amenufus amenufus komentáře u knih

☰ menu

Nutné lži Nutné lži Diane Chamberlain

(SPOILER) Některým obdobím a událostem se záměrně vyhýbám, jako třeba právě období rasové segregace, je to pro mě moc náročné čtivo. Nicméně hodnocení mě přesvědčilo. Těsně před závěrem mi tam některá rozuzlení přišla až moc, nicméně jinak jsem byla čtenářsky spokojená. SPOILER. A teda na své si přišel i milovník happyendů ve mě!

08.02.2023 4 z 5


Clona Clona Samuel Bjørk (p)

MOŽNÝ SPOILER
Sestupná tendence kvality autora.
Co už mi přijde přespříliš je neustálá orientace pachatelů na vyšetřovatele. Potřetí za sebou, to už je moc. Navíc o to víc do očí bijící, když jsou jednotlivé knihy situované tak krátce časově od sebe.
Souhlas s ostatními, chybí mi nějaké wow. Na to, jak byly jednotlivé vraždy precizně provedené mi odhalení přijde takové zplácané, dalo se z toho vyždímat víc...

19.06.2020 2 z 5


Minuta na rozloučenou Minuta na rozloučenou Hana Marie Körnerová (p)

Četla jsem od ní nejprve tři knížky včetně Heřmánkového údolí a byla jsem nadšená. Bohužel, kdybych tuhle četla jako první, k dalším bych se určitě nedostala. Přišlo mi, že děj zasazený do Jižní Ameriky autorku žánrově zavál spíš do děju telenovely. Na mě až příliš červená knihovna.

01.02.2020 1 z 5


Ráno, v poledne a večer Ráno, v poledne a večer Sidney Sheldon

Pro mě tedy spíš takové hodně letní čtení, nic, proč bych se k autorovi vracela.

21.07.2019 2 z 5


Vlčí jáma Vlčí jáma Jarmila Glazarová

Nemůžu tak úplně souhlasit s komentáři. Knížka pro mě nebyla pouze depresivní. Přestože děj spěl ke svému smutnému konci, rozhodně bylo i pár nadějných chvil, které ukazovali, že na Janu, i přes její situaci, čeká jiný život. A tyhle pasáže, kdy autorka popisuje přírodu, roční období a vše vůkol, to bylo opravdu krásně, hřejivě napsáno. Stejně tak si nemyslím, že otčím byl jen slaboch. Je potřeba si uvědomit, do jaké doby je děj zasazen. Každý z aktérů byl určitým způsobem v okovech své doby a jen jejich charaktery a životní osudy určovali jejich možnosti.

21.07.2019 5 z 5


Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem Laura Gutman

Četla jsem abych si udělala v hlavě inventuru a posloužila, jak jsem potřebovala.

21.05.2019 4 z 5


Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Nesbo, to je pro mě samé nahoru a dolů. Je k podivu, jak s HH zvládnul napsat díl, který jsem přečetla za noc a další, který jsem četla půl roku. Nicméně po HH ode mě dostal další šanci. Čekala jsem, že vzhledem k počtu stránek, to bude kapku jiné. A bylo, ale můj šálek kávy nee.

06.04.2019 2 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Když mě už trochu irituje Nesbovský styl vyšetřovatele, co si vlastně dělá co chce... Na zadek jsem se z knížky neposadila, takový mírný nadprůměr

28.02.2019 3 z 5


Normalizované životy II Normalizované životy II Adam Drda

Kapitola o sportovcích mi přišla slabší, vůbec by tam být nemusela. Jinak pěkně zpracované.

25.02.2019 3 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Ty opakující se hrátky se slovy naznačující Harryho smrt, už ne prosím. A bohužel nejslabší byl pro mě závěr. Poslední tečka s Aurorou mě vysloveně naštvala. Naštěstí předchozích 600 stránek se opravdu povedlo!

28.01.2019 4 z 5


Hygge - Prostě šťastný způsob života Hygge - Prostě šťastný způsob života Meik Wiking

Mě se líbila. Neměla jsem od ní žádná očekávání. Pěkně zpracováno, zajímavě doplněno statistikami, recepty. Proč ne ????

27.01.2019 3 z 5


Život a doba soudce A. K. Život a doba soudce A. K. Zdeněk Zapletal

Jde o doslovný přepis seriálu, takže nedoporučuji, pokud jste již sledovali, potom zde nenajdete nic nového. Já okusila až druhou řadu, takže pro mě to bylo příjemné čtení. Rozdělené pěkně do jednotlivých kapitol dle případů.

07.02.2018 3 z 5


Krkavčí matka? Krkavčí matka? Veronika Hájek Hurdová

Jsem nastávající maminkou a něco takovéhoto jsem si opravdu potřebovala nutně přečíst :-)
Líbí se mi autorčin přístup, kdy se snaží nejen vychovat děti, ale zároveň si u toho zachovat zdravý rozum. Knížka se mi moc líbila a jsem přesvědčena, že v následujících letech se k ní budu čas od času ještě ráda vracet.

07.11.2017 4 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Tak další díl za mnou. Dala bych tak 3,5 hvězdy. Takhle je určitě na vyšší úrovni než první dva, třetí zatím nepřekonal.
Já vám nevím, přišlo mi, že od chvíle, co se postupně začaly odkrývat karty, začalo se to kazit. Tenhle byl příbuzný tohoto, tenhle v minulosti zastřelil tamtoho, atd, atd. Puzzle se začaly skládat dohromady, ale až moc urputně. Prostě za mě trochu překombinované.

30.10.2017 3 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

MOŽNÝ SPOILER!
Konečně jsem se u třetího dílu dočkala a knížka vzala náležitý spád. Už jsem začínala mít trochu obavy!
Takže za mě velká spokojenost. Už u předchozího dílu jsem však mírně kritizovala Holeův přístup k alkoholu, který je dost předvídatelný, no jo, alkoholik... Tzn. přijde průšvih, démon alkohol se vrátí, ale Henry nad ním stejně zas dočasně zvítězí. Uvidíme jestli tenhle scénář bude pokračovat i v dalších knihách. Stejně jako další má výtka a to smrt žen, na kterých Henrymu záleží. Ano, i zde, potřetí v řadě jsme se dočkali. Tak snad se těchto klišé do budoucna Nesbo vystřídá (no už podle anotace u IV. knihy vidím, že se toho asi ještě chvilku nezbaví). Všeobecně tedy spokojenost, budu doufat, že teď už z této úrovně neklesne a pokračuji v sérii dál.

24.10.2017 4 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

MOŽNÝ SPOILER
Tak se dále doslova prokousávám Nesbem. Druhý díl bohužel nebyl moc velkým povzbuzením. Pro mě zůstal na úrovni prvního, takže poměrně nízké. Musím se přiznat, že už teď mi vadí Harryho vztah s alkoholem. To, že k němu ve slabé chvíli může vždy znovu sklouznout, aby nakonec stejně ukázal, že je pašák. Po druhé knize také zjišťuji, že každá žena, na kterou byť jen mrkne, zřejmě zemře, velmi pravděpodobně násilnou smrtí . Tak snad se těchto stereotypů Nesbo v dalších dílech zbaví. Nicméně to nevzdávám a jdu na další díl. Už se těším, až se prokoušu k těm, které jsou prý skvělé :)

18.10.2017 2 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Po Keplerovi jsem se konečně odhodlala k Nesbovi. Jako překrm jsem si dala Lovce hlav, který nebyl úplně špatný a po nějaké chvíli mě docela chytnul. O Netopýrovi jsem už dopředu slyšela ze svého okolí poměrně negativní recenze. Ani mě bohužel nijak neuchvátil, byl dost vleklý, neustálé příběhy týkající se australské historie a osobních vzpomínek postav na okraji děje mě spíš zdržovaly. Takový ten pocit, že se nechcete od knížky odtrhnout (takhle mě rozmazlil Kepler) jsem zažila cca 50 stránek před koncem a to jen na chvíli, než nátlak na čtenáře opět mírně zeslabil. Nebylo to vysloveně zlé, ale ano, čekala jsem asi jako ostatní stěžující víc. Nicméně, z nějakého zvláštního popudu jsem si pořídila rovnou všechny knížky v sérii, pojedu tedy dál a budu se těšit na ty, které jsou prý záživnější :)

11.10.2017 2 z 5


Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Tahle kniha má vše. Při čtení jsem nijak nepospíchala, knížku jsem si dávkovala. Postavy jsou moc hezky propracované, občasné filosofování jim svědčí. Líbí se mi také, že se autor nebojí rozepisovat historické souvislosti. Břemeno rodinného dědictví jde aplikovat do jakékoliv doby, tady bylo však to provedení excelentní!

22.09.2017 5 z 5


Všemi smysly Všemi smysly * antologie

Řadu autorek vůbec neznám a tak jsem chtěla zkusit nějaké lehčí čtení, přeci jen od toho soubory povídek většinou jsou. A účel knížka splnila. Kvalita povídek se různila, ale celkově za mě OK :)

04.09.2017 3 z 5


Deníček moderního páru aneb Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil Deníček moderního páru aneb Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil Dominik Landsman

U třetí autorovy knížky už pro mě nějak jeho humor přestal mít to kouzlo. Asi je to tím, že u první je člověk mile překvapen jiným stylem, než je zvyklý, u druhé už ví do čeho jde a tak ho nakonec už nemá co překvapit, protože ví že obraty a vtipy jsou stále stejné.

04.09.2017 1 z 5