Terkaodkafe Terkaodkafe komentáře u knih

☰ menu

Pán hor II Pán hor II Hana Marie Körnerová (p)

Historické kulisy jsou zde opravdu jen kulisami. O tom, co se tehdy ve Francii dělo, se čtenář dozvídá opět jen okrajově, takže pokud by si chtěl rozšířit obzory, tak v Pánovi hor nepochodí. Lásek, intrik, soubojů a rodinné zášti si užije dostatek. Zřejmě je to dáno dobou, ve které se příběh odehrává, ale ženské postavy v Pánovi hor vystupují spíše v pasivnější roli, jako pečovatelky o rodinný krb, muži jsou nositeli děje. Uvidíme, jestli tomu tak bude i v dalších dílech. Celkově jich má série šest. Každopádně rodina se rozrůstá a s dalšími generacemi jsou vztahy propletenější, určitě nás čekají další bouřlivé události.

Celá recenze v recenzích.

25.04.2024 3 z 5


Poslední léto Poslední léto Karen Swan

Poslední léto je ideální čtení na deku k vodě. Ocení ji milovníci romantiky, divokých krás Skotska a historie. Ale potěší vlastně každého čtenáře.

Celá recenze v recenzích.

22.04.2024 5 z 5


Zimní bouře Zimní bouře Karen Swan

Autorka Karen Swan si na nás přichystala pěknou habaďůru. První díl její série Divoký ostrov končil pořádným clifhangerem, takže pokračování mělo začít v tom nejlepším. Akorát, že vůbec. Čeká nás totiž časový skok zhruba půl roku až rok před události z prvního dílu. Ano, dozvíme se sice něco nového, co přidá pár indicií do skládačky, co se tehdy vlastně s faktorem stalo, ale na konci druhého dílu jsme možná ještě zmatenější než u Posledního léta. A něco mi říká, že pokud se další díl zaměří na třetí kamarádku Floru, tak se dějově posuneme zase kus do minulosti. Máme to jako čtenáři vůbec za potřebí?

Celá recenze v recenzích.

22.04.2024 3 z 5


Panoptikum pana Perkinse Panoptikum pana Perkinse Ilona Dobrovolná

Člověk si při čtení rozšíří i obzory, protože se dozví, jak to dříve fungovalo v cirkusech, panopticích a zoologických zahradách. Irena Dobrovolná navíc stvořila netradiční vyšetřovací dvojici historika Benedikta Knesla s jeho praktikantkou Klárou, kteří záhadě zábavního parku přijdou na kloub, není tedy vyloučeno, že se s nimi potkáme i v nějakém dalším odloženém historickém případu, já bych si volné pokračování ráda přečetla.

Celá recenze v recenzích.

19.04.2024 4 z 5


Královna a její corgi Královna a její corgi Caroline L. Perry

Myšlenka odvyprávět životní osudy významné panovnice prostřednictvím jejího pejska, kterému byla oddaná, je skvělá myšlenka. Ukazuje, jaký vliv na život panovnice měli její čtyřnozí společníci a že se na ně mohla vždy spolehnout. Dětem je Alžbětin příběh podán zjednodušenou formou, takže je prostor pro další vysvětlování ze strany rodičů. Zároveň kniha působí i jako pohádka, vypráví přece o princezně, ze které vyroste silná královna a potká svého prince.

Celá recenze v recenzích.

13.04.2024 4 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Kniha je extrémně čtivá, čtenář se ani nenaděje a je v půlce příběhu. Přesto má celou dobu pocit, že už to někde četl. Zdá se, že Rebecca Yarros prostě cestou posbírala všechny své oblíbené zápletky a propriety, aby z nich upletla vlastní příběh, který, a to včetně konce, postrádá originalitu.

Celá recenze v recenzích.

07.04.2024 3 z 5


Julie a žralok Julie a žralok Kiran Millwood Hargrave

Moc krásná dětská kniha, kterou skvěle doplňují ilustrace. Doporučuju všem cca od osmi do sta let.

03.04.2024 5 z 5


Šedé včely Šedé včely Andrej Kurkov

Šedé včely jsou kniha plná těžkých témat, popisuje vleklý válečný konflikt, bezdůvodné pronásledování lidí, strach o život či marnost lidského počínání v době války. Sergej je ukrajinský vesnický balík. Své činy moc nedomýšlí, a tak se občas obrátí proti němu. Nechá s sebou občas manipulovat. Přesto mu čtenář musí fandit. Postava Sergeje totiž ukazuje, jak je každý člověk a jeho konání pro mocné tohoto světa nedůležitý. Že se jím zabývají, pouze pokud ho mohou nějak využít.

Celé v recenzích.

03.04.2024 5 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Po dočtení U severní zdi jsem půl hodiny objímala své děti, přesto mám obavu, že se tíže z ní nezbavím ještě dlouho. Všechna napsaná slova jsou marná. Přečtěte si tu knihu, opravdu. A dejte ji, prosím, přečíst každému, kdo tvrdí, že za minulého režimu bylo lépe. Nebylo.

Celá recenze v recenzích.

28.03.2024 5 z 5


Křídločky (lesní obálka) Křídločky (lesní obálka) Ursula K. Le Guin

Imaginace a hravost příběhů Ursuly K. Le Guinové byla snad nekonečná a Křídločky jsou toho skvělým příkladem. Na malém prostoru dodávají malým čtenářům poučení velmi nenásilnou formou. Člověk se například dozví, že jen proto, že je někdo jiný, není horší. Ovšem jinakost s sebou nese i řadu nebezpečí. Rozhodně to platí jak dnes, tak i v 80. letech, kdy vyšel první díl.

Celá recenze v recenzích.

28.03.2024 5 z 5


Jako tažní ptáci Jako tažní ptáci Ema Šindelářová

Podobných lidských příběhů kolem sebe najdeme jistě celou řadu, ale Ema Šindelářová ho dokázala podat velmi čtivě. Kniha pomalu plyne, vlastně se v ní neděje žádná velká akce, ale čtenáře nutí přemítat o vlastních rozhodnutích a tom, co jeho osobně činí v životě šťastným. Velkou pochvalu si zaslouží nádherná obálka, která evokuje Bářinu rozlítanou duši. Škoda jen, že si hlavní hrdinka neuvědomila, že šťastnou ji neudělají jen ti okolo. Vždyť šťastnou se může udělat i sama, a to i v tom případě, že neuletí, ale zůstane chvíli stát na místě.

(Celá recenze v recenzích)

25.03.2024 4 z 5


Temná ukolébavka Temná ukolébavka Polly Ho-Yen

Čtení Temné ukolébavky je děsivé, ovšem přesto neodložitelné. Zvlášť pokud jste byli někdy rodičem čerstvě narozeného dítěte. Máte pocit, že nikdy nemůžete být dost dobří, že se o toho tvorečka nedokážete postarat a že vše, co děláte, je špatně. Polly Ho-Yen všechna traumata čerstvých prvorodičů dokázala skvěle vepsat do své knihy. A v jejím světě postavy ještě musejí žít s vědomím, že jim stát dítě může kdykoliv zabavit.

Celá recenze v recenzích.

08.03.2024 4 z 5


Jenom ne Rich Jenom ne Rich Penelope Bloom

Špatně se hodnotí kniha, kterou jsem nemohla dočíst, protože mě děsně vytáčel překlad. Tak jen takové malé doporučení - pokud máte rádi svůj mateřský jazyk a vadí vám, pokud čtete nepříliš podařené překlady, knihu si nepořizujte. Budete trpět.

29.02.2024


Bestie v uniformě Bestie v uniformě Lukáš Křišťan

Bestie v uniformě si rozhodně zaslouží čtenářskou pozornost ať už svou netradiční formou, zpracováním či výběrem tématu. Na druhou stranu zvolené vraždy byly vyřešeny poměrně brzy, takže doufám, že Lukáš Křišťan pro příště zvolí nějaký složitější zločin, aby ho čtenář společně s vyšetřovateli rozplétal o něco déle. Nebo opustí pole true crime a zločin si vymyslí. Tak jako tak, já se na další detektivku z autorova pera těším.

Celá recenze v recenzích.

23.02.2024 4 z 5


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Nejlepší na knihách je to, když kvůli nim úplně zapomenete na okolní svět, když nutně potřebujete otáčet další stránky, abyste se dozvěděli, jak příběh končí, ale zároveň se nechcete s jeho hrdiny loučit. Přesně takové příběhy umí stvořit Taylor Jenkins Read. A přesně taková je i kniha Carrie Soto se vrací. Nad autorčinými knihami musíte přemýšlet ještě dlouho po té, co je dočtené odložíte na noční stolek. Příběhy se vám zavrtají do mozku a vy ho jen neradi opouštíte. A není zrovna tohle znak výjimečně dobré knihy?

Celá recenze v recenzích.

19.02.2024 5 z 5


Než zjistíš pravdu Než zjistíš pravdu Elena Minářová

Příběh krásně plyne před očima. Postavy jsou sypaticky nesympatické. Autorka skvěle rozdala karty, aby svůj příběh dovedla tam, kam chtěla. Vlastně mě na knize mrzelo jen to, že postava toho, kdo páchá veškeré probíhající zlo, je poměrně záhy odhalena. Že jsme mohli být napínáni trochu déle. Motivaci záporné postavy věříte a vlastně jí rozumíte. Říkáte si, že byste udělali úplně to samé, možná i něco horšího.

Celá recenze v recenzích.

14.02.2024 4 z 5


Děvčata z Bloomsbury Děvčata z Bloomsbury Natalie Jenner

Je to kniha o psaní, vydávání knih a literatuře. A také o hledání svého místa v životě, i když všechny karty hrají proti nám. Nechybí v něm láska, nenávist či přátelství. Kniha má všechny správné ingredience, aby vznikl dobrý příběh, který čtenáře nenechá spát. Ovšem nemůžu se zbavit dojmu, že jí něco chybí. Začátek byl skvělý, ale pak poněkud docházel dech. První díl byl mnohem lepší.

Celá recenze v recenzích.

12.02.2024 3 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Atmosféra knihy je tíživá, stejně jako je tíživá nálada v klášteře. Přesto se před námi příběh rychle odvíjí. Odehrává se v osmdesátých letech, ale vlastně by se mohl odehrát kdykoliv a kdekoliv. Místo ani čas nejsou důležité, důležitý je vnitřní boj jednotlivce, který sledujeme. Vyplatí se člověku pro dobrý pocit zahodit budoucnost? Na tuhle otázku si spolu s Billem musí odpovědět každý sám.

Celá recenze v recenzích.

08.02.2024 5 z 5


Pověz mi, jak žijete Pověz mi, jak žijete Agatha Christie Mallowan (p)

Kniha je skvělým vhledem do mysli svérázné britské spisovatelky. Člověk zjistí, jaká opravdu byla - praktická nebojácná žena, která se nezalekla téměř žádného dobrodružství, i když už byla ve středním věku. Že jí nechyběl smysl pro humor a měla i své slabosti. Tak jako každý člověk. Rozhodně doporučuji všem jejím fanouškům a také milcům minulosti, kteří se chtějí dozvědět něco o historii archeologických vykopávek.

Celá recenze v recenzích.

30.01.2024 4 z 5


Věk přízraků Věk přízraků Lenka Poláčková

Věk přízraků české spisovatelky Lenky Poláčkové láká už svou krásnou obálkou, jež je v limitované edici ještě doplněna překrásnou ořízkou, na které se skví věž katedrály svatého Václava. Ovšem i samotný obsah knihy stojí za pozornost. Věk přízraků je určen mladým čtenářům, ovšem sáhnout po něm mohou všichni, které baví duchařiny, knihy spadající do žánru urban fantasy nebo jen milovníci české historie.

Celá recenze v recenzích.

29.01.2024 4 z 5