AndreaCekanova AndreaCekanova komentáře u knih

☰ menu

Příběh akvamarínu Příběh akvamarínu Miriam Blahová

Krásný příběh přináší objevování pohnuté historie, lásku, která zdánlivě nemá budoucnost i nevyléčitelnou nemoc. Miriam nechává hrdinku tápat, objevovat, naslouchat i trpět, dokud nedojde k vlastnímu rozhodnutí, které rozhodně nebude z nejlehčích. Cesta k nalezení vlastních hodnot nebývá snadná. Ale to my čtenáři máme rádi.

24.02.2023 5 z 5


Zpíváš, jako bys plakala Zpíváš, jako bys plakala Zuzana Kultánová

Silný příběh reflektující pocity a vlivy, o kterých se ani u vínečka s nejkou příliš nemluví. Sloupává vrstvu dokonalosti a je jedinečný svou syrovostí. I tohle může být niterní pohled na život.

05.02.2023 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Originální antiutopistická vize, které ale chyběl pořádný příběh (nejen to). Autorce se podařilo šokovat, ale už nepříliš dobře pracovala s potenciálem sdělení. Ovšem obálka je z marketingového hlediska naprosto dokonalá.

22.01.2023 3 z 5


Vypravěč Vypravěč Dave Grohl

Skvělá kniha, kterou nelze nemilovat. Dave Grohl vypráví o svém životě, splněných snech, prohrách, o smrti a o lásce s pokorou, která chytne za srdce.

22.01.2023 5 z 5


Tajemství černé dámy Tajemství černé dámy Kateřina Loučková

Hutná historická fantasy romance s krásnými popisy a neotřelými výrazy. S postavami, které si zamilujete a se zápletkou, kterou budete chtít rozluštit. Má láska naději navzdory stavovským překážkám? A co spravedlnost, když intriky sahají dá než si můžete představit? Tenhle příběh mě skutečně přikoval k četbě, ráda se k němu zase někdy vrátím.

22.01.2023 5 z 5


Co když žádné zítra nebude? Co když žádné zítra nebude? Dagmar Digma Čechová

Příjemná oddechovka, která se dobře čte a nutí čtenáře zamyslet se, jestli se štěstí neschovává u nich doma, zatímco jej hledá jinde. Někdy stačí změnit jen zaběhnutou rutinu.

22.01.2023 5 z 5


Smrdutý kojot Smrdutý kojot Rosana Zvelebilová

Otevřela jsem, přečetla, zavřela, utřela slzu a začala číst znova od začátku. Ani po 448 stranách se mi nechtělo postavy a jejich svět opouštět. Čtivý příběh, který si na nic nehraje, dokáže šokovat i potěšit. Humor, hrůza, dobrodružství i láska tam, kde byste ji nečekali.
"Vskutku povedené literární dílo," souhlasil by Winton.

13.07.2022 5 z 5


Prázdniny za trest Prázdniny za trest Petra Langová

Čekala jsem jen romantickou oddechovku a letní lovestory, ale dostala jsem krásný příběh o dospívání, uvědomění si priorit a objevování minulosti. Na hrdinku nečekala jen láska, díky které si čtenář připomněl, jak vášnivě a bezhlavě se dá zamilovat, ale i spousta nástrah, oproti kterým se pětka z dějepisu jeví jako nic.

16.06.2022 5 z 5


Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Komorní příběh o rodinném tajemství, které vyplouvá napovrch navzdory tomu, že pravda se celou dobu zdá nedostižitelná. Tři postavy vypráví události z minulosti i přítomnosti, každý má svůj pohled na běh věcí a čtenář si postupně skládá dílky do celku. Příběh vás pohltí vyprávěním, které je poetické, plné metafor a fantaskních výjevů. Za krásou jazyka se ovšem skrývají děsivé skutečnosti a tahle kombinace vás naprosto pohltí. Vše navíc umocňují úžasné ilustrace, a na obálku se ještě pořád nemohu vynadívat. Úchvatné.

16.06.2022 5 z 5


Příběh slunečnice Příběh slunečnice Miriam Blahová

Nejsem typický čtenář romantiky, ale ráda zabrousím i do neznámých vod. Tady mě příjemně překvapila kombinace současnosti a minulosti. Autorka zde staví do střetu moudrost stáří a mladistvou netrpělivost, ale zároveň vyzdvihuje hodnoty, které v průběhu let zastínil náš životní styl či moderní doba. To si postupně uvědomuje i hlavní hrdinka Natálie a my tak můžeme sledovat její pozvolnou proměnu z rádoby dospělé slečinky na mladou ženu. Určitě to je jedna z knih, které dám přečíst svým dcerám.

09.04.2022 5 z 5


Cesta do blikajícího pekla Cesta do blikajícího pekla Šárka Andrlová

Syrová zpověď, která šokuje svou upřímností a tím, kam až je závislý člověk schopen zajít.

19.02.2022 5 z 5


Věrtel pohádek a pověstí z celého Česka Věrtel pohádek a pověstí z celého Česka Zdeněk Zajíček

Pohádky ze všech koutů republiky, pojaté tradičně i netradičně, vždy ale s humorem, nebo s poučením. Když se jeden přejí princeznami, je to rozhodně příjemné osvěžení.

09.02.2022 5 z 5


Fantastické psaní Fantastické psaní Klára Smolíková

Skvělá příručka, která naučí, jak rozproudit fantazii a ukáže nejen dětem základy tvůrčího psaní. Vše zábavnou formou. Rozhodně mohu jedině doporučit!

09.02.2022 5 z 5


Marta spí Marta spí Romy Hausmann

Nápad dobrý, provedení špatné. Začátek neuvěřitelně vleklý, zmatený a překombinovaný. Od poloviny parádní jízda. Ke konci uměle natahované, ztráta napětí, gradace nula. Napsané je to celkem čtivě, ale udělat z toho kratší novelku by prospělo příběhu i čtenářům.

23.01.2022 2 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Skvělá myšlenka a poutavě zpracovaná, ale nemůžu si odpustit porovnání a závěr, že tématu více těží stejnojmenný seriál. Ten se kromě popisů květin a potahů křesel soustředí daleko více na věci, které by tento režim přinesl.

25.12.2021 3 z 5


Nikdy nezapomenu Nikdy nezapomenu Adriana Wetterová

Svým způsobem je to hezký a romantický příběh se silným morálním podtextem. Je nesporné, že autorka má hodně talentu (a určitě o ní ještě uslyšíme), používá květnaté a neotřelé obraty, ale pak je bohužel z textu cítit určitá nevyzrálost. Epilog jakoby měl být omluvenkou za předešlé hříchy.

10.11.2021 3 z 5


Nesejdeš z cesty Nesejdeš z cesty Dagmar Digma Čechová

Po dočtení mě ta obálka vyloženě děsí. Ne, nechcete znát svou budoucnost. Velmi silné a netradiční téma, které má obrovský potenciál. Autorka z něj v rámci svého žánru vyždímala všechno, co šlo. Čtení bylo místy náročné, styl psaní se trochu lišil od autorčina obvyklého stylu, nicméně k závažnému tématu to skvěle sedlo. Vzpomněla jsem si u čtení na Erbenův Štědrý den: "Však lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu, nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati jistotu!" Rozhodně kvalitně zpracované téma.

07.11.2021 5 z 5


Okno s dívkou a ptáčkem Okno s dívkou a ptáčkem Dagmar Digma Čechová

Knížku jsem vzala do ruky s očekáváním, že budu mít týden co číst. No... a za jeden den bylo po ní. Příběh hezky plynul, prostředí krásně popsané, motivy a charaktery postav perfektně vykreslené. I přesto, že jsem si byla od jisté chvíle celkem jistá, jak to všechno dopadne, velmi mě bavilo sledovat proměnu postav. Možná bych uvítala trochu delší poslední kapitolu, ale ve finále příběhu nic nechybělo a byla to skvělá "jednohubka", která zpříjemnila podzimní dny.

05.11.2021 5 z 5


Rozsudek smrti Rozsudek smrti David Urban

Byla jsem zvědavá, jak se autor povídek popere knihou. A musím říct, že to dopadlo skvěle! První část možná působila trochu rozkouskovaně, jako by se lepilo víc dílů dohromady, ale pak do sebe všechno začalo zapadat a příběh byl jedna velká jízda. Sice bych v závěru měla jednu připomínku k Jardovo počínání (nechci prozrazovat), ale omluvila bych ho jeho stavem. Konec byl totiž naprosto dokonalá tečka za tím vším. Do posledního řádku.

29.09.2021 5 z 5


Výjezdovka Výjezdovka David Urban

Místy trochu vaty, ale celkově se mi kniha líbila. Je super, že si konečně můžeme přečíst o skutečné policejní práci v takto příjemném podání.

24.09.2021 4 z 5