Glatz

Glatz https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489711/bmid_glatz-lQB-489711.jpg 4 45 15

Glatz série

1. díl >

Kladsko, jaro 1920. Profesor místního gymnázia nalézá na mostě zmrzačené tělo. Jen o několik dní dříve byl na ulici zastřelen vojenský důstojník s vysokou šarží. Co tyto vraždy spojuje, jestli tedy vůbec něco? Mají se obyvatelé městečka Glatz obávat nálezu dalších obětí? A proč byl k vyšetřování obou vražd povolán až z Berlína armádní vyšetřovatel, kapitán Wilhelm Klein, jehož minulost je stejně záhadná jako spáchané vraždy? Klein za pomoci vzdorovitého strážmistra Koschella a policejního asistenta Jürgena Rotha zahajuje vyšetřování. Ví, že překážkou se mu stanou nejen představitelé místní samosprávy, ale i vlastní slabiny. Mistrně vystavěný detektivní román Tomasze Duszyńského udržuje čtenáře v napětí až do poslední stránky. Jeho hlavním hrdinou je Glatz - slezské městečko, v němž lze stále zaslechnout ozvěny nedávno skončené války. Stín kladské pevnosti skrývá nejedno ponuré tajemství.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Glatz , 2019


více info...

Přidat komentář

soupik2012
12.03.2024 audiokniha 4 z 5

Velmi pozvolné tempo vyprávění. Dialogy složené výhradně z holých vět. A příběh vyprávěný ve 3. osobě. Mám téměř pokaždé potíže, naplno se ponořit do takto napsaného příběhu. Především mi vadí absence přímé řeči, která mě vtahuje do děje. Ani tento z počátku nebyl výjimkou. Naštěstí se tempo vyprávění postupně zrychluje a příběh se stává mnohem záhadnějším a zajímavějším. Ale zase mě nepotěšil závěr, který byl zbytečně překombinovaný. Obyčejný příběh o lidské pomstě, bych přijala s větším nadšením. Ještě musím vyzdvihnout poměrně dobře vystiženou atmosféru příběhu a také jednotlivé rysy všech postav. Celkově se jedná o dobře odvedenou řemeslnou práci, ale nic navíc. K audioknize nemám žádných výhrad a opravu velice dobře ji načetl pan Jakub Gottwald.

milary
17.01.2024 4 z 5

Slezský Glatz r. 1920, osídlený převážně německým obyvatelstvem.
Dvě násilné smrti jsou důvodem pro příjezd berlínského armádního vyšetřovatele Wilhelma Kleina. Sám tajemný vyšetřovatel "odjinud" vzbuzuje značnou nelibost nejrůznějších místních hlavounů, zejména když si vybírá k ruce outsidery, rebely a podobné nepoddajné z policejního sboru.
A navíc se zdá, jakkoliv se důvody k vyšetřování množí, že jaksi chybí obecné nadšení pro odhalení pachatele(ů) zločinů, pozadí se komplikuje, indicie jsou fantaskní a stopy končí pod kobercem.

Hodně se mi to zamlouvalo, postavy jsou skvělé, dění vycizelované a napětí ažaž. Nemůže to nepřipomínat Kutschera, ale žádná nápodoba, kdepak. Autorův styl psaní je osobitý a brilantní.
Konec? No - na mě už trochu "přemyšlený", ale...

Poslouchala jsem audioknihu čtenou Jakubem Gottwaldem a byla jsem spokojená. Dalšího Kleina si určitě ujít nenechám.


jaroiva
24.11.2023 3 z 5

Samotná detektivní linka mě moc nezaujala. Ale prostředí celkový dojem vylepšilo, zaujalo.

kruppe
31.07.2023 5 z 5

Mám rád historické detektivky. S Tomaszem Duszynskim se přesouváme do období (i země), kterému v tomto žánru vévodí Volker Kutscher. A mohu říci, že Duszynski je mu víc než důstojným sekundantem. Dokonce Wilhelma Kleina jsem si v tomto díle oblíbil víc než Gereona Ratha (mají podobné rysy).
Případ je zajímavý, dostatečně uvěřitelný (má to pár slabých míst). Sám osobně považuji posledních pět stran za až příliš překombinovaných (hlavně hybatelovy motivy, je jaro roku 1920). Postavy jsou zajímavé, dobře prokreslené. Ano, autor využívá jisté stereotypní vlastnosti, a tak Klein je Sherlock s traumatem, Jürgen je Watson a Koschella je...je Koschella (nejlepší postava). Dialogy jsou dobře napsané, žádné patetické monology. Úsporné projevy, které odpovídají povaze postav.
Dobové kulisy a historické postavy tomu dávají body, procenta, hvězdičky navíc. Měl jsem nutkání si dostudovávat, zda zrovna tyto postavy opravdu žily, jak to s Kladskem bylo v tomto období, jak ulice vypadají v dnešní době. V knize najdete i mapu tehdejšího Kladska. Najdeme ji i na stránkách v druhé polovině knihy. Nevím, jestli je to záležitost Slovartu nebo je to tak i v originále, ale mapka, která je vytištěná snad na 30% stránky, je čitelná jen s lupou. Není v ní nic naznačeno. Kdyby se objevila jen jednou. Chápu ji jako dekoraci, ale objevuje se několikrát. Lepší by byla jedna a čitelná, ať se zorientuji v geometrických obrazcích.
Resumé: Díky zajímavým postavám, autorově stylu psaní a samozřejmě geniu loci je tato kniha pro mě za 90%.

alsha
24.07.2023 5 z 5

Jeden červencový víkend s touto knihou. Poutavé čtení s vhledem do historie a autorova pozvánka do Kladska. Některé postavy v předzvěsti dnů příštích dokáží nahlížet to špatné v tehdejším Německu, a tak trošku sýčkují... je otázkou, zdali měli někteří tak jasno o tom, co je špatné a co dobré, která politická partaj vede zemi do záhuby. Pokud snad ano, pak je to víc než děsivá představa... Už se těším na další knihu ze série.

MARTh
03.07.2023 5 z 5

Za mě opravdu příjemné překvapení. Autora jsem vůbec neznal a o to víc jsem byl nadšen atraktivním stylem psaní, který mě vtáhl do děje a jemuž nechyběla akce, zajímavá zápletka zčásti související s mezinárodním charakterem místa, kde se děj odehrává (silný německý vliv a snahy ČSR o připojení Kladska k nově vytvořenému státu) a jakési náznaky a předzvěsti pozdějších tragických událostí (II. světová válka). Popis místa, událostí a všech reálií nepochybně vyžadoval od Tomasze Duszynskeho studium související problematiky, což je rozhodně zapotřebí ocenit.

Nejde o příběh jednoho hlavního hrdiny (byť do jisté míry vůdčí role charismatického, vlastními démony minulosti zmítaného kpt. Kleina, je neoddiskutovatelná), ale je zde více klíčových postav, jimž vévodí samotné Kladsko. Za mě určitě 5*, kniha se mi moc líbila a těším se na "dvojku", která mě už čeká v knihovně :)

nula87
19.06.2023 3 z 5

Zajímavě rozehraná retro detektivka. Období rozervané Evropy těsně po první světové válce, národnostně pomíchané Kladsko, spousta nezapomenutých křivd.
Zdá se mi ale, že Duszyňski až moc využívá některá klišé tohoto žánru - symboly, rozmanité způsoby vražd, detektiv se záhadnou minulostí, trochu divoké zvraty ve vývoji příběhu.
Škoda, chtělo to podle mě trochu víc civilnosti a uměřenosti, a mohla to být skvělá detektivka v historických kulisách.

Ulala
04.04.2023 4 z 5

Autor i kniha byly pro mně milým překvapením. I když mám k polským autorům blízko, za poslední léta jich nemám moc načtených a musím říct, že je to škoda. * za umístění v malebném městě Glatz čili Kladsko (jak český překlad uvádí, v polštině je to Kłodsko) v těchto vypjatých létech. * za zajímavé postavy, na které jsem zvědavá i v dalším díle. * za napínavý příběh, který od začátku byl hodně komplikovaný a docela nejasný. * za styl, který je vytříbený a za překlad, který je hodně dobrý. Pátou hvězdu si nechávám pro další díl (už mám objednaný)

Peter73
25.03.2023 3 z 5

Na krimi romány som náročný, píše sa ich veľa, niektoré dobré, niektoré zlé. Tento nepatril ani do jednej kategórie. Autor si dobre naštudoval dobu a mesto Klodzko (mal som tú česť ho navštíviť, nádherné mestečko ), ale to už robia všetci súčasní autori. Kniha je pekné vizuálne spravená, ale to sú už dnes takmer všetky. Zápletka je tak tajomná, že sa v nej ťažšie orientuje, nevieme o čo ide, aký je motív, čo chce páchateľ, až v závere sa to vysvetlí. Najhoršie je ale to, že hlavná postava mi nebola sympatická, ničím ma nezaujala, obľúbil som si ale strážmajstra Koschellu. Ale aby som len nehanil, autorov štýl je vycibrený, vtipný a ovláda dobre prácu so slovami - veď je to predsa novinár. Pre mňa priemerná kniha z priemerných kníh.

Gracian1964
28.01.2023 5 z 5

Obľubujem príbehy z tohto obdobia, niečo podobné písal Marek Krajewski o Breslau, aj Babylon Berlin má k tomu blízko. Výborne napísané, kvalitne vykreslené nejednoznačné postavy, napínavý dej, krásna záhadná Agnes, čo viac si želať? Veľmi rád si prečítam aj ďalšie príbehy kapitána Kleina, ak nejaké ešte budú, dúfajme. Hor sa nadol!!!

bosorka
04.01.2023 4 z 5

Bavila mě atmosféra knihy, poválečná doba, která se odrazila v chování lidí a hlavně v náladě společnosti. Detektivka má poměrně klasické rysy, tajemný vyšetřovatel, který se s ničím nepáře, brutální sériové vraždy, konané podle nějakého vzorce, ale čte se moc dobře a rozhodně nenudí. Postavy jsou zajímavé a rozhodně mě zajímá, jak bude tato série pokračovat dál.

Ivana252
28.12.2022 4 z 5

Rozhodně slibný začátek plánované série. Napínavé, čtivé, zajímavá zápletka a velmi atraktivní kulisy pruského Kladska 20. let 20. století.

soukroma
02.12.2022 4 z 5

Dobré drsné čtení: drsné poměry těsně po Velké válce v oblasti, o niž se stále přetahovaly mocnosti (Kladsko) a kde se momentálně obávali i vpádu Čechů a kde německý nacionalismus zase začínal bujet. Drsné připomínky důsledků a zrad války, drsná politika, drsňáci vyšetřovatelé drsných vražd vystavených na odiv městu.

Mám ráda detektivky z polského území, když ještě polské nebylo (prušácké/německé manýry i jména), protože o téhle meziválečné době tam nic moc nevím - krom slibného Glatzu třeba Breslau (Marek Krajewski).

mikika
14.11.2022 5 z 5

skvělá dobová atmosféra, německá jména evokují starou Vídeň. musela jsem si leccos dohledávat, abych se chytila, ale tím víc mě to pak bavilo.

certchlup
28.10.2022 4 z 5

Zpočátku působí postavy W. Kleina a slečny Agnes jako nepříliš uvěřitelné, ale nakonec vysvětlení zápletky na konci vše osvětlí. Z historického hlediska je těžko uvěřitelné, že už v roce 1920 někteří Němci celkem konkrétně věděli, co se stane za 15 či 20 let. Tady to trochu skřípe, ale jinak docela slušně napsané.