Rváčov I

Rváčov I https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461345/bmid_rvacov-1-9zh-461345.jpg 4 27 7

V 80. letech 20. století na Starém Městě pražském party dětí objevily Foglarova románová Stínadla. Touha inspirovat se a hrát si na Vonty brzy přerostla ve vlastní svět plný neuvěřitelných a přitom skutečných dobrodružství. V dějinách české literatury se tehdy zrodil naprosto unikátní fenomén, kdy si dílo autora začalo žít vlastním divokým životem ještě za jeho života a s jeho vědomím. Tento komiks není parafrází ani pokračováním Foglarova díla. Jedná se o beletrijní, napůl fiktivní a napůl z autentické orální historie pamětníků vycházející příběh dětí z 80. a 90. let. Generace, která zažila, poznala a objevila Staré Město pražské v jedinečné historické době tak, jako už nikdy žádná generace po nich. Vychází jako dvoudílný román, první díl v listopadu 2020 v nakladatelství Lipnik.... celý text

tittanie
tittanie
22.02.2024

Foglara jsem objevila asi před 4 lety a Záhadu hlavolamu jsem četla absolutně v transu, i když byl nadpis všeříkající, tak jsem se bála jak to skončí a jestli se náhodou Rychlým šípům nic nestane. Jsem ráda, že se k tomu světu mohla zase tak trochu vrátit.

ebbe_voe
ebbe_voe
25.01.2023 5 z 5

Krásný pohled na Foglarovské téma, reálně i mysticky, chytře a nápaditě. Džian Baban vše nakreslil velmi živě, jakoby obrázky ožívaly podobně jako ve filmech Karla Zemana. Až jsme z toho dostal chuť na stínadelské knihy samotného mistra.


bazyk21
bazyk21
15.08.2021 5 z 5

nádherná kresba, příběh má spád, těším se na pokračování

Turlogh
Turlogh
09.07.2021 4 z 5

Další zajímavý počin na poli Vontů a Stínadel. Po Jestřábovi, kapitánu Kidovi a Grifinovi přichází i Baban se svojí troškou do mlýna, abych tak řekl...Komiks je to povedený, napětí a tajemnost rozhodně má. Příběh se mi jeví trošku splácaný ze všeho možného, od klubů Vpřed J.F., přes tramping, skauting, komunistické koncentrační tábory, STB, osobní mstu, Vontské hnutí, Prahu a tzv. sametovou revoluci. Na mě osobně celkově působil poněkud nepřesvědčivě, nedůvěryhodně. Přesto přiznávám, že v něm občas byly silné pocitové momenty, které mě zaujaly a oslovily. Takže příběh bych viděl tak čistý střed, tajemno, mystika a Vontové za čtyři hvězdy plus vtipný a zábavný Slovníček Tomáše Vučky a další počin k Jestřábovu odkazu za čistých pět hvězd. Howgh.

trudoš
trudoš
30.03.2021 4 z 5

Džian Baban je čertovsky divnej pavouk, jehož imaginaci bych nechtěl potkat v noci někde na ulici. Člověk aby neustále přemýšlel nad tím, zda si z něj utahuje, nebo tímhle způsobem tvoří zcela přirozeně.
Z mé strany je ale nadšení z nápadu i provedení Rváčova absolutní. Mystická Stínadla pod rukou autora doslova ožívají a čtenář má jedinečnou možnost vrátit se do časů socialismu, kdy jsme se všichni měli na přímý rozkaz báječně. Je to smutné i legrační zároveň a sugestivní právě tak akorát, aby si v tom každý našel nějakou vlastní vzpomínku. Opomenout pak nelze ani výbornou práci Richarda Fischera, jež pražským uličkám vtiskla uhrančivou podobu.
Nebudu však tvrdit, že jde o dokonalý komiks – je to vyprávěné trochu chaoticky, takže musíte neustále dávat pozor, jakou dějovou linii právě sledujete. Ke konci ovšem do sebe všechny dílky začnou perfektně zapadat a zmatek nabude na smyslu. Jen si pořád nejsem jist, jakým směrem chce autor vést příběh dál – a o to víc se na pokračování těším.

Anchie
Anchie
16.03.2021 4 z 5

Nebojím se označit tenhle komiks za dílo roku - parádní námět i zpracování!
Doufám jenom, že pokračování na sebe nenechají dlouho čekat…

pista53
pista53
15.02.2021 5 z 5

Tak tato kniha se opravdu povedla! Jak po grafické stránce, tak zpracovaným tématem! Stínadla, odkaz Jaroslava Foglara alias Jestřába, klučičí dobrodružství v uličkách Starého města. Ale nečekejte žádnou romantiku, kterou člověk občas pociťuje při čtení foglarovek. Ba naopak. Vyprávění je rozprostřeno do období mezi léty 1954-1989 a to, jak moc dobře víme, nebyla zrovna doba, kdy měla Foglarova poselství a skauting na růžích ustláno. Zachycuje zde zastrašování skautských vedoucí, perzekuci kněží, výslechy i všeobecný strach plížící se mezi lidmi.
A přesto se v této dusivé atmosféře objevily party dětí, které si našly odlehlá místa, neobydlené byty či půdní prostory, aby měly své klubovny, svoje touhy a malá dobrodružství. Dokud se ovšem neobjeví tajemný muž s maskou, který je pomocí indicií a mrtvých schránek přivede k tajnému deníku. Zprvu si myslely, že je to hra, ale brzy pochopily, že toto dobrodružství bude pěkně nebezpečné...
Knihu jsem přečetla dvakrát, hned po sobě. Tím, že je tam několik příběhů, které až na konci do sebe zaklapnou jako skládačka, musela jsem číst znovu, pozorně a soustředit se na jména, přezdívky a tváře. Zprvu jsem si myslela, že dám Rváčov synovi k 11. narozeninám. Asi ještě počkám...Ačkoliv je tam přiložen slovníček pojmů, hesel a jmen pečlivě osvětlující postavy a reálie dané doby pro neznalé či později narozené, spíš bych řekla, že to bude kniha pro nás, pro "starší ročníky" ???? Anebo pro rodiče, kteří si to přečtou společně s dětmi a budou vysvětlovat a povídat si nad knihou. A taková představa je mi ovšem také více než milá.....