Prázdniny za trest

Prázdniny za trest https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490598/bmid_prazdniny-za-trest-Yic-490598.jpg 5 83 32

Namísto vysněné dovolené u moře čeká sedmnáctiletou Annie nedobrovolný pobyt s otcem a jeho novou rodinou v zapadlé jihočeské vesnici. Když se ale Annie seznámí s místní partou amatérských herců, a dokonce se zamiluje do hereckého kolegy, prázdniny začnou naplno. Zároveň začínají vyplouvat na povrch rodinná tajemství a ukazují, že se Annie v řadě věcí mýlí. Že by i ve svých citech?... celý text

Přidat komentář

lalela
18.03.2024 5 z 5

Skvělá oddychová knížka, nechybí v ní nic, co by nepatřilo k létu, slunce, láska. Kdysi takové krásné knížky psala Lenka Lanzová, tato knížka mě vrátila do dob mého mládí.

laura
16.10.2023 5 z 5

Příběh plný slunce, vůně léta, romantiky, hádek, ale i prvních krůčků lásky, která tápe, dělá přešlapy, pálí, ale i něžně objímá...

Annie byla střelená, ale kdo v jejím věku nebyl? A Šimon, to byl borec nakonec (i když někdy i na pěst :). Divadlo, duchové, legendy, hořící ohně, hvězdy nad hlavou, sny i pády. Příběh nabitý smíchem, něžností, krásou i něhou. Moc se mi to líbilo.

Vtipné, čtivé, hravé a snivé. Přesně tak, abyste tomu věřili. Abyste se vrátili v čase do těch dob, kdy největší problém života byl: A co když se mu nebudu líbit?

Ještě teď mám na rtech připitomnělý úsměv a vůbec se mi nechce zpátky do reality :)

Skvělé!


mstychov
18.08.2023 5 z 5

Hlavní hrdinka příběhu se jmenuje Annie. Seznamujeme se s ní ve chvíli, kdy místo dovolené u moře musí odjet ke svému tátovi, maceše a jejímu synovi. Vrací se jí vzpomínky na dobu, kdy byli rodina.

Annie se ze začátku ani trochu nesnaží zapadnout do zajeté rodiny, vlastnící hospůdku. Dělá jen problémy a marně přemýšlí nad tím, proč musí být uvězněná na malé vesnici, místo užívání si u moře.

Annie se postupně seznamuje se spolkem amatérských herců, ale i personálem hospůdky. Zamiluje se a nepříjemný pobyt se ze dne na den stane o poznání příjemnějším.

V knize mě bavily jak postavy, tak zajímavý příběh. I přesto, že jsem již podobné zpracování viděla ve filmu, tak toto si nese své originální pojetí. Například historické prvky, divadlo či pár zvířecích tlapek navíc.

S hlavní hrdinkou jsem se od začátku ztotožnila a naprosto chápala její rozhořčení. Její táta byl sympaťák. Oblíbila jsem si také Viky, která se později stala její kamarádkou.

Příběh jsem zhltla na jeden dech. Jedná se o nápaditý dívčí román, jaký si zaslouží místo v knihovně u všech, kdo mají rádi romantiku prosvícenou slunečními paprsky.

Oblíbená věta z knížky:
Funěl mi do ucha a z tónu jeho hlasu kapal sliz.

Besa
27.07.2023 5 z 5

Skvelá letná oddychovka. Aj keď som už na young adult stará, mám ich aj tak rada, oddýchnem si a dostanem sa do úplne iného sveta. Hlavná hrdinka má prázdniny, má naplánovanú dovču v Taliansku s kamoškou, namiesto toho ju šupnú na celé prázdniny otcovi a macoche do dedinského balíkova. Chúďa puberťáčka, až mi jej prišlo ľúto. Naštvaná na celý svet ale veď kto by nebol. No a potom sa začína odvíjať prázdninový príbeh. Milý, plný slnka, leta, priateľstva, lásky, dobrých a zlých rozhodnutí.

petulkapeta
22.07.2023 4 z 5

Tato kniha mi byla doporučena a rozhodně jsem nebyla zklamana. Teda ze začatku jo,hlavni hrdinka Anna se chovala jako pipka..ale pak nastesti dostala rozum..pekna letni jednohubka

Leny68
25.04.2023 5 z 5

Dávno nejsem cílová skupina, ale od téhle autorky jsem asi před rokem četla knihu Kde končí nebe, která mě naprosto ohromila. Tak jsem zkusila i její dívčí román a jsem podobně nadšená. Krásné a něžné vyprávění o prvních láskách, opepřené milým a vkusným humorem.

Rudyamon
25.11.2022 5 z 5

Když jsem si přečetl knihu Kde končí nebe, musel jsem pokračovat s další knihou této skvělé spisovatelky. Byl jsem varován, že je to dívčí román, který neocením. Naštěstí jsem neposlechl a s chutí se pustil do čtení. Příběh jsem si vychutnal do poslední stránky a musím říct, že jsem asi divný... tu knihu prostě miluji...

tittanie
12.10.2022

Nejsem cílovka, ale někdo to tady srovnával s Lanczovou, kterou mám spojenou s dospíváním a mám její knihy mám moc ráda.
Musím říct, že podoba s Lanczovou mi moc nepřišla nebo jsem už stará.

pogmanka
16.09.2022 5 z 5

Bylo to krásné vzpomínání na knížky od Lenky Lanczové, které jsem milovala. Ani tady tomu nebylo jinak. Příběh jsem si moc užila, postavy si oblíbila a nasála atmosféru krásného a něžného dívčího románu. Od autorky si určitě přečtu ještě něco dalšího.

Iva2020
16.08.2022 3 z 5

I když nejsem úplně cílová skupina …s velkou chuti jsem si přečetla a nezklamala= moc pěkná oddechovka na léto…stylem mi hodně připomíná Lanczovou, kterou mám z dob dospívání přečtenou celou.

BlueberryMuffin
31.07.2022 4 z 5

Asi prvních 60 stránek mě hlavní hrdinka neskutečně vytáčela a nutila jsem se to přelouskat. Ne kvůli stylu psaní ani ničemu takovému, jen jak moc byla na ránu. Což ale zároveň značí, že protivná puberťačka je ztvárněná skvěle. Pak se to zlomilo a šlo o milý příjemný příběh, kde mi toho zadrhlo jen málo. :)

Lilinka.Ká
21.07.2022 5 z 5

Jeden z nejhezčích románů pro dívky - ale myslím, že zdaleka ne jenom pro ně - co jsem za poslední dobu četla! Sama jsem pár let hrála divadlo, tak jsem si scény z nácviku divadelního představení ohromně užila, ale i zbytek příběhu byl skvělý. Romantika, legrace, trocha napětí... Tohle já ráda!

Sharona73
20.07.2022 5 z 5

Příjemná letní oddechovka s přesně tou správnou dávkou romantiky a sentimentu, pro dívky i mladé ženy.

jitka_dankova
18.07.2022 2 z 5

Klasický příběh, kdy vzpurná rozmazlená protivná holka skončí nedobrovolně na malé české vesnici, aby tam nějak procitla a našla štěstí, lásku a sama sebe. Asi až moc jsem se na ten příběh těšila, ale bohužel jsem se knihou jen horko těžko prokousávala. Může za to ten začátek, hlavní hrdinka se tam zhulí, věčně někomu lže, vymýšlí si a ze zlosti připraví na přítelkyni svého otce dost ošklivou věc. Právě kvůli všem těmto věcem jsem nějak nemohla hlavní hrdinku vystát. Jasně, že se v průběhu příběhu postupně lehce měnila, ale tahle ošklivá pachuť ze začátku ve mne při čtení už zůstala a nepustila. A nezachránil to ani ten princ z pohádky, za kterého tam byl Šimon. I romantika v knize mi přišla tak trochu na sílu a nedostala se mi nijak pod kůži. Prostě pro mne to není, v příbězích asi potřebuji hrdinky, které mají lepší charakter. Nicméně chápu, že jiné může tenhle příběh z prostředí malé české vesnice oslovit.

anndrra
15.07.2022 5 z 5

Kniha pro mě byla obrovským překvapením. Příliš jsem od ní nečekala. Říkala jsem si, že na dívčí románky už jsem trochu stará a tudíž jsem neměla velká očekávání. Klidně jsem je mít mohla. Bylo to skvělý. Příběh se četl sám, oba hlavní hrdiny jsem si oblíbila. Všechno dávalo dokonalý smysl a charaktery byly krásně vykreslené. Moc se mi líbilo, že se autorka nebála lehce zabrousit k těžším tématům. Jediné, co mě mrzí, je obálka. Osobně by mě od čtení vyloženě odradila. Evokuje sice starou dobrou Lanczovou, ale tenhle příběh je mnohem svěžejší, než co si pamatuju románky od Lenky, takže to dle mého spoustu mladých, kteří jsou cílovou skupinou může odradit. Což je škoda.

LaBobule
12.07.2022 5 z 5

Davno nejsem cilova skupina, ale i tak jsem to zkusila precist. Musim rict, ze se mi to libilo. Hlavni hrdinka je nekdy pekne otravna a desne naivni, ale to k jejimu veku proste patri.
Byla to takova jednohubka pro odreagovani.

Dela90
11.07.2022 4 z 5

(SPOILER) Annie je sedmnáct a místo vysněné dovolené u moře, jí čeká léto v zapadlé vesničce se svým otcem a jeho novou rodinou. Ze začátku je naštvaná kompletně na všechny a všem háže klacky pod nohy. Nadě, nové partnerce svého otce vyčítá, že je táta opustil a dává jí to dost sežrat. Svého nevlastního bratra Šimona nemůže vystát, neustále se dohadují a přitom spolu mají tak hezkou minulost. Annie se seznámí s místní partou, kteří hrají amatérské divadlo, které režíruje právě Šimon. Navíc se Annie zamiluje do hereckého kolegy. Léto plyne, Annie zkouší s ostatními divadelní hru a u toho se začne rozplétat příběh její rodiny, který není ani zdaleka takový, jak si myslela. A co víc, potká tu pravou letní lásku?

Knížka byla příjemnou oddechovkou na letní dovolenou. Normálně bych po ní asi nesáhla, protože už nejsem vyloženě cílová skupina. Tady jsem trošku narazila, protože Annie byla prostě puberťák, který mi ze začátku knížky doslova lezl na nervy. Ale tak všichni jsem nějací byli, že? ... Hrozně moc se mi líbilo zkoušení divadelní hry, krásně promyšlená do posledního detailu. A pak je tu Šimon - Kluk, který se tváří, že ho, jeho nevlastní sestra vůbec nezajímá, ale opak je pravdou. Děj byl dosti předvídatelný, ale četlo se jako po másle. Na letní čtení je to, to pravé.

001Terka456
01.07.2022 5 z 5

Jedním slovem geniální. Už se mi dlouho nestalo, aby mě nějaký dívčí román takhle pohltil a nemohla jsem se od něj odtrhnout. Paní Langová mi svým stylem psaní připomíná trochu Kasie West, a moc se mi líbilo, že to nebylo jenom zamilované letní čtení, ale velkou roli v příběhu hrajou i rodinné vztahy, důvěra a síla přátelství. A na konci jsem skoro brečela, jak mě to dojalo.

broskev28
30.06.2022

Na základě hodnocení jsem čekala víc - určitě to nebylo špatné, je to dobře a čtivě napsané, ale tuhle knížku bych zařadila do četby pro náctileté. Takže já, která jsem Lenku Lanczovou nehltala - neb jsem starší věková kategorie - jsem si sice skvěle odpočinula, ale nejsem nijak nadšená a oslněná.
Chápu, že právě ty běžné příběhy všedních dnů obyčejných lidí jsou jaksi nejméně zajímavé, žádné velké šoky a skoky, takže určitě prímová letní oddechovka. Ovšem i takových znám mimo kategorii YA dost, a podle mě určitě lepších: Když panda tančí, Spolubydlící, Jedna musí z kola ven, Malé černé a devět žen nebo třeba pohádková Víno a čáry.
Takže záleží na čtenáři, jako ostatně vždycky.

AndreaCekanova
16.06.2022 5 z 5

Čekala jsem jen romantickou oddechovku a letní lovestory, ale dostala jsem krásný příběh o dospívání, uvědomění si priorit a objevování minulosti. Na hrdinku nečekala jen láska, díky které si čtenář připomněl, jak vášnivě a bezhlavě se dá zamilovat, ale i spousta nástrah, oproti kterým se pětka z dějepisu jeví jako nic.