vikaa
Moc pěkná kniha, ve které se dozvíte, jak probíhalo dětství, dospívání i dospělost Ježíše z pohledu jeho matky Marie. Na konci knihy jsem byla i trochu dojatá, žádná matka by nechtěla zažívat utrpení vlastního dítěte. Kniha mě inspirovala k další četbě na toto téma.
Do knihy jsem se loni nemohla několikrát začíst a proto jsem ji odložila. Tentokrát jsme se s Albínou, Mínou a Julianou potkaly ve správný čas a příběh odehrávající se v poválečných letech se mi plně otevřel. Řekla bych, že ženské postavy jsou v tomto románu klíčové a bylo snadné se do nich a jejich jednání vcítit. Ten konec mě zas tak úplně nepřekvapil. Nuzák mi byl "podezřelý" už asi od půlky knihy a čekala jsem na záměr autorky s touto postavou. Autorka nezklamala a předložila nám sice trochu neuvěřitelný konec, který by ale klidně reálný být mohl. Vždyť i život píše příběhy, které nevymyslíš. Nejméně sympatický mi byl Karl a naopak Juliana byla žena, kterou bych za babičku brala všemi deseti. Jo a svatojánský dům bych moc ráda viděla na vlastní oči i se zahradou s velkými ořešáky...
Podle počtu komentářů to není kniha určená pro každého. Alja vypráví svůj životní příběh prostřednictvím deníkových zápisků a je to jízda! První polovina knihy líčí téměř idylický život ruské buržoazie v carském Rusku. Překvapila mě míra svobody, jakou mladá dívka z dobré rodiny měla. Po zatčení cara jsou deníkové záznamy akčnější a život Alji a její rodiny byste skutečně prožít nechtěli. Nejpůsobivější na této historii porevolučního Ruska je skutečnost, že dějiny obecně tvoří obyčejní lidé a v kontextu historických změn a útlaku u nich vítězí budťo ta dobrá nebo ta špatná stránka...
Určitě se chystám na další díly Manželství v červené bouřce a Mlékařka z Ottakringu, které vyšly ve slovenštině. Těm, co mají rádi ruskou historii rozhodně doporučuji!
Starý román pro dívky vydaný už v roce 1929 se odehrává v pro nás exotické Gruzii a ukazuje nám i trochu historie z pro mě neznámého prostředí. Nelitovala jsem času, který jsem u knihy strávila.
Kniha postupně odkrývá životní osudy porodní báby Marthy, která zná mnohá tajemství obyvatel městečka Hallowellu a nebojí se prosazovat pravdu za všech okolností, přestože v 18. století, kdy se příběh odehrává, to rozhodně nebylo jednoduché ani pro ni, ani pro její rodinu. Podle anotací jsem očekávala ještě trochu víc, ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Knihu doporučuji.
Life's hard story about of Jamal Malik, an 18 year-old orphan from the slums of Mumbai. Street kid Jamal winning a quiz show, with his life experiences explaining the answers.
I thought the movie was great too.
Drsné? Ano! Neuvěřitelné? Ano! Přehnané? Ano! Zábavné? Ano!
Rozhodně se nudit nebudete a občas se i zasmějete. To, o čem ženy, kterým je ublíženo sní, to se tady stává skutečností...Pomsta je sladká!
Knihu čtu až v dospělosti v rámci čtenářské výzvy, v dětství mě minula. Zpočátku jsem čekala něco trochu jiného, ale jak jsem v čtení postupovala, tak mě ty ztřeštěné návštěvy začaly docela bavit. Knihu bych zkusila předčítat vnučce, až bude větší a docela by mě zajímalo, zda dnešního dětského čtenáře zaujme.
Čtení pro ženy 55+. Mladší, ať se vyhnou této knize obloukem:-)
Brigita mě někdy neskutečně štvala. A to, že v 60 jde na první pohovor a sesype se z toho, že ji nepřijmou, tak to je čisté sci-fi. Vůbec byla dost ukňouraná na můj vkus.
Nicméně jako oddychovka dobrý...
Klasická oddechovka a jako bonus krásné prostředí jihozápadní Anglie, kde jsem mohla strávit pár týdnů života. Ráda bych se do těch kouzelných míst znovu vypravila, až bude dostatek času a peněz:-) Mně osobně pomalé, lehce se vlekoucí tempo knihy vyhovovalo, jako bych byla součástí Hattiny komunity. Určitě doporučuji pro nadcházející studené večery.
Knihu jsem četla do výzvy. Moje maminka se narodila 1931, tak to byla jedna z možných voleb. Naivní dívčí románek na vás dýchne kouzlem starých časů a připomene Vám černobílé filmy pro pamětníky. Já jsem si čtení užila a báječně jsem si u něho odpočinula.
O knize jsem slyšela dávno předtím, než jsem se k ní dostala. Zklamání se rozhodně nekonalo, ale kniha do mých top padesáti knih patřit nebude. Možná i proto, že již dávno nejsem cílová skupina. Právě proto jsem se mohla podívat na knihu i z druhé strany a ocenit přístup nejen teenagerů, ale i dospělých k inteligentnímu, citlivému a trochu divnému Charliemu, který mi přirostl k srdci. Zasuté trauma z dětství si nakonec Charliemu nevědomky vybaví a Charlie poznává, proč je jiný, než jeho vrstevníci. Zaujalo mě jeho smíření se s tím, že svět a lidé v něm nejsou černobílí a snaha odpustit. Líbilo se mi, že kniha byla napsána formou dopisů neznámému příteli a že Charlie byl úžasný čtenář.
Překvapení!!! Kniha, kterou bych si nebýt čtenářské výzvy vůbec nepřečetla, se mi líbila docela dost. Přestože žánrem je sci-fi, vše se točí kolem mezlidských vztahů. Jo a potvora zůstane vždycky potvorou. I po třiceti letech:-) A na závěr sladký happyend, proč se nedivím, že autorem je Američan?
Pěkný romantický příběh pro zkrácení dlouhé chvíle. Cílová skupina - ženy nad čtyřicet.
(SPOILER) Příběh dvou sester, kdy jedna je hodná a druhá je zlá (nešlo si nevzpomenout na Jessie a Morgianu od Grina). Od samého začátku jsem věděla, že všechno bude jinak a trochu naivně jsem si myslela, že zápletka bude spočívat v tom, že Cara auto řídila a Anna je nevinná. No nakonec se z Cary vyklubala psychopatka, které projdou hned dvě vraždy a dál si žije a zřejmě i bude žít svůj vysněný úspěšný život po boku milujícího manžela a dcery. Jen doufám, že takových psychopatů neběhá ve skutečném světě po svobodě mnoho...
Pokračování osudů lidiček z Virgin River mě nezklamal. Příběh Paige a Pastora se mi možná líbil i o malinko víc. Škoda, že další díly už nevyšly a asi ani nevyjdou:-( Na dlouhé zimní večery nebo na dovolenou jsou knihy autorky jako dělané.
Seriál, který jsem viděla před časem, mě naprosto pohltil a proto jsem sáhla po této knize v rámci Čtenářské výzvy, jejíž úkol byl vidět nejprve film a potom si přečíst knihu. Kniha není ve svém žánru vůbec špatná, něco je jinak než v seriálu, ale to tak bývá. Seriálové zpracování je rozhodně lepší než kniha, ale i tu bych doporučila všem, co mají rádi tzv. ženskou literaturu. No a prostředí a lidé ve Virgin River musí uchvátit každého. Kdo by tam nechtěl žít? Nehledě na to, že když se tam jako žena náhodou ocitnete, máte úplnou jistotu, že kápnete na pana Božského, který z Vás bude celý pryč:-)))
Tak trochu jiný thriller, než na jaký je čtenář zvyklý. Psychologická sonda do duší členů jedné rodiny, která je všechno, jen ne obyčejná. Je divná, zvrácená a možná jsou v ní i vrazi... Nebo ne? Za mně to byla docela fajn jízda!!!
Literatura pro ženy, jejíž děj se odehrává převážně v Austrálii. Životní osudy Jesiky byly opravdu pestré, ale shledání s milovaným Mitchellem se zřejmě odehraje až v dalším dílu. Kniha se mi dostala do ruky náhodou a kdyby ke mně doputovaly touhle cestou další díly, nebránila bych se čtení:-)
Psycholigický thriller z mrazivé Antarktidy nás zavede do prostředí, kam se běžný člověk nedostane. Uzavřená skupinka lidí a jeden z nich je vrah! Já vraha odhalila o něco dříve než Kate, ale stejně to bylo až skoro na samém konci knihy. Napětí v knize postupně gradovalo a mně osobně styl vyprávění hlavní hrdinky naprosto vyhovoval. Chvíli jste měli dojem, že jste na polární stanici s doktorkou i vy. Rozhodně doporučuji!