Zaniya Zaniya komentáře u knih

☰ menu

Čarodějnice Čarodějnice Finbar Hawkins

Asi mohl být příběh víc rozveden.
Asi mohly jednotlivé situace být víc vykresleny.
Asi mohly jednotlivé postavy být do detailu rozebrány.
Asi mohl autor vztahy víc rozepsat.

Ale mně se knížka líbila moc. Právě pro svou strohost. Rychlý spád. Letmé náznaky, které si člověk svou fantazií dokreslí.
Zcela určitě budu autora číst dál. A k této knížce se vrátím několikrát.

26.12.2023 5 z 5


Živelné měňavice Živelné měňavice Petr Kopl

Miluju. Od prvního dne, kdy jsem se s Morgavsou a Morganou seznámila. A nepochybuji, že je budu milovat napořád.
Příběhy jsou mnohaúrovňové, poučné, ale také vtipné. Je až s podivem, kolik informací tam člověk najde. A styl kresby je do detailu vymazlený.

06.12.2023 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Za mě plný počet hvězd.
Nečetla jsem poprvé a rozhodně nebudu číst na posledy. Poprvé jsem četla se zatajeným dechem. Podruhé jsem si říkala, že přeci vím, jak to dopadne a jen si v klidu počtu něco, co je pro mě osvědčené. Přesto jsem knihu zhltla, dostala se postavám blíž a děj mě pohltil. Stejně tak potřetí... Za mě opravdová klasika.

25.10.2023 5 z 5


Encyklopedie slepic Encyklopedie slepic Esther Verhoef Verhallen

Nejlepší kniha o slepicích, která se mi dostala do ruky. Krásně rozepsaná plemena, takže člověk získá jasnou představu a může si vybrat to, které je mu nejbližší.

22.10.2023 5 z 5


Drůbež na vašem dvoře Drůbež na vašem dvoře Iveta Prombergerová

Přehledná, krásně rozepsaná, užitečná knížka pro majitele drůbeže.

17.05.2023 5 z 5


Začátek cesty Začátek cesty D.M. Cornish

Rozjezd náročnější na udržení pozornosti, ale zhruba po první třetině mě knížka chytla a konec už jsem zhltla.

14.04.2023 4 z 5


Plíseň Plíseň Siri Pettersen

Zhltnuto. A téměř každá kapitola mě nutila přemýšlet. Ne jen proto, jakým způsobem je vykreslen náš umírající svět, ale i pro samotné myšlenky týkající se sebeuvědomění, sebeúcty, ale i začlenění, schopnosti stát si za svým, pokud se pro to opravdu rozhodnu, dobro i zlo...
První díl trilogie byl úžasný. Ale tenhle je pro mě ještě lepší.
Těším se na třetí.

05.03.2023 5 z 5


Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

Miluju. Styl psaní, příběh, nápaditost, prostředí... Za mě must have kniha, která má jisté místo v mé knihovně.

05.03.2023 5 z 5


Koláč s kapkou jedu Koláč s kapkou jedu Alan Bradley

Mé vzdělání chemika se tetelilo blahem a přiznám, že jsem měla během čtení občas chuť pustit se sama do některých pokusů. Příběh je napsaný krásným jazykem, atmosféra je zvláštní a neotřelá, takové příjemné čtení. Samotná zápletka mi ale přišla slabá a překonstruovaná. A tak mám po dočtení spíš rozporuplné pocity.
Knížka se mi přes všechny klady četla dlouze, rozhodně mi zabrala dvojnásobek času, co knihy s dvojnásobným počtem stran, které se mi leckdy čtou snáz. Dočetla jsem ji víceméně bez nadšení, což je škoda, ale na autorův styl je asi třeba si trochu zvyknout. Další díly neplánuji číst, i když třeba sama sebe překvapím.

28.02.2023 3 z 5


Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

Mám letos přečtených 9 knih. A měla jsem šťastnou ruku pro výběru, protože byly všechny skvělé. Ale Božidara je jako třešnička na dortu.
Knížka je plná myšlenek, které vám ale násilně nikdo nepodsouvá. Prostě tam jsou a je jen na vás, jestli a jak je uchopíte. Příběh je prostý, obyčejný, přesto nádherný, plný emocí. Po přečtení zůstává touha s postavami zůstat, pobýt ještě chvíli v jejich hřejivé blízkosti. Až mám chuť si ji přečíst hned znovu.

15.02.2023 5 z 5


Hodina psodava Hodina psodava Veronika Matysová

Rozpaky.
Krásná obálka, úžasná autorka. Ale možná jsem jako první knihu od ní neměla číst tuhle.
Půlku knihy jsem měla chaos v postavách, názvech, neuměla jsem si vlastně představit kde postavy jsou a co se tam děje.
Asi nejsem typ pro domýšlení se a potřebuji to víc polopatě.
Dialogy mi připadaly slabé, příběh byl celkem jasný, bez překvapení.
A láska dvou žen mi zkazila i poslední dojem. Nemám nic proti jakékoli orientaci, ale v poslední době je toho všude tolik, že už mi přišlo zbytečné to narvat do příběhu, kde to v podstatě ale nemělo význam.
Ačkoli to bylo od prvního setkání těch dvou postav jasné.

Asi jsem čekala víc. V podstatě celou knihu jsem si říkala, že tohle nemohla napsat Verča. Že tam je tolik "chyb", že to není možné aby to byla její práce.

Kniha by mi po úpravě seděla spíš do YA.

10.02.2023 3 z 5


Věž rytíře Harampáda Věž rytíře Harampáda Benjamin Bécue

Asi je to trapné, knížku jsem půjčila v knihovně svým tříletým dvojčatům, ale nakonec bavila mě. Nádherná a nápaditá kresba, spousta vtipných detailů. Hledání předmětů dalo chvilkami zabrat, užila jsem si to.

17.01.2023 5 z 5


Milosrdná vrána Milosrdná vrána Margaret Owen

Dalo mi trošku práci to dočíst. Pořád jsem se nemohla rozhodnout, jestli mě příběh baví nebo nudí. Některé myšlenky a okamžiky byly skvělé, vzápětí mi ale dojem z nich zkazila občasná předvídatelnost děje...
Zpočátku jsem měla i chaos zorientovat se v jednotlivých kastách a funkci vran.

13.01.2023 4 z 5


Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Miluji knihy, od kterých se nejde odtrhnout. Které vás chytí už na prvních stránkách a na té poslední je vám líto, že příběh končí.
Kniha plná překvapení a konec nečekaný.

12.01.2023 5 z 5


Nepravděpodobná pouť Harolda Frye Nepravděpodobná pouť Harolda Frye Rachel Joyce

Překrásná.
Po vypůjčení si knížky z knihovny a přečtení prvních čtyřiceti stran jsem si ji koupila. Ačkoli na mě z regálu vykoukla velmi nejistě a nečekaně, stala se jednou z mých nejoblíbenějších. Tolik emocí, prožitků a hlubokých úvah v jednom příběhu, který od začátku do konce útočí na city a v člověku vzbuzuje něhu a lásku...
Tahle knížka bude mít čestné místo na mé polici.

20.05.2022 5 z 5


Amaltea, princezna šermířka Amaltea, princezna šermířka Natalia Batista

Když se nad dějem člověk trochu zamyslí, je to celkem drsně nastavené zrcadlo. Až člověka zamrazí, protože podobné situace, které se ve vztahu k mužům dějí v knize, se současným ženám v reálu dějí.
Půjdeme-li do extrému, tak toto může být celkem ne příliš vzdálená budoucnost. Generace změkčilých mužů nejsou úplně utopií (bez urážky, pánové), ženy, které musí leckdy kromě domácnosti a dětí zastat svou i manželovu práci, mladí hoši hledící víc na svůj vzhled než práci, vyhýbající se základní vojenské službě.... Uf.
Kniha se možná tváří jako manga pro náctileté, ale pro starší je možná trochu silnou představou možné budoucnosti. Snad nás to mine

18.05.2022 4 z 5


Šamanské cestování Šamanské cestování Sandra Ingerman

Pěkně popsané naprosto základní věci. Pokud někdo šamanské cestování praktikuje, nic nového se z této tenké knížečky pravděpodobně nedozví. Pokud však někdo teprve začíná, může mu knížka dát návod jak cestování dosáhnout i jak se při něm chovat k jednotlivým bytostem v jiném světě.

Chvílemi se mi překlad zdál trochu kostrbatý, ale pochopitelný.

16.05.2022 3 z 5


Mí praštění rodiče Mí praštění rodiče Pete Johnson

Neurazí. Vtipné pro děti, oddechovka pro rodiče. Zábavný pohled na svět očima dětí.

30.03.2022 4 z 5


Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Kupuji si málo knih, ale tuto do své knihovny zařadím. Děj mě držel od začátku, spojení se slovanskou mytologií byl skvělý nápad a výsledek se povedl. Za mě plný počet *.

28.02.2022 5 z 5


Nimona Nimona Noelle Stevenson

Nadšení. Sedlo mi to komplet celé, od stylu kresby, přes dějovou linku, témata, postavy, dialogy... Kéž by bylo pokračování.

20.02.2022 5 z 5