Ctnosti králů

Ctnosti králů https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343544/bmid_ctnosti-kralu-fzY-343544.jpg 4 49 18

Dynastie Pampelišek série

1. díl

Císař Mapidéré sjednotil sedm krá­­lovství Dary pod jednu vlajku. Nyní však leží na smrtelné pos­­teli, poddaní jsou vyčerpaní císařo­­­vý­­mi velikášskými stavebními projekty a jeho poradci usilují jen o vlastní zisky. Lidé v celé říši trpí, a dokon­ce i sami boho­vé jsou neklidní. Kuni Garu, vychytralý, charisma­tický povaleč, a Mata Zyndu, syn popraveného vévody, který se touží pomstít, vedou každý svou vlastní vzpouru proti císařské krutovládě. Při té příležitosti se setkají a společně se připojí k povstání, které se snaží císaře svrhnout. Na své cestě za slávou, mocí a ctí se stanou svědky střetu armád, spatří flotily vzducholodí, setkají se s obřími šupinatými vel­­ryba­­mi a proměňujícími se bohy. Jejich nepravděpodobné přátelství významně změní rovnováhu moci v Daře. Ale za jakou cenu?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Host
Originální název:

The Grace of Kings


více info...

Přidat komentář

SparklingDori
10.08.2023 5 z 5

Když jsem poprvé otevřela tuto knihu a zadívala se na první větu příběhu, nikdy by mě nenapadlo, jak komplexní děj je schovaný uvnitř. Na každé straně jsem se dočetla o složitých intrikách králů a generálů, o vojenských taženích a především o vztahu dvou ,,bratrů", jejichž sny o dokonalém světě se rozcházely. Při popisech velkolepých bitev jsem jen tajila dech a při smutných osudech vlivných žen jsem rozmrkávala slzy. Nemůžu jinak než doporučit. :)

Racek213
14.09.2022 4 z 5

No jo, člověk se musí obrnit trpělivostí, pochopit myšlení číňanů a jejich zvyky je fakt těžké. No, mám výhodu, od dětství se zajímám o Čínu, trochu jsem tam v mládí pobyl a nasál atmosféru velkoleposti a strašlivé bídy a po 50 letech se tam vrátil a viděl zemi zázraků, dobře oblečené a smějící se lidi a vše nové, dobře zorganizované a celkem i pro našince příjemné, ale ty jejich zvyky, tedy ... . Takže, docela jsem se začet, nebylo to špatné...a bavil jsem se. Škoda, že bevyšly další díly.


Minathir
21.02.2022 1 z 5

Kdyz jsem videl tak vysoke hodnoceni knihy spolu s nadsenymi komentari, tak jsem se na knihu tesil. O to vetsi bylo me zklamani. Ac se v knize vyskytuji obcas zajimave myslenky jako ze smrtenici jsou pouze pesaky ve hre bohu, tak celkovy pocit z knizky u me bylo extremni otraveni z toho jak autorova oblibena postava dela vsechno dobre, vybira si ty spravne lidi, dela spravna rozhodnuti a vsichni ostatni jsou naprosto neschopni. Tak obrovsky plot armor a spoustu nelogicnosti, diky nimz se zachrani z bezvychodnych situaci, jsem nevidel od poslednich serii Hry o truny.

Kaya77911
30.12.2021 3 z 5

Ctnosti králů se odehrávají ve vymyšleném světě, který je do jisté míry inspirován Čínou někdy asi ve středověku (bohužel nejsem schopna určit konkrétněji).
O knize se můžete dočíst, že se jedná o epické fantasy, což mně popravdě nic neřekne, protože z tohoto odvětví moc načteno nemám, čili ani nemám s čím porovnávat. Každopádně už od začátku vám autor předvádí komplikovaný a propracovaný svět a spoustu postav. To by mohlo většinu čtenářů odradit, protože kniha má díky tomu dlouhý a docela matoucí úvod. A tak je to po celou dobu - autor na začátek kapitoly střelí novou postavu a to jenom proto, aby ji na jejím konci zabil, zatímco se stane něco, co bude mít později dopad na vývoj celého příběhu. To je taky důvod proč se na příběh musíte soustředit a mnohokrát i zapojit mozek, aby vám došlo co se vlastně děje. Politikaření a vojenská strategie - to není pro každého a v Ctnostech králů je to prosím pěkně ústřední téma. Do toho se však tu a tam objeví akční scéna, která musím uznat je dost epický napsaná!
Autor tady pracuje s tématem „touha po moci” a to se za mě taky povedlo. Ukazuje, jak tato touha mění lidi, vznikají války, které ničí přátelství a životy a ukazuje to tady poměrně drsně a realisticky (nedůvěra, strach, zbabělost, zrada, vychytralost, ale najdou se i dobré věci, jako přátelství, láska, obětavost, nebo vytrvalost).
Myslím si však, že ne každý si zde přijde na své, protože kniha plyne pomalu, autor nevytváří napětí, kterého si všimnete na první pohled, takže milovníci akce a rychlého děje asi nebudou nadšeni.
Kniha vám dá pravděpodobně zabrat, strávíte nad ni nějaký ten čas a rozhodně si ani váš mozek moc neodpočine.

Já musím říct, že mě kniha nějak neohromila, jednoduše to není můj šálek čaje, ale i tak si myslím, že by zasloužila víc pozornosti a taky jako plus beru, že navzdory tomu, že je to první díl série, lze číst jako standalone. Doporučila bych těm, co se líbilo Převorství u pomerančovníku, nebo mají chuť na něco složitějšího.

Deia
31.10.2021 5 z 5

Táto kniha ma veľmi nadchla. Spočiatku som sa síce strácala v tom veľkom množstve postáv, ale potom sa to zlepšilo. Postavy sú skutočne zaujímavé. Kuni Garu je spočiatku vykreslený ako povaľač, neschopný nájsť si prácu, preto som ho veľmi nemala rada. Ale potom sa dostáva do vedenia povstania a ukáže sa ako veľmi schopný veliteľ a postupne som si ho obľúbila. Ďalšia postava, Mata Zyndu, je zas synom popraveného vojvodu, bojovnosť má v krvi a celý život sa pripravoval na príležitosť zvrhnúť cisára. Mata som mala spočiatku rada, ale jeho činy postupne viedli k tomu, že moje sympatie klesli. Všetky postavy mali niečo do seba a že ich tu je. Čo sa mi ešte ohľadom postáv veľmi páčilo, boli rozhovory jednotlivých bohov, tie boli osviežujúce.
Svet knihy je úžasný. Je v podstate jednoduchý, ale pre mňa to bolo plus, veľmi dobre sa v ňom orientovalo a často som pozerala do mapy, ktorá je na začiatku knihy. A tie technické vynálezy, ktoré v knihe sú, sú fakt úžasné.
Aj dej sa mi páčil. Síce plynul pomaly, bolo tam veľa rozhovorov, veľa politiky, ale bolo to tak úžasne podané, že ma to vôbec nenudilo. Keď už prišlo na nejakú bitku, tak bola skvelo popísaná. Väčšinou zvratov som vôbec nečakala a oceňujem, že dej nebol priamočiary a že (mne) nebolo jasné, ako to celé skončí.
Celkovo sa mi kniha veľmi páčila, len niečo mi tam ešte chýbalo. A čo ma tiež mrzí je to, že ďalšie časti nie sú preložené, ale pevne verím, že raz budú.

jjanca
11.06.2021 4 z 5

Vzhľadom na rozsah knihy a komplikovanosť deja mi trvalo trošku dlhšie, kým som knihu dočítala. Avšak nemôžem povedať, že by ma kniha nebavila. Bolo to veľkolepé, pútavé a zaujímavé. Obe hlavné postavy som si obľúbila (aj ked je pravda, že jednu trošku viac). Počas čítania som sa ani raz nenudila, dej je rozdelený na kratšie kapitoly, ktoré sú písané vždy z pohľadu inej postavy. Síce som nikde nevidela, že by sa chystal preklad druhého dielu, ale dúfam, že sa raz dočkáme. Rada si ďalšiu časť prečítam!

denniys
12.12.2020 5 z 5

Má první fantasy kniha od čínského autora...velmi zajímavý počin..z počátku kniha působí složitě, ale tento pocit po pár desítkách stran ztratíte..autor se s tím nepáře a občas nám na začátku kapitoly předhodí nového hrdinu, aby ho na jejím konci zabil..nechybí velmi překvapivé zvraty, velkolepé bitvy, osudové momenty a silné emoce..základem je klasicky čest, rodina, láska, přátelství a víra..oblíbila jsem si oba hlavní hrdiny a lidi z jejich okolí, velmi mě mrzelo jedno malé nedorozumění, které navždy rozdělilo jejich bratrství a určilo špatný vývoj budoucích událostí..v knize jsou dva dechberoucí okamžiky, doslova velkolepé okamžiky..zvláštně na mě působí závěr, který se zdá úplně uzavřený, ačkoliv má jít o sérii..Ctnosti králů jsou dílem plným hlubokých myšlenek a krásných vět ve fantasy kabátě

cca
30.11.2020 5 z 5

Z žánru fantasy jsou Ctnosti králů první dílo v tomto stylu, které se mi dostalo do rukou. Možná i proto hodnotím tak vysoko. Nemá to nic společného s většinou fantasy knih, kde sledujeme jak nějaký obzvláště nadaný hrdina kosí jednoho protivníka za druhým a celé se to točí okolo jeho zvláštních schopností, proto pokud někdo očekává akční scény a epické souboje, bude zklamán. Tady jde hlavně o velice rozsáhle popsaný svět a politiku. Také je příhodně vybraný název, protože kniha donutí člověka k zamyšlení, jaké vlastnosti z vůdce dělají dobrého vůdce a proč i konání dobrého vůdce může vést ke zkáze. Celkově se v knize vyskytuje hodně zajímavých myšlenek, které čtenáře nenásilně donutí přemýšlet a je to obalené v poutavém pozlátku fantasy příběhu.

falcon9
20.07.2020 4 z 5

(SPOILER) Já budu, bohužel, trochu krotit zdejší nadšení. Kniha je to určitě dobrá a na poli fantasy jistě patří k tomu lepšímu. Ale. Ani podle vyprávění jsem si knihu nedokázal úplně spojit s nějakým historickým obdobím, popř. staletím. Na vině může být i to, že se v knize objevují některé 'nedobové' výrazy, tedy, nedobové z toho historického hlediska. Jinak je to skvělý námět, i když potenciál v tom byl daleko větší a oné fantastiky se v knize příliš nedočkáte. Navíc si nedovedu představit děj pokračování, vzhledem k tomu, SPOILER, že pro mě zasádní postava na konci zemře. Celkově byl první díl dost o politikaření a pokračování by si možná zasloužilo více putovní děj, i když k tomu nepříliš velkému světu jej asi neočekávám. Ale třeba autor překvapí

silvara
06.05.2020 5 z 5

První seznámení se silkpunkem a jsem nadšená!
Konečně epická fantasy podle mého gusta. Velkolepé bitvy, politikaření, trocha toho filozofování a to nejlepší ze všeho - střet mezi klasickým, bohy vyvoleným hrdinou a realistickým, vychytralým (a nakonec taky bohy vyvoleným) hrdinou.
Ken Liu mě překvapil komplexností svého světa a svět Dary mi učaroval. Doufám, že se dočkáme i druhého dílu.

Valenis
29.04.2020 5 z 5

Velice čtivé, nemohla jsem se od knihy odtrhnout!

Alex.Barunka
25.11.2018 4 z 5

Tato kniha je tak trochu oříšek. Pod pojmem epická fantasy se mnoha čtenářům promítne Hra o Trůny nebo třeba Sanderson. Tohle bylo ale hodně jiné, a s představami o epické fantasy se to hodně rozchází, přesto to v jistém slova smyslu epické bylo.

Dlouhý úvod a komplikovaný svět je to, co čtenáře vítá hned od začátku. A věřím, že mnohé jen tak nepustí. Svět se povedl, o tom žádná, je spletitý, komplikovaný, drsný, politicky rozervaný, komplexní. Inspirace východem je příjemným osvěžením žánru. A pak už má čtenáři tu čest potkat mnoho rozličných postav, na určitou dobu, a za určitý čas poznat jejich charaktery a vnitřní boje. I když je hlavní myšlenkou politické sjednocení států, samozřejmě i za pomocí válek, nečekejte nadupané epické popisy bojů, čekejte popisy lidských charakterů na pozadí právě těchto bojů. Autor se zaměřuje především na postavy, jejich opravdu obrovský vývoj. Jejich psychologie je opravdu skvělá a má sílu. Autor naprosto úžasně uchopil podstatu knihy a ukázal, jak může být touha po moci svazující a slepá. Pokrytectví, poučení, nadsázka, ironie, inteligence, čest, zrada a zbabělost.

U tohoto příběhu budou pravděpodobně trpěl milovníci dynamiky, akčních momentů, které jsou podtržené napětím a dech beroucích soubojů, které vám vyvolají husí kůži. Kniha totiž plyne v jednotném tempu a napínavých momentů autor probouzí jen pár. A to je asi největší úskalí knihy, protože vedle skvěle popsaných postav by se mohl tetelit i skvěle vygradovaný příběh.

No a nakonec, kniha vám dá určitě zabrat a provrtá vám mozkové závity.

Ventimiglia
30.07.2018 5 z 5

Nenechejte se odradit pozvolným "rozjezdem" - děj se úžasně rozvine a dokáže nejen překvapovat, ale i vést k zamyšlení. Prostředí je sice fantastické (bojové vzducholodě, "velrybí" ponorky), ale situace v královstvích Dary jsou nadčasové, jejich paralely jsou kolem nás...
Vládce sjednotí drobná království, která mezi sebou ustavičně válčí, aby nastolil mír. Sjednocení proběhne za cenu nesmírných obětí. Kdyby dokázal trpělivě upevňovat svou moc a nehnat se za přeludem nesmrtelnosti, mohli na něj vzpomínat jako na vizionáře, mírotvůrce... Všechno dobré, co zamýšlel, přijde vniveč a rozpoutá se krvavé povstání. Přinese vzpoura prostým lidem pokoj? Je možné vládnout a zůstat čestným? Může se dobrotivost stát slabostí? Co všechno musí obětovat ten, kdo buduje spravedlivou říši?

A kromě otázek ještě pár citátů:
"Ideály jsou nebezpečné. Nikdy nejsme tak dokonalí, jak si přejí druzí." (428)
"Když Haan padne, lidé trpí.
Když Haan povstane, lidé trpí.
Když je Haan chudý, lidé jsou chudí.
Když je Hann bohatý, lidé jsou chudí.
Když je Hann silný, lidé umírají.
Když je Haan slabý, lidé umírají." (484)
"Mé vyšívání ti připadá nicotné, avšak nicotnost je nevyhnutelným osudem veškerého lidského konání." (526)

Byla by velká škoda, kdyby u nás Dynastie Pampelišek zapadla. Zaslouží si pozornost. Už teď se těším na druhý díl, i když se o "své" postavy trochu bojím.

Steew
10.03.2018 4 z 5

V počátcích knihy mi příběh přišel chaotický, spousty postav, zvláštní jména, názvy různých států až mi z toho šla hlava kolem. Naštěstí jsem se tím vším prodral a zbylé dvě třetiny knihy byla pořádná jízda. Skutečně příliš nečekejte rozjímání nad pocity a dojmy, nad zdlouhavé popisování míst, jídel a postav. Válčení a intriky... to je to oč tu běží. Vše skvěle promyšlené, popsané a provedené...

Aires
05.03.2018 3 z 5

Miluji velkolepé příběhy ve velkolepých knihách! Ctnosti králů se přesně o takovou epickou velkolepost snaží. Vypráví příběh o konci jednoho císařství a počátcích nového. V tomhle světě se hraje na hrdinství a králové chtějí zbudovat svět podle sebe. Jenže ne vždy je to k obrazu lepšímu, každý má navíc na rukou krev a přízeň poddaných je nestálá. Opravdu to zavání velkým hrdinstvím. Ale jak pokračuje nekonečná série bitev, zjistíte že příběh se opakuje, jen se mění rivalové. Staré tváře nahrazují nové až je těch postav tolik, že by sami vydali na menší armádu. Vážně, proč si všichni autoři myslí, že epické příběhy potřebují k úspěchu tisíce postav? Vzpomeňme si na Pána prstenů s devítkou hlavních hrdinů. Ten měl nakonec mnohem větší grády, než tohle epické bitevní čtení. Tady mi chybělo větší souznění s hrdiny. Chce to více pocitů a dojmů, ne jenom mávání mečem a vypočítávání zabitých nepřátel.

Weezing
04.03.2018 4 z 5

Zajímavá kniha, kterou rozhodně stojí za to zkusit, i když k ní mám určité výhrady. Další díl si ale nenchám ujít.

Můj hlavní problém s knihou byl ve stylu vyprávění. Author používá omniscientního vypravěče, což by samo o sobě zase nevadilo, ale bohužel autor tento styl možná až příliš zneužívá. Příliš často skáče mezi jednotlivými perspektivami a podobně časté jsou skoky v lokaci i v čase. Výhodou tohoto přístupu je, že se neustále něco děje, autor vždy prostě přeskočí na místo, kde se zrovna odehrává něco zajímavého, chvilku se tam zdrží a jde se dál. Nevýhodu je, že příběh potom působí příliš zkratkovitě, jak bych nečetl příběh, ale nějakou historickou knihu, která jen shrnuje události daného konfliktu a není úplně jednoduché si k většině postav vytvořit nějaký vztah.

Ze začátku je příběh celkem rozháraný, postupně se ale postavy osekají a hlavní postavy se zůží na dvě. Druhá půlka knihy je díku tomu rozhodně lepší s rychlejším tempem vyprávění a zajímavějším dějem. Líbilo se mi, že žádné postavy nejsou vykresleny jen jako dobré nebo špatné a stejně tak celý konflikt je vykreslen komplexně se spoustu různých hráčů a vlivů. Jednotlivé postavy politikaří a podrážejí se a snaží se pro sebe získat co nejlepší postavení. Autor umí vytvářet zajímavé postavy, i když ty vedlejší jsou spíše jednoúčelové.

Svět, ve kterém se příběh odehrává, je odlišný od obvyklých fantasy kulis. Je zde patrná silná inspirace čínskou kulturou a do toho autor přimíchává létací mechanické draky, bojové vzducholodě a další zajímavé vynálezy. Dalším aspektem jsou bohové, kteří výrazně ovlivňují životy smrtelníků, aktivně podporují svoje oblíbence a snaží se klást překážky do cesty favoritům ostatních bohů. Závěrem bych chtěl pochválit hezkou obálkou, díky níž vypadá kniha mnohem lépe než anglický originál.

trudoš
08.02.2018 5 z 5

Epická fantasy zasazená do čínských kulis, které se sice jmenují jinak, ale ta parafráze je zřejmá. A i když je mi premisa zápletky o znepřátelených přátelích z duše protivná, Ken Liu s ní pracuje natolik elegantně, poeticky a napínavě, že člověku vlastně ani nevadí, jak moc je obehraná. Ono se to k charakteru vyprávění jednoduše hodí. Je to hrdinské i tragické, nekompromisní k jedincům a fatální k davům, ostatně jak už u téhle kultury bývá zvykem. Nezapomenutelné jsou souboje na papírových dracích, stejně jako velkolepá válečná tažení, při nichž se rychle vytrácí iluze spravedlnosti. Autor navíc s chirurgickou zručností obnažuje stinné stránky panování, kdy jen minimum stačí k tomu, aby dnešní miláček byl zítra veřejným nepřítelem. Tady prostě není nikdo bez poskvrny. Jenže za trochu špinavosti teď můžete platit lety blahobytu později, projde-li vám to u historie. Jen těch intrik bylo na můj vkus moc, hlavně proto, že se opakovaly v nekonečném vzorci, až to působilo lehce prvoplánově.

tyna_kk
02.12.2017 4 z 5

Bylo to doopravdy velkolepé, to ano. Ale člověk se občas v té velkoleposti až ztrácel.

Autorovy knížky

Ken Liu
čínská, 1976
2017  84%Ctnosti králů

Kniha Ctnosti králů je v

Právě čtených6x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce80x
Chystám se číst117x
Chci si koupit22x
dalších seznamech3x