Valenis Valenis komentáře u knih

☰ menu

Knihkupectví na Riverside Drive Knihkupectví na Riverside Drive Frida Skybäck

Knížku jsem dostala jako dárek a čekala jsem, že to bude tuctový románek. Nicméně mě příjemně překvapila. Nebyla přeslazená a některé věci mě v ní opravdu překvapily. Víc než příběh v současnosti mě bavila linka v minulosti, byla dramatičtější a zajímavější.

02.05.2024 4 z 5


Černá rusalka Černá rusalka Martin Müller

Povedený thriller. Líbilo se mi zasazení do Sudet krátce po sametové revoluci. Autorovi se podařilo vykouzlit skutečně syrovou noir atmosféru.

Oslovila mě také kompozice románu. Je rozdělený na třetiny, každá z nich zachycuje ten samý víkend, ale z pohledu jiné postavy. Takže postupně si člověk zaplňuje bílá místa.

Celkově dávám 4,5 hvězd. Kniha se mi líbila, jen se mi na konci nepodařilo spojit veškerá vodítka u některých vedlejších událostí.

20.08.2023 5 z 5


Léčba lupénky Léčba lupénky John O. A. Pagano

Velmi přínosná kniha. Autor provozuje v Americe kliniku, která se specializuje na přírodní léčbu lupénky. V knize sdílí své zkušenosti a hlavně i ukazuje fotky pacientů před a po léčbě. Rozdíly jsou velmi velké.

V knize najdete konkrétní doporučení, kterými se řídit. Jeho léčba je dost komplexní. Kromě speciálního stravovacího režimu zahrnuje i chiropraktické ošetření páteře a klystýry. To jsou pro mě dost děsivé věci, takže jsem se rozhodla, že vyzkouším je ten stravovací režim - doporučuje ho dodržovat alespoň 3 měsíce. Je dost přísný.

Nejdřív 3 dny jíte jen jablka na pročištění systému. Pak se stravujete superzdravě - tj. bez alkoholu, cigaret, sladkostí, červeného masa a výrobků z bílé mouky. Zvláštností je, že musíte vyloučit i lilkovitou zeleninu - brambory, rajčata, papriku, lilek, pepř. To stravování je dost náročné, ale protože se mi udělalo viditelné ložisko lupénky na obličeji, chtěla jsem se ho za každou cenu zbavit (bez mastí s kortikoidy).

Vyplatilo se to - 3 měsíce jsem vydržela a lupénka se velmi výrazně zlepšila (ačkoliv byla zima). Člověk nemusí tu přísnou dietu držet celý život - uklidňující je už jen to samotné vědomí, že kdybyste chtěli, tak máte účinný způsob, jak ji zase dostat pod kontrolu.

03.06.2023 5 z 5


Ve větvích Yggdrasilu Ve větvích Yggdrasilu Tereza Kadečková

Mám ráda severskou mytologii, takže jsem po knížce sáhla díky jejímu tématu. A fakt jsem si ji užila. Líbí se mi, že příběh nenásleduje stereotypní vzorce a od první chvíle mě vtáhl do děje.

18.03.2023 5 z 5


Zákon Azylu Zákon Azylu Lucie Lukačovičová

Fajn čtení, dobře jsem si u něj odpočinula. Děj působí logicky a věrohodně, což oceňuji.

10.12.2021 5 z 5


Zakázaná učebnice koučování Zakázaná učebnice koučování Magdalena Vokáčová

Skvělá kniha, velmi mě nadchla. Slupla jsem ji jako malinu. Doporučuji všem, kteří se zajímají o koučování a chtějí se dozvědět víc. Pro začátečníky skvělý a poutavý úvod do koučování.

10.12.2021 5 z 5


Dům roztříštěných snů Dům roztříštěných snů Irena Moravcová

Autorka perfektně vykreslila atmosféru první republiky a já si čtení moc užila. Líbila se mi rodina Krásových - všichni na mě působili velice věrohodně.

05.09.2021 5 z 5


Rozhovory s přáteli Rozhovory s přáteli Sally Rooney

Loni jsem přečetla necelých čtyřicet románů. Spousta z nich bylo skvělých, ale tento mě oslovil nejvíc. Neuvěřitelně mi připomněl dobu, kdy jsem byla na výšce a ty pocity, kdy člověk ještě přesně neví, co chce a hledá své místo ve světě. Autorka je vykreslila neuvěřitelně přesně. Četla jsem i její druhou knihu Normální lidé. Rozhovory s přáteli se mi ale líbily výrazně víc.

10.01.2021 5 z 5


Před bouří Před bouří Zuzana Hartmanová

Četla jsem už předchozí knihy autorky a tak jsem sáhla i po této. Opět se mi velmi líbila. Ze začátku je tam docela hodně postav, ale rychle jsem se zorientovala. Děj i vztahy postav jsou napínavé a hltala jsem stránku za stránkou.

03.01.2021 5 z 5


Píseň oceli Píseň oceli Michaela Merglová

Příjemná a čtivá kniha, jednotlivé příběhy se mi líbily. Bavily mě různé bardovy eskapády. :) Drobným minusem jsou za mě jména hlavních postav, dost dlouho mi trvalo, než jsem si na ně zvykla. Což je ale opravdu detail, takže jako celek jsem si knihu užila.

11.11.2020 5 z 5


Eskejp: Na útěku z kanceláře Eskejp: Na útěku z kanceláře Jiří Charvát

U knihy jsem se nahlas smála a to se mi nestalo snad od Aristokratky. Dost jsem si ji užila. Jsou to takové spíš krátké vtipné epizody, zastřešující příběh je docela volný.

11.11.2020 5 z 5


Ctnosti králů Ctnosti králů Ken Liu

Velice čtivé, nemohla jsem se od knihy odtrhnout!

29.04.2020 5 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Čtu hodně, takže se mi často nestává, že bych četla příběh, který by se odehrával v pro mě novém a překvapivém prostředí. Ale Příběh služebnice to splnil - nepodobá se žádné jiné knize, kterou jsem četla. Moc doporučuji, tohle je jedna z těch knih, které si budu ještě dlouho pamatovat.

22.03.2020 5 z 5


Pomníky zimy Pomníky zimy Jan Hlávka

Maximálně čtivé jako všechny ostatní díly série.

27.12.2019 5 z 5


Tenký led Tenký led Jan Hlávka

Skvělé pokračování, velká spokojenost.

27.12.2019 5 z 5


Mráz a hry Mráz a hry Jan Hlávka

Je to tlustá bichle (ty další ještě víc), ale vždy jsem je zhltla za pár dní. Skvělé čtení. Vše odsýpá, děj je logický, postavy zajímavé. Moc se těším na poslední díl.

27.12.2019 5 z 5


Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Prašinu jsem koupila pro jednoho páťáka v rodině, ale ještě než jsem mu ji dala, stihla jsem ji přečíst. A můžu říct, že se mi hodně líbila. Vyprávění je dost akční a neustále se něco děje. Což je u četby pro mládež myslím dobře, protože jsou alespoň neustále zvědaví, jak bude příběh pokračovat a nemají potřebu jít hrát počítačové hry. Alespoň doufám. :)

09.12.2019 5 z 5


Dračí město Dračí město Petra Machová

Kniha mi přišla fajn, dobře se četla. Ocenila jsem, že co se týče romantické linky, tak se nekonal ohraný milostný trojuhelník.

28.12.2018 4 z 5


Žena s drakem Žena s drakem Františka Vrbenská

Povídka Jak mizí víly mi uvízla v hlavě stejně jako ostatním komentujícím. Výborně napsaná, silný námět, podáno uvěřitelně a velmi realisticky.

20.10.2018 5 z 5


Nástroje titánů Nástroje titánů Timothy Ferriss

Zajímavé čtení. První část o s názvem Zdraví nebyla nic pro mě. Bylo to hodně o posilování, suplemantaci výživovými doplňky a podobně, což mě nezajímá. Ale v části Bohatí i Moudří jsem se dozvěděla zajímavé informace a čtení rozhodně nebylo ztraceným časem. Kniha je opravdu tlustá a těžká, v posteli z ní trochu bolí ruka.

20.10.2018 4 z 5