Nutné lži
kniha od: Diane Chamberlain
KoupitKoupit eknihu
Grace County, malé město na v Severní Karolíně před padesáti lety, v době rasových nepokojů a státem nařízených sterilizací. Právě zde a v této době se odehrává příběh dvou mladých žen, které se jen zdánlivě ocitají na opačných koncích společenského žebříčku. Ivy Hartová ztratila oba rodiče a ve svých patnácti letech se musí postarat o svou babičku, starší sestru i bratrance. Na malé tabákové farmě se potýká nejen s postupujícím stářím své babičky, ale také s duševní nemocí své sestry a vlastní epilepsií. Bytostně si uvědomuje, že celá situace začíná být nad její síly. Tou dobou se Jane Forresterová stává sociální pracovnicí v Grace County a nemá ani tušení, jak moc bude zapotřebí její pomoci. Velmi rychle se v životě svých klientů citově angažuje, což jí způsobuje problémy nejen u jejího šéfa, ale také v jejím soukromém životě. Jane je ale Hartovými velmi přitahována a pomalu odhaluje temná tajemství jejich malé farmy. Již brzy se ocitne před rozhodnutím: Podnikne drastické kroky na jejich záchranu, nebo bude riskovat boj proti všemu, o čem věří, že je špatné? Jak může poznat, že to, v co věří, je správné, když jí všichni okolo tvrdí, že je to špatné? Nastává čas lží z nutnosti....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408865/big_nutne-lzi-9tR-408865.jpg 4.6360Literatura světová, Romány, Pro ženy
Vydáno: 2019, Ikar (ČR)
Necessary Lies, 2013
Komentáře (128)
Kniha Nutné lži

Výborná kniha!
Protože - když se mi již něco od autora líbilo, čtu i další knihy - nezjišťuji, o čem budou.
Byla jsem tedy velmi překvapená, jak se děj vyvíjí, o čem vlastně je - a zastavíte se až na konci.
Moc se mi líbila - velmi dobře se čte, téma je ohromně zajímavé, neobvyklé.
Je velmi dojemná.
Navíc se člověk dozví zase něco nového.
Rozhodně doporučuji!

Knihu jsem zakoupila v akci tzv. "do počtu". Nečetla jsem anotaci s tím, že se nechám překvapit a překvapená rozhodně jsem! Téma z nedávné historie jsem neznala a velmi mě zasáhlo. Příběh je čtivě napsán, pečlivě propracován, knihu nešlo odložit. Čtrnáct mých knižních přátel ohodnotilo knihu pěti hvězdičkami a já se k nim jednoznačně přidávám.

Další zajímavé téma - nedobrovolné sterilizace v USA - dobře napsaná knížka...jen časový skok na konci knihy byl zbytečně dlouhý.

Od autorky jsem četla Soukromé vztahy (nevěrohodné a divné) a Světlo pod hladinou (červená knihovna). Tahle kniha je rozhodně o třídu výš, plnohodnotný společenský román, žádné čtení pro ženy.
Depresivní je vylíčení Jihu v 50. letech, kde si bílá žena nemohla sednout do auta k černochovi, aby na sebe nepřivolala hanbu a na něj pomstu Ku-Klux-Klanu. Depresivní je zaostalost tabákových plantáží, kde se pohybují jen černoši a bílá chátra. A depresivní jsou jižanské požadavky na ženu z „lepších vrstev“, která má důstojně reprezentovat manžela, pečovat o svůj zevnějšek, vařit večeře, a hlavně, hlavně nechodit do práce. Silné téma, čtivě zpracované. Příjemné překvapení.
Poznámka: Eugenizační program nucených sterilizací v Severní Karolíně byl ukončen v r. 1974. K poslední z násilných sterilizací romských žen v ČR došlo r. 2010.

Nádherná kniha, která mne nadchla. Čtivá. Zajímavé téma jako je život sám. Vřele doporučuji!
Štítky
chudoba, bída pro ženy sociální práce farmy, hospodářství farmáři tabák prarodiče a vnoučata psychologické romány společenské romány USA (Spojené státy americké)
Autor a jeho další knihy
2021 | ![]() |
2019 | ![]() |