Thomas.on Thomas.on komentáře u knih

☰ menu

Dračí zuby Dračí zuby Michael Crichton

Musím říct, že Crichtona mám moc rád, ale posledních pár knih jsem trochu nemusel. Proto mě příjemně překvapila tato kniha, od které jsem v podstatě nic nečekal a o to lepší byla. Taky je to možná z důvodu, že ji Crichton napsal ještě před Jurským parkem.. Velice pěkně se četla a doufám, že se ještě někde dohledá nějaký starší Crichtonův spis.. Ke knize samotné, když přejdu, že hlavnímu hrdinovi přálo štěstí, společný rys všech velkých kladných hrdinů, tak tam žádné ad-absordum nebylo.. Naopak hezky zasazeno do amerického "západu" vykresleného americkými bijáky. Jak sám autor v komentářích píše, takhle to stejně nebylo :-D

21.08.2018 5 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Očekávání jsem měl veliká dle chvalozpěvů okolo. Bohužel ta kniha je jedno velké zklamání.. Mohlo to být dobré sci-fi, kdyby to skončilo někde v půlce a rozvedlo to téma "pavouka". Takhle je to něco, co se minulo žánrem a smyslem. Alespoň v mých očích..

21.08.2018 1 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Musím srovnávat s Marťanem a musím říct, že Marťan byl lepší. Hlavní hrdince je 26let (!!!) a celou knihou jí provází komentáře, že plýtvá svým talentem. Stále se opakují komentáře mnohem zkušenějších lidí v okolí, kteří nedosahují jejích kvalit v oboru, kterému se někdy věnují až několik desetiletí. Toto vadilo nejenom mi, ale i hlavní hrdince. Opravdu toho bylo dost. Hlavní hrdinka je tedy sloučením Carmen Electry (v 90.letech = hodně pěkná a menší postavy) z pohledu fyzického a McGyvera z pohledu mentálního. Přesto jsem to autorovi odpustil a knihu jsem s radostí přečetl. Určitě to patří k lepším na trhu a knihu doporučuju ji k odpočinkové četbě. Jen od ní nečekejte Marťana 2.

18.06.2018 4 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Harryho Pottera a jeho ságu jsem četl a byla fajn. Chápu, že se veze na potterovské vlně, ale nemohl jsem se zbavit dojmu, že to trochu násilně naroubované. Nicméně, z pohledu přepsané divadelní hry OK. Plný počet to nemůže dostat, ale úplná ztráta času to taky není. Jsou i horší knihy, takže zlatý střed. Doporučení k přečtení bych ale pokud nejste potterovský fanda nedal.

21.06.2017 3 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Matt Damon zahrál ve filmu skvěle, ale kniha je zase o něco lepší. Film jsem viděl dříve, takže jsem si hlavního hrdinu ztotožňoval s Damonem a nijak se to nebilo.

21.06.2017 5 z 5


Zrada Zrada Orson Scott Card

Nedělám to často, ale tuhle knihu jsem si už přečetl 2x a těším se, až si ji za nějaký čas přečtu znova. Autor si vymyslel krásný svět, kde každý národ má zvláštní vlastnost. Nebudu spoilerovat, takže se omezím na hodnocení hlavního hrdiny, který svádí i vlastní boj v hlavě a nutí i vás se zamyslet, jestli jeho činy mají opodstatnění nebo ne. Vřele doporučuji, pokud chcete odpočinkovou scifi četbu, která vás zároveň vtáhne do děje.

30.07.2016 5 z 5


Singletasking - Udělejte víc – jedno po druhém Singletasking - Udělejte víc – jedno po druhém Devora Zack

Budu stručný, kniha mohla mít 1 stranu a přidaná hodnota by byla stejná. Za to by ale nikdo nedal 200Kč. Takže autorka píše volnou úvahu na toto téma ze všech myslitelných stran a tyto různé pohledy nazývá kapitolami. Čekal jsem od tohoto bestselleru něco nového (možná až zásadního). Nic takového tam ale není. Udělám vám všem službu a řeknu, nenechte se vyrušovat, dělejte na jednom úkolu dokud ho neuděláte a netravte čas v práci dlouhým kecáním o ničem s kolegy. Tímto jsem vám ušetřil 199,-Kč a kupte si radši nějakou doporučenou knížku od kamarádů či známých.

30.07.2016 1 z 5


Pirátská odysea Pirátská odysea Michael Crichton

Kniha je velice jednoduchá příběhem i nenáročností, ne nepodobná Proudu času od tohoto autora. Kniha je doporučována na dovolenou na pláž, k čemuž se i já přikláním. Hodnotím za 5, protože příběh byl poutavý a neměl hluché místa. Jen jsem zvědav, jak to je s tou poslední knihou, protože jsem kdesi viděl informaci, že Crichton měl rozepsánu ještě jednu knihu, kterou snad někdo ještě dodělá a vydá.. Tak se nechme snad příjemně překvapit.. :)

31.07.2011 5 z 5


Obchodník se smrtí Obchodník se smrtí Hugh Laurie

Hugh Laurie ukazuje, že je opravdu mnohostranně nadaným umělcem. Pokud počítám dobře, tak Dr.House se objevil až po 8-mi letech po vydání této knihy, takže bych ho tu moc netahal.. Tím bych rád reagoval i na pet-kyval- s poznámkou o Českoslovenku, kdy mám osobní zkušenost ze Španělska, že jsem musel vysvětlovat, že už jsme deset let rozdělení..
K samotné knize musím říct, že obecně někdy nemusím anglický humor, nicméně po počáteční nejistotě mi hl.postava byla velmi sympatická a po celou dobu četby jsem se velmi bavil, místy i hlasitě smál :) Takže vřele doporučuju.

28.07.2011 5 z 5


Queen - jejich vlastními slovy Queen - jejich vlastními slovy Mick St. Michael

Kniha je zvláštní právě svým pojetím- tedy pouze interpretací zaznamenaných názorů členů kapely, které se vztahují k jednotlivým kapitolám. Proto hodnotím za 5, jinak jako ucelenou formu považuju za nejlepší Bohémskou rapsodii.

27.07.2011 5 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Právě jsem knihu dočetl a rád bych se podělil o své dojmy. První půlka knihy je k uzoufání nudná, kdy se čtenář seznamuje s jednotlivými hrdiny a jejich osudy (výjimkou je snad příběh Luisy Reyové, který však knihu nezachrání). Druhá polovina je kupodivu opět velice nudná, kde se nenápadně vynoří existenciální myšlenka - rasová diskriminace, pomíjivost náboženství, mír jako meziválečné údobí. Zároveň se čtenáři v každém příběhu dostane "šokujícího" závěru, který až tak šokující není. K tomu propojení, o kterém je v titulce psáno je, než cokoli jiného, úsměvné.. Ano, pozastavil jsem se po přečtení knihy na 5min nad tématy, které tato kniha nadhodila, ale to je vše. Nicméně způsob jakým je psána, jakým způsobem se ubírá příběh, který je spíše velmi nudným "dobovým" popisem než čímkoli jiným ji dělá, alespoň v mých očích, velice nezáživnou a ke čtení ji rozhodně nedoporučuju.

26.07.2011 2 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Když pominu, že základní příběh je absurdně jednoduchý a jde napsat několika málo větami je až s podivem, kolik z toho Bulgakov vydoloval. Když pominu démoničnost, božskost atd, které jsou rozepsány níže, rád bych přidal jednu poznámku. Kniha je psána krásným jazykem a už pro ten ji stojí za to číst. Určitě doporučuji.

17.07.2011 5 z 5


Pitná kúra Pitná kúra John Irving

Po deseti stranách jsem věděl, že kniha bude o ničem a jak skončí. Hecnul jsem se a knihu dočetl. A hypotézu jsem si potvrdil. Proto nedoporučuju, raději zkuste Svět podle Garpa..

17.07.2011 1 z 5


Sto roků samoty Sto roků samoty Gabriel García Márquez

Velice depresivně působící kniha, aspoň teda na mě..

10.07.2011


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Klasika, která nikdy nezklame. Naprosto perfektní kniha. Vřele doporučuji.

03.07.2011 5 z 5


Nikola Tesla Nikola Tesla Marc J. Seifer

Velice kvalitně zpracovaný životopis. Ti, kteří se zajímají o esoteriku s Teslou spojovanou apod. věci, budou na konci asi trochu zklamaní. Nicméně k přečtení doporučuji.

03.07.2011 5 z 5


Desátý stupeň Desátý stupeň Arthur Charles Clarke

Velmi dobrá kniha, nelze než doporučit :)

03.07.2011 5 z 5


Hluboké pastviny Hluboké pastviny Arthur Charles Clarke

Bohužel mě podmořským světem autor příliš nezaujal.. V knize bylo mnoho námětů k rozepsání, bohužel je v tomto směru autor strohý a děj nerozvíjí.

03.07.2011 4 z 5


Čtyři klíče: Velká vlaková loupež Čtyři klíče: Velká vlaková loupež Michael Crichton

Ti, kdo začínají s Michaelem Crichtonem by měli zařadit tuto knihu na čelní pozice ve výběru. Film, kde hlavního hrdinu ztvárnil Sean Connery, se rovněž povedl.

03.07.2011 5 z 5


Pojídači mrtvých Pojídači mrtvých Michael Crichton

Perfektní kniha, které se dostalo výborné filmové adaptace- orig. 13th Warior, u nás známo jako Vikingové (hl.role Antonio Banderas)

03.07.2011 5 z 5