Andyska007 Andyska007 komentáře u knih

☰ menu

Happy Hour Happy Hour Jiří Slíva

Jiřího Slívu mám ráda pro jeho milá dílka a inteligentní humor. Před několika lety jsem byla na jeho výstavě "Můj šálek Kafky" - Židovský humor v kresbě a grafice Jiřího Slívy v Galerii Roberta Guttmanna.
Tuto knížku jsem si půjčila v knihovně kvůli čtenářské výzvě a mám v plánu ji vrátit v nejzazším možném termínu, abych si v ní mohla co nejdéle znovu a znovu listovat.

26.04.2024 5 z 5


Goldstein píše dceři Goldstein píše dceři Irena Dousková

Kniha je napsaná zajímavou formou dopisů. Píše otec své 25leté dceři, se kterou se od jejích pěti měsíců neviděl, protože emigroval do Izraele. Pokoušela jsem se vcítit do Josefa i do Kláry, více se mi to dařilo právě u dcery. Zkoušela jsem si představit, co otci odpovídala. Určitě jsem ráda, že jsem nejprve četla trilogii o Helence Součkové.

23.04.2024 5 z 5


Darda Darda Irena Dousková

Ano, třetí díl trilogie je úplně jiný než předchozí dva. Jsem ráda, že jsem to díky Databázi knih věděla předem. Nemusela jsem příliš srovnávat s Budžesem a Oněginem.
Je to díl nejsmutnější, protože život taky takový občas bývá. Jako děti nebo studenti vnímáme okolní svět mnohem radostněji než ve středních letech. Děj knihy se posouvá i díky úvahám Heleny, líbily se mi rozhovory s jejím zesnulým otcem. S názory hrdinky dost souzním, jsme podobně staré. Nad knížkou budu i po přečtení ještě hodně přemýšlet.
Kéž by autorka napsala ještě další díl...

17.04.2024 5 z 5


Oněgin byl Rusák Oněgin byl Rusák Irena Dousková

Budžes se mi líbil tak, že jsem hned utíkala do knihovny pro Oněgina. A nelituji! Tato kniha se mi líbila snad ještě více. Někdy jsem se smála nahlas (což se mi už dlouho nestalo), vzápětí mě přepadl smutek z toho, co Helena zažívá jak v soukromí, tak celkově v tehdejší společnosti. Knihu bych doporučila jako povinnou četbu pro všechny, kteří si myslí, že za socialismu bylo líp...

11.04.2024 5 z 5


Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

Divadelní hra, kterou jsem viděla kdysi, se mi moc líbila. A kniha ještě víc! Je v ní perfektně popsaná doba normalizace vnímáním malé holčičky. Obsahuje humorné situace, ale člověka při čtení místy až mrazí.

04.04.2024 5 z 5


Čekání na kocoura Čekání na kocoura Michaela Klevisová

Krásné, milé povídky o kočkách, koťatech a kocourech. A o životě. Nejsem Kočkař, ale všem Kočkařům upřímně závidím...
Od M. Klevisové jsem četla několik detektivních příběhů a těším se na další. Nejprve ale poběžím do knihovny pro další díl povídek o kočkách.

01.04.2024 5 z 5


Mazací tramvaj Mazací tramvaj Magda Stachula

Kniha se zčásti odehrává v Krakově, kde jsem minulý podzim strávila pár krásných dní, zčásti pak v Praze. Nápad s kamerou na mazací tramvaji se mi zdá super. Děj je zajímavý, líbilo se mi, že je vyprávěný z pohledu několika postav, které se střídají ve vyprávění. Napětí graduje až do závěrečného finále. Ze začátku mi dalo trochu práci se začíst, ale zbytek knihy vše napravil.

26.03.2024 4 z 5


Kdyby tak na mě někdo někde čekal Kdyby tak na mě někdo někde čekal Anna Gavalda

Před několika lety jsem od autorky četla román Prostě spolu, který se mi moc líbil. Kvůli čtenářské výzvě jsem proto ráda sáhla i po této knížce. A nelituji...
Povídky Anny Gavaldy jsou jako jednohubky, které sice slupnete rychle, ale zanechají vám dobrou chuť na jazyku, příjemně v žaludku a zahřejí u srdce. A po snědení litujete, že už došly...

18.03.2024 5 z 5


Tiché hlasy Tiché hlasy Patricia Gibney

Opět napínavý příběh. Líbí se mi, že se kromě detektivní zápletky vždy řeší i soukromý život inspektorky Lottie. Také se nemůžu dočkat dalšího dílu.

13.03.2024 5 z 5


Čas je výkřik uprostřed noci Čas je výkřik uprostřed noci Pavel Zajíček

Knížku jsem koupila už před dvěma roky synovi k Vánocům, ale sama jsem se k ní dostala až nyní, když jsem se dozvěděla, že autor zemřel...
Postřehy, pocity, myšlenky rozervané duše uprostřed probdělých nocí...

po zdi se prošel stín anděla
odněkud jsem ho znal
vyskočil z okna
a zmizel za nejbližším rohem
zůstaly po něm vůně a ticho
přestal jsem chápat kdo je kdo
v tý zvláštní hře
několik minut po půlnoci
poskvrňuju papír

13.03.2024 5 z 5


Nulová linie – Reportáž z Ukrajiny Nulová linie – Reportáž z Ukrajiny Lenka Klicperová

Tak co jiného si přečíst na druhé výročí této hrozné války... Autorka popisuje převážně první rok ruské okupace a zatím máme za sebou už druhý rok a kdoví, kolik nás jich ještě čeká...
Lenka Klicperová píše poutavě, zajímavě. Člověk má pocit, jako by s ní byl na místě děje. Popisuje hrdinství vojáků, dobrovolníků i civilistů. Na druhou stranu ukazuje i fakt, že ne všichni Ukrajinci chtějí bojovat, že ve východních frontových městech se najdou i lidé, kteří vítají ruskou armádu. Uvádí svoje hojné zkušenosti z válečné žurnalistiky, ale přiznává i, že má docela obyčejný strach. Moc děkuji za tuto knihu. Obdivuji nejenom Lenku, ale i Taylora a další české dobrovolníky.

03.03.2024 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Nadčasová kniha. Četla jsem jedním dechem. Je mi z toho až smutno, když si uvědomím, že se v současnosti řítíme do stejného průšvihu. Jenom se bavit, nevyčnívat a, pokud možno, nepřemýšlet...

25.02.2024 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Využila jsem toho, že si dcera knihu půjčila kvůli maturitní četbě. Trochu náročné a hodně zajímavé čtení.

20.02.2024 4 z 5


Uvědomění Uvědomění Monika Návratová

Knížku si přála dcera k Vánocům. Mladá básnířka píše poezii pro mladé, nejsem tedy úplně cílová skupina. Ale sbírku jsem si s chutí přečetla. Autorce fandím, ať se jí daří i v další tvorbě.

Kdyby tak byl můj život kniha
přesně bych znala další věty
kde čeká štěstí, kde jen tíha
kde ohnout rohy, zlámat hřbety

A které stránky vytrhat
to věděla bych především
proč život není kniha
proč není...
nevím

netuším

14.02.2024 4 z 5


Jižák, město panelů, snů a mýtů - s fotografiemi Karla Cudlína Jižák, město panelů, snů a mýtů - s fotografiemi Karla Cudlína Jan Lukavec

My jsme zase vždycky říkali Jižák :-) Kniha je zajímavá, ale jiným způsobem, než jsem očekávala. Je hodně akademická, hodně se tam píše o sídlištích obecně. A já bych se raději dočetla zajímavosti o výstavbě Jižáku, o jeho současnosti, o příbězích, které na něm autor zažil. Takové Ustláno na růžích a pod nebesy po jihoměstsku...
Takže kniha má určitě svojí velkou hodnotu, ale mě trochu zklamala.

13.02.2024 3 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Knížka se mi líbila kdysi i teď. "Když někoho chytí někdo, jak jde žitem kdes". Nebo to bylo trochu jinak?
To, že není v knize tolik akce, neznamená, že jde jenom po povrchu. Naopak jsou v ní zásadní myšlenky o dospívání, o smyslu lidské existence... Do hlavního hrdiny se dokážu vžít, myslím, že takových Holdenů by se i dneska našlo dost a dost...
Nicméně jsem si všimla, že kniha vzbuzuje rozporuplné reakce. A to je dobře! Ukazuje to sílu sdělení, genialitu autora. Každý čtenář má potřebu se vyjádřit. V tom je síla (některých) knih.

07.02.2024 5 z 5


Tati, tobě přeskočilo Tati, tobě přeskočilo William Saroyan

Útlá knížka, ale tolik důležitého o životě se z ní člověk dozví... Nedá se přečíst za jedno odpoledne a to je dobře. Člověk nad textem přemýšlí, vrací se dozadu, možná přemítá nad svým dětstvím. Zdánlivě jednoduché, ale krásné čtení.

01.02.2024 5 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Nádherná kniha. Poprvé jsem ji četla asi před 30 lety. Teď jsem si ji zase půjčila z knihovny svých rodičů, staré a otrhané vydání. Děj se odehrává ve 30. letech 20. stolení na Jihu USA. Myslím si, že i dnes k nám promlouvá moderním jazykem a téma diskriminace je stále živé. Moc se mi líbí literární styl vyprávění z pohledu osmileté holčičky, však ona je leckdy vyspělejší než dospělí obyvatelé městečka.

27.01.2024 5 z 5


Rabínka v zácviku Rabínka v zácviku Kamila Kopřivová

O judaismu si čtu ráda. O Kamile jsem se dozvěděla v rozhovoru s ní v jednom časopise. Její životní příběh mě moc zaujal. Česká dívka, která nemá židovské kořeny, se rozhodne konvertovat k judaismu a pak se dokonce stane první českou rabínkou! Už to není rabínka v zácviku. 4. září 2023 byla v londýnské Westminsterské synagoze ordinována rabínkou. Škoda jenom, že zatím nepůsobí v Česku...
Kniha je zajímavá, včetně krásných ilustrací. V nevelké knize se o židovství dozvíme opravdu hodně. Autorka věci vysvětluje srozumitelně, z pohledu dnešního člověka, důraz dává na reformní židovství. Dozvěděla jsem se, že člověk může být věřící Žid a přitom žít moderní život a mít moderní uvažování.

21.01.2024 5 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Svižný, napínavý děj. Kriminalisté, jako skoro vždy, komplikovaní. Možná nějaký "normální" člověk takovou práci ani dělat nemůže. Knížka se mi líbila, autorce fandím a těším se na její další knížky.

12.01.2024 4 z 5