Zmrzlinová královna

Zmrzlinová královna https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240949/bmid_zmrzlinova-kralovna-240949.jpg 4 221 57

Román, který zhltnete jako kornout zmrzliny. V roce 1913 odjede pětiletá Malka Trejnovská s rodiči a se sestrami z Ruska do USA a krátce nato skončí zmrzačená a opuštěná na ulici. Přežije díky italskému prodavači zmrzliny, který ji vezme k sobě a naučí ji zmrzlinu vyrábět. V době velké hospodářské krize se vdá za negramotného Alberta Dunkleho, jezdí s ním po Státech a prodejem zmrzliny si vydělávají na živobytí. Nakonec vybudují obrovskou firmu s mnoha franšízami, z Malky se pod jménem Lillian Dunkleová stane Zmrzlinová královna Ameriky a televizní celebrita. Součástí příběhu zachycujícího sedmdesát let jejího života, jsou i události americké historie od prohibice přes druhou světovou válku až po divoká léta Studia 54. Lillian není laskavá, mateřská hospodyňka, jak ji znají televizní diváci. Je to tvrdá a cynická obchodnice, která se neštítí intrikovat, a navíc se ráda napije. Na sklonku života ji však dožene minulost a její svět se rázem změní.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The Ice Cream Queen of Orchard Street , 2014


více info...

Přidat komentář

kusma
01.04.2024 5 z 5

Takové romány mi prostě sedí. Super vypravěčka, popis života od dětství, žádné hluché místo. Výborně napsáno, četlo se samo. Určitě doporučuji.

Katka2382
10.03.2024 5 z 5

Skvělý příběh který mě naprosto uchvátil.Malka/Lilien je prostě skvělá a že je drsná?To vyplývá z jejího dětství a z toho,ze se o sebe musela od malička postarat sama.
Kniha se čte v podstatě sama,doporučuji.


vikaa
22.02.2024 5 z 5

Přestože některé recenze tvrdí opak, já jsem všech 506 stránek románu zhltla jako kornout zmrzliny. Moc se mi líbil Malčin příběh od dětství až po stáří. Za svůj hořkosladký život urazila opravdu dlouhou cestu. NO TAK MĚ ZASTŘELTE, já jsem Malce alias Lilian prostě držela pěsti až do samotného konce. No a že byla občas drsná jako smirkový papír? Bez toho by určitě ve světě plném žraloků neuspěla. Za mně byla prototypem silné ženy se svými klady i zápory.
Líbilo se mi vylíčení historické etapy od roku 1913 po 80. léta 20. století v Americe z pohledu přistěhovalkyně. Knihu určitě doporučuji!

MíšaS.
30.12.2023 2 z 5

Bohužel mě kniha vůbec nebavila. První půlka se ještě dá, ale potom to je větší a větší nuda.

Lůca22
04.03.2023 5 z 5

Mě ta kniha prostě bavila. Nevím čím,nevím jak. Asi že hrdinka nebyla nijak ideální,semtam prohnilá, semtam mi jí bylo líto. Prostě hořkosladkých 70let hlavní postavy, mě to bavilo:)

kob
14.08.2022 4 z 5

Kniha se nečetla zrovna jedním dechem, chvílemi jsem se do ní nutila a četla současně jinou, ale každopádně je zajímavá a stojí za pozornost.

pige
07.04.2022 2 z 5

Milánkové, chvílemi byl vyprávěný příběh poutavý, především se mi líbily pasáže o tatínkovi, ale většinou se jednalo o prostý popis života jedné uprchlice.
Nejprve bída, pak zlaté pozlátko.
Šereda a krasavec.
Chytrá vs. nevzdělanec.
Nic překvapivého. Nic okouzlujícího.

Osobně mi vadí skoky do budoucnosti/současnosti, které narušují tok vyprávění a prozrazují, co se bude dít na dalších stránkách.

Vlašule
27.09.2021 5 z 5

Já jsem s knihou velmi spokojená, ač jsem dle recenzí měla strach. Hlavní postava je uvěřitelná, ne namalovaná na růžovo, dělá chyby a musí s tím žít. Věřím, že šovinistům se líbit nemusí, ale za mě příjemné překvapení. Chválím!

Clara_C
10.09.2021 4 z 5

Velmi zajímavá sonda do života přistěhovalců. Ano, není to tak, že téma uprchlíků či přistěhovalců je něco nového nebo objevného. Odjakživa měli lidé pocit, že jinde jim bude líp a v případě Ruska se jim jeden nemohl divit dříve ani teď.
Byť zmrzlinu nijak nevyhledávám, pasáže o její výrobě a vůbec jejich začátcích byly poutavé. Ale byl to obchod se vším všudy, stejně i tam se šlo přes mrtvoly. Bez dravosti v povaze by podnik neuspěl, a dravost měla Lillian díky nulovému dětství v krvi. Těžko jí mít něco za zlé, i když musela být někdy nesnesitelná.
Co mi trochu vadilo, byly chyby v tisku a musela jsem si vyhledat jak se píše majlant/majland, jelikož v knížce je verze s -d na konci a to mě, pravda, trochu rozčilovalo.

8211
04.08.2021 4 z 5

Čtivá kniha, neokoukaný příběh, doporučuji.

Janca007
28.04.2021 4 z 5

Knížku jsem četla trochu dýl, protože jsem si nemohla najít čas, ale dočetla jsem a nelituju. Líbilo se mi, že byl děj Zmrzlinové královny Malky (Lillian) od jejího narození až do stáří, procházel různými historickými etapami v Americe, popisoval vývoj podnikání se zmrzlinou... Pro mě byla Malka silná žena, jejíž chování se odráželo od prožitých situací, nevnímám ji nijak záporně.

NicMocVládce
11.03.2021 5 z 5

Mám ráda dobré životopisné knihy a tohle je jedna z nich :) . Hlavní hrdinka není skrz na skrz úplně sympatická ani pozitivní, ale má silného ducha a i přese všechna příkoří co jí život přinesl jde pořád dál s pořádnou dávkou kuráže. Myslím, že určitě stojí za přečtení.

ivka67
04.01.2021 5 z 5

Byla jsem překvapená jakou pěknou knihu se mi podařilo objevit v Levných knihách.Poutavý příběh i když hlavní hrdinka není zrovna symatická,ale její vyprávění se mi líbilo.

PavlineCZka
12.11.2020 3 z 5

No, tak me zastrelte, ale urcite jsem ji jako kornout zmrzliny nezhltla. Nejak mi postava Malky nesedla a rozcilovala me hlavne oslovovanim milanci atd. Cist se to da, pribeh tam je a nejake historicke propojeni a zajimavosti o zmrzline tam najedete...

Noisette73
29.10.2020 4 z 5

Ano, zhltla jsem to.
Malka mi byla docela sympatická a měla jsem ji ráda, hradba kolem ní, její zdánlivá hrubost byla způsobena tím co si chudinka prožila.
Zmrzliny mohlo být více, ale ráda odpouštím.

mag097
17.10.2020 3 z 5

Román, jehož anotace vám slíbí, že jej zhltnete jako kornout zmrzliny...což je o knížce mající 506 stránek celkem odvážné tvrzení.
No, knížku jsem jako kornout zmrzliny nezhltla, ale špatná určitě nebyla. Super byly popisy předválečné Ameriky a vztahy uprchlíků. To, že je hlavní postava tak trochu záporačka příběh dost oživilo. Vlastně to nebylo špatné ale nějak jiskra mezi mnou a královnou nepřeskočila a já se musela místy do čtení nutit.
Průměrný společenský román :)

Keby1
05.07.2020

Četla jsem jedním dechem, prosím přeložte další její knihy

Ctenar1202
23.06.2020 5 z 5

Příjemný román o zmrzlinové královně. Jak už název napovídá, hlavní postavou byla žena, která dokázala i přes nepřízeň osudu vybudovat zmrzlinářské impérium.
Kniha líčí celý její život. Od těžkého dětství plné chudoby, přes šťastné roky manželství a společného podnikání s manželem... Lilian však není sympatická, vlídná a laskavá žena. Je to dravec, cynik a jde si tvrdě za svým. Tak tvrdě a chamtivě až ji to dožene.

Kniha má svižný děj a četla se moc hezky. I přes tvrdou povahu mi Lilian sedla a klidně bych o jejím životě četla dál a dál

Richisa
24.05.2020 4 z 5

Kniha se mi moc dobře četla. Vůbec jsem nepovažovala Lillian za antihrdinku. Líbilo se mi, že se autorka nebála zobrazit i špatné vlastnosti, které nutně vyplývaly z jejího dětství... Postava tak byla plastická a uvěřitelná.

Sama se vypracovala z nuly, nikdy to neměla jednoduché a vždy si nějak dokázala poradit. Intriky proti konkurenci jsou zcela běžné navíc se vždy dostavilo špatné svědomí a určitá snaha o sebereflexi.

Přišlo mi, že i jazykem se nám autorka snaží podstrčit to, že je hrdinka vlastně zlá. Mrzí mě, že v knize chybí nějaký doslov, kde by autorka řekla, zda a jak moc se jedná o skutečný příběh.

JancaMia
21.05.2020 4 z 5

Wau , velké milníky století z pohledu hrdinky u které se mísili antipatie a sympatie k ní ... rozhodně stojí za přečtení ..