Až přejde zima

Až přejde zima https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417288/bmid_az-prejde-zima-45h-417288.jpg 4 58 20

Jednoho rána Mila zjistí, že její bratr Oskar zmizel. Jen tak by rodinu neopustil, a přesto se zdá, že odešel s tajemným cizincem, který se ve vesnici objevil po setmění. Když začne zjišťovat, kam mohl jít, dozví se, že zmizeli všichni chlapci… kromě jediného – mága jménem Rune. Mila a Rune se proto vydávají na neobyčejnou cestu zasněženou divočinou ovládanou vlčími smečkami. Najdou zmizelé chlapce a přijdou na to, proč vlastně odešli?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Way Past Winter , 2018


více info...

Přidat komentář

Padla Hvezda
19.01.2024 3 z 5

Knížka má potenciál, je to moc hezký příběh, ale není to dobře napsané. Poslední 1/3 knihy je opravdu strašná, možná moc uspěchaná... Škoda... Opravdu hezký námět a motivy. Také krásná obálka, která odpovídá ději - je plná referencí.

stepanka4546
01.01.2024 5 z 5

Toto byla první kniha od této spisovatelky a mě příběh zahřál u srdce. První stránky byly sice těžší, dost jsem se ztrácela ale po přečtení více stránek jsem se začetla a vše pochopila.


Vlci.Sestra
02.01.2023 4 z 5

Od K. M. Hargrave jsem čekala víc. Kniha mě opravdu lehce zklamala, protože jsem si zvykla na příběhy, které v sobě nesou nějaké skryté poselství a u kterých si vypláčete duši jako např. Dívka z inkoustu a hvězd a Ostrov na konci všeho.
Ale i tak to byl krásně napsaný příběh o zimě a sourozencké lásce.

veriszv
20.08.2022 3 z 5

Až přejde zima je milá pohádka.
Pro požitek ze čtení bych potřebovala líp vybudovanou atmosféru a větší důraz na charaktery postav, ale vzhledem k cílovce, je to podle mě adekvátní.

Best._books
07.04.2022 5 z 5

Krásný oddechový příběh, styl autorčina psaní mi velmi seděl k celému tomu zimnímu prostředí, velmi často jsou v knize popisy přírody, vesničtí obyvatelé a někdy i fantasy prvky. Celý příběh se nese v takové atmosféře, takže do zimních večerů k čaji, doporučuji

GabinaT
25.02.2022 5 z 5

Příběh o zimě, o lese, o sourozeneckých vztazích, které nejsou vždy jednoduché. Líbila se mi Milina odvaha a statečnost, i když měla o sobě pochybnosti. Několikrát jsem musela brečet, bylo to dojemné, někdy trochu drsné, ale krásné.

Indigo857
09.01.2022

Příjemná a zároveň i dobrodružná četba pro zimní dny, skvělé je zasazení příběhu do severského prostředí, rozuzlení příběhu bylo nečekané a knihu doporučuji vzhledem k jejími stránkovému rozsahu jako čtenářskou „jednohubku" třeba při jízdě vlakem.

Ellinek
30.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Krásný poetický příběh podtržený folklorem a pořádnou zimou. Taková pohádka, která není zbytečně rozvětvená, ale ke skvělému zážitku bohatě stačí. Sourozenecká láska prostupuje celý příběh a díky tomu si po přečtení z knihy i něco vezmete. Postava Runa si mě okamžitě získala a nad jeho závěrem si ještě hodně popláču. Možná to není žádná světoborná kniha, ale na dva chladné večery bohatě stačí, provede vás poutavou zimní krajinou a nakonec vás i zahřeje u srdce.

Marta88
30.01.2021 4 z 5

Až přejde zima mrazem a sněhem přímo dýchá. Z hlediska své délky se jedná spíše o jednohubku, kterou jsem já například zhltla za víkend, ale byl krásně vyplněn. Pohádkový příběh určený čtenářům od 13-ti let bych spíše než do YA řadila do Middle grade. Vztahy mezi postavami jsou spíše jednodušší, ale to příběhu nic neubírá. Jazyk knihy je velice poetický a jak jsem psala výše, z knihy nádherně dýchá zima. Dějově mi velice připomínala díla od Naomi Nowik či Trilogii zimní noci. I mnohé prvky jsou zde obdobné. Pro mě to však ničemu neubíralo, ba naopak, zmíněné knihy patří mezi mé top. Co mě možná trochu mrzí, je, že jsem se více nedozvěděla o své oblíbené postavě Runovi, jeho životě a především jeho koze Luně. Tato postava a její linie by si určitě zasloužila svůj vlastní samostatný příběh. Co mě na knize okouzlilo je její obálka. Když jsem ji zahlédla při nákupu na e-shopu, okamžitě jsem věděla, že musí být má. Trochu mě později mrzelo, že se jedná o paperback, protože by ji stoprocentně slušela více pevná vazba, ale nevadí. I tak se počítá mezi klenoty mé knihovny, a nejen svým vzhledem.

JointlieKat94
06.01.2021 4 z 5

Tak tohle bylo krásné čtení, sice trochu předvídatelné, ale krásné. :)

Nejvíc se mi zalíbila při nákupu obálka, samozřejmě, do příběhu jsem se začetla hned a líbil se mi, ale přes to, že je kniha tak krátká, nějak jsem nebyla schopná to dočíst- neměla jsem takovej nutkavej pocit po knize šáhnout při každý příležitosti. Možná bych dala i hvězdy tři (to u knih, na který nejsem natěšená, dělávám), ale tohle bylo tak hezké čtení, že to asi nedopustím.

Původně, ačkoliv nevím proč, jsem myslela, že se bude příběh točit kolem Sanny (nečetla jsem anotaci), a tak alespoň tohle mě překvapilo. :)

Líbilo se mi, ale že by mi zůstala kniha v hlavě na delší čas? To asi úplně ne. :)

VeronikaZ
31.12.2020 4 z 5

Není to Winternight, není to Spinning Silver...

Ale jako zimní čtení a zahnání stesku po výše zmíněných knížkách to vystačí. Určitě by šel příběh propracovat hlouběji, ale možná je jen určen pro mladší, než jsem já. :)

TeriLin1111
29.11.2020 3 z 5

Na téhle knížce mě zaujala tématika zimy a folkloru. Byla to za mě taková dobrodružná pohádka, s poetickým nádechem. Rozhodně to nebylo něco z čeho bych si sedla na zadek ale ani mě to neurazilo. Bylo to takové pohodové čtení. Knížka velmi rychle utekla, vzhledem k tomu že je docela dost krátká. Příběh byl docela jednoduchý ale krásně napsaný. Jako celek hodnotím průměrně, nebylo to něco co se mi asi zaryje do paměti ale myslím že se bude líbit mladším čtenářům :)

Christine-Marie
31.01.2020 2 z 5

Ach jo :,( Na tuhle knížku jsem se vážně těšila, bohužel to nedopadlo. Příběh byl roztomilý, s poetickým krásným vyprávěním, ale takový... Prosťoučký, jednoduchý. Až mě to místy nebavilo.
Co však musím ocenit je nádherná obálka a to poslání, které knížka ve své podstatě měla.

ElissEm333
26.01.2020 5 z 5

Myslím, že mám novou oblíbenou autorku. Její příběhy jsou tak krásné a dojemné. To zimní prostředí je dokonalé. A od teď, když mi bude zima, si vzpomenu na Runa. ❤️

Aires
12.01.2020 4 z 5

Až přejde zima je kouzelný zimní příběh určený především mladším čtenářům, přesto dovede okouzlit i dospělé. Pokud jste letos zatoužili po sněhových vločkách nebo vás zkrátka baví severské prostředí a folklór, jste na správné stopě. Kniha vyniká magickou atmosférou jako z Narnie a připomíná podobně laděnou knihu Medvěd a slavík. Je sice krátká a velmi jednoduchá, přesto je to hezká pohádka plná mýtů, sněhových vloček,která rychle prolomí ledy a okouzlí i ta nejchladnější srdce. :)

alena0268
15.12.2019 4 z 5

Druhá kniha, kterou jsem od autorky četla. Spatřuji určité podobné rysy vyprávění a ve stavbě příběhu, což by při dalších knihách už mohlo vzít moment překvapení.
Nicméně i tak to bylo příjemně pohádkové čtení. :) Přišlo mi, že první půlka trošku drhla a místy na mě působila až zanedbaně, jako by se autorka už nemohla dočkat, až bude psát finální scény, které byly opravdu vypiplané. Nicméně to může mít za vinu i skutečnost, že jsem začátek četla přerušovaně v pauzách na zastávce, před zahájením divadla atd. a až posledních sedmdesát stran jsem četla v kuse.
Doporučuji všem čtenářům, kteří chtějí milý a nenáročný příběh. "Až přejde zima" je přesně tou knížkou, kterou si dáte jako odpočinek mezi dvěma psychologicky náročnějšími romány. :) A obzvláště o adventu.

NymphMaeve
10.12.2019 4 z 5

Krásný mystický příběh plný přátelství, zvratů, pohádkových námětů i rodinných pout. Docela mne překvapilo, jak je kniha čtivá a bez mnoha hluchých nudných míst. Rozsah je menší, takže se tam tolik informací nevešlo a možná i proto má příběh opravdu spád. Moc jsem si oblíbila postavu Runeho, byl mi moc sympatický, ostatní postavy průměr. Je to krásný zimní příběh, který mi příjemně navodil zimu během adventních dnů.

Alex.Barunka
22.11.2019 3 z 5

Severské prostředí a folklór tu opravdu úžasně působí. Popravdě mi k tomu moc nesedí lehce poetický styl psaní. Více než o postavy a samotný průběh příběhu tu jde o koloběh přírody a vyváženost. Když příroda o něco přijde, najde si vždy způsob, jak si to vzít zpátky nebo jak vrátit úder. Vyžaduje rovnováhu. A to je to pravé jádro příběhu.

Postavy jsou jednoduché a poněkud ploché, ale za 200 stran není možné dosáhnout něčeho víc.

Shaxx
01.11.2019 3 z 5

Taková pohádka/pověst na dobrou noc. Neurazí, nenadchne. Čekala jsem, že na mě dýchne nějaká kouzelná zimní atmosféra, ale nějak to moc nefungovalo. Příběh je příliš krátký, aby si člověk stihl oblíbit nějakou postavu a upřímně, charaktery jsou docela plochý, autorka je prostě vzala a plácla tam, kam potřebovala. Například postava mága Runa? Co to mělo být? Celé to na mě působilo jako nějaká první verze, kdy si spisovatel řekne jak příběh začne a skončí a prostředek zaplácne něčím, co postavy dostane ke konci... Příběh hezký, ale zpracování jednoduché a nijaké. Nicméně obálka je nádherná.

simona8126
25.10.2019 3 z 5

Kouzelné zimní dobrodružství dvou sester a mladého mága, kteří společně hledají chlapce unesené záhadným Medvědem na daleký ostrov za mořem, místy silně připomíná Letopisy Narnie a Ledové království. Příběh má velmi krásné popisy zasněžené přírody, ale dějově je příliš jednoduchý. Překážky se opakují podobně jako v klasické pohádce a jsou snadno překonány pomocí mágových kouzel. Chybí odbočky a dílčí zápletky, více napínavých a zajímavých situací.

Autorovy další knížky

2017  70%Dívka z inkoustu a hvězd
2018  85%Ostrov na konci všeho
2021  79%Napospas
2019  74%Až přejde zima
2023  94%Julie a žralok

Kniha Až přejde zima je v

Právě čtených2x
Přečtených74x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených7x
Knihotéce55x
Chystám se číst58x
Chci si koupit17x