Andyska007 Andyska007 komentáře u knih

Obálka knihy V Caracasu bude nejspíš stále tma V Caracasu bude nejspíš stále tma Karina Sainz Borgo

Velmi sugestivní kniha. Popisuje hrůzy v diktaturou sužované Venezuele, zároveň však poeticky líčí vzpomínky na dětství hlavní hrdinky. Při čtení mi běhal mráz po zádech. Uvědomila jsem si, že přerod z prosperující demokratické země v brutální diktaturu a všeobecný zmar se může odehrát kdekoli. I u nás.
Autorka je spisovatelka a novinářka, ale já mám pocit, že je duší zároveň básnířka. Na malém prostoru dokázala rozprostřít strhující děj pomocí poetických metafor, dokázala dokonale popsat krutou proměnu své země.

21.01.2026

Obálka knihy Andělé smrti Andělé smrti Patricia Gibney

Nedávno jsem dočetla poslední díl série a pro porovnání jsem si teď dala první díl. Samotnou mě překvapilo, kam se za pár let hlavní hrdinové posunuli (Lottie, Boyd, Kirby, Lynchová atd.) Nebo někdy také neposunuli, že... Myslím, že se trochu změnil i styl psaní. První díl se mi zdá mnohem propracovanější než ten poslední. Jako by spisovatelka už trochu podléhala rutině. K novým dílům budu asi trochu kritičtější.

14.01.2026

Obálka knihy Tři vdovy Tři vdovy Patricia Gibney

Příběh byl opět čtivý, detektivní zápletka napínavá. Vyústění mě zase tolik nenadchlo, ale přesto se mi i tento díl série moc líbil.

10.01.2026

Obálka knihy Smrt na podpatcích Smrt na podpatcích Tina Frennstedt

Skvělá detektivka i celá série. Dala jsem si všechny knihy hezky popořádku a nelituji.

02.01.2026

Obálka knihy Poslední fotografie Poslední fotografie Tina Frennstedt

Tento díl série je ozvláštněn tím, že je Tess postavena mimo službu a kriminální případ řeší s dánskými kolegy. Opět moc hezká detektivka.

17.12.2025

Obálka knihy Očistec Očistec Tina Frennstedt

Opět se detektivka dobře četla a měla spád. Odehrává se převážně na švédském venkově. Kromě zajímavé zápletky a soukromého života hlavní hrdinky je dobře popsáno i prostředí. Jako bych také stála na jihošvédském pobřeží a slyšela šumění mořských vln. Jenom se mi tento díl oproti předchozím zdál malinko překombinovaný.

12.12.2025

Obálka knihy Silnice č. 9 Silnice č. 9 Tina Frennstedt

Celkově je v sérii zajímavé téma odložených případů. Tento díl se mi moc líbil, mám ráda hlavní hrdinku, děj pěkně plyne a udržuje čtenáře v napětí.

10.12.2025

Obálka knihy Nezvěstná Nezvěstná Tina Frennstedt

Kamarádka na DK pozitivně hodnotila pátý díl této série. Navnadilo mě to a půjčila jsem si první díl. A nelituji. Svěží detektivka, zajímavé téma odložených případů, sympatická hlavní hrdinka. Poběžím do knihovny pro druhý díl.

02.12.2025

Obálka knihy Děti holocaustu Děti holocaustu Helen Epstein

Moc zajímavá a poutavě napsaná kniha. Zároveň je téma velmi náročné a smutné. Je hrozné, čím si rodiče těchto dětí za války prošli a jak se to přenáší dál a dál - dnes už víme, že trauma má i třetí, čtvrtá generace...

30.11.2025

Obálka knihy Nepatrná ztráta osamělosti Nepatrná ztráta osamělosti Eli Beneš

Kdyby to šlo, dala bych deset hvězdiček... Román je moc dobře napsaný, měla jsem pocit, jako bych události, ale hlavně pocity, prožívala spolu s hlavním hrdinou. Ta osamělost, ztráta iluzí, bezvýchodnost a trochu i naděje byla úplně hmatatelná. Na konci mě to nutilo si domýšlet, jak asi život Petra mohl pokračovat. Nejlepší kniha, kterou jsem zatím letos četla.

23.11.2025

Obálka knihy Co v mých knihách není Co v mých knihách není Viktor Emil Frankl

Od autora jsem četla dvě knihy o smyslu života a nyní se mi díky dceři dostala do rukou i tato. Frankl zde popisuje svůj život, svoje myšlenky. Je to zčásti až filozofické pojednání. Život to byl nelehký, ale rozhodně měl smysl.

04.11.2025

Obálka knihy Boží týpek Boží týpek Karel Müller

Týpky z Pastoral Brothers znám z podcastu, který ráda poslouchám. Kniha mě ale tolik nevtáhla. Lépe řečeno její půlka, kde rozmlouvá Karel se svým kacířským já. Texty, kde Jakub popisuje život Ježíše, jeho význam a smysl víry, se mi líbily moc. Proto hodnotím také tak napůl...

30.10.2025

Obálka knihy Možná že odcházíme Možná že odcházíme Jan Balabán

Takové jednohubky, krátké povídky. Některé se čtou lehce, z některých na člověka padá tíha. Ale všechny mi zůstanou v mysli a ještě dlouho se nad nimi budu zamýšlet... Kniha si určitě zaslouží četná ocenění.

23.10.2025

Obálka knihy Mokré suché listí Mokré suché listí Isabel Bono

Sbírku (ne)básní jsem přečetla rychle. Teď si jí ale položím na noční stolek a nejspíš ještě mnoho týdnů si v ní budu listovat, pročítat a nechávat na sebe působit myšlenky autorky, které jsou křehké, intimní a ze života.

ticho se přeceňuje
Toužím po tom, aby mi vletěl oknem
do pokoje pták, rozbil sklo a naplnil
prostor mým křikem.

16.10.2025

Obálka knihy Sudety: Ztracený ráj Sudety: Ztracený ráj * antologie

Uspořádat knihu povídek ze Sudet je určitě dobrý záměr. Líbila se mi výprava, nádherné ilustrace. Všechny povídky jsou čtivé, ale jenom některé se mi opravdu líbily.

14.10.2025

Obálka knihy Odřanie: Novým Polskem od Slezska k moři Odřanie: Novým Polskem od Slezska k moři Zbigniew Rokita

Moc zajímavé téma, vždyť i naše republika má svoje "území po Němcích" s různě pokroucenou historií. Líbí se mi, že autor v knize popisuje nejenom fakta, ale i vlastní zážitky a až filozofické úvahy.

30.09.2025

Obálka knihy Mrtvý z hory Storr Mrtvý z hory Storr J. M. Dalgliesh

Čtivý detektivní román. Pachatele jsem sice tušíla, ale to vůbec nevadí. Líbí se mi silná linka soukromého života hlavního hrdiny. Zločin byl objasněn, jak to bude s Duncanem dál, na to si budu muset počkat do příštího dílu...

22.09.2025

Obálka knihy Mrtvá z ostrova Skye Mrtvá z ostrova Skye J. M. Dalgliesh

Trochu pomalejší rozjezd, ale brzy jsem se do knihy začetla. Líbilo se mi, že není popisován jenom kriminální případ ale i soukromý život hlavního hrdiny. I když místy jenom v náznacích, snad se v dalším díle dozvíme víc. Dobře je také vylíčená atmosféra a prostředí ostrova Skye a jeho obyvatel. Těším se na druhý díl.

11.09.2025

Obálka knihy Tma je jen další druh světla Tma je jen další druh světla Lucie Fedurcová

Na Islandu jsem nikdy nebyla a vyprávění o něm mě zaujalo. Jsou to tedy spíše takové střípky, postřehy, pozorování islandského života. Autorka tři roky pracovala v bistru v islandském městečku. Kniha nejde moc do hloubky.

04.09.2025

Obálka knihy Lover/Fighter Lover/Fighter Kristina Hamplová

Ano chaotické, ano trošku nedotažený závěr... Ale mně se toto dílko moc líbilo. Krátké kapitoly, text nutící k zamyšlení a k přemýšlení o současném světě. Na druhou stranu úsměvné počtení...

29.08.2025

Zavřít