Žirafa94 Žirafa94 komentáře u knih

☰ menu

Vztahy a mýty Vztahy a mýty Jan Vojtko

Skvělá kniha! Jednoduše podaná, podložená zajímavými daty a výzkumy a obsahuje i konkrétní příklady z terapeutovny. Člověk si toho z knihy vezme hodně praktického.

17.07.2023 5 z 5


Úspěšná sebemanipulace Úspěšná sebemanipulace Ivo Toman

Knize dávám 3*. Na jednu stranu ukazuje relativně známé věci v osobním rozvoji. Na stranu druhou dokáže svojí jednoduchostí podtrhnout ty nejdůležitější výstupy. V jednoduchosti a stručnosti vidím krásu.

12.07.2023 3 z 5


Pán much Pán much William Golding

Určitě fajn si připomenout, že tato klasika existuje. Upřímně mě to nějak zvlášť nezaujalo. Dvě hvězdičky dávám za místy napínavé pasáže a zajímavé podrobné popisy džungle a přírody kolem.

12.07.2023 2 z 5


Mysli jako mnich Mysli jako mnich Jay Shetty

Kniha obsahuje zajímavé myšlenky o tom, jak přemýšlet nad egem, vztahy, vděčností. Uvádí hodně konkrétních příkladů a cvičení. Nicméně mi kniha připadá zdlouhavá a kolikrát až hodně duchovní.

09.07.2023 3 z 5


Labyrint pohybu Labyrint pohybu Pavel Kolář

Skvělá kniha podaná jako rozhovor s uznávaným českým fyzioterapeutem. Kniha je v první polovině náročnější na čtení pro uvádění odborných pojmů. Čtenář laik se v textu ztratí. V druhé polovině jsou však skvělé podměty k zamyšlení - např. jak zapojit tělesně postižené zpět do práce/společnosti; bolest nemusí mít zdroj v místě, kdy bolí; nebo zamyšlení nad smrtí (medicína prodlužuje léta dožití vs. mohla by spíš zkvalitnit léta pacientovi a ne je prodlužovat)

01.07.2023 4 z 5


Když nemůžeš, přidej! Když nemůžeš, přidej! Brendon Burchard

Skvělá kniha, která poskytuje konkrétní návyky úspěšných lidí. Hodně pozitivně hodnotím uvedení konkrétních příkladů a tipů na cvičení, jak se návyky naučit a zdokonalit se v nich. Je fajn připomínat si, za čím chci jít a že jsem odpovědný, jaký emoce právě prožívám. Jednu hvězdičku odečítám za to, že některé kapitoly jsou zbytečně dlouhé a vleklé.

24.06.2023 4 z 5


Pravidlo žádných pravidel Pravidlo žádných pravidel Reed Hastings

Knihu jsem poslouchal v audio verzi a za me skvela. Hodne příjemné střídání dvou mluvčích. Kniha mi dala zajimavy pohled na kulturu bez pravidel. Kolikrát jsem az ziral a nechápal, jak gigant jako Netflix vubec muze fungovat (napr. volnost v dovolene a proplacení cestovních nákladu) Kladne hodnotim uvedeni konkrétních situaci chování pracovníků firmy. Na závěr skvela kapitola o firemních kulturách v různých zemi

18.06.2023 5 z 5


Ještě to promysli Ještě to promysli Adam Grant

Jedna z nejlepších knih, co jsem za poslední měsíce četl. Vybízí čtenáře k tomu, aby se neustále nad věcmi zamýšlel. Upozorňuje na úskalí, kterým můžeme čelit. Hodně mě zaujaly kapitoly týkající se kreativity nejenom v pracovních skupinách. K velkým výsledkům vede úkolový konflikt s druhou stranou - bohužel se však často dostáváme do konfliktu vztahového. Autor ukazuje, jak s těmito konflikty pracovat a jak se vztahovému vyhnout. Další zajímavou myšlenkou bylo, že bychom se dětí neměli ptát, co jednou chtějí dělat. Přiřazujeme jim tím vymezenou identitu, V knize jsem našel spousta dalších wow zjištění a chci se k ní ještě vrátit.

04.06.2023 5 z 5


Ego je váš nepřítel Ego je váš nepřítel Ryan Holiday

Hodně šokující kniha. Místy jsem zíral a přemýšlel, jak to vlastně autor myslí. Dosud jsem považoval vize a cíle za důležitou součást osobního progresu. Po přečtení knihy však nad tím mnohem více přemýšlím a pokládám si otázku, zda to vůbec dělám pro sebe nebo pro jiné. Za mě hodně důležitá kniha pro sebeuvědomění.

07.05.2022 5 z 5


Emoční inteligence Emoční inteligence Daniel Goleman

Základní kniha na pochopení práce s vlastními emocemi a emocemi jiných lidí. Pozitivně na knize vidím využívání konkrétních příběhů/situací a opírání se o vědecké výzkumy. Kniha se však čte těžkopádně, několikrát jsem se přemáhal ve čtení dále. U některých kapitol jsem měl zároveň pocit, že čtu neustále o tom samým.

01.05.2022 2 z 5


Esencialismus Esencialismus Greg McKeown

Za mě jedna s lepších knih na osobní rozvoj. Autor se detailně zaměřuje na důvody, proč se zaměřit na jednu klíčovou činnost, nikoli na více naráz. Vše ukazuje na praktických ukázkách významných osobností. Libí se mi myšlenka, že ze všech činností je důležité se věnovat pouze 10% těch nejdůležitějších. Pokud se člověk drží hesla méně, ale kvalitněji, má jednodušší život. Hvězdičku dolů dávám, protože se autor v určitých kapitolách vedle Esencialismu věnuje i tématům, které s hlavní myšlenkou tolik nesouvisí. Shrnuje i jiné knihy (např. Proč spíme - M.Walker).

09.04.2022 4 z 5


Hluboká práce Hluboká práce Cal Newport

Dobré shrnutí nad tématem soustředění a škodlivosti multitaskingu. Kniha je více napsaná jako zamyšlení nad důležitostí hluboké práce v dnešní době, uvádí spoustu konkrétních příkladů lidí, jak se dokážou odlepit od každodenních žroutů času (emaily, sociální sítě). Menší počet hvězdiček však dávám za to, že mi připadala trochu vleklá. U některých kapitol by se informace mohly více shrnout a celou knihou se prolíná neustále škodlivost emailů a sociálních sítí.

02.04.2022 3 z 5


Myslete velkoryse Myslete velkoryse David Joseph Schwartz

Kniha shrnuje základní principy správného nastavení mindsetu při práci s jinými lidmi a především při práci sám se sebou. Hodně se mi na knize líbí uvádění reálných příběhů v životě, jednoduchost a shrnutí toho nejdůležitějšího, co by si měl čtenář odnést.

25.03.2022 4 z 5


Radikální otevřenost Radikální otevřenost Kim Scott

Jedna z nejlepších knih, co jsem četl na téma vedení lidí a komunikace. V knize jsou popsané jednoduché principy a zároveň jsou ukázány na konkrétních příkladech. Doporučuji pro všechny manažery.

18.03.2022 5 z 5


Osobní finance Osobní finance Petr Syrový

Na jednu stranu skvělé zpracovaný přehled/úhel pohledu na způsob vedení osobních financí. Na straně druhé mi to připadalo hodně učebnicové.

13.03.2022 3 z 5


48 zákonů moci 48 zákonů moci Robert Greene

Tato kniha mě nějak extra neoslovila. Ano, moc je o tom být nad někým výše, ale nelíbí se mi, že jsou principy v knize napsané spíše arogantně. Jsou tam i myšlenky, které za to stojí - jako jen nepřítel ti řekne tvoje chyby. Každý zákon je popsaný zhruba na 4 stránkách a připadá mi to rozebrané jen povrchně.....

10.01.2020 2 z 5


Vnitřní svět vítězů Vnitřní svět vítězů Marian Jelínek

Jednoduše popsaná kniha, jak motivovat sám sebe ve svém "vnitřním světě". Hodně pozitivně hodnotím stručnost teorie psychologie s odkazy na další zdroje, praktické využití těchto technik a spoustu rozhovorů se sportovci, se kterými M.Jelínek spolupracoval nebo spolupracuje. Nejvíce mě zaujala myšlenka pojmenovat svoje druhé "JÁ", které neustále našeptává mívá strach. To v knize M.Jelínek pojmenoval jako "dvojče". Pro práci s tímto "dvojčetem" jsou v knize uvedeny 3 praktické a jednoduché techniky, které chci do budoucna používat.

05.01.2020 5 z 5


Jistou cestou k bohatství Jistou cestou k bohatství Wallace Wattles

Kniha, která popisuje, jak funguje vizualizace přání. Na můj vkus příliš teoretická, až spirituální. Upřímně jsem očekával více praktických doporučení, jak věci v knize praktikovat v životě. Navíc jsem se často pozastavoval nad tím, že autor neustále přesvědčoval čtenáře o důležitosti této knihy a ne jiné. Říká, že je nutné knihu umět nazpaměť a není třeba číst knihu jinou. Často jsem se nutil, abych knihu dočetl dokonce...

28.12.2019 2 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Skvěle napsaná kniha o spánku. Člověk v ní najde mechanismus celého spánku a důsledky nedostatečného spánku. Kniha je napsaná podrobně, ale zároveň moc čtivě díky uvádění praktických pokusů. Po přečtení knihy si mnohem více hlídám počet naspaných hodin a obloukem se vyhýbám práškům na spaní!

26.12.2019 5 z 5


Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Moc přítomného okamžiku - Kniha o duchovním osvícení Eckhart Tolle

Kniha mě v mnoha ohledech inspirovala. Nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že veškerý "hluk" mých myšlenek v hlavě se odehrává buď v minulosti anebo v budoucnosti. A často se trápím problémy, které buď nemohu ovlivnit nebo je nechci vyřešit. Jakmile přijde s tím spojena negativní myšlenka je mnohem efektivnější se zaměřit na ní samotnou nežli na její příčinu.

Přítomný okamžik je nutný přijmout takový, jaký je. Bojovat s tím je jako máchat rukama před zrcadlem. Když budete chtít udeřit obraz v zrcadle, tak obraz v zrcadle udeří Vás. V knize jsem si podtrhal několik myšlenek a chci se k ní pravidelně vracet v horších chvílích!

08.12.2019 5 z 5