Rozsudek smrti

Rozsudek smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468166/bmid_rozsudek-smrti-5vR-468166.jpg 4 133 40

Jarda Horák slouží u městské policie, je šťastně ženatý, s manželkou čekají prvního potomka a práci u mužů zákona je plně oddaný, byť se občas setkává u kolegů s výsměchem kvůli svému dobráctví a blahosklonnému postoji ke spodině společnosti. Během jedné noční služby jsou s kolegou přivoláni k potyčce bezdomovců a narkomanů na kraji města, která skončí brutálním znásilněním a vraždou. A přestože pro většinu přítomných policistů zapadne do dlouhé řady hrůzných zážitků, pro Jardu se noční výjezd stává předzvěstí nešťastného sledu událostí, které obrátí naruby celou jeho budoucnost. Kolik ran osudu člověk ustojí, než ztratí veškeré mravní a morální zásady?... celý text

Nunynka
Nunynka
16.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Vůbec nevím co k této knize napsat. Dlouho mě žádná kniha takhle nedostala. I když čtenář od začátku ví, jak se to všechno bude dál v knize odehrávat,stejně je kniha strašně napínavá. Místy mě bylo opravdu až zle a strašně ùzko. A to si myslím,že takovýto žánr mám už načtený. Za mě fakt bomba. Moc se mi kniha líbila.

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
13.03.2024 4 z 5

Strhující příběh z policejního prostředí.
Jarda Horák je šťastný městský policista. Jeho práce ho baví, s manželkou čekají miminko. Náhle se však všechno změní s Jardovou diagnózou a zdá se, že přišel o všechno. A rozhodne se pomstít.
Zápletka je tak nějak řečena už dopředu, přesto mě děj nesmírně bavil a musela jsem knihu dočíst a neodložit. S hlavním hrdinou jsem do určité chvíle dokázala soucítit.
Hra o přežití se mi líbila víc, ale i tak rozhodně doporučuji přečíst.


Kopretinka784
Kopretinka784
12.02.2024 4 z 5

Nedávno jsme přečetla Hru o přežití a tak jsem nečekala nic veselého. Tak jako v předchozí knize reálný příběh, který díky krátkým kapitolám rychle ubíhal.
Nevím proč, ale zdroji nákazy hlavního hrdiny jsem nevěřila a tak mě poslední dvě věty příběhu nepřekvapily. Jen jsem čekala, že se objeví dřív. Ale to by pak snad dopadlo všechno jinak. Kdo ví. Jen autor. Jeho záměr ukázat, jak si osud zahraje s člověkem, se podle mého podařil.

wendulka321
wendulka321
03.02.2024 5 z 5

Včera večer jsem začala a kdyby mi už pak únavou nepadala hlava tak bych ji dorazila, jak mě to chytlo. Bylo to skvělé krátké kapitoly, pěkně ubíhaly a ten konec no tak tem mě dostal.

AndreaOn
AndreaOn
06.11.2023 3 z 5

Prvni, rekneme, tretina super, potom jsem uz vedela, co bude dal i konec jsem odhadla hodne rychle a ztratilo to pro me nejak smysl. Musim rict, ze me dost stvalo, jak si hlavni hrdina nepamatoval zasadni udalosti sveho zivota, ktere se staly max. pred tremi mesici, a dlouho tapal, proc, kde a kdy. Premena povahy cloveka, ktery se ocitne v teto situaci, je proste jasna a pochopitelna.

petulik330
petulik330
05.11.2023 5 z 5

Sledujeme proměnu strážníka městské policie, který je pro druhou šanci pro všechny až po člověka, který je pro pomstu schopen všeho.
Jarda Horák je strážníkem městské policie v Praze a svou práci miluje. Stejně jako svou těhotnou manželku. Jednoho dne se však jeho život zhroutí jsou domeček z karet a on se vydává na cestu pomsty.
Autor nám v knize ukazuje příběh člověka, který je zkoušený osudem a kolik toho člověk snese než se z optimisty a dobrého člověka stane mstitel a duševně nevyrovnaný člověk, který již nevěří na druhé šance.

MirkaProk
MirkaProk
18.10.2023 5 z 5

Nooo, tak za mě fakt dobrá kniha. Kniha se čte velmi dobře, děj má spád a ten konec, fakt hustý. Pro mě příjemné překvapení, že i česká detektivka může být takhle dobrá. Určitě přečtu nějakou další knihu od tohoto autora.

MisaSutcliff
MisaSutcliff
16.10.2023 3 z 5

Rozsudek smrti mi před nějakou dobou půjčila mamka, ať si to přečtu, že je to skvělý. A já jí odkejvala, že jo, že se k tomu někdy dostanu. No a o nějaké dva roky později se tak skutečně stalo. Co si budeme, ve finále jsem byla poměrně příjemně překvapená!

Už je to poměrně dlouho, co jsem sáhla po nějaké krimi detektivce, tak jsem neměla moc velká očekávání. Jako plus jsem ale od začátku brala, že David Urban je zkušený kriminalista, tak se nemusím bát nereálných manýrů. Brzy jsem k plusům přidala i fakt, že přesně do těhle manýrů si autor sem a tam trochu rýpne. Na druhou stranu Sběratele kostí miluju i s titulem z biologické antropologie.

Dějová konstrukce je vlastně poměrně jednoduchá. Jardovi Horákovi, oddanému příslišníkovi městské policie, se během pár dní úplně rozsype život. A tak čtenář sleduje, jak se tenhle morálně rovný a bezúhonný člověk láme a propadá do temnoty. Jeho příběh se podle potřeby prolíná s pohotovostní výjezdové skupiny a kriminalisty, kteří budou mít opravdu hodně práce.

Jedná se o příjemnou oddechovku, která je sice lehce předvídatelná, ale i tak vás snadno vtáhne do děje a přiměje otáčet stránku za stránkou. Za hlavní devizu však stále považuji to, že je autor kriminalista a tak kniha ukazuje, že vyšetřování není vždy tak snadné a průkazné, jako se nám snaží namluvit různé kriminálky. Jenže i tady je nakonec pachatel dopaden a případ uzavřen. Je také úsměvné s jakou péčí autor jednotlivé postavy pravidelně rozlišuje a na jaké detaily upozorňuje.

Je také zajímavé sledovat rozpad osobnosti Jardy Horáka. Co se musí stát, aby se ze slušného člověka stal postrach? Pro něj samotného to byl rozsudek smrti, který mu obrátil život doslova naruby. Sám se sice nechtěl vzdát, život přitvrdil, aby ho zlomil. A pak? Pak už nebylo cesty zpět.

Přestože jsem detektivku nečetla ani nepamatuji, Rozsudek smrti jsem si užila. Možná právě proto, protože byl vybočením z mých obvyklých mantinelů. A i když se mě pravidelný čtenář detektivek nestane, seznámení s autorem to bylo příjemné!

Toňula
Toňula
28.08.2023 4 z 5

Dost dobrý, jak by řekli dnešní mladí..opravdu jsem nečekala, jak mě kniha chytne..velmi dobře vystavěný děj, napínavý až do překvapivého konce..mám dalšího oblíbeného autora českých detektivek!

KnihoSny
KnihoSny
16.08.2023 5 z 5

Fiiiiha tak toto bylo fakt dobre dobře to autor zamýšlel a vymyslel dá se říct že ne vše je tak jak si myslíme kniha má dost témat které mě zajímají je to napínavý mohu jen doporučit

Danago
Danago
11.08.2023 4 z 5

Kniha je mírně předvídatelná, hned na začátku jsem odhadla , kam děj spěje. Přesto musím přiznat, že některé scény se mnou hodně otřásly. Na českou krimi je to hodně drsné. A pachatel jeho jednání se dá pochopit , bohužel. Smutné místy hodně smutné.
Autor psát umí, kniha mě převážně bavila.
Jako audio skvělé načtené a zrežírované.

bagel
bagel
15.05.2023 4 z 5

V první polovině jsem se nemohla od čtení odtrhnout, pak ale tempo trochu opadlo a děj byl až moc brutální. Podrobné popisování práce policie mě bavilo - je znát, že autor u policie pracuje. Bohužel možný obrat v závěru jsem tušila od počátku, proto hodnocení snižuji.

janina66
janina66
27.04.2023 4 z 5

Audiokniha s výbornou četbou Filipa Švarce.
Je to má první kniha od autora. Vcelku se mi líbila. Taková uvěřitelná, i když trochu depresivní. Kniha je plná zvratů. Hlavní hrdina Jarda pátrá na vlastní pěst. Jeho pomstichtivá jízda je až ďábelská. Ten konec jsem tak trochu tušila, byl pro Jardu hodně trpký.

pohoda58
pohoda58
16.04.2023 3 z 5

Brutální příběh s napínavým dějem.

intelektuálka
intelektuálka
20.02.2023 4 z 5

To velké zlé město - a kontrastní pohledy ....

Na policejní práci - a na člověka stojícího na okraji společnosti ....

Kolik snese muž - než se jeho morální zásady změní ?

Dobře a zajímavě napsáno - a vzhledem k autorově profesi snad i skutečný případ ....

Ale ten závěr jsem nečekala ....

Janadvorackova
Janadvorackova
08.11.2022 4 z 5

Docela brutál, ale ta změna charakteru je uvěřitelná. Až jsem si říkala, že takhle přesně bych přemýšlela také. Nevím, jestli i jednala :). V určité chvíli už to bylo trochu na hraně. Ale když člověk nemá co ztratit? I když v jeho případě... jak se to vezme.
Konec jako by překvapil, i když použitá možnost se mi z děje vyloupla už o chvíli dříve.

Olous1
Olous1
27.09.2022 3 z 5

Moje první setkání s autorem. Na začátku dobrý,pak trochu zdlouhavé,konec ušel. Místy i trochu vulgární. Za mě průměr 80%.

soukroma
soukroma
21.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Docela čtivé a v zásadě děsivé - námět by se ani nemusel týkat policisty, ale kohokoli. S policií ale do toho vstoupilo příliš mnoho postav různě provázaných, se skinheady i feťáky, jen aby děj zahoustl. Nicméně otázky HIV ohledně jeho nakažlivosti/přenosu byly i u nás dostatečně veřejně známy před čtvrt stoletím, vlastně už na konci 80. let, takže nechápu, proč jsou zainteresovaní, včetně klíčových postav, tak hloupí ignoranti (děj se odehrává podle jiných indicií v nedávné době). Proto jen průměrné hodnocení.

marci8
marci8
12.09.2022 2 z 5

Nápad je dobrý a neotřelý. Jinak mi kniha přijde lehce naivní a málo propracovaná. vystupuje tam zbytečně moc postav, které neznáme a nejsou více popsány a tak kniha klouže v tomto smyslu po povrchu. Děj je předvídatelný a nečeká na nás žádné překvapení.

Fufina093
Fufina093
06.09.2022 2 z 5

Je to tak divně napsané, jako slohovka ve škole. A hrozně předvídatelný a naivní, pochybuju, ze by ho jako měšťáka nenapadla souvislost.

Autorovy další knížky

David Urban
česká, 1973
2021  82%Rozsudek smrti
2021  76%Výjezdovka
2020  70%Tři opice
2022  85%Hra o přežití
2023  78%Déjà vu

Kniha Rozsudek smrti je v

Právě čtených1x
Přečtených151x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených9x
Knihotéce97x
Chystám se číst88x
Chci si koupit16x