Julie a žralok

Julie a žralok https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512822/bmid_julie-a-zralok-nLj-512822.jpg 5 111 26

Jmenuju se Julie. Tohle je příběh léta, kdy jsem málem ztratila svou mámu a našla žraloka staršího než stromy. Julie se spolu se svými rodiči vydala na odlehlý ostrov v Severním moři, daleko od jejich domova v Cornwallu - její táta sem přijel za prací a máma je odhodlaná stůj co stůj najít nepolapitelného žraloka grónského. Julie si není tak úplně jistá, co bude na ostrově celé prázdniny dělat ona, ale s kočkou Nudlí, knížkami z místní knihovny a novým kamarádem Kinem má záhy o zábavu postaráno. Když však začne hrozit, že mámina posedlost celou rodinu stáhne ke dnu, octne se Julie v temných hlubinách dobrodružství, nad kterými se tyčí maják plný naděje…... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Julia and the Shark , 2021


více info...

Přidat komentář

Terkaodkafe
03.04.2024 5 z 5

Moc krásná dětská kniha, kterou skvěle doplňují ilustrace. Doporučuju všem cca od osmi do sta let.

Mona-Lisa
20.02.2024 5 z 5

"Z čísel můžete udělat slova, ale ze slov nemůžete udělat čísla, a to znamená, že slova jsou mocnější, nemám pravdu?"
"To, že zavřete oči, neznamená, že všechno špatné ze světa zmizí."

Na to, že jsem fakt cynik a tyto věty mi normálně nadzvedavají obočí, občas se stane, že ve správném příběhu pozvednou knížku do pater pětihvězdičkových skvostů.

Místo vážnější recenze si tady zkopíruju nadšené ovace, které jsem posílala kámarádovi na dotaz, co to vůbec je:

To je TAK ÚŽASNÁ knížka prosím tě. vypráví to malá holka a už v první větě ti řekne, že ztratila mámu (mořskou bioložku) a je to příběh o tom, jak našla kvůli ní žraloka. Tak od 10+ bych řekla čtenáře. Krásné slovní obraty, vzdělávací- geografie, zoologie. PŘEKRÁSNÉ ILUSTRACE. Poklad

No a ještě jsem nezaznamenala stopu po infantilnosti, cítila jsem kapky vody na obličeji u majáku, nakazil mě entuziasmus Julie i její mámy.

Sem tam mi blesklo hlavou, jestli toto téma pro 10+ čtenáře není těžké. Ale co, je to život. O co je to děsivější než vlk čekající v lese nebo udušení se jablkem a pohřbení zaživa v rakvi....


kikikrat
14.02.2024 4 z 5

Kniha je určená dětem a já musím říct, že tuhle knihu dám jednou s radostí svým dětem až na to budou mít věk. Jsou tu nádherné ilustrace a ještě krásnější příběh, plný faktů ale taky situací o kterých by děti měly vědět. Kniha je moc hezky napsaná a tak nějak vám mnoho dá.

pepap
18.01.2024 4 z 5

Vztahové problémy okolního světa očima mladé slečny, hledání sebe sama a svého místa ve společnosti, zkrátka samá důležitá témata. Jazyk je vlídný a uvěřitelný. A žralok je temný, majestátný a pomalu a nezadržitelně se blíží k vám a Julii ...
Ilustrace a grafické provedení knihy je vážně krásné.

Pett
09.12.2023 5 z 5

Miluju poselství ukryté v tomto mimořádně skvostném žlutém kabátku... vyprávění plné křehkosti bezelstného dětského bytí... kolik jen si toho děti nakládají do svých životních chlebníků... jak moc dokážou vinit samy sebe z nešťastných přešlapů svých rodičů... jak moc tahle vina sžírá jejich duši a následně je stahuje hluboko ke dnu... právě proto je tolik třeba mluvit... vždy a o všem... jakýsi temnější ráz příběhu zde nenásilně tříští laskavost a pochopení... někdy zkrátka láska i žraloky přenáší... veliké díky za tak chytrá a vlídně uchopená témata pro mladší čtenáře... i ty malé bytosti v nás větších ;)

lucakuca
09.12.2023 4 z 5

Tahle kniha mě něco naučila. Nechávat místo pro nemožné.
"Nepravděpodobné, ale nikoli nemožné."
Geniální mozek ve spárech nemoci očima dítěte.

KnihoMolka-_-
30.11.2023 5 z 5

Ta kniha je dechberoucí.
Nádherná obálka.
Krásné ilustrace.
Jemná, hluboká, obohacující... Přečetla jsem dnes odpoledne a ještě dlouho budu mít o čem přemýšlet. Rozhodně se mi podepsala na duši a jsem zase o spoustu věcí moudřejší. Vřele doporučuji.

Kenan
04.11.2023 5 z 5

Kniha otvírá spoustu témat. Setkáme se v ní s psychickou nemocí, vztahem matky a dcery, šikanou, samotou, ale i s přátelstvím. množstvím informací o mořském světě a o hvězdách. Za mně krásná, smutná a chytrá kniha pro děti, která zaujme i dospělého čtenáře.

Boruvka22
01.11.2023 5 z 5

Krásná knížka, dosti emotivní, doprovázená krásnými ilustracemi.
Samotného žraloka, jsem si musela vyhledat a je to velmi obdivuhodný tvor o kterém jsem neměla tušení, že existuje. Což jsem ráda, že mě kniha takhle obohatila.
Doporučila bych knížku i dospělým čtenářům.

Dela90
27.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Julie se svými rodiči přestěhuje na odlehlý ostrov v Severním moři. Její otec má práci na majáku a její matka se snaží najít žraloka grónského. Společně s nimi přijela i kočka Nudle.
Jak tu Julie vydrží celé léto? A najde její maminka žraloka?

Tohle byl skvost. Od obálky počínaje až po nádherné ilustrace a obsahem konče.
Příběh je určen pro mladší čtenáře, nicméně tady mi to vůbec nevadilo.

Kniha řeší závažné témata jako je šikana a duševní choroba.
Taky tu vidíme vzájemnou lásku rodičů, ačkoliv je jeden z nich nemocný, ten druhý se ho snaží podpořit. To, že občas někomu rupnou nervy, je asi jasné. Nicméně já tam tu lásku cítila.

Julie jakožto dítě má svůj vlastní svět viz. její sny o žralokovi.

Ke konci knihy jsem byla ráda, že je to jen smyšlený příběh, protože, kdyby se moje dítě vypravilo v takové kocábce na rozlehlé moře s cílem narazit na žraloka, asi bych umřela strachy.

Byla to taková hezká pohádka s relativně hezkým koncem a já moc děkuju za štafetu.
Ještě na ni budu dlouho vzpomínat.

Luccinda
13.10.2023 5 z 5

Tohle je kniha, která mi nejvíce připomíná Volání netvora od Patricka Nesse. Krásná, ale zároveň smutná, přesto plná naděje a lásky. Ale Julie a žralok má za mě ještě něco navíc. Knížku zdobí nádherné ilustrace Toma de Frestona, které příběh proměnily přímo v mistrovské dílo.

Ať je vám osm, osmnáct nebo osmdesát, jsem si jistá, že si v příběhu najdete něco, co vás okouzlí. Mně se třeba moc líbilo nehostinné prostředí Shetlandských ostrovů na severu Skotska a propojení příběhu s informacemi z mořské biologie, kterou se zabývala maminka hlavní hrdinky. A nesmím zapomenout na Nudli!

Grohlinka
10.10.2023 4 z 5

Kniha s krásnými ilustracemi a přidanou hodnotou v podobě různých zajímavostí o hvězdách, mořských tvorech a psychické nemoci, nejen pro malé čtenáře. Skvělé.

Atekram
29.08.2023 5 z 5

Překrásně graficky zpracovaná kniha pro děti, kterou si užije i dospělý. Skrývá v sobě spoustu závažných témat a zároveň je moc hezky napsaná.

parvitas
28.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Určite by som túto knihu radšej čítala v papierovej podobe, lebo moja čítačka mi akosi ťažko zväčšuje ilustrácie. Navyše tam bol aj súvisiaci poetický text, tak mi je to este viac ľúto, zle sa mi to čítalo, asi si to neskôr otvorím doma na PC. Vekové určenie sedí pre 9-11 rokov, ja som si príbeh užila aj keď som už niekoľkonásobne cezeň. Autorka píse neskutočne poeticky a zároveň prívetivo aj o bolestivých veciach.

Rozprávačkou je 10-ročná dcéra dvoch vedcov; otec je viac na čísla, ten ide opravovať maják a mama, morská biologička, zase plánuje skúmať žraloka grónskeho, ktorý starne veľmi pomaly. Je najstarším známym stavovcom a jeho vek sa stanovuje na 400 rokov. Len ho musí nájsť. A tak sú na konci sveta, niekde na severe Škótska. Spoločnosť jej okrem mierne zaneprázdnených a výstredných rodičov robí mačka. No Júlia je na podobné situácie zvyknutá. Zapisuje si všetky podrobnosti súvisiace s morskou biológiou (a občas aj čísla, lebo čísla sú aj slová). Také moje mudrliatko. Priateľstvo Júlie s kamarátom Ginom, ktorý miluje hviezdy, je nečakané a veľmi obohacujúce. Kým maják nefunguje, je ideálnym miestom na pozorovanie nočnej oblohy. Aj keď na fakty o hviezdach by potrebovala nový zošit, lebo ten starý je určený len na morské veci.
Jej čistý a miestami naivný pohľad je tak úprimnou sondou do detskej duše, že mám chuť ju objať. Veľmi rada by pomohla mamine, lebo vidí, že sa trápi. Nezhody medzi rodičmi ohľadom výdavkov a neprideleného výzkumného grantu zasiahnu aj Júliu. Keď sa k nim pridá šikana od Ginových vrstovníkov, rozhodne chce niečo urobiť. Andy je zranený na duši, a tak to prenáša na okolie. Malá kvapka v mori problémov.
Viac otvorenosti by nebolo na škodu, deti chápu viac, ako si rodičia myslia. Ona ich tiež vníma pomerne zjednodušene, že otec vidí svet len binárne (dobré a zlé veci), zato mama je viac spontánna, no zároven aj nepredvídateľnejšia, až kým sa to nezlomí
Nebezpečný nápad, ku ktorému sa náhle odhodlá, je jej túžbou pomôcť a vidí len jediný spôsob, ako zachrániť rodinu. No musí si uvedomiť, že hlbiny v sebe si nesie každý človek zvlášť. Niektoré svoje nálady, pocity a túžby si nesmie zamieňať s cudzími, ani s najbližšími. A ani sa s nimi stotožniť natoľko, že ju pohltia. Duševná choroba je ako búrka, nie vždy ju človek dokáže sám ukormidlovať. V istej chvíli som ani nedýchala, keď sa všetko spomalilo a zintenzívnilo.

Jednoznačne odporúčam nielen deťom, ale aj dospelým. Spomaliť pri knihe a potom sa o nej rozprávať.
A ak sa vám bude niekedy dať, choďte spolu pozorovať murmuráciu. Je to pohlcujúce ako morská vlna, len vo vzduchu.

Na konci knihy sú kontakty na pomáhajúce organizácie.

Príbeh mi miestami pripomínal Čakanie na Bojanglesa (postava detského rozprávača a matkina choroba).

Knižní střípky
07.08.2023 5 z 5

JULIE A ŽRALOK je sice primárně určená dětem, ale je to přesně taková ta dětská kniha, která osloví i dospělého. Skrývá v sobě několik závažných témat, která pomohou dětem přiblížit a osvětlit věci, se kterými se mohou jednou potkat.

Je naprosto dokonalá.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

MedvidekS
30.07.2023 5 z 5

Nádherný kouzelný příběh a nádherná knížka. Tu si v knihovně nechám :-)

dagmar7365
11.06.2023 5 z 5

Nádherná kniha po grafické stránce a dokonalá obsahově.
Desetiletá Julie vypráví svůj příběh jednoho léta, kdy jejich rodinu málem "pohltil" žralok. Její vyprávění je, jak už to tak bývá, plné nedorozumění, chybných výkladů, mylných domněnek, které roztáčí kolo událostí a vše je psáno tak krásně dětským hlasem. Kiran Hargrave se podařilo dokonale proniknout do desetileté duše a přenést ji na papír.
Asi bych ji úplně nedoporučovala od 9 let ale až o fous straším dětem, byť ta obálka je moc lákavá.

CervenaVeronika
31.05.2023 5 z 5

Kouzelný příběh. To stačí.

Děvizna
30.05.2023 4 z 5

".... dost možná to byla jenom voda nebo krev kolující v mých žilách, která bojovala s ledovou vodou. Ale i když se moje mysl začala vzdávat, našla další odpověď. Bylo to něco drsného a živého, co je v pohybu od doby, kdy hrával Mozart, vídané tak zřídka, že se to stalo mýtem. Bylo to něco slepého, nádherného a děsivého, co si našlo cestu tmou, napříč dějinami, našim majákem i mými sny..."

Jak jsou si podobné a blízké hlubiny oceánů se svými tajemstvími, s temnotami, s neobjeveným, starým, pomalým .... s hlubinami v nás. A jak zvláštní je, že tak neobvyklý tvor, žralok grónský, jehož přirozeným prostředím je tma v kilometrových hloubkách ledových vod, se nazývá světloun nebo světloš...
Také oceňuji překrásné grafické zpracování knihy.

Boboking
22.05.2023 4 z 5

Krásný příběh o problémech dospívající dívky, která netuší pravou podstatu rodinných problémů a vztahuje je na sebe.

Štítky knihy

ostrovy žraloci Shetlandy

Autorovy další knížky

2017  70%Dívka z inkoustu a hvězd
2018  85%Ostrov na konci všeho
2021  79%Napospas
2019  74%Až přejde zima
2023  94%Julie a žralok

Kniha Julie a žralok je v

Právě čtených2x
Přečtených138x
Čtenářské výzvě39x
Doporučených7x
Knihotéce68x
Chystám se číst100x
Chci si koupit28x
dalších seznamech2x