Nimona

Nimona https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400352/bmid_nimona-yyk-400352.jpg 4 141 34

Komiksový román, ktorý spôsobil záchvaty smiechu a plaču miliónom čitateľom po celom svete Nimonu si musíte prečítať, či už holdujete tínedžerskym knihám, fantasy, komiksom, alebo všetkému dokopy! Nimona má poriadne podrezaný jazyk, dvakrát reže a ani raz nemeria a ešte je aj tvaromenička. Jednoducho chodiaca katastrofa. Jedného krásneho dňa sa rozhodne, že najväčší zloduch v kráľovstve lord Ballister Blackheart potrebuje jej pomoc. A pohroma epických rozmerov je na svete. Nenechajte sa popliesť tým, že vyzerá milo, či možno trochu nevinne. Pripravte sa na skvelý humor, vtipy o smrti a podobné brutality. Tento komiks je totiž naozaj božský a skvostný a musíte si ho prečítať aspoň stokrát!... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Nimona , 2015


více info...

Přidat komentář

Bětuu
15.02.2024 5 z 5

Tohle bylo skvělé a posledních 100 stránek jsem nemohla přestat číst! Jo, film má úplně jinou zápletku, ale taky stojí za to se na něj podívat, stejně jako přečíst si tenhle komiks!

yaoiyuri
27.11.2023 5 z 5

Ze začátku naprosto střelená ujetost – především dílem neřízené Nimony – pár kapitol potřebujete na zorientování, protože jste hozeni doprostřed rozjetého příběhu mezi „superpadouchem“ a všemi ostatními, do světa, který má svá osobitá pravidla fungování (magie X věda X technologie) postupně se však děj stává vážnější, atmosféra houstne, na povrch vyplouvají dávné křivdy, zlé vzpomínky a traumátka. A taky naprosto jasně vystupuje sympatický duhový podtext mezi dvěma postavami. :3

Komiks navíc (mladším čtenářům) pěkně ukazuje, že svět ani v něm lidé nejsou černobílí, ne všichni, kteří se mají zasazovat o vaše dobro a bezpečí, to skutečně dělají, i když to tvrdí, a největší padouch nemusí být nutně ten nejhorší a nejbezcitnější člověk v království.
Kresba je sympaticky osobitá, příjemně barevná a přehledná i v bojových scénách. Moc pěkně a nápaditě jsou ztvárněny i Nimoniny "transformace". Jen mě občas fascinovaly Ambrosiusovy muší nožky. :D


Frizer
23.11.2023 3 z 5

Takové dílo jednoho poměrně zajímavého nápadu, který se ale rychle vyčerpá. Vizuální stránka neurazí, ale z čeho jsou všichni na větvi, mi zůstane záhadou. Podobně jako u serie Robokat...

Lenka.Vílka
21.08.2023 5 z 5

Naprosto perfektní kniha!

Celý to začne strašně nenápadně. Pojďme dělat padoušský věci a buďme zlobivý! Jenže jak se postupně odhalují věci a já dozvídala víc o postavách, úplně mě ten příběh pohltil. Nejenom kvůli samotné Nimoně, která byla úžasná, vtipná, dojemná. Ale taky kvůli ostatním postavám. Ano, hlavní trojka je prostě perfektní. A jejich cesta za poznáním sebe i ostatních byla dokonalá. Možná občas trochu brutální, nejistá, ale nakonec to všechno každému z nich začalo dávat smysl. Takže super :)

Kresba mi sedla a neměla jsem vůbec žádný problém. Je to takové, jaké to být na má. Na první pohled možná nezaujme každého, na ten druhý, třetí (atd) je v tom snadné najít krásu a křehkost. Úplně stejně jako v postavách :)

Broukodrak
23.07.2023 5 z 5

Nimona je tak trochu fantasy křížené se sci-fi. Hrdinka pracuje pro záporáka nad záporáky, lorda Temnotaje. Spolu se pokouší překazit plány ředitelky Institutu a zdejšího idola, rytíře Zlatobříška. Některé věci a lidé nejsou totiž takoví, jací se zdají...
Ze začátku se zdá, že je to další kravinka. Jenomže jak příběh pokračuje, ukáže se, že to je mnohem vážnější, než se na první pohled zdálo.
Silně doporučuji, pokud máte rádi draky :)

Ran
02.07.2023 5 z 5

Kniha má velmi netradiční kresby, které jsou moc hezké. Velmi krásný je i příběh, který se mi hodně líbil. Styl psaní a vyprávění byl výborný a četl se dobře.

Zmiu
15.06.2023 4 z 5

Nimona mě ze začátku moc nebavila, to jak vstoupila do děje, bylo, jako když se octnete najednou uprostřed knihy a nevíte, o co jde. Ale postupně se odkrývaly další vrstvy a nakonec jsem se do příběhu zamilovala. Interakce mezi postavami, a takové drobné detaily, to mě naplňovalo zvláštní něhou.

SamanthaCook
28.12.2022 4 z 5

Pre mňa je Nimona veľmi zvláštny komiks ale v dobrom. Príbeh skvelý, obrázky naozaj pekné, ale to vyjadrovanie postáv bolo veľmi slabé, na úrovni osemročného dieťaťa. To mi tam dosť často prekážalo.
Ale celkovo ma tento komiks naozaj očaril, asi najviac čo sa mi na tom páčilo bola tá atmosféra. Väčšinu knihy bola naozaj taká feel-good, tento pocit som mala najmä vďaka Nimone ako postave. Z nej som mala potom aj celkom pozitívnu náladu.
Chcela by som ešte oceniť to napätie najmä na konci knihy, niečo úžasné.
Ak by som to mala zhrnúť tak Nimona je výborný komiks až na pár chybičiek ktoré som už zmienila, práve kvôli tomu musím jednu hviezdu strhnúť . Takže 8/10

vladenec
05.12.2022 5 z 5

Velmi milé překvapení. Někdo má dar jednou jednoduchou větou vyložit složitý svět, autorka má dar jednoduchou kresbou říct to samé.

Norri
31.08.2022 4 z 5

Zpočátku divoká historka, která ke konci dostala poměrně zajímavou hloubku. Rozhodně to není špatné a bavilo mě to. Nevím, zda měla Nimona už od začátku jasné hlavní téma, kterým je boj proti totalitnímu režimu. Pokud ano, pak to autorka vymyslela moc pěkně, protože to téma v příběhu od začátku pomalu a nenápadně vyrůstá. Nejsem si ale úplně jistý, co z tohoto komiksu dělá pomalu kultovní záležitost (můj dojem z doporučení, které jsem dostal). Možná je to ta romantická linka, která mě teda nevzala. Možná je to parodováním fantasy a různých hrdinských stereotypů. Spíše je to ale příjemnou atmosférou celého příběhu, který (čistě subjektivně) balancuje mezi amatérskou tvorbou a zkušenou profi prací.

Jackline5
21.03.2022 5 z 5

Tahle kniha je prostě úžasná. Autorce se povedlo nenuceným způsobem skloubit žánry: sci-fi, fantasy a prostředí "superhrdinů". Komiks je plný vtipů, zvratů a napínavých událostí, díky kterým se od něj jen tak neodtrhnete.
Obsah je vhodný i pro starší děti (místy teče trocha krve), protože nese jakési "ponaučení"
- jak blízko může mít padouch k hrdinovi
- jak snadno se hrdina může změnit v padoucha
- kdo by měl být ve skutečnosti "příšera" ...
Kresba je barevně velice pestrá a poněkud prostá. Náramně se ale hodí do kontextu celého vyprávění.
Jediné co se knize dá vytknout je, že bohužel nemá pokračování.
(A možná také nedostatečné zastoupení slibovaných laserů, ale "vem to čert", kyselinová pistole je daleko lepší.)

Zaniya
20.02.2022 5 z 5

Nadšení. Sedlo mi to komplet celé, od stylu kresby, přes dějovou linku, témata, postavy, dialogy... Kéž by bylo pokračování.

Karolin77
27.05.2021 5 z 5

Krásně napsaný komiks s hlubší myšlenkou a sympatickými postavami.
Hlavní hrdiny jsem si oblíbila. Záleželo mi na nich a moc mě bavilo o nich číst.
Ze začátku jsou kapitoly kratší a vtipnější, ale postupem příběhu se změní na delší a vážnější. ( Takže pokud Vám ze začátku příběh moc nesedne, vydržte ono se to rozjede a nabere na hloubce.)
U knihy jsem se několikrát nahlas smála, což se mi často nestává. Byla tam spousta narážek na slavné věci... Kniha ve mně ale nevyvolala jen smích, ale i smutno a dokonce jsem vytáhla kapesník. Byla jsem až překvapená jak mě kniha vzala.
Autorka má krásnou místy jednoduchou kresbu.
Svět je zábavný a skvěle funguje. Moc mě bavilo spojení vědy,kouzel, rytířství,... Tak jo bavilo mě všechno! Nenašla jsem jednou část,kde bych se nudila. Nejvíce se mi ale líbila myšlenka, toho že svět není jenom černobílý, a že neexistuje pouze dobro a zlo.
A ten konec ! :O Pane jo to bylo něco ! Nebudu lhát, chtěla jsem malinko jiné zakončení, ale naštěstí autorka dala čtenářům možnost domyslet si ho podle svého. Za což jsem byla ráda.
Upřímně jsem z knížky opravdu opravdu nadšená, hrozně moc se mi líbila. Nemám vůbec nic co bych jí vytkla. ( Ale jo vlastně mám proč to musí být standalone :'( já chci pokračování ! :) )
Nekompromisních 5/5*
Vidím to na adepta na nejlepší knihy tohoto roku.
Od autorky si určitě přečtu její další knihy a možná si Nimonu pořídím i v originále.

Obviously
04.04.2021 5 z 5

Nimona je úžasná, okamžitě si mě omotala kolem prstu a někdy okolo poloviny druhé stránky jsem ji považovala za svoji hrdinku. Jenže není to jen komiks, u kterého se zasmějete. Sklouzává i k velmi závažným tématům, které mě uvrhaly do přemýšlení nad podstatou zla a dobra. A to mě hodně baví. Zároveň i zasazení do časoprostoru, kde vedle sebe fungují kouzla a věda a hrdinové se ohání meči, nosí brnění a přitom používají moderní technologie, se mi přesně trefilo do vkusu.
Po dočtení jsem brečela kamarádce na rameni, že potřebuju další díl. Který neexistuje. Není tu někdo, kdo by se mnou vytvořil Hnutí za komiks o Ballisterovi a Ambrosiusovi?
Mé velké dík tedy patří Noelle, která se tímto přiřadila mezi moje nejoblíbenější autorky.

Jass
17.03.2021 5 z 5

Po prvním otevření se dostavilo trochu zklamání, styl kresby mě na první dobrou neoslovil (teď když se na to zpětně dívám, tak to je tím jednotvárným šedivým pozadím, které později dost mizí...) a jazyk knihy mě zastihl nepřipravenou (překlad je to mimochodem výborný a pro děti určitě skvěle zvolený styl, jen mě to trochu zaskočilo). Nicméně na konci stránky už mě autorka měla zaháčkovanou a na konci druhé jsem se už řehtala jako blázen. Okolo strany 17 už jsem se smála tak, že jsem nemohla číst dál... No, ale ten smích mě brzy přešel. Tenhle komiks je všechno možné, ale rozhodně není povrchní, naťukává řadu důležitých otázek a rozehrává daleko komplexnější příběh, než by se ze začátku mohlo zdát.
Závěr je úžasný, ve výsledný pár jsem si skoro ani nedovolila doufat a.... uf, no krása. Knížka je navíc celkově krásně udělaná, je radost ji držet v ruce. Teď mám už jen jediný problém... koupila jsem ji jako dárek, a teď si nejsem jistá, jestli se jí dokážu vzdát...

Edit: Neměla jsem to v plánu, ale "omylem" jsem si vzápětí přečetla autorčin kratičký autobiografický komiks (má i celé memoáry, ale k těm jsem se ještě nedostala) "The Weight of Them", mě osobně to pomohlo zahlédnout Nimonu z jiné perspektivy, a právě proto doporučuju. (Samozřejmě je to zajímavé i ze serióznějších důvodů, jako je otázka genderu a identity. Přidala bych odkaz, ale obávám se, že bych byla znovu pokárána... Odkaz je nicméně dostupný z goodread, případně mi klidně napište...)

"I wanted to be a magic eye picture
a shapeshifter."

JajaCZ
09.03.2021 4 z 5

Príjemný komiks, i keď kresba mi nie príliš sadla ako i hlavná hrdinka Nimona :)

Jizi
11.01.2021 5 z 5

Nimona je zábavná, vtipná a neotřelá.
Dle devítileté majitelky je navíc "cool" a je "super, že mluví úplně normálně" (pochvala za překlad i ode mě). "A taky je hustá a mění se v draka a je to napínavý a nakonec do dopadne tak jako dobře, i když ne úplně dobře."
Tolik k prvnímu plánu, v němž jde o příběh wannabe zlosynky, která se chce učit u toho nejlepšího padoucha v království. Jenže se ukáže, že sovy nejsou tím, čím se zdají být, a i když je tu na první pohled dobro bílé (ok, tak zlaté) a zlo černé, rozhodně nakonec není černobílé.
V druhé rovině lze Nimonu obraz osudu člověka, kterému tak dlouho říkali, že je zrůda, až usoudil, že bude jednodušší zrůdou být, protože lišit se se nevyplácí. Je to příběh i o tom, že je těžké odpouštět, ale stojí to za to.
Vypichovaná LGBT tématika zjevně zaujme jen dospělé - a je to dobře, protože citované majitelce knihy na ní nepřišlo vůbec nic divnýho. 

oblakaknih
11.01.2021 5 z 5

Nimona je další z komiksů, u kterých hned po dočtení litujete, že jste je přečetli tak rychle. Můžu s klidem říct, že je to jeden z nejpropracovanějších komiksů, co jsem kdy četla!
Líbilo se mi, že autorka do příběhu schovala složitější téma, které se ale objeví až po nějaké době. Celkový námět jako fantasy příběhu se mi ale moc líbil, přestože jsem se bála, že mi nesedne.
Moc komiksů za sebou nemám, ale u tohoto se mi moc líbila kresba a detaily celkově.
Postavy jsou jednou z nejdůležitějších a nejlepších věcí na celé knize! Nimona je normální, ale zároveň praštěná. Hlavně ale není dokonalá, má své osobní problémy a tajemství. Ballister je jejím protikladem, ale přesto tvoří skvělou dvojku!
I ostatní, ne tak popsané postavy měly skvěle vykreslenou osobnost a každý byl něčím jiný.
Příběh je upřímný, ničím přikrášlený a vtipný.
Přestože nejsem nejvhodnější člověk na hodnocení komiksů, tento mohu s klidem doporučit a určitě se k němu vrátím.

Pitbullka
22.12.2020 3 z 5

Mně Nimona moc nesedla, nebyla mi totiž vůbec sympatická. A příběh byl takový dost překombinovaný. Co však musím vyzdvihnout byl konec, ten byl povedený.

robin9739
16.12.2020 5 z 5

Nimona není klasický komiks je to jiné, o dost jiné než komiksy od Marvel/DC. A to jsem velký fanda evropských komiksů.

Cely komiks i svět v něm je zajímavý, je to směsice historického fantasy a moderního sci-fi. Nejdříve se mi tahle kombinace moc nelíbila ale po čase jsem se do toho začetl a přišlo mi to stylové a pozoruhodné.
Malba je taky ojedinělá a svým způsobem zvláštní, ale ke komiksu se hodí. Chvilku sem si na ni zvykal, jelikož jsem navyklý na epičtější malby a tohle je velmi přímočaré a jednoduché. Ovšem k navození atmosféry to bohatě stačí a už jen díky kresbě poznáme, že Nimona je dívka co má na všechno svůj názor a nikdo ji ho nevymluví.

Nimona hlavní hrdinka, podle které se jmenuje cely komiks. Její charakter byl promyšlen do posledního bodu. Hned od nástupu hlavni hrdinky na scénu se u komiksu málo kdy přestanete smát. Naše hrdinka je morfomág, dokáže na sebe brát podobu kohokoliv si umane. Díky téhle přednosti se doslova vecpe do přízně ne až tak zlého zloducha Ballistera Temnotaje. A s jeho pomocí chce konat zlo. Jelikož její život byl velmi tvrdý a temný, nejvíce ji ublížily lidé a ona se chce za to všem pomstít. Nimoně to její zlodužství věříte i ten její zapal na úkor nějakého plánu. Kvůli téhle její vlastnosti si ji všimne ¨ Institut Hrdinství¨ , který není zdaleka tak hrdinský jak se zdá. Zde začíná souboj mezi dobrem a zlem, kdy nevíte přesně kdo je zlý a hodný. Při tomhle boji zjistíme, že se nejedná o žádný hrdinský epos. Zde se jedná o boj se sebou sama a s vnitřními démony a minulostí co ji pronásleduje.

Komiks mě bavil, bylo to něco jiného. Hlavni hrdinové jsou fajn a myslím, že se jedná o super komiks pro mladší čtenáře.