Věk přízraků

Věk přízraků https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523660/bmid_vek-prizraku-651afcda754f5.jpg 4 104 35

Věk přízraků série

1. díl >

Je moudré naslouchat přízrakům? Píše se rok 1895 a na holých loukách za Olomoucí rostou místo vlčích máků přepychové vily. V jednom z těch krásných německých domů pracuje jako služebná i česká dívka Žofie. Život nemá lehký, ale zkomplikuje se ještě víc, když se do něj vrátí její dětská láska a s ní i tajemství, které roky střežila – slyší hlasy zesnulých. Díky své schopnosti se sice stává oblíbenkyní místní smetánky, ovšem zároveň se zaplétá se silami, které si pohrávají s jejími smysly i rozumem. Dokáže je ovládnout dříve, než bude pozdě? Příběh z historické Olomouce plný napětí, lásky a nečekaných spojenectví od Lenky Poláčkové, vítězky 5. ročníku literární soutěže Hvězda inkoustu.... celý text

Přidat komentář

Kaduri
19.04.2024 4 z 5

Anotácia knižky presne zodpovedá môjmu čitateľskému vkusu. Román z čias Rakúsko-Uhorska, štipka fantasy a ešte k tomu česká autorka. Paráda!
A musím povedať, že nesklamala. Je to taká "zmeska" rôznych žánrov - mysteriózneho, historického románu a detektívky.
Prišlo mi, že autorka sa inšpirovala knižkou "Dům roztříštěných snů", aj keď tá sa odohráva o pár dekád neskôr - v období 1. československej republiky (motív vtákov ako symbolu nadprirodzena, posadnutie). A "Dům" sa mi páčil o chlp viac.
To však nič nemení na tom, že sa jedná o vydarené dielko. Ďalšie knižky od Lenky Poláčkovej si rozhodne nedám ujsť.

roso.mak
17.04.2024 4 z 5

Hvězdičku navíc za českou autorku.

Přestože je kniha oficiálně ze série, je to samostatný román. Takže výhodou je, že se dozvíte, jak to nakonec dopadne. Nevýhodou je, že to není zas tak super napsaný.

Gradace zápletky je taková nijaká a vlastně dost vyšumí do ztracena. Na druhou stranu fakt hodně oceňuji, že autorka nelenila a zasadila příběh do reálné historie.

Odraz doby, kdy se mladá česká holka bez vzdělání snaží protlouct jako služka v německém Olomouci a jediný čeho se jí dostává je, že jí stará babka zneužívá proto, aby seancemi pobavila své přátele. A ani jí nenapadne, že bych za to měla platit, a je jí úplně ukradený, že by na to mohla holka umřít. Obávám se, že pro tehdejší dobu naprosto typické.

Ale dopadne to skoro až pohádkově, nebojte.


Da.isy
05.04.2024 5 z 5

Moc se mi to líbilo.
Příběh se odehrává v Olomouci za Rakouska-Uherska, je to velmi zajímavé prostředí. Děj je svižný, ani chvíli jsem se nenudila, postavy si snadno oblíbíte a budete se divit jak rychle jste to přečetli.
Určitě si od autorky přečtu ještě něco.

Nicole_Emma
22.03.2024 5 z 5

Český historický román s prvky nadpřirozena odehrávající se v Olomouci? Tak to jsem v knihkupectví zkrátka nemohla nechat. A ačkoliv jsem zpočátku měla jisté pochyby, kniha mě mile překvapila a nakonec jsem ji přečetla jedním dechem.
Skvělý styl autorky vás vtáhne do děje a nepustí. Protagonisty si nejde jinak než zamilovat a dynamický vývoj událostí ve vás probouzí touhu po odpovědích.
Líbilo se mi, že kniha byla od počátku do konce opředena jistou atmosférou tajemství a velmi oceňuji historické souvislosti zakomponované do děje.
Jakožto hrdá studentka Olomouce jsem byla okouzlena propracovanými mapkami a barvitými popisy tohoto krásného města.
Knihu mohu jen doporučit.:)

IvikaS
21.02.2024 3 z 5

Čtivé ale naivní. Taková pohádka.

ellypusik
18.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Četlo se to velmi dobře a spisovatelka dokáže krajinu i vnitřní pochody člověka barvitě popsat. Nicméně příběh jako takový mi moc sedl. Určitě na tom má roli, že je to určeno mladší věkové kategorii, a proto to ani nechci nijak negativně hodnotit, ale přesto, že je to fikce spoustu věcí nedávalo moc smysl a nedokázala jsem si představit, že by takto mohl fungovat fantasy svět. Dost myšlenek mělo skvělý nápad, ale připadaly mi nedotažené. Spoiler: Nemyslím si, že by bylo např. možné, aby do člověka vstoupila duše tak jednoduše. Řekne se, že dnes chceme vyvolat toho a on už klepe na dveře a hlavní hrdinka ho uvítá. Pak do stejného těla vstoupí jiná duše/přízrak a hrdinka o něm několik dní neví. Takových situací bylo více, co mi moc nedávaly smysl.. škoda. A do teď nepochopím, proč se v ději zmínilo narození dítěte v bezdětném manželství, když se pak myšlenka nerozvíjela a nevysvětlila. Začalo to jako zajímavá záhada, ale přitom to k příběhu vůbec nepatřilo.
Těšila jsem se na to opravdu velmi.

Fortuna7
11.02.2024 5 z 5

Věk přízraků je kniha s nádherně popsanou atmosférou Olomouce na konci 19. století, která mě nadchla svým originálním dějem, úžasnými postavami a naprosto perfektní obálkou. Autorčin styl psaní je neskutečně čtivý, takže jsem se od příběhu nemohla odtrhnout. Hlavní hrdinku Žofie jsem si ihned oblíbila a o Leopoldovi, Matějovi a Ambrožovi se snad ani nemusím zmiňovat :-). Zápletka knihy je promyšlená a díky ní příběh skvěle graduje.
Po dlouhé době mě kniha tak moc uhranula a hlavně překvapila, takže už teď mám žhavého kandidáta na nejlepší knihu roku.

Kniholenka9
10.02.2024 5 z 5

Krásná kniha z historické Olomouce na konci 19. století. Autorce Lence Poláčkové se neskutečně povedlo zachytit ducha té doby a já jsem si knihu velmi užila. Kniha je propracovaná do každého detailu, má krásnou obálku i ořízku. Vevnitř je slovníček pojmů, které už dnes nejsou běžné a na předsádkách jsou mapy s vyznačenými místy, kde se hlavní postavy pohybují. Žofi, Matrnu i Leopolda jsem si zamilovala a těším se na další příběhy s nimi.

Uma
05.02.2024 2 z 5

Kniha nestojí za přečtení. Snažila jsem se to dočíst, ale ani po polovině stránek z knihy se nedělo nic zajímavého. Tato kniha mě dost zklamala.

lenka7679
04.02.2024 4 z 5

Jako první, co vás na knize taujme ta obálka a ano. Ve skutečnosti je ještě krásnější. Přesně to je to, co vás nutí si knihu koupit a ne jen půjčit. Přesně proto jsem si knihu musela pořádit i já. V knihovně je to poklad.
Příběh je skvěle zpracovaný a lehce uvěřitelný. Postavám fandíte a přesně chápete jejich pohnutky. Prostředí i postavy jsou skvěle vykreslené. Tak dobře, že se do příběhu lehce vžijete. Já jsem se přistihla, že určité pasáže v knize mám doslova před očima.
Je mi milé zasazení do naší země a minulé doby. Jazyk mi nebyl při čtení cizí, všechny výrazy znám a používám.
Dala jsem si předsevzetí, že přestanu naše autory přehlížet a jsem za to velmi ráda. Všem milovníkům fantasy doporučuji.
Žofie je pracovitá služebná s neobyčejným štěstí. Své místo získala přímluvou a nemůže si dovolit, aby o něj přišla. A přesně to ví i její zaměstnavatelé.
S návratem dětské lásky do jejího života se ovšem navrátilo i něco, co chtěla, aby zůstalo pohřbeno.

Terkaodkafe
29.01.2024 4 z 5

Věk přízraků české spisovatelky Lenky Poláčkové láká už svou krásnou obálkou, jež je v limitované edici ještě doplněna překrásnou ořízkou, na které se skví věž katedrály svatého Václava. Ovšem i samotný obsah knihy stojí za pozornost. Věk přízraků je určen mladým čtenářům, ovšem sáhnout po něm mohou všichni, které baví duchařiny, knihy spadající do žánru urban fantasy nebo jen milovníci české historie.

Celá recenze v recenzích.

SlamLenka
21.01.2024 4 z 5

Jak moc jsem se bála, že se nachytám na krásnou obálku a román bude stát za starou belu, tak moc jsem byla nakonec překvapená výbornou knihou!
Věk přízraků mi nakonec dal víc, než jsem čekala – díky své zatvrzelé ignoraci anotací (prostě preferuji ohlasy před prefabrikovanými texty o knihách) jsem totiž ani nevěděla, že mě Lenka Poláčková vezme do mé milované Olomouce, mé platonické lásky mezi městy. A pak ten jazyk! Bez okolků přiznávám, že ten mi naprosto učaroval. <3
Tajemné příběhy spojené s duchy či přízraky, které nejsou prvoplánové a necílí primárně na strach, ale spíše pomalu budují atmosféru, mám docela ráda. V kombinaci s historickým zasazením a prostředím krásného města plného německy hovořící smetánky příběh opravdu pěkně hraje, k tomu se postupně střádají střípky informací a ujasňují se motivace hrdinů, především ta Žofiina. A můžu mít samozřejmě výhrady k některým vztahům postav, které hlavně ke konci maličko ztrácí na realističnosti, ale ten jazyk a dobře budovaný vývoj děje tenhle nedostatek docela efektně vyrovnávají. Chválím i krkavce, kteří tu sice mají trochu očekávatelnou roli, přesto ji plní až překvapivě originálně a jejich hovory mě docela bavily.
Tohle bylo vážně milé překvapení a jsem moc ráda, že jsem se nechala pozlátkem krásné knižní obálky zlákat. Ona je vážně tak moc pěkně vyvedená, že s přehledem může konkurovat i těm největším kráskám (nejen) našeho knižního trhu – o to parádnější to je, že je za knihou malé nezávislé nakladatelství – to se vám v YA čtu opravdu povedlo!

andrejci
21.01.2024 5 z 5

Já se zamilovala. Ani nevím, kde začít.
Obálka je prostě nádherná. Je krásně vymazlená a vypadá úžasně. Když si vezmu i potisk stránek tak prostě smekám před tímto výtvorem. Toto je rozhodně jedna z nejhezčích obálek, které jsem kdy viděla.
Další věc co mě nadchla bylo krásné vykreslení Olomouce v 19. století. Tím, že zde žiji jsem si čtení užívala o to víc a moc se těším až si místa zmíněná v knížce projdu. Ta atmosféra, která byla vykreslená na stránkách byla prostě nádherná. Styl vyprávění byl krásný a měla jsem pocit, že příběhem krásně proplouvám. Rozhodně bych si ji měla znovu přečíst na podzim, protože je krásně tajemná.
Děj se mi taky moc líbil. Přišlo mi to originální a skvěle vymyšlený příběh. Co se týče postav tak bych klidně uvítala víc jejích názorů a náhlednutí do jejích charakterů. Z toho důvod se těším na další 2 díly. Hlavně teda na Leopolda.
Knížka je ve všech ohledech krásná. Obálka, děj, vyprávění, design uvnitř knihy... Jde vidět, že si na ni všichni dali moc záležet a opravdu si s ní vyhráli.

Librorumistka
19.01.2024 4 z 5

Musím rovnou přiznat, že tato kniha je mojí srdcovkou, protože jsem měla tu možnost jí dělat betačtenářku. Na příběhu se mi rozhodně nejvíce líbí originalita, protože fantasy young adult román z konce 19. století, ve kterém hraje roli spiritualismus, to se jen tak nevidí. Zároveň jsem si oblíbila postavy, které nejen, že jsou velmi sympatické a charakteristické, ale zároveň mají netradiční a zapamatovatelná jména. Líbilo se mi zasazení do historické Olomouce i děj a romantika, ale tam bych vytkla rozsah knihy. Myslím, že více stránek a větší rozpracování děje i milostného románku by knize prospělo. Avšak tato kniha je rozhodně velice zajímavá a já vám ji velice doporučuji.

Romischka
18.01.2024 4 z 5

Kniha je napsaná krásným jazykem, uchvátilo mne vykreslení historického města Olomouc, kde jsem před lety studovala VŠ. Oblíbila jsem si jednotlivé postavy i vztahy mezi nimi. Líbily se mi historické články, které jsou do knihy vloženy. Autorka mě dokázala přenést do minulosti, a já tak na chvíli žila v této době s postavami. Co mi už moc na knize nesedělo, byla právě fantasy zápletka, která se mi jevila plytká a nedomyšlená. Ale samozřejmě, je nutné myslet na to, že se jedná o knihu pro dospívající čtenáře, a do této kategorie už nespadám. Každopádně, osobně by se mí více líbilo, kdyby v knize vůbec žárné fantasy prvky nebyly. V neposlední řadě je nutnost zmínit nádhernou obálku, pecka!

KodalSa
08.01.2024 5 z 5

Obálka knížky je krásná a i příběh samotný se mi moc líbil. Krásně vykreslená historická Olomouc, mé oblíbené město, nádech duchařiny mě bavil, a playlist byl velké plus.

NikyTaky
30.12.2023 4 z 5

Kniha mě zlákala obálkou a ořízkou. Kniha nakonec přišla bez té krásné ořízky to je jediné mínus. Jinak se mi velmi líbil děj, krásně květnaté věci, psané krásnou češtinou, onikání, hanácké výrazy. Všechno super. Hlavní hrdinku jsem si hned oblíbila i spolu dalšími postavami. Musím také velmi pochválit bonusy se knize. Mapa Olomouce, krátké povídání k místům a budovám, nádherný moodboard a skvělý playlist! těším se na pokračování!

Kenan
20.12.2023 4 z 5

Vylíčení atmosféry historické Olomouce 19. st. bylo věrohodné a moc se mi líbilo. Krátké kapitoly přidaly při čtení na dramatičnosti, čímž byl děj opravdu napínavý a bez hluchých míst. Jde o čtení pro mladé čtenáře, takže se určité naivitě nevyhne, ale já k cílové skupině nepatřím a bavilo mně to hodně.

Pitbullka
13.12.2023 5 z 5

Kniha, která mě nalákala obálkou. Ale příběh se skvělý a čím déle jsem četla, tím víc mě bavil. Líbila se mi duchařská tématika, trošku romantiky a absolutně bravurně vykreslená tehdejší doba.

mahina6806
08.12.2023 5 z 5

Začala bych tím, jak je kniha úchvatná na pohled. Nádherná obálka se zlatými odlesky, na jejíž druhé straně se nachází krásně namalovaný havran, jež je součástí příběhu. Pod přebalem se skrývá silueta Dómu, který se také vyjímá na ořízce. Předsádka ukrývá mapku, jež se nachází i na zadních stranách knihy. Na začátku knihy se nachází obrázek Žofie s v obležení duší zemřelých a těsně před příběhem je také obrázkový slovníček obsahující například fonograf, , balustrádu či mandl.
Mimo toto všechno musím také vyzdvihnout chytré zobrazení vypravěče u každé kapitoly. V příběhu se jich několik vystřídá a Vy snadno poznáte, kdo zrovna vypráví. V limitovaném vydání (500ks) je také navíc obrázek seance.

Příběh mě neskutečně bavil. Kniha se čte skoro sama, čemuž napomáhají krátké kapitoly a postavy, které mě bavilo sledovat. Zamilovala jsem si Žofku, Matrnu, taky Ambrože a ve finále i Leopolda. Zajímaly mě jejich osudy a jsem moc ráda, že se k nim vrátíme v podobě dvou nových knih autorky, jež vyjdou příští rok (jedna na jaře, druhá na podzim) a které se budou soustředit na Ambrože a Leopolda. Neskutečně se těším!

Zpočátku reaktivně poklidný děj se změní v paranormální drama a zvraty mě nedokázaly nechat v klidu. Do Žofky mohou vstoupit duše zemřelých a mně se moc líbil způsob, jakým to autorka ztvárnila. Bylo to opravdu zajímavé, stejně jako skutečné novinové výstřižky z té doby nebo tehdejší vyobrazení společnosti. Je vidět, že autorka v Olomouci žije, má ji prochozenou a zjistila si o historii vše potřebné. Těším se, až si místa uvedena v knize také sama projdu.