alsha alsha komentáře u knih

☰ menu

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Děkuji za úžasné dílo, možnost vstoupit do historie regionu, který je tak pestrý, drsný, autentický. Lidské, dojemné, poučné. Těším se na další knihy této paní autorky.

29.04.2024 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Motivován netflixovským seriálem jsem se pustil do četby. Milé překvapení svou promyšlenou vědeckou rovinou, i nakonec ne tak velkým množstvím postav, díky němuž to nebylo až tak složité, zorientovat se v nich.

20.04.2024 5 z 5


Rváčov I Rváčov I Džian Baban

Parádní počteníčko i pokoukáníčko, kresba místy až enigmatická, nutí listovat tam i zpět. Ten typ komiksového zážitku, který má smysl čas od času zopakovat, protože se zjeví cosi nového v dalších vrstvách a významech.

03.04.2024 5 z 5


Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román Matyáš Namai

Podvečerní hodinka s touto knihou doplňující informace ze seriálu o další detaily a kontext. Absurdní svět sovětského člověka nasvícení zase trochu jinak.

26.03.2024 5 z 5


Podivuhodná robotí expedice Podivuhodná robotí expedice Jindřich Janíček

Milé překvapení v části knihovny určené dětem. Spoustu skrytých vtípků, jak scénáristky, tak kreslíře. Pokusím se podsunout surikatám na čtení, sympatický zářez do jejich čtenářských deníků. Zavzpomínal jsem na zážitky z ábíčkovských klasik, které mi dílko připomnělo.

22.02.2024 5 z 5


Kriegel - Voják a lékař komunismu Kriegel - Voják a lékař komunismu Martin Groman

Úžasné čtení. Nejen osud Františka Kriegela, ale i kontext doby jsou podány tak, že mě dostaly k pohledům na naše moderní dějiny nečekaným. Poctivá, dvacetiletá práce autora je znát z každého řádku, citace, obrázku. Životní dílo. Děkuji za inspirativní čtení!!!

14.08.2023 5 z 5


Skoncovat s Eddym B. Skoncovat s Eddym B. Édouard Louis (p)

Po přečtení Jak se stát jiným, což bylo mé první setkání s E. Louisem, jsem nemohl jinak, než šáhnout po jeho prvotině. Je to zajímá perspektiva, po přečtení poslední knihy číst tu první. Něco už víte, něco se opakuje, přesto tato první promlouvá ke čtenáři trochu jinak. Každopádně velmi užitečné čtení, v mnohých rysech se potkává s tím, jak na mě působila v devadesátkách moje široká rodina, kde se nešlo mezi bratránky pro ránu daleko, kde byly role můžu a žen jasně rozděleny, kde u některých spolužáků byla domácnost nasměrovaná k televizi stejně tak jako u Bellegueulů a kde se velmi těžce vystupovalo komukoliv jen trošku odlišnému ze zaběhnutých kolejí. Podobně jako na francouzském venkově...

05.08.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Precizní stavba příběhu, občas velmi zoufalé pocity z bezvýchodného čtení. Nicméně z Listopádu jsem byl více zničen. Zde spíše nepřestává čtenář věřit vlastním očím, jak se může marnost vršit nad marnost. Kvalitní četba (24h stačí) na letní den dovolené. Děkuji!!!

03.08.2023 5 z 5


Tajný život domorodců Tajný život domorodců Jan Kholl

Čtivé, uvěřitelné, životem okořeněné čtení, u kterého jsem byl lapen do pasti ztotožnění jsa na počátku páté dekády života. Před nedávnem jsem četl román Bolest, kde ve stejné životní etapě bilancovala žena stejného věku. Zajímavé srovnání různých úhlů pohledu na neměnnost (ne)rodinného života a důvody, proč zůstávat... Těším se na další počin autora!

02.08.2023 5 z 5


Glatz Glatz Tomasz Duszyński

Jeden červencový víkend s touto knihou. Poutavé čtení s vhledem do historie a autorova pozvánka do Kladska. Některé postavy v předzvěsti dnů příštích dokáží nahlížet to špatné v tehdejším Německu, a tak trošku sýčkují... je otázkou, zdali měli někteří tak jasno o tom, co je špatné a co dobré, která politická partaj vede zemi do záhuby. Pokud snad ano, pak je to víc než děsivá představa... Už se těším na další knihu ze série.

24.07.2023 5 z 5


V zrcadlové síni V zrcadlové síni Liv Strömquist

Čtivé, zábavné, poučné. Mám rád tyhle nekomiksové komiksy. Jeden červencový večer došlo i na tento. Překlad obsahuje pár perel a přiléhavě soudobých anglicismů.

17.07.2023 5 z 5


Bolest Bolest Cruja Šalev

Román, který mne provázel na cestách Evropou v červenci 2023. Každé souvětí, každý obraz jsem porovnával se svou zkušeností, svým světem. Risi, Miki a Ejtan se mi proplétají osobním životem posledních pár let. Jednou v roli toho. Potom druhého. Faktor ztotožnění zafungoval a já si četbu užil. Kniha přišla přesně v tu dobu, kdy měla a jsem rád, že jsem se vypravil do Izraele po čtyřicítce...

15.07.2023 5 z 5


Jak se stát jiným Jak se stát jiným Édouard Louis (p)

Neuvěřitelně naléhavé, existenciální čtení. Moje první setkání s Eddym mě totálně uchvátilo. Věty plynoucí, hrabalovsky souvislé, emocionálně francouzsky exaltované. Čtení jsem si užil jako už dlouho ne. Knížka mě provázela na cestě po Švédsku a budu ji mít ještě dlouho otisknutou v sobě. S chutí si přečtu další autorova dílka.

06.07.2023 5 z 5


Introvertka chodí na terapii Introvertka chodí na terapii Deborah Tung

Lehké čtení o těžkých věcech. Je to dar, když někdo umí o emocích a těžkostech niterného světa uvažovat, malovat a psát s takovou lehkostí. Moje první setkání s autorkou a určitě ne poslední. Děkuji za ukázání způsobu jak na to, nejen při pohledu do sebe, ale i kolem, obklopen citlivými dušemi...

04.07.2023 5 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Pro mě až ta druhá knížka po neuvěřitelné knize rozhovorů Svědectví o životě v KLDR. Díky převzetí několika pasáží ze severokorejské propagandistické rétoriky byla četba klouzáním mezi exotickým bedekrem a "učebnicí VUMLu". Za dva večery bylo po všem, faktograficky obohacující, děkuji!

04.07.2023 4 z 5


Vzpomínky na úhoře Vzpomínky na úhoře Anna Cima

(SPOILER) Konec školního roku a tato kniha jako večerní společník. Velmi mnoho pocitů a dojmů, zamyšlení se nad konečným verdiktem, který si tu neodpustím. V prvé řadě pro mě velmi poutavé přiblížení japonských reálií a doplnění mozaiky toho, co o Japonsku vím z popkultury. Magický realismus, který se začne v druhé polovině knihy rozšiřovat až v propojení do konečného vyznění knihy, mi ze začátku neseděl, ale postupně se stal nezbytným pro uchopení postav, děje, zápletky. Některé pasáže jsem četl jedním dechem a nemusely to být zrovna ty akční. Hodně mi to celé připomíná svým vyzněním, kataklyzmatickým vyvrcholením s propracovanou retro linkou a odhalováním co bylo a jak se to propsalo do dnešní doby feeling, který ve mě zanechala hra Life is Strange. Díky za to!

02.07.2023 5 z 5


Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Tomáš Morávek

Pecka! Díky za tento počin! MustRead pro všechny pedagogy, vychovatele i rodiče. Pokud jen jeden z nich změní své vnímání a nebude se chovat vůči dětem jako p*ča, stála ta námaha za to.

19.06.2023 5 z 5


Jako v nebi, tak i na zemi Jako v nebi, tak i na zemi Davide Enia

Moc pěkně čtivý, uvěřitelně napsaný a emocemi nabitý román. Díky svižným dialogům odkazujícím k divadelním kořenům autora knížka sviští jako pěsti v ringu. Jeden z nejpěknějších románů posledních let.

03.06.2023 5 z 5


Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Neuvěřitelně přesné. Úžasně čtivé a vedoucí k zamyšlení. Větu po větě byla radost se nořit do příběhu obou hrdinů. Tolik momentů, ve kterých jsem se při čtení zrcadlil. A spousta detailů z mezilidských vztahů, které vyloženě dělalo radost číst, zvnitřňovat a porovnávat s vlastními prožitky, zkušenostmi a vnímáním vztahů.

30.05.2023 5 z 5


Ukrajinské a ruské sešity Ukrajinské a ruské sešity Igort (p)

Tolik potřebné v dnešní době. V těch příbězích je všechno. A ničemu se pak netřeba divit. V kontextu příběhů ze sovětské Ukrajiny a ruské války v Čečensku je Buča nebo Irpiň jen zřejmým přesahem toho monstra, které počítá lidi na milióny.

28.05.2023 5 z 5