Bolest

Bolest https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499714/bmid_bolest-NTF-499714.jpg 4 17 9

Silný a odvážný román o dvou velkých láskách, které si vzájemně stojí v cestě Mnoho let po bolestném rozchodu se k Iris vrací její dávná láska z mládí a přináší do jejího života radost, vášeň i hořkosladké vzpomínky. Iris, úspěšná ředitelka jedné jeruzalémské základní školy, která před deseti lety utrpěla vážná zranění při teroristickém útoku, se ocitá na rozcestí. Má dovolit milenci z mládí vyléčit staré rány a ulevit jí od bolesti? Nebude uzdravení vykoupeno bolestí jejích nejbližších? Bolest je silný a odvážný román o dvou velkých láskách, které si vzájemně stojí v cestě, o boji mezi touhou oživit minulost a závazkem vůči živé přítomnosti. Cruja Šalevová si klade otázku, zda pravá podstata lásky spočívá v oddanosti nebo ve svobodě a zda a jak necháváme společnost a politiku, aby řídila náš soukromý život. Svým nezaměnitelným způsobem dokáže Šalevová tyto zásadní otázky přetavit v živou a strhující zápletku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Biografie a memoáry

Vydáno: , Práh
Originální název:

כאב , 2015


více info...

Přidat komentář

jana14
20.10.2023 5 z 5

Izraelská spisovatelka CRUJA ŠALEV nám předkládá hluboký příběh o bolesti, zklamání, vášni a nehynoucí lásce. Také o odpovědnosti k těm nejbližším. Děj se odehrává v dnešnín Izraeli, kde život není určitě jednoduchý a bezpečný......DOPORUČUJI.

alsha
15.07.2023 5 z 5

Román, který mne provázel na cestách Evropou v červenci 2023. Každé souvětí, každý obraz jsem porovnával se svou zkušeností, svým světem. Risi, Miki a Ejtan se mi proplétají osobním životem posledních pár let. Jednou v roli toho. Potom druhého. Faktor ztotožnění zafungoval a já si četbu užil. Kniha přišla přesně v tu dobu, kdy měla a jsem rád, že jsem se vypravil do Izraele po čtyřicítce...


bosorka
03.05.2023 4 z 5

Jako bych četla dvě povídky, kterými provází stejné postavy. Boj, který v sobě prožívá Iris, tedy osudové rozhodnutí, které by jí mohlo změnit život, se po půlce knížky přeleje do boje o vlastní dceru. Iris miluje, ale trpí, provázejí ji bolesti a vzpomínky, rekapituluje a shrnuje život ženy středního věku. Přemýšlí a dumá, koná (občas k dobru, občas ne). To, co knihou prochází jako dvě neviditelné nitě jsou všudypřítomná bolest (a rozhodně nejen ta fyzická) a láska na mnoha způsobů. A Iris stojí před zásadním rozhodnutím Která z lásek je ta důležitější, která ta silnější?

JakeTheDog
17.02.2023 2 z 5

Iris je na první pohled úspěšná a spokojená žena. Je ředitelkou základní školy a má hodného manžela, se kterým vychovala dvě zdánlivě šťastné děti. Irisin život ovšem poznamenali dvě události. V 17 letech prožila životní lásku s chlapcem Eitanem. Ta byla ovšem z jeho strany ukončena poté, co mu zemřela matka a on se rozhodl začít nový život. Díky této události se Iris nikdy nedokázala otevřít nikomu jinému. Manžela Mikiho si vzala především z rozumu a celý dospělý život vnímá jako "vyprázdněný". Druhou negativní událostí byl teroristický útok, ze kterého vyvázla s těžkými zraněními a během rekonvalescence se ještě více vzdálila své rodině. Do Irisina života se po 30 letech vrátí její láska Eitan. Iris začne prožívat intenzivní zamilovaní, které ji změní pohled na její vlastní život

Cruja detailně a s velkou citlivostí popisuje pocity ženy ve středním věku, která zažívá velice silnou lásku. Ta je pro ni východiskem z nudné šedi života. Iris řeší dilema, zda zůstat s manželem a dětmi, nebo se má lásce plně oddat a rodinu opustit. Autorka dává Irisině lásce velký prostor a snaží se čtenáři co nejvíce přiblížit její pocity.

Postavy v knize zažívají bolest způsobenou svými blízkými. Tu spojuje nepochopení, zlehčení nebo přehlížení nějakého osobního trápení. Důležitá je pozornost, vřelost a empatie, bez kterých se všechny blízké vztahy postupně odcizují. Toto je zobrazeno na příkladu Irisiny dcery, nebo na jejím manželovi. Důležitými tématy jsou také komunikace a nevěra, která je zde zobrazena z pozice ženy, která po dlouhé době zažívá emoce a pochopení, které ve vztahu do té doby dlouho nenacházela.

Cruja Šalev píše krásným a bohatým jazykem, který se nebojí jít do hloubky především v popisech Irisinych pocitů a její lásky.

První polovina knihy na mě působila trochu sentimentálně. Také mi kniha nepřinesla nic vyloženě nového a některé motivy jsou trochu klišé. Její poselství je ovšem i tak důležité a je dobré si ho stále opakovat. Knihu jsem si i přes určité výhrady užil a doporučuji všem co mají rádi vztahové knihy, především fanouškům Soukupové a Hanišové.

Mišullka
06.02.2023 5 z 5

Nádherná kniha. Od autorky druhý román, který jsem četla a jsem nadšená, že jsem Cruju Šalev objevila.

kk_proste
31.01.2023

Fakt jsem té knize dala šanci, ale po cca 120 stránkách utrpení to odkládám.
Za mě je to strašně cringe.

Andyska007
12.01.2023 5 z 5

Plně souhlasím s předchozími komentáři. Když jsem knihu začala číst a zjistila jsem, že děj se dopředu neposouvá akcí, ale spíše úvahami, myšlenkami a vzpomínkami hlavní hrdinky, říkala jsem si, jestli mě to bude vůbec bavit. A ANO bavilo, přečetla jsem jedním dechem! Dokonce jsem měla nutkání si některé myšlenky začít podtrhávat. Je to asi i tím, že jsem podobně stará jako hlavní hrdinka a mám dvě čerstvě dospělé děti... Ale samotná zápletka je také hodně zajímavá a jsem ráda i za současné izraelské reálie.

Felidae
27.11.2022 5 z 5

Izraelská literatura obsazuje nejvyšší příčky a právem. Psychologické drama, skvělé charakteristiky hlavních hrdinů, myšlenky, ke kterým se budete vracet. Prosím nakladatele, překládejte dále - opravdu je z čeho vybírat.

včelařka
06.11.2022 4 z 5

Kniha plná úvah o lásce, vině, obviňování, svobodě, povinnosti, výchově, mlčení a lžích. Každý, především tedy ženy, si tam najde svoje téma. Doporučuji.