí s mýty a legendami. Budete účastníkem prastarých bitev a stanete po boku hrdinů, kteří svými skutky a statečností ovlivnili chod dějin! No neberte to.. :)

Povinnost pro každého fanouška Středozemě! :)

18.04.2014 5 z 5


Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

Fantastický závěr ještě fantastičtější trilogie. Já fakt nemám, co bych tomuto příběhu vytknul. Pán prstenů je pro mě srdcová záležitost a navždy bude! :) Četl jsem to tolikrát, že si to snad pamatuji zpaměti a přesto se k této trilogii stále rád vracím. K této knížce navíc patří i dodatky, které rozšiřují čtenářovi znalosti o Středozemi a jejich hrdinech. Dozvíte se tak takřka vše. :)

Výborné čtení, výborný závěr trilogie. Povinnost pro každého správného fandu kvalitního fantasy! :)

18.04.2014 5 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Nemám, co bych vytknul. Bitvu o Helmův Žleb jsem si užil stejně, jako putování Froda se Samem. Dvě věže jsem přečetl, stejně jako první díl, již několikrát a pořád se rád do Středozemě vracím. Je to nejlepší fantasy dílo, jaké jsem zatím četl a opravdu pochybuju, že se mu něco dokáže vyrovnat.

Povinnost pro fandy žánru! :)

18.04.2014 5 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Mistrovské fantasy dílo! Nemám nic, co bych mohl vytknout. Četl jsem to několikrát a pokaždé si příběh užíval. Naprosto famózní je Tolkienova Středozem, kterou nechal ožít nespočtem ras, kultur, jazyky a vlastní historií (viz Silmarillion). Jestli někdo tvrdí, že je to "mrtvá země o které nic nevíme", tak můžu jenom říct, že mrtvé jsou mozkové buňky dotyčného a o Tolkienovi nic neví.

Povinnost! Moc rád se k této trilogii vracím! :)

18.04.2014 5 z 5


Metro 2034 Metro 2034 Dmitry Glukhovsky

Trošku slabší než první díl, ale nepřišlo mi to tak markantní, jak tu někteří tvrdí. U knížky jsem se bavil až do konce a hlavně skupinka hlavních postav byla perfektně nesourodá. Opravdu jsem si návrat do Metra užil, i když to nebylo s takovou pompou, s jakou na mě vlítnul díl první.

Doporučuji! :)

18.04.2014 4 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Geniální nápad zavřít zbytek lidstva (resp. co zbylo z Ruska) do metra, kde čekají až se na povrchu bude dát žít. Metro je rozdělené mezi různé organizace (fašisti, náboženští fanatici, vzdělaní lidé) a ty se mezi sebou zrovna nemusí. No a Arťom je potká všechny na své cestě za záchranou jeho okrajové stanice. A ne jenom je. Metro je plné záhad a mutantů. Mezi lidmi se mluví o vlacích plných duší zemřelých, které brázdí slepé koleje. Povídaček v Metru koluje více a Arťom se na vlastní kůži o některých přesvědčí. Knížka se četla perfektně, i když někdy mi přišlo, že se autor moc nechal strhnout popisem (třeba jednotlivých stanic).

Výborné čtení! :)

18.04.2014 4 z 5


Čtyři poslední věci Čtyři poslední věci Paul Hoffman

Pokračování "Levé ruky boží". Opět se shledáváme se starými známými, kteří jdou z jedné prekérní situace do ještě prekérnější. Naštěstí jsou velice dobře vycvičeni a tak si s nimi snad poradí. Tento díl mi přišel o něco slabší než jednička, ale nedokážu přesně říct proč. Asi celkově trochu poklesl. Uvidíme, co přinese díl třetí...

Pořád se ale jedná o dobré čtení. :)

18.04.2014 3 z 5


Levá ruka boží Levá ruka boží Paul Hoffman

Příběh se odehrává ve fiktivním světě, kde jsou užívány nám známé reálné názvy (řek, měst...) k označení smyšlených. Pořádně jsem se v tom doteď nezorientoval, což je ale pouze malá komplikace, protože příběh je překvapivě zajímavý a svého čtenáře jen tak nepustí. Točí se okolo mladého chlapce, který byl od malička vychováván v izolaci kláštera a cvičen k válečnému umění (vojevůdcovství, souboj...). Jak už to tak bývá, izolace netrvá věčně a hrdina je konfrontován s realitou. Jak se s ní popasuje a jestli vůbec přežije všechny intriky, to si autor schoval na další dva díly.

Přišlo mi to trochu zmatené, ale četlo se to dobře. :)

18.04.2014 4 z 5


Návrat Jediho Návrat Jediho James Kahn

Čtivé a velmi pěkné. Ale film mám mnohem radši. :)

18.04.2014 4 z 5


Dračí hora Dračí hora Lincoln Child

Opravdu zajímavé čtení. Pasáže o výzkumu byly asi nejzábavnější, ale už se moc dobře nepamatuji. Kniha se každopádně četla skoro sama, což vždycky vítám.

Můžu jenom doporučit! :)

18.04.2014 4 z 5


Tollrander: Klenot zakletého čaroděje Tollrander: Klenot zakletého čaroděje Thorleif Larssen (p)

Fantasy masakr jak má být! Neuvěřitelně zábavná knížka, kterou přečtete jedním dechem! Můžu jenom doporučit! :)

18.04.2014 5 z 5


Setkání v márnici Setkání v márnici Ross Macdonald

Vzpomínám si, že jsem tuto knihu našel ve starém kufru na chatě a protože jsem měl dočtené svoje fantasmagorie, tak jsem se do ní pustil a byl jsem mile překvapen. Jednalo se o moje první střetnutí s detektivním žánrem a musím říct, že to bylo docela dobré čtení. Jasně, pořád u mě vedou meče v hrdlech nepřátel, ale tato knížka mě dokázala zabavit a pobavit, což jsem od ní rozhodně nečekal.

Dobré čtivo! :)

18.04.2014 4 z 5


Temno přichází Temno přichází Joe Dever

Nesehnal jsem jedničku a ani pokračování. Do dneška mě to trochu mrzí, protože tento díl byl perfektním kouskem fantasy. Přečetl jsem ho několikrát a hlavní postavy si velice oblíbil. Vím, že to vychází z řady gamebooků od stejného autora a zkoušel jsem je i číst, ale nějak to není pro mě, protože radši čtu souvislé vyprávění, než abych furt někam otáčel. Snad se mi někdy poštěstí a já v nějakém antikvariátu narazím na zbylé díly o posledním rytíři z řádu Kai. :)

18.04.2014 4 z 5


Masakr za úsvitu Masakr za úsvitu G. F. Frederick

Ani nevím, co mě tenkrát dotlačilo ke koupi. Možná jsem na dovolené dočetl knihu a nic jiného okolo nebylo? Nevím. Ale docela mě to tenkrát zabavilo a bylo to slušně čitelné. Abych se ale přiznal, tak od té doby jsem po této knížečce znovu nesáhl, což asi také o něčem vypovídá. Jako jednorázovka je to ale dobré. :)

18.04.2014 3 z 5